Gönderen Konu: ( '''' Kağıt tülketimini azaltan öneriler ''''' )  (Okunma sayısı 4693 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Asfa

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1318
  • Yoℓα giя£η ∂aяa ∂üşмez...



Xerox iş analistleri, ofislerde daha verimli çalışmak ve kağıt tüketimini azaltmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:


Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, ofis çalışanlarını kağıt kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve ofislerde verimliliği artırabilmek için çalışma süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları belirten yeni bir açıklama yayınladı. Xerox iş analistleri, ofislerde daha verimli çalışmak ve kağıt tüketimini azaltmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

• Kağıdın her iki tarafını kullanın. Kağıt kullanımını aza indirgemenin en başta gelen yöntemi, çift taraflı baskı kullanılmasıdır. Bu özellikten yararlanabilmenin yolu da, kağıt dokümanı çift taraflı basabilen yazıcılar, çok fonksiyonlu ürünler ya da dijital baskı makinelerinin kullanılmasından geçmektedir.

• Bilgiyi ağ ortamında yönetin. Ofis içinde dolaşacak ve başka başka kişilerin bilgi ve onayına sunulacak olan dokümanları basılı olarak değil ağ ortamında elektronik olarak dolaştırın. İş akışını daha verimli hale getiren ağ ortamından yararlanarak, bir dokümanı kağıt olarak basıp, bir insanla şirket içinde dolaştırmanın yarattığı verimsizlik, zaman ve enerji kaybının önüne geçin. Araştırmalar, özellikle kamu kuruluşlarında benzer verimsiz uygulamaların sıklıkla kulanıldığını gösteriyor.

• Kağıt dosyaları dijital ortama aktarın. Kağıt halde bulunan, orjinal kopyasının nerede olduğu bilinmeyen dokümanların, çok fonksiyonlu ofis araçlarının üzerinde yer alan tarayıcı üniteleri ile ağ ortamındaki istenilen bir bilgisayar dosyasının içine veya istenen e-posta adreslerine gönderilmesi sağlanabilir. Bu davranış tarzı, çoklu sayfalı bir dokümanın her bir kişi için ayrı ayrı basılıp, manuel olarak dağıtılmasını da engelleyecektir. Dijital ortama aktarılan bilgilere daha sonra tekrar ulaşılmak istendiğinde, kağıt dokümanlara göre çok daha hızlı bulunabilir ve istenen kişilerle paylaşılabilir.

• Seçici olun. Bir dokümanın ihtiyaç duyduğunuz, sizin için önemli olan kısmını basın. Örneğin; bir rapordaki tüm sayfaları değil de, sadece bir kaç sayfasını basmak gibi. Sizin ilgilenmediğiniz sayfaların baskısını almayarak, kağıt israfını da önlemiş olursunuz. Xerox’un yaptırdığı araştırmalar, ofis çalışanlarının bir iş günü içinde basmış oldukları kağıt dokümanların yüzde 45’ini çöpe attıklarını gösteriyor.

• Doğru kağıdı kullanın. Ürün türüne göre kullanılan kağıt tipi de değişmektedir. Bir inkjet, ofset veya lazer tabanlı makinede kullanılacak kağıtlar birbirinin aynı olmamalıdır. Çünkü her bir ayrı teknoloji, başta ağırlık olmak üzere farklı özelliklerde kağıt ararlar. Yanlış kağıt kullanımı kağıt sıkışmalarına, baskı makinesinin kafasının kirlenmesine ve dolayısıyla kullanılan ürünün sıklıkla arıza vererek, bozulmasına neden olur. Doğru kağıt kullanımı işin kesintiye uğramasını engeller ve ofis verimliliğini artırır.

• Geri dönüştürün. Fiberin tekrar kullanılabilir özelliğini hesaba katarak, kullanılmış kağıdı bir geri dönüşüm kutusunda toplayın. Geri döndürülmüş bir fiber, ağaçları korur, enerji ve su kullanımını azaltır, doğaya daha az kimyasal atık bırakılmasını sağlar.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Xerox Türkiye Masaüstü Baskı Çözümleri Pazarlama Müdürü Erhan Aslantürk, “Xerox, kurulduğundan bu yana firma hedefleri ile sürdürülebilir kalkınma politikasını aynı çizgide götürmeye devam etmektedir. Xerox dünyanın en büyük ofis kağıdı tedarikçisidir. Xerox’un ofis kağıtları, ağaç tarımı yapılmak üzere yetiştirilen ağaçlardan üretilmektedir. Xerox kağıt üretiminde doğal orman alanlarını kullanmamaktadır. Bu özellik, Xerox’u diğer kağıt tedarikçilerinden ayıran en temel özelliktir. Xerox ayrıca, AR-GE laboratuvarlarında daha az kağıt ve ağaç tüketimini sağlayacak teknolojiler üzerine çalışmalar yapmaktadır. Geçtiğimiz aylarda Amerika’da piyasaya sürdüğü, tek ağaçtan iki kat daha fazla kağıt üretilmesini sağlayan “High Yield” ofis kağıdı ve üzerindeki basılı bilgilerin 24 saat içinde silinerek defalarca tekrar kullanıma izin veren “Silinebilir Kağıt” buluşu, Xerox’un bu konudaki duyarlılığını gösteren çalışmalardır” dedi.

Xerox, dünya üzerinde çeşitli ülkelerde doğal hayatı ve orman alanlarını korumak üzere “Nature Conservancy” gibi alanının önde gelen çevre örgütlerine destek ve bağışlarda bulunmaktadır. Üretimini de çevre örgütlerinin ortaya koyduğu standartlara göre yapmaktadır.

İlimsiz ibadetin tadı olmaz!...

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: ( '''' Kağıt tülketimini azaltan öneriler ''''' )
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2013, 16:00:20 »
Yılda 2 milyar kağıt bardak tüketiyoruz

 
 Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye’de yılda 2 milyar adet kağıt bardak tüketildiğini söyledi.


Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye’de yılda 2 milyar adet kağıt bardak tüketildiğini söyledi.

    

Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaptığı açıklamada, "1 ton kağıt üretmek için ortalama 10-17 ağaç kesilmesi gerektiği göz önüne alınırsa kağıt bardak için senede 500 bin ağacı, çok değil 3 sene sonra ise Belgrad Ormanı kadar ağacı yok ediyoruz" dedi.

    

Kamuoyunda plastik ve kağıt bardak kıyaslamasının sıkça yapıldığını dile getiren Kurnaz, "Küresel ısınmanın büyük bir sorun haline geldiği, çevre sorunlarının çığ gibi büyüdüğü günümüzde sınırlı doğal kaynakların bilinçli tüketilmesi önem taşıyor. Bu açıdan bakıldığında sadece ülkemizde yılda 500 bin ağacın kağıt bardak için kesilmesi üzerinde düşünülmesi gereken bir tablo yaratıyor. Birkaç adım sonrası hesaplandığında ise ortaya daha da korkunç bir tablo çıkıyor. 3 senenin sonunda Belgrad Ormanı kadar ağacı heba ediyoruz. Çevreye yönelik etkileri konusunda plastik bardak, kağıt bardak kıyaslaması kamuoyunda çokça yapılıyor. Bilgi kirliliği ise kafaları karıştırıyor. Kişisel değerlendirmelerin bir adım ötesine geçilip bilimsel verilere ve araştırma sonuçlarına bakıldığında, rakamlar plastik bardakların üretim, kullanım ve geri dönüşüm aşamalarında daha az enerji kullandıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca kağıt bardakların iç yüzeyleri de içine konulan sıvıyı emmemeleri için plastikle kaplanıyor. Kağıt bardaklar bu yapılarından dolayı ne kağıt ne de plastik endüstrisi tarafından geri dönüştürülemiyor ve doğrudan atık oluşturuyorlar" diye konuştu.

    

Prof. Dr. Levent Kurnaz, plastik bardakların üretiminde kağıt bardaklara oranla daha az enerji kullanıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

    

“Kullanılan enerji fosil yakıtlarından kazandığımız enerji olduğu için daha az enerji, daha az sera gazı salımı, bu da iklim değişikliğine daha az zararlı katkı anlamına gelir. Ayrıca plastik bardak üretimi için petrol kullanılacağı için bu ek olarak yakılıp atmosfere salınmayan karbondioksit demektir. Kağıt için ağaç kesilir ki, bunun da iklim değişikliğine olan negatif etkisi yadsınamaz.”
sutunhaber.com
---------------------
---------------------

   Levent bey plastik pardakların sağlıkla ilgili bölümünü atlamış, enerji açısından konuyu ele almış...Plastik bardaklar ile içilen çay'ın zararlarını da bilmek lazım...
Kağıt israfı konusunda bilgiler çok güzel...