Gönderen Konu: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları  (Okunma sayısı 18464 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #15 : 21 Şubat 2010, 23:51:27 »

Tesettürü tam olduktan sonra ve bu durum kendisini rahatsız etmiyorsa sanıyorum yorum yapmak uygun olmaz,

bir başka mevzu parklardaki spor aletlerinin sanıldığı kadar sağlıklı olmayışı, hayatında hiç spor yapmamış insanlar bir alt yapısı olmadan bu tür aletleri kullanmaları ciddi sakatlanmalara sebebiyet verebilir. Ne yazık ki kaş yapayım derken göz çıkıyor.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #16 : 23 Şubat 2010, 00:30:39 »
teşekkür ederim.fehimtü.
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Diyetten Önce Metabolizmanızı Tanıyın
« Yanıtla #17 : 23 Şubat 2010, 00:41:29 »
Birşey değil,

----------------------------------------------


Uzmanlar, diyete başlamadan önce bazal metabolizma hızının ölçtürülmesini tavsiye ediyor.

Diyette ne kadar başarılı olunacağını ve hangi diyetin tercih edilmesi gerektiğini kişinin metabolizma hızı belirliyor. Uzmanlar, diyete başlamadan önce bazal metabolizma hızının ölçtürülmesini tavsiye ediyor.

İnsanın hiçbir hareket yapmadan, vücudunun normal fonksiyonları yerine getirebilmesi için gerekli olan enerji düzeyine bazal metabolizma deniyor. Bazal metabolizma dinlenme durumunda bir kişinin harcadığı enerji olarak tanımlanıyor. İç Hastalıkları Uzmanı ve Obezite Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, metabolizma hızını  ölçtürmeden yapılan diyetlerin kişinin sağlığını ciddi şekilde bozabileceğini söyledi.

NASIL ÖLÇÜLÜR?

Pek çok kişinin zayıflamak için diyete başlamasına rağmen kilo vermediğine dikkat çeken Dr. Furuncuoğlu, bu durumun altında metabolizma hızı dikkate alınmadan tercih edilen diyet programın olduğunu kaydetti.  Günümüzde bazal metabolizmanın çeşitli yollarla ölçülebileceğini aktaran Dr. Furuncuoğlu, "Bazal metabolizma hızı kullanılan oksijen miktarı belirlenerek ve oluşan kalori ölçülerek bulunabileceği gibi hesaplama yöntemi ile de tahmin edilebilir. Diğer bir yöntem kanda proteine bağlı iyot miktarını ölçerek bazal metabolizma hızını görmektir. Bazı cihazlar bunu otomatik olarak ölçer ve hesaplayabilir" diye konuştu.

KALORİ MİKTARI ÖNEMLİ

Diyet yapanlarda bazal metobolizma hızı mutlaka ölçülmesi gerektiğini söyleyen  Dr. Furuncuoğlu, " Bazal metabolizma hızı ölçülür. Bundan 500 kalori düşülür ve diyette uyulacak kalori miktarı çıkarılmış olur.  Böylelikle  katı diyet uygulanmamış olur ve  fark etmeden kilo vermek sağlanır.  Böylelikle uzun süre uyumlu  ve sağlıklı kilo verilebilir" şeklinde konuştu.

TROİDE DİKKAT!

Hastalıkların metabolizma hızını etkilediğini kaydeden Dr. Furuncuoğlu, özelikle triod hastalıklarına değinerek hipertroidide (zehirli guatr) metabolizmanın yükseldiğini, troid bezinin az çalışması olarak bilinen hipotroidi ise metabolizmayı yavaşlattığına dikkat çekti. Dr. Furuncuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hipofiz ve böbrek üstü bezi hastalıkları ile yine bazı ilaçlarının da metabolizmayı etkilediğini unutmamak gerekiyor" dedi.

İDEALİ AYDA 4 KİLO

Kilo verdikçe bazal metabolizma hızının düştüğünü aktaran Dr. Furuncuoğlu, "Bunun bir nedeni de sağlıksız kilo vermeler nedeniyle yağ ile beraber kas kaybının da eşlik etmesidir. Bu nedenle yeniden diyet ayarlaması gerekir veya egzersiz ile kas kayıplarının önüne geçmek gerekir. Ayda 4 kilodan fazla kilo vermemeye özen göstermek gerekir.  Hızlı kilo kayıplarında bu durum daha bariz olarak ortaya çıkar.

LEBLEBİ YİYİN

Metabolizmayı dengede tutabilmek için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu dile getiren Dr. Furuncuoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: "Kesinlikle öğün atlamayınız. Zeytinyağlı sebze yemek tercihinizi yaparken az yağda pişmiş olmasına dikkat edin. Açlık hissi duyduğunuz anda 1 küçük havuç veya 1 küçük avuç beyaz leblebi yiyebilirsiniz"

FAZLA SODA ZARARLI

Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmeyi öneren Dr. Furuncuoğlu, fazla soda tüketmenin ise  zararlı olduğunu kaydederek " Günde bir su bardağından fazla soda tüketmeyiniz" dedi.

Aktif Haber
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bildiğiniz tüm diyetleri unutun, neden mi ?
« Yanıtla #18 : 23 Şubat 2010, 21:14:24 »

Diyet mitlerini bir kenara bırakın ve birkaç sağlıklı alışkanlık edinin, hızlı kilo verin.

ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic tarafından yayımlanan diyet kitabında, diyet mitlerinin bir kenara bırakılarak birkaç sağlıklı alışkanlığın edinilip bazı kötü alışkanlıkların terk edilmesiyle kolay kilo vermenin ve bu kiloyu korumanın yolları anlatılıyor.

Mayo Clinic uzmanlarına göre, tüm yapılması gereken, doğru yiyecekleri bulmak, yemekten zevk alarak tüketmek, böylece strese girmeden zayıflama süreci geçirmek, doğru beslenmeyi öğrenmek ve eski kötü alışkanlıklara dönmemek.

Kilo vermek için öncelikle sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinme ve hareketsiz yaşamı bir kenara bırakma konusunda kararlı olmak gerektiği belirtilen kitapta, şu 5 sağlıklı alışkanlığın edinilmesini öneriliyor:

“Güne iyi bir kahvaltıyla başlayın. Meyve ve sebzenin bulunmadığı öğününüz olmasın. Tahılları sofranızdan eksik etmeyin. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketin, trans yağ ve doymuş yağlardan uzak durun. Her gün mutlaka egzersiz yapın, hiçbir şey yapamıyorsanız her gün 1 saat yürüyün.”

Çoğu zaman önemsiz görülen ve terk edilmesi gereken 5 kötü alışkanlık ise şöyle sıralanıyor:

“Televizyon seyrederken asla yemek yemeyin. Şekeri hayatınızdan çıkarın, 'yapamam' diyorsanız tatlandırıcı olarak meyvelerden faydalanın. Aperitif olarak sadece meyve ve sebze yiyin, bir dilim kekin 4 elmaya eş değer olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Yağlı etten uzak durun, eti az yağlı veya yağsız tüketin. Fast food restoranlar başta olmak üzere dışarıda yemek yemeyi kesin.”

Mayo Clinic uzmanlarının önerileriyle ilgili olarak A Plus Kliniği diyetisyenlerinden Sinem Paker, “Listenin başında televizyon var, neden televizyon karşısında yemek yenmemeli?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“İnsanları adeta hipnotize ediyor. Bizi hareketsiz yapıyor. Eskiden çocuklar sokaklarda koşup oynarken şimdi televizyon, bilgisayar karşısında. Toplumumuzda şişmanlığın artmasının başlıca sebebi budur, hareketsizlik çok arttı. Doyma hissi veya hızlı miktarlarda bir şekilde tükettiğinizde yediğinizi ayarlayamıyorsunuz. Yemeye başladıktan 20 dakika sonra beyinden doyma hissi emri gelir. Bu 20 dakika boyunca televizyon izlerseniz yediklerinizin miktarına adapte olamazsınız ve çok fazla yemiş olabilirsiniz. Ne yediğinizi bilmeniz, görmeniz, yediğinizin tadına varmanız gerekiyor. Televizyon bunu engelliyor. Çocuklarda çok sık düşülen bir hata. Çocuklara asla televizyon karşısında yemek yedirilmemeli. Aksi halde ileride büyük sorunlara yol açar.”

