Gönderen Konu: Mantarlar hakkındaki yanlış inanışlar  (Okunma sayısı 15490 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Mantarlar hakkındaki yanlış inanışlar
« : 27 Ekim 2008, 01:27:24 »

Mantarla ilgili bilginleriniz ne kadar doğru? Tadına doyulmayan mantarların hangisi zehirsiz? Mantar yediniz ve zehirlendiniz, ne yapmalısınız? İşte cevapları:

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı (RSHM) Doç. Dr. Mustafa Ertek, zehirli mantarları zehirsizlerden ancak uzmanların ayırabildiğini belirterek, halk arasındaki, ''yoğurtla yenen mantar zehirlemez'', ''pişirilen mantarda zehir yok olur'' gibi yanlış inanışlar sonucu tüketilen zehirli mantarların, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hatta ölüme kadar gidebilen olumsuz sonuçlara yol açtığına dikkati çekti.

Ertek, sonbaharın gelişiyle her yıl olduğu gibi mantar zehirlenmelerinde büyük artış olduğunu, Ulusal Zehir Danışma Merkezine son 2 ayda 147 mantar zehirlenmesi başvurusu yapıldığını bildirdi.

Halk arasındaki, ''yoğurtla yenen mantar zehirlemez'', ''pişirilen mantarda zehir yok olur'' gibi yanlış inanışlarla tüketilen zehirli mantarların, böbrek ve karaciğer yetmezliği, hatta ölüme kadar gidebilen olumsuz sonuçlara yol açtığı uyarısında bulunan Ertek, halk arasında ''hiçbir bilimsel değeri bulunmayan'' şu inanışların bulunduğunu açıkladı:

-Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.

-Pişirilen mantarda zehir yok olur.

-Mantarın zehri, sirkeli ve tuzlu suda kaynatılarak alınır.

-Kurutulmuş mantar zehirlemez.

-Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir.

-Koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir, iç kısmı mavileşirse zehirlidir.

-Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir.

-Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse, kaşık kararır.

-Salyangozlar zehirli mantar yemez.

Zehirlenme vakalarına özellikle Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rastlandığını anlatan Ertek, şöyle konuştu:

''Sonbahar ve ilkbahar aylarında görülen yağışlardan sonra doğada yetişen mantarlar bilinçsiz kişilerce tüketiliyor. Ülkenin hangi bölgesinde yetişirse yetişsin, doğadan toplanan mantarlar kesinlikle tüketilmemelidir. Çünkü, zehirli mantarları zehirsizlerden ancak uzmanlar ayırabilir. Normal bir vatandaş bunları asla birbirinden ayıramaz.''

-BELİRTİLER-

Zehirlenme belirtilerinin mantardaki zehrin niteliğine göre değiştiğini, belirtilerin bazı türlerde 2 saat, bazılarında ise 6 saatte ortaya çıktığını belirten Ertek, ''Belirtilerin 2 saat içinde ortaya çıkması hafif, 6 saat içinde ortaya çıkması ise ağır bir zehirlenme olduğunu gösterir. Ağır seyreden mantar zehirlenmelerinde koma ve sonuçta ölüme kadar giden sonuçlar görülebilir'' uyarısını dile getirdi.

Ertek, 2 saat içinde kendisini gösteren hafif zehirlenmelerde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı,bulantı ve kusma ile terleme belirtilerinin görülebileceğini kaydetti.

Ertek, mantar tüketildikten 6 saat sonra gelişen ağır zehirlenme türünde ise bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organlarda yetmezliğe kadar gelişen sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini bildirdi.

-''114 ULUSAL ZEHİR MERKEZİNİ ARAYIN''-

Mantar zehirlenmelerinde tedavinin genellikle bulgulara yönelik olduğunu kaydeden Ertek, ağır vakalarda ise sadece RSHM'nden temin edilebilen ''antidot'' (panzehir) kullanıldığını söyledi.

Mantar zehirlenmesi şüphesi taşıyanların ya da böyle bir vakayla karşılaşan hekimlerin ''114'' Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nden bilgi alabileceklerini vurgulayan Ertek, ''Mantar zehirlenmelerinde her yıl büyük bir artış yaşanması nedeniyle daha geniş kesimlere ulaşmak için hazırladığımız broşürleri de illere yolladık. Vatandaşlarımız bunlardan da yararlanabilirler. Ayrıca başkanlığımızın internet sitesinden mantar zehirlenmeleriyle ilgili bilgilere ulaşılabilir'' diye konuştu.

-''KÜLTÜR MANTARLARI RAHATLIKLA TÜKETİLEBİLİR''-

Sık sık ''kültür mantarlarının tüketilmesinde sakınca olup olmadığı'' sorusuyla da karşılaştıklarını belirten Ertek, bu mantarların zehir içermediğini ancak hijyenik koşullarda üretilmiş olmaları gerektiğine dikkati çekti. Ertek, aksi halde besin zehirlenmesiyle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

(aa)



Çevrimdışı dört mevsim

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 278
Ynt: Mantarlar hakkındaki yanlış inanışlar
« Yanıtla #1 : 27 Ekim 2008, 01:33:30 »

teşekkürler fatihan,
bugün kültür mantarı olmayan bir sürü mantarı tek başıma yemek durumunda kaldım, tabiki sevine sevine.

MANTAR: Tüm dünyada onbinlerce çeşidi bulunan mantar protein ve demir açısından çok zengindir. Ayrıca mantarda A, B, D, P ve K vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor ve bakır mineralleri de bulunur.

Mantarın Faydaları: İçerdiği Protein değeri sayesinde etin yerini tutar. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Göze ve vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekler. Öğrenme yeteneğini arttırır. Yorgunluğu giderir. Bol miktarda demir minerali içeren mantar, kansızlığa iyi gelir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıları ile kalp krizine karşı koruyucu etki gösterir.

Mantar Nasıl Kullanılır? Protein değeri yüksek bir besin olmakla birlikte yağ oranı düşük olduğu için mantar diyetlerde sıklıkla kullanılır. Mantar lezzetli ve besleyici bir besin olmakla birlikte zehirli pek çok türü olduğu için yabani mantar uzman kişiler tarafından toplanmalı ve dikkatli tüketilmelidir. Bu nedenle kültür mantarlarını tercih etmek daha sağlıklı olur. Ayrıca, mantar vücutta üre asidi bıraktığı için Romatizmalılara tavsiye edilmez.


Çevrimdışı tarihman

  • magnealkIZ
  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Ynt: Mantarlar hakkındaki yanlış inanışlar
« Yanıtla #2 : 28 Ekim 2008, 01:42:14 »
Yaklaşık bir aydan beri belki hemen hemen tabii (doğal) mantar tüketiyorum. Tadına doyum olmuyor. Bilinen mantar türlerini tüketince bir şey olmayacağına inaniyorum. Çevremizde espit, melki veya kanlıca denilen mantardan o kadar çok ki...

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Et Yerine Mantar Tüketin
« Yanıtla #3 : 09 Kasım 2008, 17:46:53 »
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Büyükalaca, yaptığı açıklamada, mantar hakkında şunları söyledi:

Vücut, hayvansal gıdalarla, protein kadar da yağ alıyor, ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut, saf protein alır. Et yediğimiz zaman vücudumuz yüksek oranda yağ alıyor. Bu yağlar, doymuş yağlarla birlikte geliyor ve kalp-damar tıkanıklıklarına yol açıyor. 100 gram etten alınan protein oranı % 17-20 civarında değişirken, alınan yağ da aynı miktarda oluyor. Hâlbuki, mantar ile hemen hemen % 0 oranında yağ ile, % 5 protein geliyor. Mantar tüketerek yüzyılın hastalığı kalp ve damar tıkanıklıklarından korunabiliriz.

Mantar; ayrıca vücudun ihtiyacı olan C, B1, B2, B6 ve D vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Mantarda bol miktarda amino asit bulunur ve kansızlığa da iyi gelir.

Tabiattan toplanan bazı türler kanser tedavisinde de kullanılır ve bunlar tamamen ihraç edilir. Türkiye’de toplanarak tüketilebilen 40’a yakın mantar türü vardır.

Mantarın çok sayıda faydasının bilinmesine rağmen, tüketimi yeterli düzeyde değildir. Kültür mantarı yetiştiriciliği çok kolay olmasına rağmen yeterince üretimi yapılmıyor. Kültür mantarından yılda 4 defa ürün alınabilir. Yıllık mantar üretim miktarımız 30 000 ton civarındadır. İngiltere’de bizden 10 kat fazladır. Bu bitkisel ürünün mutlaka teşvik edilerek, daha fazla üretimi ve tüketimi sağlanabilir.

Çevrimdışı devran

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Mantarı dikkatli tüketin
« Yanıtla #4 : 25 Nisan 2009, 16:38:55 »
Mantarı dikkatli tüketin

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Akbaş, zehirli mantarların yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğini, pişirilerek yense bile 3 saat içinde zehirleyeceğini belirtti.

Zehirli mantarlara başta İstanbul ve yakın çevresi olmak üzere, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde sık rastlandığını söyleyen Murat Akbaş, Online Sağlık'a yaptığı açıklamada, "Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için yabani mantarlardan uzak durun" uyarısında bulundu.
Dr. Murat Akbaş, Türkiye'de özellikle bahar aylarında mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde artış olduğuna dikkati çekti. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda, vatandaşların önemli bir bölümünün mevcut yanlış ve kalıplaşmış bazı inanışlar doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden Akbaş, şunları kaydetti:
"Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırmak oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Yanlış inanışlar doğrultusunda toplanan ve tüketilen mantarlar ölümlere yol açmaktadır. Zehir yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediğinden, bu cins mantarlar
pişirilerek yense dahi 3 saat içinde zehirlenme belirtileri gösterirler."

Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerden korunabilmek için yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerektiğini kaydeden Akbaş, seralarda özel yetiştirilen ve marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan kültür mantarlarının tüketilmesinin zehirlenmeleri önleyeceğini ifade etti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Akbaş, yabani mantar yiyen ve göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve göz bebeklerinde küçülme şikayetleri görülen hastaların kusturulması gerektiğini bildirdi.

Hastanın en kısa zamanda doktora götürülmesini, mümkünse hastanın yediği mantar örneğinin de beraberinde götürülmesini isteyen Akbaş, yeterli düzeyde tedavi edilemeyen vakaların, ağır karaciğer yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğine işaret etti.

İHA
Gün Olur devran döner.

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Mantarlar hakkındaki yanlış inanışlar
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2009, 17:47:17 »
olmasada aramam.emeğinize sağlık

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Uzmanlardan hayati 'Mantar' uyarısı
« Yanıtla #6 : 26 Ekim 2010, 02:25:56 »

Biliçsiz tüketildiğinde ölümlere ve organ kayıplarına neden oluyor...



Ormanlık alanda, ağaç oyukları, kırlar ve tarla kenarlarında ortaya çıkan mantarlar, bilinçsiz toplanıp tüketildiğinde ölümlere ve organ kayıplarına neden oluyor. Ciddi mantar zehirlenmelerinin 3'de birinin ölümle sonuçlandığını belirten uzmanlar, mantarların ilkbahar ve sonbaharda yağışla orantılı olarak arttığına dikkat çekiyor. Yağışların sık olduğu bu dönemde yabani hiç bir mantarın yenmemesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

