Gönderen Konu: Kafein taşıyan bitkiler yağ yakıcı mı?  (Okunma sayısı 5290 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kafein taşıyan bitkiler yağ yakıcı mı?
« : 24 Mayıs 2010, 01:16:17 »

Zayıflamaya olan yoğun talep nedeniyle piyasada çok sayıda ürün satılıyor. Acaba bunlar ne derecede etkili? İşte cevabı:

Prof. Dr. Erdem Yaşilada'nın yazısı

Tatil mevsiminin yaklaşması nedeniyle birkaç haftadır doğal ya da sentetik zayıflama ürünlerinden bahsediyorum. Malum, kalın kış giysilerinin altında gizlemeye çalıştığımız fazla kilolar ortaya çıkacak, bu fazlalıklardan kurtulmak şart yani şimdi zayıflama zamanı! Zayıflamaya olan yoğun talep nedeniyle piyasada çok sayıda ürün satılıyor. Acaba bunlar ne derecede etkili?

ÇOĞU ARAŞTIRILMIYOR

Etkinliğin bilimsel bakımdan değerlendirilebilmesi ancak zayıflatıcı etkisinin bilimsel çalışmalarla ortaya konulması halinde söz konusu olabilir. Etkisinin bilimsel kriterlere uygun klinik çalışmalarla ortaya konulması durumunda ise kaç kişi üzerinde denendiği, kullanılan ilacın kalitesi gibi alt başlıklar dikkate alınır. Ancak bilimsel nitelikte klinik çalışmaların pahalı olması nedeniyle piyasadaki doğal zayıflama ürünlerine yönelik bu tip çalışmaların sayısı çok azdır. Daha ziyade, geriye (retrospektif) ya da ileriye (prospektif) dönük izleme çalışmalarının sonuçlarıyla yetinilir. Doğal zayıflama ürününün etkinliğini açıklayabilecek insan klinik çalışmaları bulunmuyorsa deney hayvanı ya da deneysel çalışmaların bulguları yorumlanmaya çalışılır.

KİLO VERMEK İÇİN ÇAY

Şu ana kadar doğal zayıflama ürünlerinin etkinliği konusunda uluslararası dergilerde yayımlanan 915 çalışmadan sadece 77’sinin bilimsel ölçekte olduğu ve bunlardan sadece 19’unun insan klinik denemelerinin, kalan 58’inin ise deney hayvanları üzerindeki çalışmaların bulgularına dayandığı görülüyor.

Klinik çalışma sonuçları incelendiğinde, kafein taşıyan ürünlerin etkinliği dikkati çekiyor. Çay yapraklarından hazırlanan yeşil çay (fermente olmamış), Japon çayının (yarı-fermente olmuş-Oolong çayı) yanı sıra başka bitkilerden elde edilen mate çayı (Paraguay çayı) ve guarana’nın zayıflamada yağ yakıcı etkisi bulunuyor. Yeşil çayın uzun süreli kullanılması, bileşiminde bulunan kateşinlerin (özellikle epigallokateşin gallat) ve kafeinin farklı mekanizmalarla vücuttaki noradrenalin seviyesini arttırararak yağ yakıcı etki gösterdiği ortaya konulmuş. Bu bakımdan kilo verme ve daha sonra kilonun korunması aşamalarında yararlı olabileceği bildiriliyor.

Yine çay yapraklarından yarı-fermentasyonla elde edilen Oolong çayında bulunan kateşinler ise bağırsaklarda bulunan alfa-glukozidaz enzimini baskılayarak besinlerdeki nişastalar gibi kompleks şekerli (polisakarit) gıdaların parçalanmasını ve emilerek yağ şeklinde depolanmasını azaltarak etki etmektedir.

Kafein bakımından zengin bu bitkilerin çay ya da özütlerinin ilaç şeklinde kullanılmasıyla zayıflamak uzun zaman alıyor. Ayrıca kafeinin hassas kişilerde yol açabileceği yan etkiler nedeniyle kullanımı sınırlı! 250 mg kafeinle yüksek tansiyon, kalp hızında artış, plazma renin aktivitesi ve 1000 mg ile ise uykusuzluk, titreme, çarpıntı, sinirlilik, aşırı idrar gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2003’te kafein ve efedrin (Ephedra, Ma Huang) alkaloiti karışımlarının, hızlı yağ yakıcı etki sağlamasına karşın yol açtığı paranoya ve ölüm vakaları nedeniyle kullanılmasını  engellediğini de hatırlatalım.