Sinem Paker, kilo vermenin sırrının karar vermekte yattığını belirterek, “Bu işi yapacağım diye düşünürseniz kilo verirsiniz ancak şu kıyafete gireceğim, yazın bikinime girmem lazım, şu düğün var hazırlanmam lazım mantığıyla yola çıkarsanız çok sıkıntılı oluyor” dedi.

Hayat tarzı değişikliği yapılmayıp meseleye “diyet” gözüyle bakıldığında zayıflamada başarılı olunmadığını kaydeden Paker, “Bir haftada 5 kilo, 10 günde 15 kilo verme, 3 ayda 20 kilo verme gibi hedefler olmamalı. Çünkü bedeni hızlı bir şekilde kilo vermeye endekslediğinizde çok hızlı şekilde de kilo alıyorsunuz. Bu yüzden hızlı kilo vermeyi önermiyoruz. Bu zahmet isteyen bir iş. Beslenme alışkanlıklarınızı mutlaka değiştirmelisiniz” diye konuştu.

Paker, bu süreçte en sıkıntılı dönemin ilk 1 ay olduğunu, bu dönemde bedenin dirençle karşılık verdiğini, sonrasında ise vücudun buna alıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Gazetelerde, dergilerde özellikle yaz öncesi bu dönemlerde çok fazla diyet listeleri çıkacaktır. Onları 3-5 gün uygularsanız sonrasında yaşam şeklinize uygun olmadığı için hayatınıza adapte edemezsiniz. O zaman da kilo vermeden uzaklaşılıyor. O yüzden uzmanlarla kontak halinde olunması gerekiyor ki böylece hayatını zorlaştırmadan, sınırlar içine almadan kilo verilebilsin.”

Diyetisyen Sinem Paker, tek tip diyetlerle kilo vermede başarı sağlanamayacağını, kişiye özel programlar uygulanması gerektiğini belirterek, “Kişinin çalışma koşulları, zevk aldığı şeyler, hayat tarzı, sağlık durumu gibi kişisel programların uygulanması gerekiyor. Çünkü her vücut yeganedir” dedi.

Paker, “Sadece haşlama, sadece sebze yiyeceğim” gibi bir sıkıntı yaşamanın doğru olmadığını kaydederek, “Hayatımızdaki en büyük sosyallik yemek yemek. Sevdiklerimizle buluşacağımız zaman nereye gitsek, ne yesek, ne içsek diye düşünüyoruz. Böyle büyük bir sosyalliği hayatımızdan çıkarmak gibi bir hakkımız yok. Ama insanlar diyet deyince böyle bir sürece gireceğini düşünüyor. Oysa hayat tarzı haline getirmek için elinizin altındaki gıdalarla bunu yapmayı öğrenmek gerekiyor” diye konuştu.
 
leyditurk
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #19 : 25 Şubat 2010, 13:17:49 »
tuğra kardeşim sen bu azimle bizleri hizaya getireceksin .ellerine sağlık.
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #20 : 25 Şubat 2010, 13:36:41 »
tuğra kardeşim sen bu azimle bizleri hizaya getireceksin .ellerine sağlık.

Hizaya girecek bir durum yoktur inşAllah.  :)
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #21 : 27 Şubat 2010, 10:29:06 »
daha aktif olmak için biraz daha üzerimdeki yükü hafifletmem gerekiyor.  :oops:bu tavsiyeler benim için çok iyi gelecek .inşaAllah.
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Yüksek tempolu egzersizle zayıflayın
« Yanıtla #22 : 27 Şubat 2010, 12:10:57 »
daha aktif olmak için biraz daha üzerimdeki yükü hafifletmem gerekiyor.  :oops:bu tavsiyeler benim için çok iyi gelecek .inşaAllah.

Elimizden geldiğince yardımcı olalım inşAllah. :)

------------------------------------------------------------------------
Yüksek tempolu egzersizle zayıflayın

Sadece 16 dakika yüksek tempoyla yapılan bir egzersiz bütün bir hafta yapılacak egzerisze eşdeğer.

Norveçli bilimdamları, "Sadece 16 dakika yüksek tempoyla yapılan bir egzersizin, tüm bir hafta boyunca normal şartlarda yapılacak egzersize eş olduğunu" ortaya çıkardı..

Başta dünya sağlık örgütü olmak üzere, birçok sağlık kurumu resmi olarak insanların sağlıklı yaşaması için haftada en az 2,5 saat egzersiz yapmaları gerektiğini söylüyordu..

