Gönderen Konu: İstanbul'da nerelerde piknik yapılır?  (Okunma sayısı 5131 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
İstanbul'da nerelerde piknik yapılır?
« : 26 Haziran 2010, 05:31:39 »

Sabah uyandınız, güzel bir hafta sonu... İş stresinden uzak, tüm aile bireyleri evde. Bir arada yapılabilecek en güzel etkinliklerin başında piknik geliyor. Hemen piknik için ne gerekiyorsa hazırlanıyor.

Hazırlanıyor da, sahi piknik için ne lazım? Mangal, hasır, semaver... Eee piknik için nereye gidelim? Gelin siz en iyisi bu haberi okuyup öyle karar verin.

Havalar o kadar sıcak ki artık geceleri bile evde durmak zorlaştı. Tüm camlar kapılar ardına kadar açık. Gecesi böyle olan ev, gündüzün sıcağında hiç çekilmiyor. Hele bir de hafta sonu ise fırsat bu fırsat deyip evden kaçmak için bahane aranıyor. Eğer sahili olan bir şehirde yaşıyorsanız sahile, değilse ya bir göl kenarına ya da bir mesire yerine kendinizi atıp piknik yapmak akıllıca. İstanbul gibi bir metropolde şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzaklaşıp nerelerde piknik yapılır? Pikniğe giderken yanınıza neler alınır?

Pikniğin keyfi sepete bağlı

Pikniğe gitmeye karar verdiyseniz şimdi çanta hazırlama zamanı. Sepet kesinlikle eksiksiz olmalı, yoksa tüm gününüz zehir olabilir. Piknikte lazım olan malzemelerin başında mangal geliyor. Eğer sadece et yapmayı planlıyorsanız tek başına mangal yeterli. Ancak bir de kuşbaşı eti şöyle çevire çevire lokum kıvamına getirip yerim diyorsanız o zaman şişleri unutmayın. Yok ben eti küçük küçük yapar sacda severim diyorsanız tavayı da piknik sepetine koyun. Et için her şey hazır gibi. Peki sade et mi yiyeceksiniz? Açık havada yapılan çayın tadı başka. Keyfinize düşkünseniz çay için de bir semaver almak gerekiyor. Keyif demişken hamak bu işin en zevkli yanı olsa gerek. Onu da bagajın bir köşesine sıkıştırmayı unutmayın. Et için her şey tamam, çay da hazır sayılır ama eti yaparken mangalın başını bekleyen kişiye yazık! Ona da küçük bir oturak koyarsanız işini oldukça kolaylaştırırsınız. Yoksa saatlerce mangal başında çömelip et pişirmek işkenceye dönüşebilir. Katlanan küçük oturaklar her yerde satılıyor. Piknik için gittiğiniz her yerde masa olmayabilir. Kilim ve hasırı her ihtimale karşı yanınızdan ayırmayın.

Piknik mangalsız olmaz

Piknikte en çok tercih edilen pişirme yönteminin başında mangalda ızgara yapmak geliyor. Her yemeğin olduğu gibi mangalın da bir pişirme tekniği var. Mangal yapmaya başlamadan önce tüm malzemelerinizin yanınızda olması önemli. Kömürünüz, çıranız, kullanacağınız aletler, et, sebze ve ızgarayı önceden hazırlamış olmalısınız. Mangal ızgarası yaparken en önemli kural ise kömürlerin, yiyecekleri pişireceğiniz yüzey alanından biraz daha fazla yayılması. Daha sonra kömür eklemek yerine en baştan kömürü bol tutmalı. Kömürleri tutuştururken, kimyasal kullanmayın. Bunlar et ve sebzelerinizde nahoş bir koku bırakır. Mangal, 'yüksek ısı' ile pişirme yöntemidir. Kömürün aromasının yiyeceklere geçmesi, et ve sebzelerin üzerinde ızgara izi bırakabilmesi için kömürler ince bir kül tabakasıyla kaplanmalı ve içlerinden kor ateş görünmeli. O zaman mangalınıza etleri koyabilirsiniz. Izgara teli kirli ise yiyecekler tele yapışır. O nedenle ızgarayı mangal bittikten sonra yıkayıp kaldırın. Et, balık ya da sebzelerin ızgaraya yapışmasını önlemek için mutlaka önceden teli yağlayın. Biftek, bonfile ve pirzolaları sadece maşa kullanarak çevirin. Etlere çatal batırarak çevirirseniz, çatalın açacağı deliklerden etin içindeki su dışarı akar ve lezzetsiz, kurumuş bir et yersiniz. Pişme sırasında etlerin suları etin orta yerinde toplanır. Bunları kesme tahtası üzerinde dinlendirdikten sonra servis yaparsanız, bu suların etin içine dağılmasını sağlarsınız.

***

İstanbul'da piknik en güzel nerede yapılır?

Piknik için çanta da hazır. Şimdi nereye gideceğinize karar vermelisiniz. İstanbul'da piknik ve mesire yeri oldukça fazla. Hem temiz hava almak hem de dinlenme açısından İstanbul güzel fırsatlar sunuyor.

Şehir merkezine çok yakın olmasının yanı sıra gür ağaçlarıyla da oldukça ilgi çeken Fatih Ormanı, hafta sonu için güzel bir alternatif. Gitmek isteyenler Maslak Büyükdere Caddesi-Sarıyer yolu üzerindeki Bahçeköy tabelasından 3 km sonra ulaşabilirler. Alt giriş ise Şişli-Ayazağa yönünde.

Belgrad Ormanları'nın en güzel mesire alanlarından biri de Bentler bölgesi. Ormanın derinliklerine kadar uzanan yürüyüş parkurları ve bisiklet yolu, ziyaretçilerine farklı etkinlik imkanı sunuyor. Bölgeye Belgrad Ormanları'nın Bahçeköy girişinden hemen sağa dönen asfalt yolu takip ederek ulaşılabiliyor.

Fatih Çeşmesi mesire yeri, özellikle yaz mevsiminde çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. Piknik alanları, toprak yolları ve meşe ağaçlarından oluşan 250 dönümlük alanda piknik veya koşu yapmak mümkün. Bölgeye, Kemerburgaz içinden geçerek Belgrad Ormanları yönünde 6 kilometre gittikten sonra ulaşılıyor.

Avrupa yakasının en önemli yeşil alanlarından biri olan Tayakadın mesire yeri, daha çok aileler, okul kafileleri ve benzeri kalabalık gruplar tarafından tercih ediliyor. Sık çam ve meşe ağaçları sayesinde bol oksijen dolu bir havaya sahip olan bölgede piknik yapabilirsiniz. Bölge Gaziosmanpaşa'yı geçtikten sonra sol tarafta yola paralel olarak bulunuyor.

Odayeri mesire alanında meşe, gürgen ve kestane ağaçlarının çevrelediği çimenlere uzanıp doğayla baş başa kalabilirsiniz. Eğer piknik yapmak istiyorsanız, yiyeceklerinizi kendiniz getirebilir veya yakındaki köyden alışveriş yapabilirsiniz. Odayeri'ne Hasdal-Kemerburgaz-Göktürk'ten sonra İhsaniye köyü yolunun 6. kilometresindeki Ağaçlı Yolu'ndan ulaşılıyor.

Gazi Mahallesi mesire yeri, İstanbul'un dışına çıkmadan güzel bir gün geçirmek isteyenler için ideal. Oturma mekânları bulunmamasına rağmen yürüyüş ve piknik için uygun şartlara sahip olan bölge, baraj gölünün kıyısında. Bölgeye Gazi Mahallesi içinden veya Kağıthane-Alibeyköy üzerinden ulaşılabiliyor.

Maslak, Gültepe, Levent, Kağıthane, Eyüp gibi yerleşim yerlerine yakınlığı, bitki örtüsü ve geniş piknik alanlarıyla çok tercih edilen bir bölge olan Azizpaşa'da piknik yapabilir, isterseniz tepelere çıkabilirsiniz. Bölgeye, Hasdal üzerinden Kemerburgaz'a gelip sağa dönerek ulaşabilirsiniz.

Polonezköy, binbir çeşit ağaç ve bitki türüyle gelenleri kendine hayran bırakıyor. Bölgedeki kamping alanları, özellikle hafta sonları için ideal. Bölgeye Kavacık-Çavuşbaşı üzerinden tabelaları takiben gidilebileceği gibi, Beykoz-Riva ve Alemdağ-Şile istikametinden de karayoluyla ulaşılabiliyor.

***

Tavuk ve eti, aynı ızgarada pişirmeyin
Tavuğu önce pişirecekseniz, ete geçmeden önce ızgarayı temizlemeyin. Tavukla eti asla bir arada pişirmeyin. Çünkü her ikisinin bir arada pişirilmesi zararlı bakterilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu yüzden önce limon ya da soğanla ızgarayı silmek gerekli. Tavuk daha düşük ateşte, et ise yüksek ateşte pişirilmeli. Çok çabuk bakteri üreten tavuğu 80–90 derecede iyice pişirmelisiniz; eti ise orta ateşte içi pişene kadar bekletmek yeterli.

8sutun
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim