Gönderen Konu: İz Bırakmadan  (Okunma sayısı 3527 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
İz Bırakmadan
« : 06 Ocak 2015, 13:26:25 »

İz Bırakmadan




Kitabın yazarı aynı zamanda kitabın başkarakteri; Frank M. Ahearn ve anlatım herhangi bir kimsenin hatıraları tarzında. Abartmaya da gerek yok. Çünkü, yaşadıkları gerçekten sıra dışı. Kendisi bir “İz Sürme Uzmanı” ve aslında sadece bu işi yapıyordu. Müşterileri tarafından tutulan Ehearn, herhangi bir sebeple ortadan kaybolmuş kimseleri para karşılığında buluyor.(Elieen C. Horan yardımcısı) Sabıkalılar, borçlular, mahkeme tarafından şahitliğe çağrılanlar, tehditlerden korkanlar, ortağına kazık atanlar.

Ortadan kaybolan kişinin kaybolma gerekçesinin Ehearn için bir önemi yok, parasını alıyor, kaçan kişinin dijital ayak izlerini (sosyal paylaşım sitesi kullanımı, kredi kartı alışverişleri, takip ediyor ve çok büyük bir oranda (neredeyse kesin) buluyor.

Ve neden sonra bir anda tam tersini yapmanın cazibesine kapılıyor. Ortadan kaybolmak isteyenlerin bu isteklerini yerine getirmede onlara profesyonel yardım sağlamak, bulunmalarını imkânsız hale getirmek. Kitap boyunca sunulan onlarca örnekte işini gerçekten iyi yaptığına kanaat getiriyorsunuz.

Önemli olan bırakılan izleri bilmek

Bizim için önemli olan tabi ki metinler arasında heyecandan heyecana koşarak kaybolmak değil, bizim de iyi ya da kötü niyetli kişilerin rahatlıkla toplayacakları izleri bilmek. Ancak bu şekilde dikkati arttırmak. Böyle olunca yazarın yaptığı işin daha iyi anlaşılması için birkaç örnek vermekte fayda var. Mesela, mirasını ele geçirmeye çalışan oğlundan kurtulmak isteyen bir babanın bir adaya yerleşmesini sağlıyor. Yaşadıkları yerde ise babanın kimlik bilgileri üzerinden bir ev kiralayıp, adamı hiç tanımayan birini bu eve yerleştiriyor. Ehearn gibi başka bir iz sürücü kiralayan oğlu bulduğuna sevinmişken şok oluyor. Babaya telefonu üzerinden ulaşmaya çalıştıklarında ise yönlendirmenin kendi telefonuna yapıldığını fark edince çılgına dönüyor. Tabi oğlu, bu şekilde zaman kaybederken, baba çoktan izini kaybettirmiş ve yeni hayatına başlamış oluyor.

Diğer bir misalde ise cezaevinden çıkan ve karısını öldürmeyi kafaya koymuş bir koca bulunuyor. Kadının ihtiyacı olan gerçek bir profesyonel yardım. Kendi çabaları ile ortadan kaybolmaya kalksa, maddi gücü yerinde olan kocasının herhangi bir iz sürücünün yardımı ile kendisini kolayca bulabileceğini biliyor.

Başvurduğu Ehearn, kadını önce kesinlikle kendi kredi kartı ile yakın çevrede alışveriş yapmaması konusunda uyarıyor.

Daha sonra da gezmeyi çok seven bir arkadaşına kadının kredi kartını verip gittiği her farklı şehirlerde, hatta farklı ülkelerde küçük harcamalar yapmasını istiyor. Kocasının tuttuğu iz sürücü şehir şehir, ülke ülke bu alışverişleri takip ederken hem yoruluyor hem de bulma maliyeti oldukça kabarıyor. Bu arada kadın hedef şaşırtıp, gideceği ülkeye çok uzak bazı ülkelere uçak bileti ya da şehirlerarası tren biletleri alıyor ve asla o yönlere yolculuk yapmıyor. Ve asıl gitmek istediği yere yerleşiyor. Canından bezen iz sürücü işi bırakıyor, koca da bulma umudunu kesiyor…

Ehearn ortadan kaybolmayı kafasına koyanlara, birkaç uyarıda bulunmadan da edemiyor. “Eski hayatınızı, alışkanlıklarınızı unutun. Yeni hobiler keşfedin. Daha önce sipariş verdiğiniz işletmelerden sipariş vermeye devam etmeyin, kurye ile birlikte sizi arayan kişiyi de karşınızda görebilirsiniz.
Bütün sosyal paylaşım sitelerindeki üyeliklerinizi kapatın, cep telefonu yerine kontörlü/sabit telefon kullanın.”

Böyle birisinin 190 sayfa boyunca anlattıklarının ne kadarına inanıp, ne kadarına inanmayacağı tamamen okuyucuya kalmış. Ama şu bir gerçek ki kitabı okuyup bitirdiğinizde mutlaka bazı konularda daha dikkatli davranmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Misal; sosyal paylaşım sitelerine bütün kişisel bilgilerinizi girmenin ne kadar sakıncalı olduğunu, kendinizin veya ailece çektirip paylaştığınız fotoğrafların hiç de hoşunuza gitmeyecek, hatta toplum içinde yüzünüzü kızartacak platformlarda kullanılabileceğini fark edeceksiniz. Yazarın yaptığı bu işlerden büyük paralar kazandığı ve bu kitaptan gelecek paraya ihtiyacı olmadığı izlenimine kapılıyor insan. Sanki yapılacak pek çok yanlışı yapmış (yalan söylemek, sahte evrak, kimlik vb düzenlemek hatta defalarca kanunlara aykırı hareket etmek) ve artık günahlarından pişman bir şekilde bilgilerini insanlığa aktarıp, iyilik yapmaya, tövbe etmeye karar vermiş gibi.

Sözün özü; bu kitap ortadan yok olma kılavuzu niteliğinde ve bunu yaparken her türlü zengin araç-gereç ve teknikleri nasıl kullanılacağını ortaya koyuyor. “Kaybolmak mı istiyorsunuz yoksa kişisel bilgilerinizi muhtemel hırsız veya sapıklardan gizlemek yeterli mi? İz Bırakmadan; ailenizi, kendinizi ve kimliğinizi korumanın yöntemlerini anlatıyor. Dünyanın önde gelen iz sürme uzmanı gittiğiniz yerlerde bıraktığınız iz ve ipuçlarını fark edip bunları nasıl yok edeceğinize dair her şeyi en ince detayına kadar ele alıyor. Frank M. Ehearn, sırra kadem basmanın üç altın anahtarını sunuyor, dijital ayak izlerinizden bahsediyor, sosyal paylaşım sitelerinin oluşturduğu fırsatlarla tehlikeleri anlatıp, size zarar vermek isteyenlerden nasıl kurtulacağınızı gösteriyor.


Bayram Mustafa KARA | 30 Aralık 2014 | http://insanvehayat.com/iz-birakmadan/