Dünyada yüz milyonlarca insan da bu çağrıya uyarak, hafta içi iş çıkışı ya da kendilerine ayırdıkları zamandan kısarak zorla da olsa spor salonlarına gidiyor..

Ancak norveçli bilimdamları, "Sadece 16 dakika yüksek tempoyla yapılan bir egzersizin, tüm bir hafta boyunca normal şartlarda yapılacak egzersize eş olduğunu" ortaya çıkardı..

Yani buna göre, bir haftada yapılacak egzersizden alınacak sağlık faydaları, "aralı egzersiz" denilen yöntemle sadece 16 dakikada alınabiliyor..

Interval Training yani Aralı egzersiz denilen bu yöntem, özellikle profesyonel ve olimpiyat sporcuları tarafından yapılıyor. Bu egzersizlerde, insan kısa bir süre zarfında, vücudu aşırı derece çalıştırıyor.

Daha sonra ara veriyor ve tekrar çalıştırıyor. Böylece vücut kendisini limitlerine kadar zorluyor ancak bu zorlama kısa sürüyor. Norveç'te bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, bu tip egzersiz yönteminin normal insanlar da hatta yaşlılarda bile işe yaradığı belirlendi.

Araştırmayı yapan Jan Helgerud, 2,5 saatlik normal egzersiz yerine, insanlara 4 dakika boyunca yüksek tempoda egzersiz yaptırdı. Daha sonra 3 dakika dinlendirdi. Bu süreç 4 kez tekrarlandı. Yani 16 dakika ve 12 dakikalık dinlenme sonucunda, 48 dakikada 2,5 saatin faydaları alındı.

Dr. Helgerud, "İnsanların kalbini durdurmasını veya sıkıştırmasını istemiyorum. Ama biraz terlemeliler ve biraz nefesten kesilmeliler" dedi. Arşatırmada, normal koşmaya göre, "aralı koşma", vücudun yüzde 10 daha fazla oksijen yakmasına ve hızlarının da yüzde 5 oranında artmasına neden oldu.

leydi turk
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
100 kalori böyle bir şey!
« Yanıtla #23 : 09 Mart 2010, 12:32:20 »

100 kalorilik hafif bir atıştırmayla açlığınızı bastırıp ana öğüne kadar oyalanabilirsiniz.
 
Peki ama neye benziyor bu 100 kalori? Kimi besinlerin minik bir parçası, kimilerininse koca bir porsiyonu 100 kalori yapıyor. Seçim yapmak size düşüyor!

Brokoli
Haşlanmış yada çiğ
300 gram

Jelibon
13 adet

Simit
Çeyreğinden biraz fazla

Light Peynirli Kraker
12 adet

Kayısı
4 adet

Çok tahıllı ekmek
1,5 dilim

Çikolata kaplı fındık
9 adet

Badem
10 tane

Elma
1 adet orta büyüklükte

Light Yoğurt
1 Kase

Kıvırcık
625 gr orta büyüklükte

Mısır patlaklı çikolata
Yarısından biraz fazla

Fındıklı çikolata
1,5 adetten biraz fazla

Emine TAŞKIN
doktorsigortasi
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #24 : 09 Mart 2010, 12:52:58 »
Bu süper oldu valla TUGRA.
Devami varmi?
selamlar.

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #25 : 09 Mart 2010, 13:25:03 »
tuğra kardeşim sen bu azimle bizleri hizaya getireceksin .ellerine sağlık.

:D

Teşekkürler Tuğra...


Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #26 : 09 Mart 2010, 14:44:56 »
Birşey değil, devamı burada,

kalori-cetveli
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı ayzerresi

  • okur
  • *
  • İleti: 75
Ynt: İşte ev dışıında diyeti bozmamanın yolları
« Yanıtla #27 : 10 Mart 2010, 22:42:02 »
insanın nefsine hakim olması gerçekten zor bunu (diyet hususunda)başaranları kutluyorum
"Ben BeN" DiYeReK sÖzE bAşLaMa nE oLuRsUn...
 " bEn BeN "DeDiKçE sEn YoK oLuRsUn....

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Diyet yaparken iradenizi böyle güçlendirin
« Yanıtla #28 : 20 Mart 2010, 20:34:44 »

Diyet yaparken sizi bekleyen bazı tuzaklara düşebilirsiniz. İşte iradenize sahip olmanın formülleri...

