Gönderen Konu: Abdestin faydaları*  (Okunma sayısı 17977 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rahname

  • Ziyaretçi
Abdestin faydaları*
« : 27 Temmuz 2007, 19:01:50 »

Namaz kılmak için ve bazı ibadetler için şart koşulmuş olan tahâret, gusül ve abdest ile temin edilebilir.

Acaba günde beş defa îfâ edilen bir ibâdet için zarûrî kabul edilmiş bulunan abdest ve gusülde ne gibi hikmet ve faydalar vardır?

Vücudumuzla abdest suyunun temâsı esnasında dökülen mânevî günah ve kirlerin yanında, bedenimize ve sağlığımıza yönelik maddî ne gibi faydalar meydana gelmektedir?

* * *

Abdest ve gusül sayesinde;

*Vücudumuzda biriken elektronlar atılır. Bu sayede elektronların bizde bırakmış olduğu huzursuzluk ve gerginlik hâli ortadan kalkar.

*Genel dolaşımdaki aksaklıklar giderilir ve böylece vücut dinçliğini muhafaza eder.

*Vücuda âit koruma sisteminin temeli olan lenf dolaşımı en yüksek seviyede çalışır.

Bu üç hususu biraz daha detaylı incelersek;

Sağlıklı bir vücudun temel yapısı, statik elektrik dengesiyle çok yakından alakalıdır.

Havanın elektriğinden plastik giyim eşyalarına ve mobilyalara kadar birçok faktör vücuttaki statik elektrik dengesini bozarak ciddî problemlere yol açar.

Otomobilden inince veya bir koltuktan kalkınca -âdeta canlı bir kondansatör gibi- fazla elektronlarla dolarsınız. Bu durum sizde sinirlilikten tutun da, yüzünüzün kırışmasına kadar birçok rahatsızlıklara yol açar.

Bu yollarla fazla elektronlarını atan birçok kimsenin, bir bebek yüzü gibi taze ve nûrlu bir çehreye sahip olduğunu, bugün hiç kimse inkar edemiyor. Suyun bulunmadığı hâllerde toprakla yapılan teyemmüm de abdestin sağlık açısından sağlamış olduğu faydaları temin etmeye yeterlidir.
Bugün abdestin mûcizevî tesirlerinden habersiz olanlar, vücutlarındaki elektrostatik dengeyi korumak için binbir yola başvurmaktadırlar.
* * *
Kan dolaşımı, kalpten dokulara, dokulardan da kalbe olmak üzere "iki yönlü bir akış" içinde devam etmektedir. Bu akış, özellikle dokularda kıldan ince borular vâsıtasıyla cereyan eder. İşte bu ince damar sistemi, iç çevresinde yakılamayan gıda artıklarıyla ve çeşitli sebeplerle daralır ve dokular beslenemez hâle gelir. Oysa ki, sağlıklı bir vücutta, bu damarların lastik gibi esnek ve daralmamış olması gerekir. Peki bu nasıl sağlanacaktır?
Abdest veya gusül sırasında derimize değen farklı sıcaklıktaki su, kılcal damarların bir dalgalanmayla açılıp kapanmasını ve eğer varsa tıkanmaya başlayan damarların açılmasını sağlar. Vücut dokularında biriken artık maddeler, genel dolaşıma geçer ve böylece dokularda büyük bir zindelik vücûda gelir.
Artık madde birikimleri, vücudun en çok el, ayak ve yüz dolaşımında meydana gelmektedir. Bilindiği gibi abdest de bu noktaları hedef almıştır.
* * *
İnsan vücûdunun temel koruma sistemi, beyaz kan dolaşımıyla olur. (Lenf dolaşımı) Bu dolaşımla vazifeli olan kılcal damarlar, tenfosit dediğimiz beyaz kan hücrelerini, dokuların en ücra köşelerine kadar götürürler. Vücudun herhangi bir yerinde mikrop, yabancı madde ve özellikle kanser hücresi varsa, bu minik savaşçılar taşıdıkları kuvvetli zehirlerle onları öldürürler. Kansere veya mikroplu hastalıklara yakalanmak, bu savunma sisteminin bir yerde âciz kalıp teklediğine işaret eder. Çok yönlü ve karışık bir sistem olan lenf dolaşımında, kılcal damarların çok iyi çalışması öncelikli şartlardandır.
Abdest sırasında el ve ayakların yıkanması, vücut merkezine uzak olan bu noktalardaki kılcal damarların dolaşım hızlarını arttırır. Ayrıca lenf sisteminin en önemli bölgeleri olan yüz, boğaz ve burun yıkanması, bu sisteme bir masaj ve güçlendirme tesiri yapar.
Bugün insan biyolojisi konusunda söz sahibi olan bir uzmana, "lenf sistemimize nasıl canlılık kazandırırsınız?" diye sorarsanız, ister Müslüman, ister münkir olsun size ana hatlarıyla abdest almayı târif edecektir.

* * *

"Ey îman edenler, namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzünüzü, dirseklerinize kadar ellerinizi yıkayın. Başınızı mesh edip, topuklarınıza kadar ayaklarınızı yıkayın. Cünüp iseniz boy abdesti alın…"
(el-Mâide, 6) buyurmaktadır, Yüce Allâh.

Âyet, bundan sonra teyemmümü anlatır ve son bölümünde de, abdestin farz kılınış hikmetlerinden birini şu şekilde açıklar:

"Allâh size bir güçlük çıkarmak istemiyor. Fakat sizi temiz kılmak, size olan nîmetlerini tamamlamak istiyor. Umulur ki şükredersiniz." (el-Mâide, 6)
Bu âyette geçen "nimetlerin tamamlanması" şeklindeki ifâdeyi, modern tıp, yeni anlamaya başlamış bulunuyor. Evet, abdest almakla yukarıda belirtmiş olduğumuz tıp hârikaları gerçekleşmekte ve Cenâb-ı Hakk'ın vermiş olduğu sağlık nimeti, tamamlanmış olmaktadır.


şebnem dergisi
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2009, 04:22:57 Gönderen: İsra »

Vuslat Yolcusu

  • Ziyaretçi
Abdestin faydaları
« Yanıtla #1 : 27 Temmuz 2007, 20:46:28 »
tesekkürler paylasim icin,

Çevrimdışı gurbetci

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 168
Abdestin faydaları
« Yanıtla #2 : 28 Temmuz 2007, 08:23:14 »
Alıntı yapılan: "Vuslat Yolcusu"
tesekkürler paylasim icin,
llahi seven bir Kalp  bu yolda yorulmayida sever

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Her zaman abdestli olmaya var mısınız?
« Yanıtla #3 : 10 Kasım 2007, 17:07:02 »
Sıkılıyoruz, bunalıyoruz ve kurtulmak için çareler arıyoruz. Halbuki “Mutluluk Kitabı” başucumuzda; lakin ona uzanmaktan aciz kalmışız.

Peygamber Efendimiz (sas), sıkıntı anlarında, öfkeli zamanlarında ümmetine kurtuluş reçetesi sunmuş: Abdest almak. Bu çağrıya bazı sahabiler, alimler, Osmanlı padişahları öylesine uymuş ki, abdestsiz iş yapmaz, adım atmaz olmuşlar. Cennet ayakları altına serilen anneler dahi uymuş bu güzel tavsiyeye. Hatta içlerinden çocuklarını abdestsiz olarak bir kere bile emzirmeyenler çıkmış. Onların bu hassasiyetleri hep yüce ruhlu insanları dünyaya getirmelerine vesile olmuş.

Peygamberimiz (sas)’in, ümmetini devamlı abdestli olmaya teşvik eden pek çok hadislerinden iki tanesi şöyledir: “... İç ve dış temizliği tam yaparak devamlı abdestli olmaya ancak mü’min riayet eder.”, “Kim abdestli olduğu halde abdest tazelerse, Allah (cc), bu sebeple ona on misli sevap yazar.”

Hepimiz biliyoruz ki abdest bizi namaza, namaz da Allah’a ve Rasulü’ne götürür. Allah’a ve Rasulü’ne yakın olan insan da bilinçli olarak günah işlemez. Mü’min için bundan daha büyük bir mutluluk olur mu? Çoğumuz anne babayız ya da anne baba adayı, eğer hem kendimiz hem de evlatlarımızın, Efendimiz (sas)’in istediği insanlar olmasını istiyorsak küçük gördüğümüz aslında çok büyük olan noktadan başlamalıyız işe. Hem öyle başlamalıyız ki, bundan sonra abdestsiz hiçbir anımızın olmamasına özen gösterecek şekilde.

Peki sürekli nasıl abdestli olalım? İşte bizden bir teklif, kendi imkanlarınızı düşünüp farklı yollar da siz bulun: Tuvalete giriyoruz ve çıktıktan sonra ellerimizi ve ayaklarımızı yıkıyoruz. Bunun yanında yüzümüzü, kollarımızı da yıkasak, iki dakika bile sürmeyecek olan bir abdest alsak güzel olmaz mı? Evimizden ya da işyerimizden ayrılırken abdest alarak çıksak, hatta abdestli olarak yatağımıza girsek Allah (cc) ve Rasulü (sas)’nün hoşuna gitmez mi? Karar sizin? Unutmayalım ki ölümün bizi nerede ve nasıl beklediği belli değil. İyisi mi, biz onu her yerde ve her zaman abdestli bekleyelim. Rabbimizin huzuruna abdestli olarak varmak az şey mi?

http://www.uzunhayat.com/saglik/her-zaman-abdestli-olmaya-var-misiniz.html

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2010, 01:00:20 »
Teşekkürler
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #5 : 03 Aralık 2010, 14:49:00 »
Allah c.c. razı olsun, çok önemli bir konu... Abdestli bulunmanın manevi huzuru da anlatılamaz, ancak yaşanır!..
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2010, 16:46:07 »
abdest bizi namaza, namaz da Allah’a ve Rasulü’ne götürür. Allah’a ve Rasulü’ne yakın olan insan da bilinçli olarak günah işlemez. Mü’min için bundan daha büyük bir mutluluk olur mu?.............şükür

Çevrimdışı adakom

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2010, 18:15:34 »
tesekkürler  

abdest al rahatla dünyaya namaz oku islamı yaşa
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2010, 18:45:58 Gönderen: Tuğra »

Çevrimdışı fazıl14

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1339
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2010, 19:19:16 »
Temizlik, iman ehline lazım olan işlerin yarısıdır. “Elhamdülillah” demek terazinin hayır kefesini doldurur. “Sübhanellahi velhamdülillahi demek yer ve gökleri doldurur veya göklerle yerin arasını doldurur.Namaz, nurdur.Sadaka, sahibinin lehine bir bürhandır.Sabır, hakkı görmeye yarayan bir ışıktır.Kuran lehine veya aleyhine bir huccettir.Her insan, nefsinin satıcısı olarak sabahlar ya da onu azad eder veya helak eder. (Müslim, c. 1, s.140)


Açıklama:Yüce İslam dini, temizliğe büyük bir ehemmiyet vermiştir.Gerek dini vazifelerle ilgili gerekse hususi hayatımızla alakalı işlerde temizliği emretmiş içten dışa doğru gelişen ve genişleyen bir temizlik ölçüsü vaaz etmiştir.Abdest olmadıkça namaz kılmanın, Kuran okumanın ve Kabe`yi tavaf etmenin caiz olmayışı; her türlü dini vecibede temizliğin ehemmiyetini aksettirmektedir.
Müslümanın gönlü, ruhu, fikri manen temiz; evi, yolu, meydanları, üstü başı maddeten temiz olcaktır.
Temizlik, sadece ibadetle ilgili bir vazife olmayıp, sıhhi, ictimai ve ahlaki noktalardan temizliğe dikkat etmek mecburiyeti vardır.Temizliği ihmal eden bir kimsenin İslami vazifeleri ikmal etmesi mümkün değildir.Temizlik, hacimde şekil gibi, İslamiyetin her safhasında göze çarpmaktadır.Temizliği İslam`dan ayrı olarak düşünmek bile kabil değildir.
Müslüman, cemiyeti içerisinde, temizliği ile herkese örnek ve önder olmalı; ciltteki ben gibi, bulunduğu topluluğa değer ve şeref bahşetmelidir.



-“Benim ümmetim, kıyamet günü, abdestin yüzlerinde yüzlerinde bıraktığı izden dolayı yüzleri ak, el ve ayakları pak ve çekili olarak geleceklerdir.Sizden kim ak ve paklığını uzatmaya güç yetirirse onu işlesin.” (Müslim, c.1,s.149)


Açıklama:Namaz kılan insanlar, isyan olan işlerden el ve ayaklarını çektikleri, yüzünü Hakka çevirdikleri için,aldıkları abdest karanlıkta fosforun parladığı gibi kıyamet günü zıyalar saçacaktır.


-“Kim güzelce bir abdest alırsa, tırnaklarının altına varıncaya kadar, cesedinin her yerinden hataları çıkar (gider).” Müslim c.1,s.149)


"El-mücâhid fî sebîlillâh, el-müştâk ilâ cemâlillâh, hüve ünvânüküm"

("Ünvanı: Cemal-i ilâhiye âşık, Allah yolunda mücahit")

"İtikaden Ehl-i Sünnet, Amelen Hanefi, Meşreben Nakşî-yi Müceddidî"

Çevrimdışı gülçiçek

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 391
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #9 : 20 Nisan 2011, 21:04:11 »
mum  olmak kolay değildir, ışık saçmak için evvela yanmak gerek.

Çevrimdışı cennet_nuru

  • Cennet ucuz değil Cehennem dahi lüzumsuz değil...
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 485
  • Her nefesimi SANA yönelmiş dualar eyle ...
    • sadakat.net
O göremediğin koskoca derya gönlümdür...Gördüğün sahil ise dilim...Kıyılarıma vuran dalgalara şaşırma...!!Onlar aşktan gel-git'im...Beni kendinde,kendimde arama...Ben hem bende hem sende bir gizim...!!Beni Mecnun'dan Leyla'dan sorma...!!Ben sadece MEVLA'dan bir izim ... !!!

Çevrimdışı samsunlu-55

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 36
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #11 : 14 Haziran 2011, 02:13:44 »
Allah (cc) Razı olsun inşAllah bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler

Çevrimdışı osmanlıtorunu

  • okur
  • *
  • İleti: 92
Ynt: Abdestin faydaları*
« Yanıtla #12 : 14 Haziran 2011, 21:35:31 »
Allah razı olsun...
Öyle Birine 'Ata' De ki, 'Peygamber Övgüsü' Almış Olsun!
.