Gönderen Konu: Kara Delikler  (Okunma sayısı 10637 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kara Delikler
« : 26 Kasım 2008, 10:18:21 »


Kara Delik terimi ilk defa Princeton fizikçilerinden John Wheeler tarafından 1968′de yayımladığı “Evrenimiz, bilinenler ve bilinmeyenler” isimli makalede kullanılmıştır. Kara delikler çok ağır olduklarından, çok büyük çekimsel alana da sahiptirler. Çekimsel kuvvet öyle büyüktür ki, ışık dahil hiçbir şey kara delikten kaçamaz.

Kütleleri büyük olan yıldızlar, termonükleer evrimlerinin sonlarına doğru kırmızı veya mavi süper devler haline gelir. Nükleer yakıtları tükendiğinde, süpernovalar halinde patlarlar. Patlamaların kalıntısı bir nötron yıldızı (pulsar) olabilir veya süpernova çekirdeğinin kütlesi Güneş kütlesinin yaklaşık üç katına ulaşıyorsa, bir kara delik olabilir. Kütlesi küçük olan yıldızlar ise bir gezegen bulutsusu oluşturarak gömleklerinin bir bölümünü yitirir. Bunlar, Dünya’nın boyutlarına yakın boyutlarda beyaz cüceler olarak evrimlerini tamamlarlar.

Kara deliklerin dinamiğini ve içlerindeki herşeyin dışarı çıkmasını nasıl engelleyebildiklerini anlayabilmek için Genel Görelelik kavramını anlamak gerekir. Genel görelelik (izafiyet) kuramının belirttiği maddenin kütlesiyle çevresindeki uzay-zamanın yapısını değişikliğe uğratmasıdır. Bu varsayım, hiçbir şeyin hatta ışığın bile, büyük kütleli bir gökcisiminin yakınında, düz çizgi halinde yer değiştiremeyeceği anlamına gelir.

Ebediyete kadar içinde kalma riskine girmeden, bir kara deliğin ne kadar yakınına yaklaşılabilinir? Bu cisimlerde geriye dönüşü olmayan noktaya olay ufku (event horizon) denir. Bu, kara delikle aynı merkezli küresel bir zarf olup, bu zarfın yarıçapına Schwarzchild yarıçapı denir.

Eğer bir kere olay ufku içine girilirse, geri dönüş yoktur. Uzay-zaman tekilliğinin yer aldığı ölü delik merkezine doğru çekilebilecektir. Saniyenin küçük bir kesri içinde oradaki sonsuz büyük çekimsel kuvvet tarafından toz haline getirilecektir.

Bir kara deliğin yakın çevresindeki uzay yollarını bozduğu görüldü. Einstein hükmüne göre, uzay zaman birbirine karışmış olduğundan böyle cisimlerin yakınında zamanın da sapmaya uğrayacağı sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle bazı araştırmacılar kara deliklerin zaman makinesi gibi kullanılabileceğini ileri sürmektedirler.

Bir astronot kara deliğe doğru yola çıkmadan önce uzaygemisine büyük bir saat yerleştirilirse, dışarıdaki bir gözlemci, gemi çökmüş yıldızın yakınına yaklaştıkça, saatin gittikçe yavaşladığını fark edecektir. Aynı şekilde, gittikçe yavaş hareket ediyor gibi, olay ufkunun sınırına asla erişemeyecek gibi gözükecektir. Sonunda şaşırtıcı bir durum meydana gelip, zaman durmuş gibi olacaktır.

Astronotun bakış açısına göre ise, gemideki saat her zamanki hızı ile tik taklarını sürdürecektir. Böylece astronot, karanlık cehennemin içine hızla dalmasını geciktirecek bir şansa sahip olmayacaktır.

Hatta olay ufkunun içinden geçtiği anı bile fark etmeyecektir. Fakat ne yazık ki bu noktadan itibaren kara deliğin içine saplanmış olacaktır. Gemi aşağı doğru inerken pencereden dışarı bakan astronot her şeyin hızının arttığını görecektir. Bütün gelecek öyküsü gözünün önünden bir anda akıp geçecektir. Fakat astronotun evrenin geri kalanı ile iletişimi kesilmiştir ve kendisini mutlak ölüm beklemektedir.

ruhsalfenomenler
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Kara Delikler
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2008, 11:02:28 »
teşekkürler kardeşim....

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Samanyolu'nun ortasında dev karadelik
« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2008, 11:33:49 »
Alman astronomların araştırması, galaksimiz Samanyolu'nun merkezinde dev bir kara delik bulunduğunu teyit etti.



Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan makaleye göre, Şili'deki Avrupa Güney Gözlemevi'ni kullanan Alman gök bilimcilerin, Samanyolu'nun merkezinde dönen 28 yıldızın hareketini izleyerek yaptıkları gözlemde, kara deliğin Güneş'ten 4 milyon kez daha ağır olduğu tespit edildi.

İngiliz Kraliyet Astronomi Derneği'nden Dr Robert Massey, bulguların, kum taneciğinin etrafını oluşturan inci gibi galaksilerin dev kara deliklerin çevresinde oluştuğunu gösterdiğini belirterek, "Kara deliklerin çok yaklaştığınızda tehlikeli olabileceğini biliyoruz, ama sadece bizim değil, tüm galaksilerin oluşumunda rolleri olabilir" diye konuştu.

Almanya'nın Max-Planck Enstitüsü'nden bilim adamları, 16 yıl süren araştırma sonunda varlığı doğrulanan dev kara deliğini 27 bin ışık yılı uzakta olduğunu, bu kara deliklerinin görevinin maddeyi bir araya getirmek olduğunu düşündüklerini ve gereğince yoğun madde varsa yıldızların oluşması için gerekli koşulların oluştuğunu kaydettiler.

H.A.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kara delik mırıldanıyor
« Yanıtla #3 : 27 Aralık 2008, 23:41:59 »


Uluslararası astronomlar, devasa bir kara deliğin yaydığı ses dalgalarını ilk kez gözlemlemeyi başardılar.

250 milyon ışık-yılı ötedeki kara delik, si bemolden söylüyor. Ses dalgalarının enerjisi, milyonlarca süpernovanınkine eşit.

Washington’da açıklama yapan uzmanlar, Dünya’ya 250 milyon ışık-yılı mesafedeki Perseus galaksisinin içinde bulunduğu kümenin merkezindeki kara delikten gelen ses dalgalarını, Amerikan uzay teleskopu Chandra’yla tesbit ettiklerini bildirdiler. Uzmanlar, kara delikten yayılan sesin, insan kulağının duyabileceğinden bir milyon kere milyar kat daha pes olduğunu belirttiler.

NASIL OLUP DA SOĞUMADI?

Astronom Bruce Margon’un, NASA’da düzenlenen basın toplantısında verdiği bilgiye göre, x ışınıyla çalışan Chandra teleskopu sayesinde saptanan ses dalgaları, astronomların yıllardır kendilerine sordukları sorunun yanıtlanmasını sağlayabilecek: Bu kümenin göbeğindeki sıcak gazlar, aradan 10 milyar yıl geçtiği halde nasıl olup da soğumadı? Astrofizikçi Kim Weaver, konuyu açıklarken şunu söyledi: “Ses dalgaları gazların içinden geçerken absorbe ediliyor, enerjileri hararete dönüşüyor... Bu da, gazların niçin soğumadığını gösteriyor...”



Sİ BEMOLDEN SÖYLÜYOR

Ses dalgaları, özel bir görüntüleme tekniği sayesinde görselleştirildi. Uzmanların hesabına göre, kara delik piyonun ortasındaki do’nun 57 oktav altındaki si bemole denk düşebilecek bir ses yayıyor. Kıyaslama yapılacak olursa, piyano 7 oktavdan oluşuyor.

İngiliz astronom Steve Allen da, ses konusuna değinirken, “Perseus’un ses dalgaları, sadece akustik bir konu olarak geçiştirilemez. Bunlar, galaksi yığınlarının nasıl olup da şiştiklerini anlamanın anahtarı olabilir” diye konuştu.



ENERJİSİ, MİLYONLARCA SÜPERNOVANINKİNE EŞİT

Uzmanlar, ses dalgalarının taşıdığı enerjinin, 100 milyon süpernovanın kombine enerjisine denk olduğunu hesapladıklarını belirttiler.

Turkpoint.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
En büyük karadelik keşfedildi
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2009, 10:18:34 »


Bugüne dek bilinen en büyük kütleli kara delik Dünya'nın 50 milyon ışık yılı uzağında bulunuyor.

Almanya'nın güneybatısında Baden-Württemberg eyaleti Heidelberg kentindeki Max Planck fen bilimleri "atomaltı ve dünya dışı fizik araştırma kurumu", kara deliğin büyük kütlesini teyit etti.

M87 gökcisminin (kara deliğin) kütlesi Güneş'in kütlesinin tam 6 milyar 400 milyon katı. Amerikan Astronomi Cemiyeti'nin Pasadena'da yapılan 214. yıllık toplantısında, M87 hakkında bildiri okundu ve büyük ilgi uyandırdı.

50 milyon ışık yılı uzakta M87'nin uzaklığına "yakınlardan örnek" şöyle verilebilir: Güneş Sistemimizin üyesi olduğu eliptik sarmal Samanyolu Gökadası, uzun çapında 110, kısa çapında 60 bin ışık yılı genişliğinde.

Samanyolu'na en yakın galaksi olan Andromeda'nın çapının Samanyolu'nun iki mislinden fazla 250 bin ışık yılı genişliğinde olduğu tahmin ediliyor. 1 ışık yılının uzunluğu, 9,9 trilyon km.

Kara delik nedir?

Kara delik, gökbiliminde, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük kainat cismi.

Kara deliklerin üç boyutlu olmadığı, sıfır hacimli olduğu kabul ediliyor. Karadeliklerin içinde zamanın yavaş aktığı ya da akmadığı tahmin ediliyor.

Karadelikler, Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlandı, doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedildi.

Bu teknikler, aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağladı.

Bir karadeliğin çekim alanına kapılmış maddenin karadelikçe yutulmadan önce müthiş sıcaklık derecesine ulaştığı ve bu yüzden önemli miktarda X ışını yaydığı saptandı.

Böylece bir karadeliğin varlığı, kendisi ışık yaymasa da çevresinde bu tür icraat yarattığı için saptanabiliyor.

Bugün karadeliklerin varlığı, ilgili astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan camianın hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumda.

Güneşimizden çok daha büyük dev kütleli yıldızlar, kurama göre "öldüklerinde" çekim gücü sonsuz karadeliğe dönüşebiliyor.

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bir kara deliğe yakından bakmak
« Yanıtla #5 : 12 Aralık 2010, 23:15:16 »
Kara delik gerçekte neye benziyor? Bir kara deliğin hemen yanına gitseniz ne görürdünüz acaba?

Bilgisayarla oluşturulan görüntü bir kara deliğe yakından bakma imkanı bulunsa neler görülebileceğini ortaya koyuyor ve bu durumda her şeyin ne kadar tuhaf görüneceğini vurguluyor.

Orijinal arkaplan haritası 2 Mikron Tüm Gökyüzü Araştırması (2MASS) adlı kızılötesi astronomi çalışmasından alındı. Henry Draper Kataloğu'nda yer alan yıldızlar da görüntünün üzerine bindirildi.

Kara deliklerin maddenin en yoğun hali olduğu düşünülüyor ve ikili yıldız sistemlerinde ve küre şeklindeki yıldız kümeleri, galaksiler ve kuazarların merkezinde bulunduklarına dair dolaylı kanıt bulunuyor.

Kara delik o kadar güçlü bir kütle çekimine sahip ki, ışık bile gözle görülür ölçüde ona doğru bükülerek çok tuhaf görsel bozulmalara neden oluyor. Normal çerçevede yer alan yıldızlar kara deliğin her bir kenarında birer adet olmak üzere en az iki görüntüye sahip. Kara deliğin yanında ise her yönden gelen ışık onun etrafında bükülüp, gerisin geriye size doğru geldiğinden tüm gökyüzünü görebiliyorsunuz.

Paris Astrofizik Enstitüsü'nden Alain Riazuelo, "Bu bir kara deliğe doğru gittiğinizde ne göreceğinizi gösteriyor. Bu bilgisayarla oluşturulmuş görüntü, böyle bir durumda her şeyin ne kadar tuhaf görüneceğini ortaya koyuyor" diyor.





2MASS'tan alınan orijinal görüntüler

veteknoloji.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Karadelikte uzun yaşamak mümkün mü?
« Yanıtla #6 : 25 Nisan 2011, 01:04:02 »
Karadelikte uzun yaşamak mümkün mü?

Süper Kütleli Karadeliklerde Saklanmak Mümkün mü?

Yüklü veya dönen karadeliklerin içinde sınırlı periyodik gezegensel yörüngeler bulunur. Bunlar, ne merkezi tekillikten dışarı kaçarlar ne de yok olurlar. Karadeliklerin içinde zaten fotonlara ait kararlı yörüngeler mevcuttur. Karadelik çekim alanı içindeki parçacık yörüngeleri için düzenlenmiş Chandrasekhar sınıflandırmasına göre; karadeliğin iç ufkunda tamamen bağlı bulunan yörüngeleri, üçüncü çeşit yörüngeler olarak adlandırıyoruz.
 



Bu çalışmayla şunu göstermiş olıyoruz ki; üçüncü çeşit yörüngelere ait alan öylesine geniştir ki, galaktik çekirdekteki süper kütleli karadeliklerin içerisinde yaşam için bir bölge bulunabilir. Üçüncü çeşit yörüngeye ait gelişmiş uygarlıklar, hem dışarıdan gözükmeden hem de merkezi tekilliğin ve yörüngesel fotonların ışığından yararlanarak, süper kütleli karadeliklerin içinde yaşayabilirler.
Karadeliğin olay ufkunun içine doğru yapılan bir yolculuk, yolcunun merkezi tekilliğin içinde olamadığı ancak yine dışarıda olay ufkunda bulunacağı, sınırlı ve uygun bir zaman sonra bitecektir. Karmaşık (çözülemeyen) iç karadelik geometrisine göre; bu yolcu, önceki evreninde değil, başka bir evrende ortaya çıkacaktır.
 
Hem merkezi tekilliğe düşmeden, hem de başka bir evrene kaçmadan karadeliğin içinde çok uzun süre yaşamak mümkün müdür?
 
Eğer bir karadelik dönüyorsa, yüklüyse ve çekimsel dalgaların radyasyonunu ve gelgit kuvvetlerini kabul edilebilir bir seviyeye kadar zayıflatacak oranda kütlesi büyükse, cevap pozitiftir.
 
Bu içsel karadelik alanı, iki ufuk sayesinde tüm evrenden gizli kalır ve aslında burası yaşamı barındırmak için uygun bir yerdir. Gerekli olan yegane şey, aracınızı ya da gezegeninizi karadeliğin içindeki kararlı periyodik bir yörüngeye oturtmaktır. Çalışmamızın devamında, yüklü ve dönen karadelikler için de kararlı periyodik yörüngeli gezegen ve fotonların bazı karakteristik özelliklerini tartışıyoruz. Karadeliğin içindeki kararlı periyodik yörüngeler:
 
1) Yüklü ve dönmeyen karadeliklerin içindeki dairesel yörüngeler,
2) Karadeliğin içindeki nötral parçacıkların küresel yörüngeleri,
3) Karadeliğin içindeki fotonların küresel yörüngeleri,
4) Karadeliğin içindeki fotonların dairesel yörüngeleri:

Dönen ve yüklü karadeliklerin içindeki iç "Cauchy Ufku"(*)nda fotonlara ve parçacıklara(gezegenlere) ait kararlı periyodik yörüngeler bulunmaktadır. Dönmeyen ve yüklü karadeliklerde ise kararlı periyodik yörüngeler ancak yeterince büyük yüke sahip parçacıklar için geçerlidir. Dönen ve yüksüz karadeliklerdeki bütün kararlı ve periyodik gezegen ve foton yörüngeleri nonekvatoryaldir.
 
Gelişmiş uygarlıklar galaktik çekirdekteki süper kütleli karadeliklerin içinde, dışarıdan gözükmeden, güvenli bir şekilde yaşayabilirler. Çıplak merkezi tekillik, hem yörüngeye girmiş gezegenleri aydınlatır hem de yaşam için gerekli olan enerji kaynağını sağlar.
 
Buna ek olarak geceleri, daima dönüp duran fotonlar sayesinde parlama gerçekleşir. Karadeliklerin içinde yaşamanın bazı dez avantajlarından da bahsetmek gerekirse; bunlardan biri, mümkün uyumsuzluk nedenselliği, diğeri ise Cauchy Ufku'nun yakın civarında(komşuluğunda) gittikçe büyüyen enerji yoğunluğudur.
 
(*)Cauchy Ufku: Karadelik tekilliği, Cauchy Ufku diye bilinen ve kurt deliğinden yolculuğu engelleyen geçilmez bir barikatla sarılı olarak düşünülür. Cauchy Ufku'na yaklaşan her yolcu, sonsuz bir enerjinin itmesiyle karşılaşacaktır. Bu, yolcunun sorunlarından yalnızca biridir. Mellor ve Moss, kapalı bir evren için Cauchy Ufku'nun geçilmez olmadığını ortaya koyuyorlar. Elde ettikleri sonucun, kendi çevresinde dönen bir karadelik için de geçerli olduğuna inanıyorlar.
 
Güncelleme: 22/04/2011
Kaynak: Vyacheslav I. Dokuchaev, "Is There Life İnside Black Holes?", Institute for Nuclear Research of the Russian Academy of Sciences, Çev. Gökben Coşkun, yaklasansaat.com, 09/04/2011.
 
yaklaşansaat
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Karadeliğin en dıştaki bölgesi görüntülendi!
« Yanıtla #7 : 30 Eylül 2012, 13:18:45 »


Bilim insanları, ilk kez bir karadeliğin en dıştaki kenarına ait bölgesine ait bir görüntüyü oluşturmayı başardı. Ayrıca, maddenin, kara deliklerinin ‘geri dönüşü olmayan’ noktası olarak bilinen olay ufkuna (event horizon) ulaşmadan önceki görüntüsünü elde etti.

Gök bilimciler, karadeliğin dönüşü olmayan noktasına ilerleyen maddenin görüntüsünu sunan ilk çizimi elde etmelerinin yanı sıra, dev karadeliklerle etraflarındaki maddenin etkileşiminden doğan kozmik akımların kaynağını bulduklarını öne sürdü.

Her galaksinin merkezinde, bir dev karadeliğin yattığına inanılıyor. Boyutları değişebilen karadeliklerin etrafını, kozmik birçok parçacığın oluşturduğu ‘çöküntü çemberi’ çeviriyor. Bu çemberin içindeki parçacıklar, bir deliğe dökülmeden önce daireler çizen su gibi karedeliğin etrafında hareket ediyor. 

Gök bilimciler, karadeliklerden uzayın boşluğuna yayılan çok büyük miktardaki kozmik parçacığın, karadeliğin manyetik alanıyla çöküntü çemberinin etkileşiminden kaynaklandığını düşünüyordu. Uzayın çok uzak noktalarına parçacık püskürtebilmelerinden dolayı, karadeliklerde oluşan bu akımların evrenin farklı köşelerindeki madde dağılımında önemli rol oynadığı düşünülüyordu.

SANAL TELESKOPLA YENİ BİR KEŞİF
 
Science dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, ABD’nin Hawaii, California ve Arizona eyaletlerindeki dört farklı bölgeden teleskobu birbirine bağlayan gök bilimciler, çok güçlü bir ‘sanal teleskop’ oluşturmayı başardı.

Görsel teleskop, gök bilimcilerin Dünya’dan 50 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan M87 Galaksisi’nin merkezindeki karadeliği en net şekilde incelemelerini sağladı. Elde edilen görüntülerde, karadeliğin en dıştaki kenarına ait en detaylı çizim de ortaya çıkarıldı.

Araştırmalar sonucunda, karadelikten saçılan kozmik akımın, karadeliğin çapının 5.5 katı olduğu anlaşıldı. Kozmik akımın kaynağının ise karadeliğin merkezine en yakın olan, dolayısıyla en küçük çöküntü diskinin merkezi genişliğinde olduğu ifade edildi.

M87 Galaksisi’nin merkezindeki karadeliğin ve etrafındaki çöküntü diskinin birbirlerine çok yakın olduğu ve aynı yönde döndükleri de elde edilen bulgulardan bir tanesi. Bilim insanları, gelecekte yapılacak araştırmalarda daha fazla teleskopu birbirine bağlamayı ve daha ayrıntılı incelemeler gerçekleştirmeyi planlıyor.

teknoloji
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı sons

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 213
Ynt: Kara Delikler
« Yanıtla #8 : 30 Eylül 2012, 13:22:03 »
Paylaşımların için teşekkürler.
Bazen Susmalıyım Diyorum Kendime..
Susmalıyım Ki Gönlümün Sesi Gönüllere Ulaşsın..
Sesimi Duymamak İçin Direnen Kulaklar Bari Gönlümü Dinlesin..
Ben Susmalıyım Ki Tüm Zor Cümleler Gönlümü Dinleyenlere Kalsın..
Dilimle Konuşmak Canımı Çok Acıttı..
... ... Bari Gönlümden Konuşayım Da,
Biraz da ...
Canımı Acıtanların Canları Acısın...


[Mevlâna Celaleddin Rumî]