Diyet yapanların yemek konusunda baştan çıkmaya hazır olduğu bir gerçektir. Onca sıkıntı çekilip verilen birkaç kilo, sadece bir öğünde kolaylıkla geri alınabilir. Bu tuzaktan kurtulmak için bazı taktikleriniz olursa, iradenize sahip çıkmanız kolaylaşacaktır.

İşyerinde fazla mesai yapmak zorunda kalırsanız, kendinizi en yakın markete atmayın. Ofis çekmecenizde liften zengin atıştırmalıklar bulundurun.

Abur cubur tükettiğimizde, kana ani şekilde karışan şekerin tersine, lifli gıdalardan alınan glikoz daha yavaş etki edecektir. Ayrıca beyin fonksiyonlarını hızlandırarak, üretkenliği artırmada yardımcı olacaktır.

Arkadaşlarının davetini kıramadın ve akşam yemeğine gittin. Aperatif olarak ortaya, yanında sos olan koca bir tabak cips konulmuş. Üstelik karnında aç olduğundan, sofranın kurulmasını ve diyetine uygun yemekleri beklemeye sabrın yok! İşte bu durum, cips kasesini önüne alıp atıştırmaya başlamaya nende olur. Çözüm ise basittir! Gitmeden önce 1 adet elma yiyerek, tok kalmayı sağlayabilirsin. Elma, pektin ve lif içerdiğinden, hazmı yavaşlatır. Sen de açlığını bir süreliğine ertelemiş olursun.

Diyete sadık kalarak restoranda yediğin yemeğin ardından, garsonun tatlı siparişi için masaya gelmesi, içindeki şeytanı uyandıracaktır. Ortalama 500 kalori alacağını göz önünde bulundurmalısın. Bunun yerine 1 kadeh şarap içerek, geceyi sadece 160 kalori fazlayla kapatabilirsin.

Televizyon! İşte diyet yapanların en zor zamanlarından biri! Yapılan araştırmalar, Televizyonda gösterilen bazı görüntü, ses ve diğer uyarıcıların, mide kazınmasını tetiklediğini ortaya koymuştur. Beynin bununla ilgilenen kısmına “orbitofrontal korteks” deniliyor. Bu kısım aynı zamanda, bir şeyleri elde etmekle alakalı olan bölümdür. Akşam yemeğinden kalkalı henüz 1 saat olmamışken televizyon izliyorsan, beyin midenin kazındığı konusunda harekete geçiyor.

Bundan kurtulmanın yolu ise, televizyon izlerken uğraşacak şeyler bulmak. Oje sürmek, elektronik postalarını kontrol etmek gibi… Mutlaka yeme isteği içine girersen, en azından havuç gibi sebzeleri tüketmeye veya yeşil çay gibi rahatlatıcı içecekler tüketmeye özen göstermelisin.

internet haber
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Gün içinde tok kalmanın formülü
« Yanıtla #29 : 24 Mart 2010, 14:12:12 »

Gün içinde yediklerinize dikkat ederek kilo vermeye ya da aynı kiloda kalmaya çalışsanız da, sürekli kilo mu alıyorsunuz?

Gözünüz pastanın ikinci diliminde ama almamaya karar verdiniz, çünkü kilonuza dikkat ediyorsunuz. Fakat arkadaşınız üçüncü dilimini yiyor. Nasıl istediği her şeyi yiyip de ince kalabiliyor? Kendi kendinize 'metabolizması benimkinden hızlı olmalı' diye düşünüyorsunuz.

Fakat Jill Fullerton-Smith, ince kişilerin metabolizmasının aslında şişmanlarınkinden daha yavaş olduğunuz söylüyor: “İnce insanların daha hızlı değil, daha yavaş metabolizmaları vardır. Nasıl büyük bir araba küçük bir arabaya göre daha fazla benzin yakarsa, iri bir beden de küçük bir bedene göre daha fazla yakıt yakar. Her gün kullandığınız yakıtın miktarı, yani kaloriler, sizin metabolik hızınızdır. İnce arkadaşınızın metabolizması sizinkinden yavaştır ve yediklerini size göre daha yavaş yakar.