Uzmanların bile zehirli mantarları ayırmak için ileri teknoloji kullandığını vurgulanırken vatandaşların tecrübelerine ve kulaktan duyma bilgilere güvenerek zehirli mantarları ayırt edemeyecekleri kaydediliyor. Zehirli mantarların pişirme sırasında yüksek ısıda bile etkisini kaybetmediği ifade ediliyor.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı (RSHM) Doç. Dr. Mustafa Ertek, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin önemli bir kısmının kaybedildiğini söyledi. Doğadaki mantarların zehirsiz olduğuna dair hatalı düşüncelerin bulunduğuna işaret eden Ertek; "Dolayısıyla vatandaşlar buna inanıp yemeye devam ediyorlar.

Maalesef uyarılarımıza rağmen vatandaşlarımız mantarı toplayıp yiyorlar ve zehirleniyorlar. Mantar zehirlenmelerini önlemek adına vatandaşları broşür, afiş ve medya gibi bir farklı yollarla uyarıyoruz. Toplumdaki davranış tarzları çok çabuk değişmiyor. Eğitimi verdikten sonra konunun davranış biçimine yansıması biraz zaman alıyor" diye konuştu.

Uzmanların bile ayırt edemediği yabani mantarları vatandaşın tüketmemesi gerektiğine dikkat çeken Ertek, bir yörede o yıl zehirsiz olan mantarın ertesi sene mutasyona uğrayarak zehirli hale gelebileceğini vurguladı. Karaciğer ve böbreklerde toksit etkiye neden olan mantarlarda ölüm oranının yüzde 40 olduğunu belirten Ertek, şunları söyledi; " Mantarı genelde bir aile tüketiyor. Ailenin tamamı yedikleri miktara bağlı olarak zehirleniyor. Önemli bir kısmını da kaybediyoruz. Ciddi mantar zehirlenmelerinin 3'de birini kaybediyoruz.

Bu nedenle yabani mantarların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yerine ülkemizde üretilen kültür mantarı tüketilmeli. Bunun hiç bir riski yok. Vatandaş tecrübesine inanıyor. Ama tecrübe işe yaramıyor tabiki. Tecrübenin edinildiği yer değişiyor bazen. Vatandaş Doğu Anadolu'da bir yerde yaşarken batıya göç ediyor. Batıda kendi yöresindeki benzer mantarları topluyor, yemeye çalışıyor. Mantar ölmeye değecek bir lezzet değildir. Yabani mantarları kesinlikle yemeyin."

"ZEHİRLİ MANTARLAR TÜRKİYE'NİN HER TARAFINDA GÖRÜLÜYOR"

Mantar zehirlenmelerinin tedavisinin oldukça zor olduğunu anlatan Ertek, karaciğer ve böbrek yetmezliğine yol açan mantar türlerinin bulunduğunu dile getirdi. Zehirlenmeler sonucu organ nakli ve diyalizin gerekebildiğini kaydeden Ertek; "Bu tür vakalarda hastaların yüzde 40'ı kaybediliyor. Daha hafif zehirli türlerde var. Bulantı, kusma, karın ağrısı, vücutta kızarıklık gibi bir takım hezeyanlar görme şeklinde farklı nörolojik bulgulara yol açan mantarlarda var. Mantar zehirlenmelerinin en tehlikeli olanları karaciğer ve böbrek yetmezliği yapanlardır. Bunları da birbirinden ayırmak çok kolay değildir. En iyisi yememektir" dedi.

Zehirli mantarları Türkiye'nin her tarafında görmenin mümkün olduğunu söyleyen Ertek, mantarların ilkbahar ve sonbaharda yağışlı orantılı olarak artış gösterdiğini ifade etti. Mantar zehirlenmelerinin en sık görüldüğü bölgelerin Batı ve Orta Karadeniz olduğunu kaydeden Ertek, bu yıl ilkbaharda ve sonbaharın yağışlı geçtiğini, bu dönemde çok dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi

iyilkgüzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Mantar Mineral Deposu!
« Yanıtla #7 : 13 Eylül 2011, 23:50:56 »
Mantar Mineral Deposu!



Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, mantarın içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde yaşlanmayı geciktirdiğini, beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi hastalıklardan koruduğunu söyledi.
 
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, zehirli mantarların öldürücü olabildiğine dikkati çekerken, zehirli olmayanların çok değerli, vücut için çok faydalı bir besin maddesi olduğunu söyledi.
 
Mantarın, bitkisel besinler içinde en besleyicilerden biri olduğunu ifade eden Yorulmaz, ete yakın oranda ve çok değerli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, vücut için gerekli aminoasitlerin tümünü bulundurduğunu belirtti.
 
Bu yönüyle mantarın büyüme, gelişme, hastalıklardan korunma açısından önemli yararlar sağladığını anlatan Yorulmaz, yağ içeriği bakımından fakir olması nedeniyle kalorisinin düşük olduğunu ve şişmanlatmadığını, bu özelliği ile kilo vermek isteyenlerin diyetinde yer alması uygun bir besin maddesi niteliği taşıdığını kaydetti.
 
Vitaminler açısından da çok zengin olan mantarın B grubu vitaminleri, A vitamini, K ve özellikle zengin bir D vitamini kaynağı olduğunu belirten Yorulmaz, ''Özellikle en başta büyüme gelişme çağındaki çocuklar ve kemik erimesi açısından daha büyük risk altında olan kadınlar olmak üzere her insanda kemik ve dişlerin sağlığını sürdürme açısından, bu zengin D vitamini kaynağı çok daha büyük önem taşımaktadır'' diye konuştu.
 
Mantarın mineraller açısından da çok iyi bir besin olduğunu anlatan Yorulmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü;
 
Mantar kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır içerir. Tüm bu özellikleri ile kansızlığı, kalp damar hastalıklarını, tansiyon yüksekliğini, inme, astım, romatizmal hastalıklara yakalanma tehlikesini, migreni, diş çürüklerini ve kemik erimesini önler ve vücudun bağışıklığını güçlendirir.
 
Mantar, hem vitamin hem de mineral içeriğiyle yaşlanmayı geciktirir, beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi kronik hastalıklardan korur. Sodyum miktarının düşük olması nedeniyle tansiyon yüksekliği ve kalp damar hastalığı bulunanların da yiyebileceği, iyi bir besindir.
 
hastane.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Mantarlar Vücudumuzu Nelerden Koruyor?
« Yanıtla #8 : 18 Ağustos 2016, 16:49:58 »
Mantarlar Vücudumuzu Nelerden Koruyor?

Tıbbi mantarlar bilinen en güçlü bitkilerdendir. Geleneksel şifacılar mantarların iyileştirici etkilerinin farkında olup çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıyorlar. Günümüzde pek çok bilimsel araştırma mantarların özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmede çok etkili olduğunu gösteriyor. Bu araştırma bulgularına dayanarak mantardan ilaçlar ve gıda takviyeleri üretiliyor. Mantarları beslenmemize daha fazla dahil etmeliyiz.

Mantarların araştırmalarla gösterilen bazı faydaları:

1- Tansiyonu ve kolesterolü düşürür.
2- Karaciğeri korur.
3- İnflamasyonu baskılar.
4- Sindirimi destekler.
5- Dolaşımı destekler.
6- Vücudu detoksifiye eder.
7- Kanserle mücadele eder.
8- Metabolik sağlığı destekler.
9- Enerjiyi arttırır.
10- Ve daha fazla faydası vardır.


Özet çeviri: Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz | https://www.instagram.com/p/BJLpTgegFSB/?taken-by=saglikliyasiyoruzcom&hl=tr

Kaynak: https://easyhealthoptions.com/10-ways-mushrooms-protect-body-like-nothing-else/