Gönderen Konu: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi  (Okunma sayısı 20491 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« : 13 Mayıs 2009, 17:55:09 »

Semiha Şakir Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dina Şakir, Karacaahmet Mezarlığı'nın girişinde inşa edilen Şakirin Camisi'nin hayat bulma hikayesini anlattı.

Gazi, Gassan ve Ghada Şakir kardeşlerin baba ve anneleri İbrahim ve Semiha Şakir anısına yaptırdıkları Şakirin Camisi, 4.5 yılda tamamlandı. Aslında bu camii Şakir ailesinin ilk camiisi değil. Daha önce de 3 cami yaptırdılar. Ama mimari özelliği nedeniyle Şakirin camii çok büyük ilgi gördü.



Şakirin camisinin mimarisi ile Gazi Şakir'in bizzat meşgul oldu. Proje mimarı Hüsrev Tayla'yı bir aile dostlarının yardımıyla buldular. Caminin iç mimarı Zeynep Fadıllıoğlu'nun da akrabaları...

Gina Şakir, şunları anlatıyor; ''Ancak caminin her taşı, yazılan yazı ve ayetler, Gazi dayım tarafından seçilmiştir. Aşırı titiz bir insandır ve aynı titizliği de buranın her noktasında göstermiştir. Mimarlar onun istediklerini çizdiler sonra mühendisler inşa ettiler. Gazi ve Gassan dayılarım, Kur'an ve İslam dinini çok iyi bilen insanlardır. Onun için ayetleri, her şeyi kendileri seçtiler. Tabi ki evren de, Allah da büyük yardımcı oldu ki çok değerli insanlarla bizi karşılaştırdı.''



Camiiyle ilgili ilginç bir detaya da o dikkat çekiyor. Şakirin Camiisinin kubbesinde ''Nur Suresi'', kuşakta ise ''Mülk Suresi yazılı...

Camiinin müthiş bir ses akustiği var... İmam Ramazan Kutlu şöyle anlatıyor; ''Seste müthiş bir eko vardı. Ses kırılması çok fazlaydı. Bu ekoyu kesmek için bazı yalıtımlar yapıldı. Şu anda çok sağır bir ortam var. Avludaki havuzda bir çocuk oynarken, mihrabın hilal şeklinde oluşundan dolayı müthiş bir ses yankısı oluyor''

Elbette bu camiinin müezzinleri de özel olarak seçildi... Sesleri güzel kişilerden seçmelerle alındı. O kadar iyi ki sesleri, her vakit ezanını ayrı makamlarda, hatta kullanılmayan bazı makamlarda da okuyabilecek kapasitedeler.



Şakirin Camisi'nin iç tezyinatını yapan nakkaş Semih İrteş, böyle bir projede yer almaktan büyük keyif duymuş.

Camiinin hat yazılarının Hüseyin Kutlu'ya ait olduğunu belirten İrteş, ''Bizden cami için böyle bir proje istediler, 'klasik bir şey istemiyoruz' dediler. Zeynep Fadıllıoğlu zemin için Tophane kırmızısı, tuğla rengi istediklerini söylediler. Biz ona göre bir proje hazırladık Hüseyin Kutlu Bey'le bir araya gelerek. Projemiz sunuldu, hemen kabul edildi ve tatbikatlarına başlandı'' dedi.

KUBBEDEKİ ÇARKIFELEK SİSTEMİ

''Camideki hatların hepsi 23 ayar altın varaklı yapıldı'' diyen İrteş, çalışmaların yaklaşık 2 sene kadar sürdüğünü anlattı.

Semih İrteş, camide çok yoğun bir tezyinatın olmadığına dikkati çekerek, ''Kubbe tezyinatı, pandantiflerde ve kuşak yazıları var. Kemerleri birbirine bağlayan ve bir çarkıfelek sistem içerisinde bunları düzenledik. Tabii buradaki çarkıfelekle, arz üzerindeki dünyanın ve gezegenlerin dönüşünü anlatmaya çalışan bir düşünce vardı. Çünkü bu tür tasarımların muhakkak bir düşünce ürünü olması lazım, arkasında bir senaryosunun olması lazım. Tabii ki bu senaryoyu önce kurduk, sonra da görsel duruma getirdik'' diye konuştu.



ŞADIRVANDA KAİNATI SİMGELEYEN ''KÜRE''

Fadıllıoğlu, caminin ortasına farklı bir şadırvan yapmak istediklerini, şadırvanın ortasına kainatı simgeleyen bir küre yerleştirdiklerini belirterek, paslanmaz çelikten yapılan ve küçük bir su havuzunun içine yerleştirilen küreyi, William Pye'in tasarladığını, caminin ve minarelerin görüntüsünün, kubbe şeklindeki bu havuz heykelin üzerine düştüğünü bildirdi.

Tasarımcı Fadıllıoğlu, avlu revaklarında, sadelik içinde Allah'ın isimlerini ve dekoratif tezhipler kullandıklarını, ince işçiliğe dikkat ettiklerini anlattı.



''YAĞAN RAHMETİN BETİMLENDİĞİ AVİZE''

Klasik camilerde de bulunan çember şeklindeki avize modelini Şakirin Camisi'nde de kullandıklarını vurgulayan Fadıllıoğlu, ''Çember şeklindeki avizeler kubbenin yüksekliğinden insancıl boyuta indiriyor ışığı. Ama biz bunu üç çemberi iç içe koyarak yaptık'' dedi.

Pleksi, metal, ayna ve cam taşlarının bir arada kullanıldığı avizenin, Orhan Koçan, Nahide Büyükkaymakçı ve Hüseyin Kutlu tarafından yapıldığını, avizede Allah'ın 99 isminin ve Nur Suresi'nin yer aldığına dikkati çeken Fadıllıoğlu, ışık tasarımlarının da İngiliz sanatçı Arnold Chan tarafından hazırlandığını belirtti.

Avizenin üzerindeki su damlası görünümündeki camların, ''ibadet eden insanların üzerine yağan rahmeti'' simgelediğini kaydeden Fadıllıoğlu, ''Özellikle akşam namazında avize üzerindeki Allah yazıları, insanların üzerine akıyor gibi görünüyor'' diye konuştu



İÇ CEPHE CAMLARINA NUR SURESİ İŞLENDİ

Zeynep Fadıllıoğlu, ana kubbe iç cephe camlarında, ''Nur Suresi''nin işlendiğini, satır aralarındaki desenlerin sanatçı Orhan Koçan'ın elinden çıktığını bildirdi. Bu tasarımın da kendilerine ait olduğunu, daha önce hiç kullanılmadığını vurgulayan Fadıllıoğlu, ışığın cami içine katmer katmer girdiğini, bunda da İslami bir mana olduğunu dile getirdi.

Kadınlar mahfilinde de Selçuklu deseninden esinlenerek delikli tül görünümünde balkon korkulukları kullandıklarını anlatan Fadıllıoğlu, bu çalışmanın ışık ve gölge oyunlarıyla gizemli bir görünüme sahip olduğunu söyledi.

Fadıllıoğlu, camiye ayrıca eğitim amaçlı bir ekran, havalandırma ve ısıtma sistemi, kameralı güvenlik sistemi, projeksiyon makinesi, ses düzeni kurulduğunu kaydetti.

Caminin projesi ve inşaatında çalışanların dışında, 9 sanatçı ve kendi ekibindeki 18 kişinin yer aldığını belirten Fadıllıoğlu, caminin bir yılı izin süresi olmak üzere 4.5 yılda tamamlandığını bildirdi.



İnternet Haber




« Son Düzenleme: 13 Mayıs 2009, 18:13:35 Gönderen: Nefer »

Çevrimdışı ENE 67

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 290
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2009, 18:38:10 »
Cok muhtesem bir cami  &),Karacaahmet´e gidildiginde ziyaret edilmesi lazim bence
SIKINTI VE HUZURSUZLUK MUTLAKA BIR GÜNAHIN CEZASI,HUZUR ISE BIR IBADETIN KARSILIGIDIR
HZ.Mevlana

Çevrimdışı nirvana

  • yazar
  • ****
  • İleti: 516
  • "Nerede oLursanız oLun, Allah sizinLe beraberdir"
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2009, 18:53:25 »
haberlerde de izlemiştim bu gün önünden geçmek nasip oldu ama başka işimiz olduğundan uğrayıp  görme imkanı yoktu inşAllah başka bir sefere nasip olur
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1959
    • http://www.sadakat.net
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #3 : 13 Mayıs 2009, 20:08:36 »
Mükemmel bir yapı. Artık bundan sonra ziyaretlerde önce orada namaz kılıp sonra ziyaret şeklinde değişiklik olur heralde. Abdesthanesi bile 5 yıldızlı oteller gibi ince düşünülmüş.

Niyeti sağlamsa yapan düdüğü öttürmüştür inş.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #4 : 13 Mayıs 2009, 22:10:57 »
İçerde gözleri yumup namaz kılmak lazım :)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #5 : 13 Mayıs 2009, 23:21:38 »
Alıntı
gözleri yumup namaz kılmak

Mekruh değilmi?

« Son Düzenleme: 15 Mayıs 2009, 12:11:30 Gönderen: mystic »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2009, 23:25:05 »
Alıntı
Mekruh değilmi?

Evet ama istisnaları var.

Namazda gözleri yummak, gözleri semaya dogru kaldirmak veya saga-sola bakmak veya boynunu çevirerek saga-sola bakmak mekruhtur. Bakilmasi caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygi ile Yüce Allah'ın huzurunda bulunmaktan dolayi gözleri yummakta kerahet yoktur.

Kaynak:Büyük İslam İlmihali-Namazın Mekruhları bahsi-20.madde

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2009, 05:08:24 »
Gerçekten çok güzel görünüyor ama alıştığımız camilerin çok dışında gerçi daha görüp içinde namaz kılmadık ama acaba diğer camiler hissedilen maneviyat  burda da hissedebilecek mi benim de bu kafama takıldı e52))

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #8 : 14 Mayıs 2009, 10:11:37 »
görüntü güzel.içerisini gezmeden camlardaki ayeti kerimelere birşey diyemeyiz.eğer gerçekten göbekten aşagıda kalıyorsa,hürmetsizliktir...   lakin ziyaretlerimizde uğrak yerimiz olacağı kesin gibi.bu camiyi yapanlar oralara kimlerin gideceğini biliyorlardır,acizane.

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #9 : 14 Mayıs 2009, 11:52:25 »
güzel ve camii mimarisine değişik bir soluk getirmiş. tabi bunun iyi mi kötü mü olduğunu sanat tarihçileri  daha iyi anlarlar. yani  ortaasya bozkırlarındaki 4 direkli çadırlarımızdan esinlenerek oluşmaya başlayan kubbeli türk camiileri  Karahanlılar , harzemşahlar , gazneliler , Selçuklu , anadolu selçuklu , beylikler ve tüm bunlardan etkilenen ama özgün bir osmanlı mimari geçmişimiz ile beraber yeni nesil 1980 sonrası Bağcılar - Esenler - G.O.P deki mahalle aralarında sadece derneklerin birbiri ile yarışmak için yaptığı insıcamsız camiiler. ve neticede uzay çağı camimiz karacaahmet . Bütün bunların islam sanatına ne getiip ne götüreceğini tahmin edemiyorum. Ama camii göze hoş gelyor

camdaki ayetlerin yere kadar inmesi çok doğru olmamış. ama hatırladığım kadarı ile bazı selatin camilerinde de  mihrabın iki tarafında  yukarıdan aşağıya yazılan ayetlerde belden aşağı düşebiliyor. Mimare hanım eğer Hac ve umreye gittiyse belki oradaki atmosferden etkilenmiş olabilir mi ?
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #10 : 14 Mayıs 2009, 18:44:06 »
Camlarda ayet yazmıyormuş. Nur Suresi işlenmiş derken ayet kısımlar dolu olacak şekilde altınlanmış. Duraklarda durak işaretleri konmuş. Aşağıdaki resimdeki gibi sayfalar tasvir edilmiş.



« Son Düzenleme: 17 Ocak 2010, 13:44:55 Gönderen: mystic »

Çevrimdışı tefhim

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 360
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #11 : 09 Temmuz 2009, 15:48:09 »
Mezarlığa böyle güzel bir cami yapmak
Bilerek veya bilmeyerek mücahitlere ibadethane yapmak
Kapanmaz bu defter ebedi buna inanmak
Gene de sen yapana değil yaptırana bak.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

Çevrimdışı turk_ay

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 194
    • Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #12 : 09 Temmuz 2009, 20:22:48 »
// edit  (tüm yazıları okumadan bir cevap yazmıştım.)

Evet gerçekten cami hoş olmuş. Sanırım taktir etmek lazım mimarını :)(Sanat açısından yazıyorum sadece)
« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2009, 20:40:55 Gönderen: turk_ay »
Her açan senin gülün, hergünse benim günüm
Gözyaşı insan külüyse, her yakan insan sözü
Kıvılcım sözün özüyse, ayrılık yakar gözü
Tek gören gönül gözüyse, kelamım gönül sözüm

Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1959
    • http://www.sadakat.net
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #13 : 09 Temmuz 2009, 21:15:31 »
Camlarda yerlere kadar inen ayetleri kaldırmışlar heralde. Çünkü ben göremedim.

Forum ve anasayfadamizdaki bannerlerdeki cami.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı ankebut-57

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 908
Ynt: Karacaahmet Mezarlığında Şakirin Camiisi
« Yanıtla #14 : 09 Temmuz 2009, 22:54:17 »


Ben yakından baktım ama onlar ayet değildi. Öncesinde bir şey var idiyse bilemiyorum.

Âlimleri irfan sahib eden, üç harf ile beş noktadır.(عشقْ)
Mü'minleri duhûlü cennet eyleyen, beş harf ile üç noktadır. (ايمان)

www.ayasofya.org