Gönderen Konu: İyi bir kavurmanın püf noktaları!  (Okunma sayısı 5495 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İyi bir kavurmanın püf noktaları!
« : 13 Kasım 2010, 22:07:09 »


İşte evlerinizde kurban etiyle pişirilecek lezzetli bir kavurmanın tarifi ve özel püf noktaları...
 


Türkiye Aşçılar Federasyonu ve Sheraton Ankara Oteli Başaşçısı Zeki Açıköz, asistanlarıyla birlikte kurban etiyle pişirilecek lezzetli bir kavurmanın nasıl olacağını ve püf noktalarını anlattı.

Türk geleneklerinde çok özel ve farklı bir öneme sahip olan bayram sofraları, ailelerin, dostların ve komşuların bir arada bulunduğu, uzun bayram sohbetlerinin yapıldığı ve özellikle aile büyüklerinin kendi çocukluklarında yaşadıkları bayram anılarını anlattıkları özel anların ve farklı bir atmosferin yaşandığı mekanlar olma özelliğini hala koruyor.

Günler öncesinde başlayan hazırlığın ardından peçetelerin, bardakların, masa örtülerinin, çatal-bıçak ve kaşıkların özenle seçilerek yerleştirildiği bayram sofraları, ev hanımlarının da bütün maharetlerini gösterdikleri bir mekan ayrıca.

Bayram sofralarının en ince ayrıntılarının düşünüldüğü özel bir sofra hazırlayan Sheraton Ankara Otel'i, mutfağının kapılarını AA'ya açtı.

Otel'in Baş Aşçısı Açıköz, asistanları Koray Türk ve Murat Hayran ile birlikte, Kurban Bayramı sofralarının ana yemeğini oluşturan "kavurma"nın tarifini anlattı. Açıköz, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, kurban kesilen her evde geleneksel olarak kavurma ve çeşitli et yemeklerinin pişirildiğini anımsattı.

Açıköz, birçok kişinin, kurban etinin hangi bölümlerinin nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmediğini dile getirerek, "Biz etin bölümlerini bilmiyoruz. Vatandaş kurbanını kesiyor, bonfilesi neresidir, antrekotu neresidir, kontrafilesi neresidir bu bilinç olmadığı için bonfile, but, ön kol, boşluk neyse hepsi bir tencerede kavurma olur. Bu nedenle etler yemeğin içinde ya parça parça olur ya da bazıları pişmemiş olur" dedi.

Kavurmanın, gövdedeki aynı bölgeden kesilmiş etlerle yapılması gerektiğini vurgulayan Açıköz, "Kurban Bayramı'nda geleneksel yemeklerden olan kavurmanın lezzetli olması için etin dinlendirilmesi gerekir. Ancak, bayramda böyle bir imkan olmadığı için etin, hayvanın aynı bölgesinden kesilip, hiç yağ eklemeden kendi yağında pişirilmesi lezzetini artıracaktır" diye konuştu.

İYİ KAVURMA NASIL YAPILIR

Açıköz, kuzu kavurma ve dana kavurmanın ayrı ayrı püf noktalarını ve tarifini şöyle açıkladı:

Kuzu eti kavurması: Tencereye kuzu etlerini atıp, 1 adet soğanı hiç doğramadan bütün olarak etlerin arasına koyuyoruz. Etlerin pişme süresi uzun olduğu için soğanları küçük küçük doğramak yerine büyük soğan koyuyoruz. Çünkü soğanlar küçük küçük doğrandığı takdirde dağılır.

Bayram kavurmalarının içine çok malzeme girmez o nedenle soğan lezzet verir. Daha sonra kuzunun kuyruk yağı veya iç yağından biraz ilave edilir. Bir iki dakika harlı ateşte kavurduktan sonra ocağı kısık ateşe alıp, yaklaşık 45 dakika pişirdikten sonra, son aşamada tuz, karabiber ve kekik ilave ederek, bir iki dakika daha kavrulduktan sonra pilavla servis yapılır.

Dana eti kavurması: Dana etiyle kavurmayı yaparken, önce tencereye yağ konulur ve yağ eridikten sonra etler ilave edilir. Hiç bir şekilde etin kendi yağının dışında yağ ilave etmiyoruz. Yine dana kavurmanın içerisine bir adet bütün soğanı koyup, yüksek ateşte bir kaç dakika kavurduktan sonra, kuzu kavurmadan farklı olarak bir bardak su ilave edip, kısık ateşte bir saat pişiriyoruz. Kavurma piştikten sonra tuz, karabiber ve kekikle karıştırarak, pilavla servis yapılır.

