Gönderen Konu: Kaçak etler daha çok kıymada kullanılıyor  (Okunma sayısı 1699 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

osmanli

  • Ziyaretçi
Kaçak etler daha çok kıymada kullanılıyor
« : 03 Ekim 2009, 13:18:38 »

Kaçak etler daha çok kıymada kullanılıyor     
Başta Adana olmak üzere bölgedeki diğer illerde son yıllarda kontrolsüz bir şekilde çoğalan ucuz kebapçıların etlerinin nereden geldiğini ne kebapçılar biliyor, ne de tüketiciler. Maliyetinin çok altında kebap yapan bu yerlerin eti nereden tedarik ettiği büyük bir soru işareti.

Urfa'nın ünlü kebapçılarından Osmanlı Ocakbaşı'nın sahibi Fatih Abacı, bölgede tanınmış lüks yerlerde eşek-at gibi hayvanların etlerinin satılamayacağını, bunun ancak ucuz kebap yapan yerlerde olabileceğini iddia etti. Bu kişilerin de bilmeden aldıklarını söyleyen Abacı, "Buraya gelip bizlere teklif dahi edemezler. Biz kuzu eti dışındaki eti, anında tanırız. Urfa'da benim rakibim olarak gördüğüm kebapçılarda ve lokantalarda bu tür etler kesinlikle olmaz. Kebabın ve etin bir maliyeti vardır. Bunun altında ucuz alanlar daha çok kıyma şeklinde ne olduğu bilinmeyen etlerdir." diyor.

Gaziantep Üçler Lokantası sahibi Alper Kurtgil, etin kilosunun bugün 24-25 liraya dayandığını söyledi. İnsanların daha fazla para kazanmak için gayrimeşru yollara başvurduğunu belirten Kurtgil, "Et pahalandıkça fırsatçılar çoğalıyor." dedi. Gaziantep'te lokantaların yüzde 80'inin kasaplardan et alarak kebap yaptığını ve her şeyin de kasabın vicdanına kaldığını belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen ünlü bir lokantacı ise, "Bu adamlar lokantaları ve kebapçıları tek tek dolaşarak, ucuz et sattıklarını belirtiyor. Hatta bir tanesi de bana gelerek, kilosu 10 liranın altında etinin olduğunu söyledi. Ben durumu bildiğim için adamı odamdan dışarı attım." şeklinde konuştu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, eşek etinin halka satılmasıyla ilgili olarak, "Bunu yapanın insan olacağını sanmıyorum." dedi. Yalçındağ, emniyet güçlerine çağrıda bulunarak bu kişilerin et sattığı esnafların tespit edilerek meslekten men edilmesi gerektiğini belirtti. Esnaf odalarının da bu esnafları bünyelerinden uzaklaştırmasını isteyen Yalçındağ, "Bu kötü işi yapanlar sadece kasaplara değil, otellere, kebapçılara etle ilgisi olan herkese satıyor." dedi. NURULLAH KAYA GAZİANTEPAdana kebabının adı at ve eşek eti nedeniyle gölgeleniyor. Vatandaşlar yüzlerce kebapçının bulunduğu kentte, kalitesine güvenmedikleri yerden kebap yiyemiyor. Şehrin en meşhur kebapçıları hakkında bile zaman zaman halka tektırnaklı hayvan eti yedirdikleri yönünde iddialar ortaya atılıyor. Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası Başkanı Şefik Aslan, tek tırnaklı hayvan etiyle insanların midesini bulandıran kişilerin isim ve adreslerinin belli olduğunu, fakat caydırıcı bir ceza almadıklarından bu işe devam ettiklerini ifade etti.

Adana'da geçtiğimiz günlerde satılmaya hazır 200 kilo eşek eti ile kesmek için bekletilen 41 eşeğin ele geçirilmesi, kırmızı et konusundaki şüpheleri yeniden gündeme getirdi. Et fiyatlarının son dönemlerde bir hayli yükselmesi, uygunsuz kesimlere verilen cezaların yetersizliği art niyetlileri cesaretlendiriyor. Türkiye'de eşek kesimi ve etinin satılması yasak. At ise ancak hazırlanan özel mekanlarda kesildikten sonra reyona 'at etidir' tabelası konularak satılabiliyor.

Ele geçirilen at ve eşek etinin vatandaşın et tüketimini olumsuz etkilediğini söyleyen Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, kaçak etin daha çok ucuz hazır kıymada kullanıldığını ifade etti. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkan Yardımcısı Mete Betin ise ahır gibi sağlıksız ortamlarda 'usulsüz' şekilde kesilen tek tırnaklı hayvan etleriyle birtakım parazitlerin insana geçebileceği uyarısında bulundu. Bu tür etlerin normalinden daha kuru, kırmızı, solgun ve şekerli olduğuna işaret eden Betin, ailelerin 'damgalı' ve veteriner hekimle anlaşmalı olmayan yerlerden et almamasını istedi.

Adana Müftü Vekili Cafer Erol da İslam dininde katır ve eşek etinin 'haram', at etinin 'mekruh' görüldüğünü söyledi. Dinen yenilmesi meşru görülmeyen bu etleri piyasaya süren kişilerin 'haram' bir fiili işlediğini kaydeden Erol, halkın sağlığıyla oynayan bu kişilerin büyük bir vebal altına girdiğini aktardı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Zafer Aslan ise art niyetli kişilerce bir şekilde vatandaşlara yedirilen at ve eşek etine karşı çevrenin duyarlı olmasını ve ihbar edilmesini istedi.

Adana'da ele geçirilen eşek eti ile ilgili gözaltına alınan Eyüp A. ve Ahmet A. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Menşeini bilmediğiniz etleri almayın

mazhar

  • Ziyaretçi
5 bin ton kaçak et, Suriye yerine Etiler-Bebek’e gitti!
« Yanıtla #1 : 18 Kasım 2014, 07:29:22 »

Gümrükte bin 44 ton kaçak et yakalandı
MERSİN gümrük antrepolarında ithal kırmızı et usulsüzlüğü ile ilgili başlatılan operasyon kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli Mersin'e gelerek konu ile ilgili inceleme yaptı. Canikli, yapılan sayımda, akıbeti belli olmayan 1044 ton ithal kırmızı etin piyasa değerinin 28 milyon olduğunu da ifade etti.
Olay, kırmızı et ithalatını yasaklayan Irak'a kırmızı et gönderilmek istenmesiyle ortaya çıktı. 1 hafta önce Irak'a transit beyanname açılarak frigorifik TIR'larla Irak'a kırmızı et gönderilmek istenmesi üzerine Habur Gümrük Kapısı'nda görevli gümrük memurları durumdan şüphelendi.ET DEĞİL KEMİK VE KIRINTIBunun üzerine detaylı aramaya alınan TIR'da kırmızı et olarak beyan edilen yükün, tavuk eti, kemikleri ve kırıntı olduğu ortaya çıktı. Araştırmalarda ekipler ortada bir kırmızı et ithalatı vurgunu olduğu şüphesi ile, Mersin Gümrüğü'nün antrepolarında depolanan ithal kırmızı et ile ilgili operasyonu başlattı.
[/size]Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bilgisi dahilinde Mersin Gümrüğü'nde yapılan kapsamlı araştırmada tonlarca ithal kırmızı etin Mersin'deki 5 ayrı antrepoda depolandığı bilgisine ulaşıldı.[/color]
[/size]Ekipler, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Doğan Kanmaz'ın emekli olduktan sonra kurulan ve yüzde 20 hissesinin olduğu yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği yetkisine sahip gümrük müşavirliğinin de aralarında olduğu 5 ayrı antrepoya eş zamanlı operasyon düzenledi. CANİKLİ AÇIKLAYACAKOrta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman, antrepolarda sayım yapıldığını doğruladı, detaylı açıklama yapamayacağını söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da Bakan Nurettin Canikli'nin Mersin'e geleceği belirtilerek, "Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Nurettin Canikli, bugün saat 17.00'de Mersin'de önemli bir kaçakçılık tespitine ilişkin açıklamada bulunacaktır" denildi.BAKAN CANIKLİ: 1044 TONLUK KAÇAKÇILIKMersin'de gümrük antrepolarında başlatılan ithal kırmızı et kaçakçılığı ile ilgili kente gelen Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, açıklamalarda bulundu.[/color]
[/size]Bakan Canikli, ortaya çıkartılan kaçakçılığın boyutunun bugüne kadarki en büyük miktar olduğunu belirterek, savcılığın 11 kişi hakkında işlem başlattığını, ilk etapta adli kontrol kararı aldığını, soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü söyledi.[/color]
[/size]Ortaya çıkartılan şebekenin tamamen çökertilmesi için idari ve cezai sürecin devam ettiğini anlatan Bakan Canikli, yapılan sayımda, akıbeti belli olmayan 1044 ton ithal kırmızı etin piyasa değerinin 28 milyon olduğunu da ifade etti.Mersin'de ortaya çıkartılan ithal kırmızı et vurgunundan sonra soluğu Mersin'de alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar Jandarma Komutanı Albay Ömer Uyan, Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Murat Kahraman ile diğer ilgiler katıldı.Alınan bir istihbaratın değerlendirilmesi sonucu 4 Ekim'de ithal kırmızı etin depolanmasında yetkilendirilmiş 4 antrepoda fiziki sayım yapıldığını belirten Bakan Canikli, şunları söyledi:"Bu antrepolar millileşmemiş malların yer aldığı antrepolar. Esas itibari ile transit olarak Türkiye'den başka ülkeler nakledilmek üzere depolanan malların geçici olarak depolandığı ve sonra varış ülkelerine gitmesi gereken kırmızı etlerin bulunduğu antrepolar.[/color]
[/size]Giriş çıkış kontrollü. Her antrepoda ne kadar mal bulunduğu bellidir. Arkadaşlarımız bu bilgi ve değerlendirme neticesinde kırmızı et depolanan antrepolarda fiziki tespit kararı alıyor ve sonucunda hesaplara göre bulunması gereken eşyadan çok daha az miktarda kırmızı et bulunduğu tespit ediliyor.[/color]
[/size]Yurt dışına çıkarılması gereken mallar çıkarılmayıp Türkiye'ye satılıyor. Gümrük işlemi yapılmaksızın satılıyor. Bu ürün çok yüksek gümrük vergisi olan üründür.[/color]
[/size]Yüzde 225 oranında gümrük vergisi söz konusu. Bu vergiler ödenmeden Türkiye'ye sokulan toplam mal miktarı 1044 ton olduğu tespit edildi. Bu güne kadar bu alanda hatta tüm eşya gruplarında, ortaya çıkarılan en büyük gümrük kaçakçılığı olayıdır."TALİMAT VERMİŞTİMBakan Canikli, Mersin'de operasyon öncesi önemli bir adım attıklarını da ifade ederek şöyle devam etti:"Şahsıma gelen ihbar mektubuna dayanarak 9 Ekim'de gümrüklere talimat gönderdim. Kırmızı et, alkol, sigara ve çay ürünleri ile ilgili Türkiye'den transit olarak diğer ülkelere nakledilecek ürünler için giriş ve çıkışlarda tam tespit yapılması talimatını verdim. Eğer Türkiye'nin herhangi bir gümrüğünden bir başka ülkeye transit taşımacılığı ile hem giriş hem çıkış gümrüğünde fiziki tespit talimatı verdim.[/color]
[/size]'1044 tonluk kaçak et hususu ile ilgili, bunun ne alakası var?' derseniz, sistem şöyle işliyor; Et başka bir ülkeye nakledilmek üzere getiriliyor. Bunu çıkış ülkesi Suriye görünüyor çıkış kapısı Cilvegözü'nden.[/color]
[/size]Daha sonra gümrük vergisi yüksek olan ithal kırmızı et içeriye satılıyor, ciddi anlamda rant elde ediliyor. Ama bunun karşısında dışarı bir şey çıkarılması gerek. İktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntısı ya da bozulmuş tavuk ürünleri. Aynı ağırlıkta mal çıkarılması gerek ki hesap kapatılabilsin.[/color]
[/size]Zaten bu depoda çıkarılmak amacı ile bin tona yakın tavuk kırpıntısı ve iktisadi değeri olmayan tavuk kıyması gibi mallar bulunmuştur. Bunlar kırmızı etin yerine yurtdışına çıkarılması düşünülen mallardır.[/color]
[/size]Talimatımız nedeni ile, çıkarılmak istenseydi çıkış gümrüklerinde de tam tespit yapılacağı için onun çıkarılması gereken kırmızı et değil iktisadi değeri olmayan tavuk kırpıntı ve kıyması olduğu anlaşılacaktı. Ve olay ortaya çıkartılacaktır."HESAPLARI KAPATAMADILARBakan Canikli daha sonra şunları söyledi: "Olay ortaya çıkarılacaktı. O yüzden talimatımızdan sonra çıkarma işlemi yapılamadı ve kayıtlar şişti.[/color]
[/size]Klasik yöntemi uygulansaydı, sarı hattan kontrolsüz çıkacaktı ve tavuk kırpıntıları çıkararak hesaplar kapatılacaktı. Tam tespit kararı ile çıkaramayacaklarını anladılar ve tutmak zorunda kaldılar malları antrepoda.[/color]
[/size]Bu yüzden biz kırmızı et yerine çıkarılacak olan bin tona yakın tavuk parçası ile karşılaştık.[/color]
[/size]Bu anlamda çok büyük şebeke çökertildi. Kırmızı et konusunda kaçak olarak Türkiye'ye gelen, hep iddia edilen ama bir türlü ortaya çıkaramadığımız bu işlem bütün çıplaklığı ile tespit edilmiştir. Bu alandaki kaçak ortaya çıkarılmıştır. Şimdi bul olayın gerisine gideceğiz,.[/color]
[/size]2014'ün başından bu yana Türkiye'ye 100 bin tonun üzerinde etin transit ticaret kapsamında girdiğini düşünüyoruz. Şu an tespit çalışmaları yapılıyor. Bunun ne kadarının bu yöntem ile Türkiye'ye bırakıldığı, satıldığı, ne kadarının değiştirilmeden yurtdışına çıkarıldığını bilmiyoruz. Ama rakamın yüksekliği su istimal olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Ayrıca bu çalışmadan sonra antrepo sistemini de gözden geçiriyoruz.[/color]
[/size]Transit ticarete konu olan malların yurtdışına çıkarılmadan antrepoda muhafaza edilebilmesi uygulamasını gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.[/color]
[/size]Petrol ile ilgili bir önceki ziyaretimizde, petrol ürünleri ile ilgili olarak transit ticaret kapsamında antrepo mekanizmasının kaldırılması kararını vermiştik akaryakıt için. Aynı şekilde transit ticaret kapsamında gelecekse Türkiye'de mola vermeden çıkması gerekir. Bu tür su istimaller olmaması ve ihtimalleri minimize etmek için bu kararı aldık.[/color]
[/size]En azından bazı mallar için benzer uygulamayı, antrepo rejimine girmeden doğrudan kontrolümüz altında akaryakıt takip sistemi takılarak Türkiye'yi terk etmelerini sağlayacak sistem kuracağız. Aksi halde, ciddi bir antrepo sayısı var ve tek tek 24 saat kontrol imkansız. Transit ticarette Türkiye'de antrepo rejimine girmesi anlamlı değil. Bazı mallar için olabilir. Sonuçta maliyet söz konusudur."[/color]
[/size]http://www.sondevir.com/manset/229252/gumrukte-bin-44-ton-kacak-et-yakalandi.html

« Son Düzenleme: 18 Kasım 2014, 07:34:36 Gönderen: mazhar »