Gönderen Konu: Kaç dereceye kadar kıble sapması olan camiler paçayı kurtarır?  (Okunma sayısı 18985 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tesniye

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 395
  • Nişan aldık yıldızları..

Eskiden bu kadar teknoloji yoktu ve kıbleyi tam olarak hesaplamak mümkün değildi diyemeyeceğim çünkü osmanlı zamanında da kıbleyi tam olarak tesbit edecek teknoloji vardı. Özellikle Mimar Sinan zamanıda ve diğer tarihsel camiler yapılırken sorunsuz olduğu düşünülmüştü. Ama şimdi bazı sapmaları öğrenince, neden bunu koca mimarilerimiz zamanında tam ayarlayamamışlar diye düşünesi geliyor insanın?

Ama aşağıdaki haberde de görüleceği üzre son 200 yy içerisinde yapılan camilerde kıble % 100 oranında isabetli iken daha önceki en muhteşem camilerde bile kıble sapması var. Bunu google earthden bile tesbit edebiliyoruz artık. Teknoloji bilgisayarımıza kadar geldi bu anlamda. Yani mahallenizdeki caminin kıblesinin doğruluğunu bilgisayarınızdan tesbit edebilirsiniz.

Diyanet 45 dereceye kadar cevaz var diyor ama bir de siz engin üstadlara soralım dedim. Hem meseleyi bilmeyenlerimiz öğrenmiş olurlar hem bazılarımız bu teknoloji ile camilerini tekrar gözden geçirirler hem de fıkhi hükmü öğrenmiş oluruz.

Evet, islam fıkhına göre kıble sapmasının hükmü nedir?


İlişkili haber. Zaman gazetesinden.

---------

İnternetin en büyük şirketlerinden Google'ın sunduğu maps.google.com'un alt yapısı kullanılarak, kıble tayinini mümkün kılan bir web sitesi geliştirildi.  
 
Sanal âlemi kullanarak dünyanın her yerinden kıbleyi kolayca tayin etmek mümkün. Bunun için qiblalocator.com adresli siteye girmek yeterli. Yapılması gereken tek şey, kıble çubuğunu imleçle sürükleyerek ülke, şehir veya sokağa kadar getirmek. İmlecin bulunduğu yer sizin enlem ve boylam değerlerinizi gösteriyor. Bu bilgiler, sitede kıble yönü bölümünün altında yer alıyor. Söz konusu pencerenin hemen altında ise 'kıble derecesi' ve uzaklığı görülüyor.
Bu bölüm de kıblenin tespit edilmesinde ikinci seçenek olarak sunuluyor. Caminin bulunduğu yer ve Kâbe'ye birer nokta konulduğunda hem aradaki mesafe hem de kıble açısı ortaya çıkıyor. Söz konusu hizmet sayesinde özellikle yolculuklarda yaşanan ve namazın farzlarından biri olan kıble tespiti sorununun da önüne geçilmiş oluyor.


Sitedeki değerlere göre, İstanbul'un tarihî camileri Süleymaniye, Sultanahmet, Beyazıt, Edirne Selimiye camilerinde çok küçük açı farkıyla Kıble tespiti doğru yapılmış. Ankara Kocatepe, Adana Sabancı gibi yeni camilerde ise kıble tespitinde yüzde 100 isabet kaydedilmiş.

Ankara Hacıbayram Camii'nin kıblesi güneydoğuya olması gerekirken biraz daha güneye kayarak 27 derecelik sapma ile Mekke yerine Mısır'ın başkenti Kahire'ye yönelmiş. Yine son dönemlerde mahalle aralarına yapılan camilerden bazılarında da büyük sapmalar bulunuyor. Kâbe'nin bulunduğu noktadan 45 derece sağa veya sola sapmaların kıbleden sapma olmayacağına dikkat çeken Diyanet, sapma derecesinin daha fazla olması durumunda 'kıbleye yönelme' şartının yerine getirilmemiş olacağının altını çiziyor.
 
 
16 Mart 2008, Pazar


« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2010, 02:00:59 Gönderen: müteallim »
Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

osmanli

  • Ziyaretçi
tesekkürler  kibleyi ben tesbile buluyorum yönünü  bizim köyün caminin temelini kazacaklardi müftü geldi kibleyi ölcme pusulasini getirdiler müftü ayni benim yaptigim gibi alti tesbihi ve buldu ve temelini öyle kazdilar pusula baya yanlis ölcüyor demir ve uydu  pusulayi cekiyor ve yanlis  oluyor .saygilar

Çevrimdışı kutup yıldızı

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 112
osmanli kardeşim bu tesbile dediğin nedir biraz açıklamada bulunsaydın bizi google' a yöneltmeseydin. (bu sıralara karşıma bir sürü şey çıkıyor ve google soruyorum da..)

bu konuda şöyle hareket etmek doğru değil mi? caminin kıble yönünde mutlaka hata olacaktır. " 0 " rakamını düşünürsek eğer, biriniz çıkıp da bu caminin kıble yönündeki hata " 0 " yani sıfırdır diyemez. ortada rakamsal bir ölçü var ise sıfır hata olması söz konusu değildir.

bu vesileyle, namazda kişisel olarak niyetimizde, " yöneldim kıbleye.." imam' a uyduğumuzda ise gerek yine niyetimizin başında " yöneldim kıbleye " demek neden yeterli olmasın? ayrıca imam da aynı şekilde niyet etmiyor mu? ben bu şekilde niyet ettiğini sanıyorum. bu durumda imama uyarak kıldığımız namaz farzlarında, "uydum hazır olan imama.." demek de benim için yeterli düşüncesindeyim.

velhasıl, bu başlıktaki bir konunun daha net bir cevap alması gerekiyor. kıble yönü için google earth' den belki faydalanılabilir ama önemli olan niyet değil mi?

örnek:

"niyet eyledim Allah rızası için bugünün yatsı namazının dört rekat farzını kılmaya, yöneldim kıbleye, uydum hazır olan şu imama, Allahuekber.."

dolayısıyla, caminin paçasını niye kurtarıyoruz ..

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Alıntı
İslam fıkhına göre kıble sapmasının hükmü nedir?
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı osmanlı

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 379
  • Okula hayır, Açık lise kolejlerine evet.
Sayı lika nın alıntıladığı sorunun cevabı,
22 derecedir. Yani iki gözümüz arasında ki açı farkı.
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

Çevrimdışı müteallim

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 4785
  • gizli mahzenlerde kalan tarihin yeni adresi
    • www.Libv- kamp-lintfort.de
fazilet takvimlerinde kible saati vardir o saatte kisi günese döndügü zaman kiblesi orasidir.

derecesini bilmem amma kisinin göksü kibleden dönmemeli-
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Çevrimdışı sine-i can

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
  • Sadakat Forum "Seviyeli İslami Forumunuz.."
Kıble yönü bulma ile ilgili olarak şunu söyleyebilirm ki, benimde farklı yerlerde namaz kılma durumumdan ötürü hep problem yaşağıdım emin olamadığım bir durumdu. Ama kıbşe yönü bulmak için cep telefonlarınıza indirebileceğiniz uygulamalar varmış. Ben Kıble Yönü Görsel Kabe Bulucu uygulamasını kullanıyorum (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hundred.qibla) ve çok memnunum. Bir kaç farklı yerden teyit ettim ve hep doğru idi. Herkese tavsiye derim.