Etlerin, ilk aşamada kızgın ateşte kavrulmasının nedeni, kızgın ateşte kenarından kabuk bağlarsa et suyunu dışarı ve böylece sert olmaz, daha yumuşak ve daha lezzetli olur. Baharat olarak sadece tuz, karabiber ve dağ kekiği kullanılır. Et yemeklerinde tuzun servise yakın atılmasının nedeni ise etin sertleşmemesidir.

İKRAMLAR TADIMLIK YAPILMALI

Kavurmanın yanısıra bayramda kurban etlerinden çeşitli et yemekleri yapıldığını, bunun dışında sakatatların da tüketildiğini dile getiren Açıköz, ancak, yemek, tatlı ve içecek ikramlarında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu dile getirdi.

Açıköz, ikramların küçük tabaklar içinde tadımlık şeklinde hazırlanması gerektiğini, çünkü bir çok ziyaret gerçekleştiren misafirlerin, gittikleri her yerde sunulan yemekleri yemek zorunda kaldıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Bayram ziyareti için gidilen evlerde tatlı, kavurma, pilav ve içecek ikramları yapılır. Her gittiğiniz yerde birer lokma yediğiniz zaman toplamda bir öğün yapar. Eve gelen misafirlere çok ısrar etmeden, servislerin küçük parçalar halinde sunulması gerekir. Hatta iki kişiye bir tabakta yiyecek ikramı yapılabilir.

Bir insanın sofrada yeme kapasitesi 450 gram ile 600 gramdır. Bir insanın bayramda 10 evi ziyaret ettiğini düşünürsek, 650 gramın üzerinde yemek yemiş oluyor. Bu da çok rahatsızlık verir ve sağlık sorunlarına yol açar. O nedenle porsiyonlar ve ikramlıklar küçük yapılmalı."

USTA AŞÇIDAN OSMANLI ŞERBETİ TARİFİ

Açıköz, son zamanlarda bayramlarda sıkça gazlı içeceklerin ikram edildiğini, bunun yerine tüm dünyada bilinen ve zevkle tüketilen Osmanlı şerbetinin çok güzel bir ikram olacağını bildirdi.

Osmanlı şerbetinin, Anadolu'nun her tarafında yetişen çeşitli meyvelerden hazırlanabileceğini anlatan Açıköz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Osmanlı şerbeti dünyada çok ünlüdür. Bu şerbetler Osmanlı döneminde masalardan eksik olmazdı.

Osmanlı şerbeti portakal, limon, çilek, vişne, kiraz ve elma gibi bir çok farklı meyveden hazırlanabilir.

Arzuya göre alınan meyveler, ayıklanıp yıkandıktan sonra saatlerce kaynatılır, elde edilen meyve özü, içine fesleğen, nane, karanfil gibi aromatik otlar atılarak ikram edilebilir. Gazlı içecekler yerine, bu tip içeceklerin yapılması ve ikram edilmesi daha güzel ve sağlıklı olur."

internethaber
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: İyi bir kavurmanın püf noktaları!
« Yanıtla #1 : 04 Kasım 2011, 09:39:41 »










Bayramda beslenmeye dikkat


Uzmanlar, Kurban Bayramı'nda 4 gün boyunca aşırı yemek, şeker, çikolata ve ağır hamur işlerini aşırı tüketmenin mide, kalp ve bağırsak sisteminde oluşturacağı rahatsızlıklara karşı uyardı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğrenci Sosyal Etkinlik Merkezi (ÖSEM) Sorumlusu Diyetisyen Tuğba Ölmez, Kurban Bayramı'nda 4 gün boyunca aşırı yemek, şeker, çikolata ve ağır hamur işlerini aşırı tüketmenin mide, kalp ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
 
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan diyetisyen Tuğba Ölmez, Kurban Bayramı'nın normal beslenme düzenimizdeki en önemli değişikliğin kırmızı et tüketiminin artması olduğunu belirterek, "Bireye göre tüketim miktarı değişmesine rağmen, günlük ortalama 100-150 gram et tüketilebilir. Tabi etin pişirme ve saklama yöntemleri de önemlidir. Diğer yandan taze kesilmiş etler hemen tüketilmemelidir. Kurban eti kesiminden hemen sonra tüketmek yerine 1 gün buzdolabında bekletilmelidir. Kesimden hemen sonraki et
 
lezzetsiz ve sert olur, dolayısı ile sindirimi zordur. Bekleyen et ise lezzetli ve kolay pişer, sindirimi kolaydır. Kesilen etler buzdolabı poşetleri içinde veya yağlı k si gerektiğini de belirten Diyetisyen Tuğba Ölmez, "Kalorifer üzerinde veya açık havada çözdürme mikro organizma üremesini hızlandıracağı için besin zehirlenmelerine yol açabilir. Bu yöntemlerden kaçınmak gereklidir. Çözünmüş etlerin tekrar dondurulması besin zehirlenmesi riskini arttırdığı ve besin değerini azalttığı için etler kesimden sonra tek seferde tüketilecek miktarlarda poşetlenmelidir. Et hazırlanmasında ise etleri ve diğer besinleri ayrı doğrama tahtalarında ve ayrı bıçaklar kullanarak doğramak gerekir. Böylece besin zehirlenmesi riski en aza inmiş olur. Etin pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurma yerine ızgara, fırında, haşlama veya sebzeler ile birlikte pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Izgara yaparken vitamin kaybını en aza indirmek ve dumandaki kanserojen maddelerin ete geçmesini önlemek için et ile ateş arasında en
 
az 15 cm mesafe olmalıdır. Kömür tam olarak yandıktan veya kor haline geldikten sonra et pişirilmelidir. Öğünlerde et yemeği ile birlikte mutlaka sebze yemekleri, salatalar, yoğurt, cacık gibi süt ürünleri tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.
 
"KAVURMA, İÇİNE TEREYAĞ VE KUYRUK YAĞI KONULMADAN ETİN KENDİ SUYU İLE KISIK ATEŞ İLE PİŞİRİLMELİ"
 
Kurbanlığın iç organları yani sakatatların doymuş yağ ve kolesterol miktarlarının çok yüksek olduğunu da belirten Diyetisyen Tuğba Ölmez, "Bu sebeple özellikle kalp-damar hastalığı riski olan bireyler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Kurban Bayramı'nın klasik yemeği olan kavurmanın içine tereyağ ve kuyruk yağı konulmadan etin kendi suyu ile kısık ateşte pişirilebilir. Etin içinde bulunan yağ yemeğin lezzeti için yeterlidir. Ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Tereyağ, iç yağ, kuyruk yağı gibi yağlarda kolesterol miktarlarının çok yüksek olduğu unutulmamalıdır" dedi.
 
Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketiminin artmasının uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceğinden bunların yerine ıhlamur, adaçayı, ekinezya gibi bitkisel çaylar tercih edilmesinin önemine de dikkat çeken Diyetisyen Tuğba Ölmez, "Yine bayram ziyaretlerinde ikram olarak sunulan şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmesi ve porsiyon miktarlarının daha az olması ile aşırı çikolata ve şeker tüketimi yerine kuru meyvelerin tüketimi sağlıklı bir seçim
 
olacaktır. Bayram boyunca fiziksel aktivite arttırılmalıdır. Hiçbir aktivite yapılamıyorsa en azından günlük 30 - 45 dakika tempolu yürüyüş yapılabilir. Gün içerisinde 2 - 2,5 litre su tüketilmelidir. Kısacası güne hafif bir kahvaltı ile başlanılmalı, aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı, et yemeklerinin yanında mutlaka sebze yemekleri de tüketilmeli, az az ve sık sık yemek yenmelidir" diye konuştu.
 
İHA


Haber 7(yedi)

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: İyi bir kavurmanın püf noktaları!
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2012, 13:01:27 »
Lezzetli kavurma Nasıl  yapılır!



Lokum gibi yenebilecek kavurma yapmak gayet basit. Bunun yolu da ihtiyacınız ölçüsünde et ve bu eti kendi suyu ile çok kısık ateşte kavurmaktan geçer. Bilirsiniz, etleri kavururken 1 kilodan fazla et kavrulurken su ilavesine ihtiyaç duymaz. Çünkü, saldıkları kendi suları kavurma için yeterli olacaktır. Bir kilodan az etleri kavururken etin kendi suyu kavurmaya yetmiyecektir, o yüzden tencereye kaynar su ilavesi gerekir. Tencereye su ilave ederken su miktarı et ile yüz yüze olmalıdır. Ocak alev ayarı en kısık şekilde ayarlanmalıdır. Etin kalitesine göre, ağırlığı fark etmez bütün etler 70 ila 90 dakika içerisinde kavrulurlar. Sultan, kurban bayramında olsun ya da diğer günlerde ihtiyacı halinde kavurmasını bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım
bir kilo kavurmalık kuşbaşı et
bir kaşık zeytinyağ
karabiber, kekik
tuz

Yapılması
tencerede yağı ısıtın, üzerine eti ilave edin karıştırın,
et suyunu salmaya başlayınca tencere kapağını kapayın
tencereden buhar çıkmaya başladıktan sonra
ara sıra tencereyi karıştırın, etin suyunu kontrol edin
su azaldığında etin yüzeyini geçmeyecek şekilde kaynar su ilave edin
ve 1.5 saat süre ile eti ağır ateşete pişirin.
tuzunu karar hale getirin, karabiber ve kekik ilavesiyle
gönlünüzce servis edin.
Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.
Sultan