Gönderen Konu: İyi ve Kötü Çığır Açanlar [28 Ocak 2008]  (Okunma sayısı 8108 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SadakatNet

  • Administrator
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 298
    • http://www.sadakat.net
İyi ve Kötü Çığır Açanlar [28 Ocak 2008]
« : 27 Ocak 2008, 21:53:24 »




 
Hafta:    14


Mevzu: İyi ve kötü çığır açanlar


İyi araştırmalar..

« Son Düzenleme: 11 Şubat 2008, 00:02:31 Gönderen: mystic »
Sadakat Yönetim Kurulu

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
Ynt: İYİ VE KÖTÜ ÇIĞIR AÇANLAR [28 OCAK 2008]
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2008, 22:04:49 »
"Onlar ki ey Rabbimiz! Bize göz nuru olacak eşler ve çocuklar bahşet ve bizi yolunu, Allah’ın kitabıyla bulanlara örnek ve öncü yap diye dua ederler." (Furkan: 25/74)

“....Ve onları öyle rehber ve önderler yaptık ki emrimizle toplumu doğru yola sevkederler.” (Enbiya: 21/73)



173. Ebû Amr Cerîr İbni Abdullah radıyAllahu anh şöyle dedi:

Birgün erken vakitlerde Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’ in huzurunda idik. O esnada, kaplan derisine benzeyen alaca çizgili elbise veya abalarını delerek başlarından geçirmiş ve kılıçlarını kuşanmış, tamamına yakını, belki de hepsi Mudar kabilesine mensup neredeyse çıplak vaziyette bir topluluk çıkageldi. Onları bu derece fakir görünce, Resûl–i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem’ in yüzünün rengi değişti. Eve girdi ve sonra da çıkıp Bilâl’e ezan okumasını emretti; o da okudu. Bilâl kâmet getirdi ve Allah Resûlü namaz kıldırdı. Daha sonra Peygamber sallAllahu aleyhi ve sellem bir hutbe irad etti ve şöyle buyurdu.

“Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden ve ikisinden pek çok kadın ve erkek meydana getiren Rabbinize hürmetsizlikten sakının. Allah şüphesiz hepinizi görüp gözetmektedir” (Nisâ: 4/1)

Sonra da Haşr suresinin sonundaki şu âyeti okudu:

“Ey iman edenler! Allah’dan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına baksın” (Haşr: 5/18). Sonra:

“Her bir fert, altınından, gümüşünden, elbisesinden, bir sa’ bile olsa buğdayından, hurmasından sadaka versin; hatta yarım hurma bile olsa sadaka versin” buyurdu.
Bunun üzerine ensardan bir adam, ağırlığından dolayı neredeyse kaldırmaktan aciz kaldığı, hatta kaldıramadığı bir torba getirdi. Ahali birbiri peşine sökün edip sıraya girmişti. Sonunda yiyecek ve giyecekten iki yığın oluştuğunu gördüm.

Baktım ki Resûl–i Ekrem sallAllahu aleyhi ve sellem’ in yüzü gülüyor, sanki altın gibi parlıyordu. Sonra Peygamber Efendimiz s.a.v. şöyle buyurdu:

“İslâm’da iyi bir çığır açan kimseye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayırılır. Fakat onların günahından da hiçbir şey noksanlaşmaz”

Müslim, Zekât 69. Ayrıca bk. Nesâî, Zekât 64.

 
RİYAZ-US SALİHİN- Sadakat Kütüphanesi
« Son Düzenleme: 27 Ocak 2008, 22:11:10 Gönderen: mystic »
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı müteallim

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 4785
  • gizli mahzenlerde kalan tarihin yeni adresi
    • www.Libv- kamp-lintfort.de
Ynt: İYİ VE KÖTÜ ÇIĞIR AÇANLAR [28 OCAK 2008]
« Yanıtla #2 : 28 Ocak 2008, 01:38:11 »
استعيذ بالله : وسارعوا الى مغفرة من ربكم وجنة عرضها السماوات والارض اعدت للمتقين
وقال رسول الله (صلعم) :   بادروا بالاعمال الصالحة فستكون فتن كقطع الليل المظلم يصبح الرجل مؤمنا و يمسى كافرا و يمسى مؤمنا ويصبح كافرا يبيع دينه بعرض من الدنيا



İYİLİK VE TAKVADA YARDIMLAŞMAK VE HAYIRDA ACELE ETMEK
   Cenab-ı Hakk’ın insanlık için en büyük ihsanı ve ikramı,  Din-i Celil-i İslam’dır. Bu dünyada en büyük nimet İslam ile müşerref olup onun bize bildirdiği hususlara iman etmek, emirlerini yerine getirmek, nehiylerinden sakınmak; İslam’ı bize tebliğ eden Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in sünnetine tam manasıyla sarılmak; Kur'an-ı Azîmü’ş-Şân’ı öğrenmek, yaşamak, başkalarının öğrenmesine ve yaşamasına vesile olmaktır. Yani Allah’ın rızasına muvafık bir hayat yaşayıp, öbür aleme iman-ı hakîkî ile gidebilmektir.
   Din-i Celil-i İslam mü’minlere bu hususlarda birbirleriyle yardımlaşmalarını daima tavsiye etmektedir.
   Mâide Suresi’nin 2. Ayet-i Kerimesi’nde mealen şöyle buyuruluyor: “İyilik ve takvada birbirinizle yardımlaşınız”
   Ayet-i kerime’de geçen ve “iyilik” diye tercüme olunan “el-birr” kelimesi, ihsan, kemal-i hayr-hayrın ve iyiliğin en mükemmeli, Allah’ın rahmeti, rızası ve cenneti gibi manalara gelmektedir
   
Takvâ ise tefsir kitaplarımızda şu şekilde izah edilmiştir: “Takvâ,   Kur'an-ı Kerim’de üç mertebe üzerine zikr olunmuştur. Birincisi ebedî azaptan korunmak için şirkten uzak durarak ehl-i imandan olmak. İkincisi büyük günahları işlemekten ve küçük günahlarda ısrar etmekten uzak durup farzları ifa etmek. Üçüncüsü de kalbini meşgul eden ve Hakk’ı unutturan her şeyden yüz çevirip, bütün mevcudiyeti ile Hak Teâlâ’ya yönelmek. “Ey İman edenler Allah’tan hakkıyla korkun”  mealindeki ayet-i kerime’de geçen  ( حق تقاته ) ifadesinden maksat da bu üçüncü mertebedir.”
   
Âl-i İmran Suresi’nin 133 ilâ 135. ayet-i kerimeleri’nde ise şöyle buyurulmaktadır:“Rabbinizin mağfiretine ve takvâ sahipleri için hazırlanmış olan, göklerle yer genişliğindeki cennete koşun. O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah iyilik sahibi olanları sever. Yine onlar bir günah işlediklerinde veya kendilerine zulmettiklerinde, Allah’ı hatırlayıp günahları için hemen istiğfar ederler. Zaten günahları Allah’tan başka kim bağışlayabilir! Bir de onlar işledikleri kötülüklerde bile bile ısrar etmezler.”
   
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Salih ameller yapmakta acele ediniz. Zira yakın bir zamanda karanlık geceler gibi bir takım fitneler meydana çıkacaktır. O zamanda insan, mü’min olarak sabahlar, kafir olarak akşamı eder. Mü’min olarak akşama kavuşur, kafir olarak sabahlar. Dinini az bir dünyalığa satar.”
   Görülüyor ki ayet-i kerimelerde ve hadis-i şeriflerde mü’minlere hayırlı işlerde acele etmeleri, salih ameller için koşuşturmaları tavsiye edilmektedir. Dinimizin aceleci olmayı tavsiye ettiği başka bir husus yoktur.  Bu sebeple mü’minler hayırlı işlerde ve hizmetlerde gözü açık davranmalı, fırsatları kaçırmayıp anında değerlendirmelidir. Allah’ın rızasına götürecek ameller ve hizmetler hususunda mü’minler birbirleriyle yardımlaşmalı ve adeta yarışırcasına gayret göstermelidirler. Bu hususla alakalı olarak Bakara Suresi’nin 148. âyet-i kerîmesi’nde şöyle buyuruluyor: “Herkesin yöneldiği bir taraf vardır. (Öyleyse Ey Mü’minler) siz hayır işlerinde yarışın. Nerede olursanız olun Allah hepinizi bir araya getirir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir.” 

Unutulmamalıdır ki hayra delâlet eden ve güzel bir hizmet yaparak insanların salih ameller işlemesine sebep olanlar, o hayrı yapan tüm insanların elde ettiği sevaplara nail olurlar. Zira bir hadis-i şeriflerinde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyorlar: “Bir hayra vesile olan kimseye o iyiliği yapanın ecri gibi sevap vardır” 
   
Elmalılı, Hak Dini Kur'ân Dili, cild 2, sayfa 1145;
Riyâzü’s-Sâlihîn Terceme ve Şerhi, cild 3, sayfa 422
Al-i Imran Suresi, Ayet 102
Elmalılı, Hak Dini Kur'ân Dili, cild 2, sayfa 1153
Sahih-i Müslim, İman 186,
Sünen-i Tirmizî, Fiten 30,
İbn-i Mâce, İkâme 78
Sahih-i Müslim, İmare 133


« Son Düzenleme: 28 Ocak 2008, 12:09:27 Gönderen: mystic »
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Çevrimdışı Nakkaş

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 250
Ynt: İYİ VE KÖTÜ ÇIĞIR AÇANLAR [28 OCAK 2008]
« Yanıtla #3 : 03 Şubat 2008, 00:14:40 »
(Her iyilik bir hazinedir. Her hazinenin anahtarı vardır. İyiliği açan, kötülüğü kilitleyen bir anahtara sahip olana müjdeler olsun! Kötülüğü açan, iyiliği kilitleyen bir anahtarı olana da yazıklar olsun!) [İbni Mace]


(İyi işe vesile olan, hayatında ve öldükten sonra da o işi yapanlar kadar sevap kazanır. Kötü işe ön ayak olana da, bu iş terk edilinceye kadar, bunun günahı yazılır.) [Taberani]



(Zulmen öldürülen her kişinin günahından Âdem’in ilk oğlunun [Kabilin] de bir payı vardır. Adam öldürmeye ilk defa o sebep olmuştur.) [Taberani]



Bir kimse, bir iyiliği yapmaya gücü yetmiyorsa, o iyiliğin yapılmasına sebep olursa, o iyiliği yapmış gibi sevap kazanır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hayra delalet eden [yol gösteren, sebep olan] o hayrı yapan gibi sevaba kavuşur.) [Beyheki]



Müminlerin ihlasla yaptıkları iyi işlerin sevapları kıyamete kadar onların amel defterlerine yazılır.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mümin öldükten sonra, 7 amelinin sevabı kabrinde de kendisine yazılır. Bunlar: 1- İlim öğretmek, 2- Çeşme yapmak, 3- Su kuyusu kazmak, 4- Hurma ağacı dikmek, 5- Cami yaptırmak, 6- Mushaf bırakmak, 7- Ölümden sonra kendine istiğfar edecek salih evlat bırakmak.) [Ebu Davud]

Çevrimdışı Nakkaş

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 250
Ynt: İYİ VE KÖTÜ ÇIĞIR AÇANLAR [28 OCAK 2008]
« Yanıtla #4 : 03 Şubat 2008, 00:19:39 »
(İyi ve kötü işe aracılık eden ondan bir pay alır. Allah her şeyin karşılığını verir.) [Nisa 85]

(Allah, zerre kadar iyiliğin sevabını da kat kat artırır ve ayrıca büyük mükafat verir.) [Nisa 40]

(Bir iyilik yapana on misli verilir; bir kötülük ise misli ile cezalandırılır; hiç kimseye haksızlık yapılmaz.) [Enam 160]

Çevrimdışı Ferzin

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 240
Ynt: İyi ve Kötü Çığır Açanlar [28 Ocak 2008]
« Yanıtla #5 : 26 Temmuz 2008, 13:20:50 »
''Kim iyi ve faydalı işte önderlik ederse ona iyiliğin sevabından hisse vardır.Kim de kötülüğe vasıta olursa ona kötülükten hisse vardır.'' (S.Nisa 85)

İnsanları sapıtanlar, sapıklıkta önder olanlar, kendi günahlarını yüklendikleri gibi o kimselerin günahlarını da yüklenirler. (Nahl 25-Beydavi)

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Dinimizde iyi bir çığır açana, bunun sevabı ile bununla amel edenlerin sevabı verilir, o çığırda [o yolda] gidenlerin sevabından da hiçbir şey eksilmez. Dinimizde kötü bir çığır açana da, bunun günahı ile, bununla amel edenlerin günahı verilir, o kötü yolda gidenlerin günahından da hiçbir şey eksilmez.) [Müslim]

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Her iyilik bir hazinedir. Her hazinenin anahtarı vardır. İyiliği açan, kötülüğü kilitleyen bir anahtara sahip olana müjdeler olsun! Kötülüğü açan, iyiliği kilitleyen bir anahtarı olana da yazıklar olsun!) [İbni Mace]

(İyi işe vesile olan, hayatında ve öldükten sonra da o işi yapanlar kadar sevap kazanır. Kötü işe ön ayak olana da, bu iş terk edilinceye kadar, bunun günahı yazılır.) [Taberani]

(Kim, hidayete [Ehl-i sünnete] davet ederse, o yola girenlerin bütün sevapları ona da yazılır, diğerlerinin ecrinden bir şey eksilmez. Kim de, sapıklığa davet ederse, o yola girenlerin günahları, ona da verilir, o kötü yolda gidenlerin günahından da hiçbir şey eksilmez.) [Tirmizi]

Çevrimdışı atayyar

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: İyi ve Kötü Çığır Açanlar [28 Ocak 2008]
« Yanıtla #6 : 26 Temmuz 2008, 21:21:39 »
Kötü çığır açmak yani bid'at asrımızın en büyük hastalıklarındandır. Öyle bir fitne asrında yaşıyoruz ki, insanlar bid'at çıkarmasa bile bazan çıkaranlara kalben taraftar olabiliyor. bu ise vebal-i azimdir. Malumdur ki bid'at ehlini efendimiz ASM ehl-i narın köpekleridir diye nitelendirmiştir. Hem bid'at yedi kebair denilen mu'bikat-ı seb'a arasında sayılmaktadır. İnsanı doğrudan helak eden günahlardandır. Allah bid'at ve bid'atçıların şerlerinden tüm ehl-i imanı muhafaza eylesin. Amİn Ya RAB....

Çevrimdışı sensör

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 41
Ynt: İyi ve Kötü Çığır Açanlar [28 Ocak 2008]
« Yanıtla #7 : 28 Temmuz 2008, 00:27:37 »
amin...