Aşırı kiloluysanız ve fazla kiloları vermek istiyorsanız, metabolizmanızın nasıl çalıştığını anlamanız önemlidir. Sürekli yaktığınızdan daha fazla kalori alıyorsanız, kilo alırsınız. Bu bu kadar basittir. Harcamadığınız her 7 bin 700 kalori için bir kilogram beden yağınız olur. Ekstra her 3 bin 500 kalori için de 453 gram. Ve kilo aldığınızda metabolizma hızınız artar, sonunda aldığınız enerji ile yaktığınız enerji tekrar dengelenir.”

1 SAATTE HARCANAN KALORİ

Saatte harcadığınız kalori büyük oranda ne yaptığınıza bağlıdır. Aşağıdaki rakamlar 70 kilo ağırlığında kırk yaşındaki bir kadın için geçerlidir:

- Bir saat sakin oturmak: 90 kalori
- Bir saat yürümek: 280 kalori
- Bir saat jogging: 750 kalori

AÇKEN iÇiLEN SU iŞE YARAMAZ

Lif, tok tutucu bir gıda tipidir. Lif oranı yüksek beslenme daha uzun süre tok kalmanıza yardım edecek, toplamda daha az kalori almanızı sağlayacaktır. Sağlığınız için de yararlıdır.

Lif, tahıl, bakliyat, meyve, çiğ ve az pişmiş sebzeler gibi, bitkisel gıdalarda bulunur. Lif, çok az kalori verir, ama şişirir. Mideniz boş olduğunda bol miktarda ghrelin üretir, bu da beyindeki 'yeme isteği düğmesi'ne basmasına neden olur.

Yemek yedikten sonra mide duvarınız gerilir ve ghrelin (açlık hormonu) üretimi durur. Lif, bir sünger gibi davranır, mideden geçerken suyu tutar ve emer. Bol su içeren yiyecekler tokluk hissini artırabilir.

Yemekten önce içeceğiniz bir bardak suyun faydası olmaz, çünkü mide sıvıların geçip gitmesine izin verir. Düşük kalorili çorbalar karnınızı doyurmanın başka bir yoludur. Su gıdayla karışık olmalı ki, mideden geçip gitmesin.

Açlığı geciktirmenin bir başka anahtarı da proteindir. Proteinden yana zengin gıdalar genelde yağlı ya da karbonhidrat oranı yüksek gıdalara göre, daha doyurucudur. Protein yüklü gıdalar arasında yağsız et, balık, baklagiller, tofu ve kabuklu yemişler bulunur.

Kalsiyum etkisi

Genellikle insanlar kalori kısıtlamalı bir rejime başladıklarında, vazgeçilen ilk şeylerden biridir peynir. Süt ürünlerinin genel olarak yağ oranı yüksek olma ünü vardır. Fakat araştırmacılar, 1980'lerde beslenme ile kan basıncı arasındaki ilişkiyi incelerken kalsiyumun kilo verdirici etkisini rastlantı eseri gördüler. Bu etki tartışılıyor ama onlarca araştırma bunun gerçek, en azından aşırı kilolu olanlar için gerçek olduğuna dair kanıtlara kanıt ekliyor.

O halde, ara sıra mideye bir parça güzel peynir indirmek düşündüğünüz kadar kötü değil. Az yağlı olanları seçerseniz, yoğurt, peynir ve sütü düzenli olarak hayatınıza tekrar katabilirsiniz. Muhtemelen bunlar olmadan verdiğinizden daha fazla kilo vereceksiniz. Toplam kalori alımınız aynı olsun ama daha fazla süt ürünü tüketin, böylece kilo verebilirsiniz.

Bunun için;

- Bir litresinde 700 mg kalsiyum içeren, az yağlı süt veya yoğurdu, kahvaltı gevreklerinin üzerine dökün.
- Soğuk milkshake ve sıcak sütlü çikolata için.
- Sütlaç ve sütlü irmik tatlısı gibi, sütlü tatlıları yeniden keşfedin.
- Doğranmış taze yaz meyveleriyle yiyin.
- En sevdiğiniz meyveyle karıştırarak içecek hazırlayın.
- Salatalar için yoğurtlu sos ya da atıştırmalık sebze dilimleri için batırma sosu hazırlayın.
- Doğal olarak az kalori içeren lor peyniriyle salata yapın.

Haber Aktüel
〰〰〰〰🐠