Star

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Kafein taşıyan bitkiler yağ yakıcı mı?
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2010, 01:17:14 »
Çok tesekkür ediyorum.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kafein: Kilo Kontrolünde Yardımcınız
« Yanıtla #2 : 16 Mayıs 2012, 12:34:47 »
Gün içinde yoğun iş temposunda performansımızı yükselttiği için kafein kilo verimini kolaylaştırır. Ayrıca işimize daha konsantre olmamızı sağlar. Tabi miktar olarak abartmamak şartıyla.
 
Alkoloid yapıda olan kafein, tein veya matein olarak da bilinir. Çay ve kahvede doğal olarak bulunan kafein kolalı içeceklere de tat vermesi amacı ile eklenir. Ayrıca birçok besin desteğinde ve ilaçta da kafein maddesi yer alır. Acı tada ve vücudumuzda birden fazla etkiye sahip kafein kilo vermede destek olabilmektedir.
 
Kafein nasıl kilo vermeye yardımcı olur;
 
1-    Kafeinin en iyi bilinen özelliklerinden biri uyarıcı etkisidir. Gün içinde yoğun iş temposunda performansımızı yükselttiği için kilo verimini kolaylaştırıyor. Ayrıca işimize daha konsantre olmamızı sağlayabilmektedir. Tabi miktar olarak abartmamak şartıyla.
 
2-    Kafeinli bir içecek aldıktan 30 ila 60 dakika sonra kana karışır ve 4 – 6 saatte temizlenir. Tüketilen kafein miktarı ve tüketen kişinin kafein toleransına bağlı olarak vücutta solunum ve kalp atım sayısında artış, fiziksel performansta artış ve kan basıncında yükselme olmaktadır. Böylece performans ve uyanıklık artmış olur.   
 
3-    Kafein idrar miktarında artış sağlayarak vücuttan su kaybını arttırır. Bu durum da dehidrasyona sebep olarak metabolizmamızı yavaşlatır. Buna meydan vermek için en az içtiğimiz kafeinli içecek miktarı kadar ilave su içmeliyiz.
 
4-    Kafeinin uyanıklığı ve performansı arttırıcı etkisi olumlu olarak kabul edilebilir. Yapılan birçok araştırma kafein içeren içeceklerin dikkati ve konsantrasyonu arttırdığını göstermektedir.
 
Etkileri kana ilk karıştığı anda daha fazlayken, kandaki miktarı azaldıkça etkiler de ortadan kalkar. Bunu göze alarak uykusuzluk çekmemek adına tüketim saatlerinde dikkatli olmalıyız.
 
Kafein in günlük hayatımızda birçok artısı varken fazla ve kontrolsüz kullanımı da yan etki gösterebilmektedir.
 
1-     Kalp ve solunum sayısında kalp atım hızını arttırdığından kalp hastalarının,
 
2-    Tansiyonu yükselttiğinden yüksek tansiyon hastalarının
 
3-    Mide asit salgısını arttırdığından dolayı gastrit, ülser ve reflü hastalarının kafeini sınırlı tüketmeleri gerekir.
 
4-    İdrar miktarını arttırdığı için vücuttan su atımını tetikler dehidratasyon riskini çoğaltabilir. Aşırı miktarda kafein tüketiminden sakınmanın bir gereği de budur.
 
5-    Fazla miktarda tüketildiğinde vücuttan kalsiyum gibi bazı minerallerin atımını arttırır. Bu nedenle uzun zaman fazla miktarda kafein tüketen bireylerde osteoporoz riski artabilir.
 
6-    Sürekli kafein alan kişilerde zamanla uykuya dalma ile ilişkin sorunlar gözlenebilir. Uykuyla ilgili sorunların devamı uykusuzluk hastalığını ortaya çıkarabilir. Fakat kafein kullanımı bu durumu maskeler. Gün boyunca uykusuzluk yüzünden kendini halsiz hisseden kişi, kafeinli içeceklere yönelir. Tüketilen fazla kafein gece uykunun gelmesine engel olduğu gibi aynı zamanda uyku süresini de kısaltır. Kısa bir zaman sonra bu bir kısır döngü halini alır ve sürekli tekrarlar. Bu döngüyü kırabilmenin tek yolu kafein alımını azaltmaktır. Uykusuzluk problemi olan kişilerin uyku vaktinden 8 saat önce kafeinli içecek tüketimi sonlandırılması gerekir.

Nil Şahin Gürhan
 
Beslenme Uzmanı
〰〰〰〰🐠