Gönderen Konu: İstanbul'da ölmeden önce bu yerleri gezin...  (Okunma sayısı 19474 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: İstanbul'da ölmeden önce bu yerleri gezin...
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2009, 11:14:04 »

İŞTE KERAMET
Hüdayi Hazretleri bir gün saraydadır. Feyzli bir sohbetin ardından namaz vakti girer. Mübarek taze bir abdest almaya niyetlenirler. Sultan Ahmet koşar ibrik getirir. Şehzadeler seccadeleri sererler. Valide Sultan kafes arkasında peşkir hazırlar. Kadıncağız kalbinden “Ah” der, “Ah mübareğin bir kerametini göreydim.” Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerine malum olur. “Hayret!” buyururlar, “Bazıları hâlâ keramet görmek istiyor. Koca Halife-i rûy-i zemin bizim gibi bir garibe ibrik tutsunlar, muhterem anneleri peşkir hazırlasınlar. Bundan âlâ keramet mi olur.”

ÖLECEKLERİNİ BİLSİNLER
Birgün padişah, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerinden dua ister. Mübarek ellerini açar “Ya Rabbi bizi sevenler, denizde boğulmasınlar, yaşlılıklarında muhtaç olmasınlar, imanlarını kurtararak ölsünler ve öleceklerini bilsinler!” diye dua eder.

Ahmed Han, ömrünün son günlerinde meçhul kimselere selam vermeye başlar. “Neler oluyor?” diye soranlara, “Hayret!” der, “Görmüyor musunuz? Sahabenin büyükleri ve Hülefa-i Raşidin yanımızdalar. Bana hazırlan diyorlar. Yarın Efendimize gidecekmişiz”.

Mübârek nice hazırlanır, onu bilemiyoruz. Ama bildiğimiz o ki ertesi gün kavuşur özlediklerine.

Aziz Mahmud Hüdayi hazretleri Üsküdar'da kendi adını taşıyan dergâhın bahçesinde medfundur.


Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: İstanbul'da ölmeden önce bu yerleri gezin...
« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2009, 11:24:03 »
.KABRİ ŞERİFLERİ.

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: İstanbul'da ölmeden önce bu yerleri gezin...
« Yanıtla #17 : 22 Ocak 2009, 11:26:56 »
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2009, 12:52:12 Gönderen: Nefer »

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
İstanbul'da yapmanız gereken 101 şey
« Yanıtla #18 : 19 Mart 2010, 03:32:13 »
Gün batarken Kız Kulesi'nin en güzel göründüğü Salacak sahilinde, ince belli cam bardakta sıcak bir çay yudumlamak, vapurun ardında sıralanan martılara simit atmak, Kanlıca Körfezi'ne bakan Mihrabat Korusu'nda mehtabı izlemek, mayıs ayında boğazda yapılan bir tekne gezintisi ile baharın habercisi erguvanları seyretmek, öğle vakti Sultanahmet ve Firuzağa camileri arasında müezzinlerin birbirlerinin nağmelerini kesmeden okudukları çifte ezanı dinlemek...

Saydıklarımız, herkesin en azından İstanbul'da yaşayan hayatında bir kez olsun tatması gereken ve hayatı yaşamaya değer kılan şeylerden bazıları. Bunlara benzer örnekleri Akdoğan Özkan, "İstanbul'da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey" adlı kitabında sıralamış. Kitapta tarihimiz, geleneklerimiz, göreneklerimiz hatırlatılıyor; insanların, İstanbul'un kültürel ve tarihi değerlerinden haberdar olmaları sağlanıyor. İki kıtayı kucaklayan şehirde yapmanız gerekenlerin listesini hazırlamanıza yardımcı olan kitaptan sizin için seçtiklerimiz:

Ağva'da İnzivaya Çekil: İstanbul'a 1,5 saat mesafedeki Ağva, şehrin kalabalığından, stresinden uzaklaşmanızı sağlayan huzurlu bir hafta sonu geçirebileceğiniz mekânların başında geliyor.

Dünyanın En Eski Üniversitesini Gez: Dünyanın ilk üniversitesi günümüzden yaklaşık 1154 yıl önce İstanbul'da kurulmuş. 856'da temelleri atılan üniversite, Sultanahmet Magnaura Sarayı'nda yer alıyor. O dönem üniversitede geometriden, astronomi ve hukuka kadar birçok alanda eğitimler verilmiş.

Avrupa'nın en zarif camisini gör: Newsweek'in 2007'de "Avrupa'nın en güzel camisi" olarak nitelendirdiği Tahtakale'deki Rüstempaşa Camii, İznik Çinilerinin Osmanlı'daki doruk noktasını tüm motifleriyle gösteren Türk sanatının şaheserlerinden.

Kirazlı Bent Patikalarını Turla: Osmanlı padişahı II. Mahmut'un yaptırdığı Kirazlı Bent Mesiresi'nde yürüyüş parkurları, piknik alanları, bisiklete binebileceğiniz alanlar yer alıyor.

En Güzel Osmanlı Saatine Göre Buluş: Mekanik saatler henüz icat edilmemişken, Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'ndeki güneş saatinden yararlanılıyormuş. Saat, özel olarak hazırlanmış bir çubuğun güneşin hareketine uygun şekilde, yine özel olarak hazırlanmış bir zemine düşen gölgesini temel alarak zaman ölçüyor.

Dünyanın En Eski Aşk Şiirini Gör: Dünyaca ünlü Sümerolog Prof. Samuel Noah Kramer'in, Sümer tabletleri üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar sayesinde bulduğu ve MÖ 2037-2029 yıllarına ait 4 bin yıllık aşk şiiri, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde.

Şehrin İki Tepesini Havadan Aş: Geçmişi 4. yüzyıla dayanan Valens Su Kemeri'nin üzerinden yürüyerek Fatih'ten Vefa'ya geçmek, yani yedi tepeli şehrin bir tepesinden diğerine havadan uzanıp şehri seyretmek yüzlerce yıldır gezginlerin tadını çıkardığı eylem.

Hıdrellezde Aya Yorgi'ye Tırman: Büyükada'nın görkemli manzaraya sahip zirvesindeki Ayios Yeorgios Manastırı, inancından ötürü öldürülmüş Romalı bir askere ithafen yapılmış olsa da, her 6 Mayıs'ta ziyaretçi akınına uğruyor.

ZAMAN

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: İstanbul'da ölmeden önce bu yerleri gezin...
« Yanıtla #19 : 19 Mart 2010, 12:58:21 »
Gözlerim yine doldu okurken.
Böyle uzak ve soguk bir ülkeden Istanbulun güzelliklerini okumak bile içimi isitiyor.
Bir kaç yilda bir gelebiliyoruz Türkiyemize. Her gelebildigim sene ilk ezani duydugum an yine hüngür hüngür aglarim.
Agladigimi gören bir akrabam niye agliyorsun diye sormusdu birkez. Nasil anlatayim ki. Hiç (minarelerden) ezan okunmayan bir yerden gelince,
o Ezani-Muhammedii nasil gelir insanin kulagina bunu nasil anlatayim? Allaha sükür bizlere de nasib oldu Mahmudu Hüdai Hazretlerini hemde Mehmet Emin Tokadi hazretlerini ziyaret etmek. Biz Hüdai Hazretlerini ziyaret ederken hanimlar evet çoktu, ama erkekler içinde müsait yerler vardi. Hatta oturanlar vardi.
Etraf ile ilgilenmeyip sadece dua ile mesgul oldular. Tekrar gitmek nasib olur insaAllah.