DİNİ KATEGORİLER > MÜBAREK GÜN VE GECELER

Kadir gecesinin fazileti

(1/1)

Evfacan:
Cenâb-ı Hak Kadir Sûresi’nde buyuruyor ki, (meâlen): “Hakikât biz o (Kur’ân-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana ne bildirdi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.

O gece melekler ve Rûh (Cebrâil (a.s.) veya bir büyük melek) Rablerinin izniyle her bir iş için peyderpey inerler. O gece tâ fecrin doğuşuna kadar selâm (ve selâmet)dir.

Bir hadîs-i şerîfte buyuruluyor ki: “Kadir gecesi olunca Cenâb-ı Hak Cebrâil (a.s.)’a emreder. Cebrâil (a.s.) meleklerle beraber yanlarında bir sancakla yeryüzüne iner ve sancağı Kâbe’nin üzerine diker. Cebrâil (a.s.)’ın altı yüz kanadı vardır. Bunlardan iki tanesini Kadir gecesi dışında açmaz. Bu iki kanadı şark ve garbı kaplar.

Sonra Cebrâil (a.s.) yanındaki meleklere, “Gidin, Ümmet-i Muhammed’in namaz kılan, zikreden ve dua edenlerine selâm verin, onlarla musâfaha edin ve onların dualarına âmin, deyin.” diye emreder. Melekler de yeryüzüne dağılır, o gece uyanık olup ibâdet ve taat eden Ümmet-i Muhammed’i ziyâret eder, selâm verir ve musafaha ederler, dualarına da âmin derler.

Fecir doğduğu zaman Cebrâil (a.s.) meleklere toplanmalarını emreder. Melekler; Ya Cebrâil, Cenâb-ı Hak Ümmet-i Muhammed’e nasıl muamele etti, diye sorarlar. Cebrail (a.s.), Allâhü Teâlâ onlara rahmetiyle nazar etti. Onları affetti ve mağfiret etti.

Ancak şu dört sınıf hariç; “Bunlar, devamlı içki içen, ana ve babasına asi olan, sıla-i rahmi kesen, ve müslüman kardeşine kin tutup, ona üç günden fazla dargın olan.” diye cevap verir.


Bu geceyi hayırlı kılan pek çok hususlardan bazıları:
1. Kur’ân-ı kerîmin bu gecede indirilmeye başlanması.

2. Bu gecede ibâdetin (içerisinde Kadir gecesi olmayan) bin aydan (83 sene 4 ay) hayırlı olması.

3. Bu gecede meleklerin ve rûh’un inmesi.
Melekler çok arzu etmelerine rağmen Âlem-i Emr’i seyredemezler. Ancak mübârek gecelerde bilhassa Kadir gecesinde, letâifini füyûzât-ı ilâhiye ile nurlandıran mü’minlerin kalplerinden Âlem-i Emri seyretmelerine izin verilir. Kadir gecesinde melekler yeryüzünü hınca hınç doldurarak yeryüzü kendilerine dar geldiği için bu geceye darlık mânâsına olan Kadir ismi verilmiştir.

4. Bu gece fecir vaktine kadar selâmettir.
Kadir gecesinin bazı alâmetleri: O gece gökyüzü bulutsuz ve parlak olur. Hava ne soğuk ne sıcak, latif olur. O gece bir an için denizlerin suyu tatlanır, zemzem ziyâdeleşir.

Navigasyon

[0] Mesajlar

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek