Gönderen Konu: Karaciğer Yağlanması  (Okunma sayısı 4844 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Karaciğer Yağlanması
« : 27 Nisan 2011, 13:35:17 »


Karaciğerde yağlanma neden yaygın?

Karaciğer yağlanması son yıllarda sık görülen sağlık sorunlarından biri haline geldi. Bunun birinci nedeni beslenme tarzımızdaki değişimler, daha doğrusu yaptığımız beslenme yanlışları. Bunların başında da rafine şeker ve beyaz un tüketiminin artması (unlu tatlılar, meyve suyu konsantreleri ve diğer meşrubatlar, gazlı ve kolalı içecekler, pizza, hamburger ve beyaz undan mamul fırın ürünleri gibi) geliyor. Tabii ki tatlandırıcı ya da şeker olarak doğal şeker yerine fruktoz şurubunun kullanılmasının da önemli bir etkisi var.

İnsülin direnci önemli

Alkol tüketimindeki artış da önemli bir neden. Özellikle kadınlarda rastlanan karaciğer yağlanmalarının önemli bir kısmı alkol tüketiminin artması ve sıklaşmasıyla yakından ilgili. Son olarak karaciğer yağlanmasının tanımlamayı kolaylaştıran ve ucuz ve kolay bir tetkik haline gelen ultrasonografik incelemenin yaygınlaşması da önemli bir neden.

Diğer bir faktör de insülin direnci ve bununla ilgili kilo sorunundaki patlama! Özellikle insülin direnci ile ilgili kilo kazanımlarında karaciğer yağlanmasına hemen hemen her vakada rastlıyoruz. Doktorunuz sizde de karaciğer yağlanmasının varlığından söz ederse lütfen hemen telaşlanmayın, aşırı endişeye, korkuya kapılmayın. Karaciğer fonksiyonlarınızın ne durumda olduğunun araştırılmasını isteyin.

Durum ne zaman ‘ciddi'

Eğer karaciğer fonksiyonlarında bozulma söz konusuysa (SGOT, SGPT,GGT) yüksekse durumu biraz daha ciddiye almakta fayda var. Doktorunuz gerekli gördüğü takdirde (sebebe yönelik araştırmalar) da yapacaktır.

Bazı ilaçların, toksinlerin, enfeksiyonların da karaciğerinizi yağlandırabileceği aklınızda olsun. Fazla kilolarınızı verin. Alkolü kesin. Şeker, tatlı meyveler, tatlılar, meyve suları ve meşrubatları bırakın.

Karaciğeri etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuzla konuşup yerine başka ilaçlar almayı düşünün. Doktorunuz da bu amaçla üretilmiş bazı ilaçları (ursodeoksikolik asit) ve/veya doğal destekleri de (silimarin) tavsiye edebilir, onun önerilerine uymayı da ihmal etmeyin...

Kolesterol sorunu diyetle de çözülür

Kolestrol yüksekliği problemini sadece diyetle özellikle de “iyi planlanmış bir beslenme planı ve sık yapılan aerobik egzersizlerle-örneğin günde yarım saat yürümekle-” çözümlenebileceğini gösteren deliller her gün çoğalıyor.

Eğer ciddi ve etkili bir beslenme sınırlamasını dikkatli ve ısrarla uygularsanız, kolesterol seviyelerinizde neredeyse %30'ları bulan düşmeler sağlayabiliyorsunuz.

Bu konuda atacağınız adımların başında “sağlıklı yağları tüketmek” geliyor. Yani zeytinyağına öncelik vermek, tam yağlı hayvansal ürünler ve hayvansal yağlardan biraz uzak durmak lazım. Bu konuda dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta daha var:

İfrat-tefrit dengesi

Birincisi, sağlıklı da olsa örneğin zeytinyağını fazla tükettiğiniz zaman - zeytinyağında da ciddi oranda doymuş yağ bulunuyor- kolesterolünüz yükselecektir. Yani “ifrat-tefrit dengesi” burada da çok önemli.

İkinci nokta da şu: Kolesterolden zengin olduğu bilinen yiyecekleri (yumurta, sakatat gibi) veya doymuş yağ zengini yağları (tereyağı) eğer ciddi düzeyde bir kolesterol sorununuz yoksa, kalp hastalıkları bakımından risk taşımıyorsanız ciddi düzeyde kısıtlamak zorunda da değilsiniz.

Ayrıca, kolesterol problemini diyetle kontrol etmenin yalnızca yağları, özellikle doymuş yağları ve kolesterolden zengin besinleri sınırlamakla başarılamayacağını da unutmayın.

Çok ve sık sebze tüketin

Kolesterol sorunu ile mücadele ederken, şekerden, özellikle fruktoz şurubu içeren şekerli besinlerden, undan, çok tatlı meyveleri aşırı miktarda tüketmekten, hidrojenerasyonla üretilmiş margarinlerden uzak kalmayı da lütfen unutmayın.

Daha çok ve sık sebze yiyin. Bakliyat grubu besinlerden (fasulye, nohut, mercimek, bezelye, maş) daha sık faydalanın. Tam tahılları tüketmeye çalışın. Ölçülü olmak koşulu ile (günde 30 gram) ceviz veya fındık ya da badem yiyin. Ayrıca düzenli olarak balık yemeyi ve aktif madde olarak her gün ortalama 300-500 mg EPA+DHA (omega-3 ) almayı ihmal etmeyin.

Prof.Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tereyağ Yerine Muz Püresi Yiyin Kolestrolünüzü Düşürün!
« Yanıtla #1 : 22 Eylül 2012, 15:20:22 »
Tereyağ Yerine Muz Püresi Yiyin Kolestrolünüzü Düşürün!

Kolesterolünüzü, tansiyonunuzu ve kan şekeri seviyenizi ilaç kullanmadan nasıl düşürebilirsiniz? Mehmet Öz açıklıyor...

Yiyeceklerin yerine başkalarını koyarak beslenmenizde yapacağınız küçük değişikliklerin sağlığınız konusunda büyük getirileri olabilir.
 
Yüksek kolesterol, kalp damar hastalıkları için büyük bir risk faktörüdür. İyi kolesterolünüz (HDL) 50 veya üzeri olmalıdır. Kötü kolesterol (LDL) ise 100’ün altında olmalıdır. Eğer kolesterol değerleriniz bu değerlerle uyuşmuyorsa bir sağlık uzmanıyla, kötü kolesterolünüzü düşürmenin ve iyi kolesterolünüzü yükseltmenin yollarını konuşun. Kolesterolünüz için tehlike oluşturan bu 3 yiyeceği diyetinizden çıkarın ve değerlerinizin değişip değişmediğine bakın…
 
Kolestrolünüzü Düşürün
 
Tereyağı

Onun yerine: Muz püresi
 
Muz püresi pişirme sırasında tereyağı yerine geçebilir. Bir çay kaşığı tereyağında 30 mg kolesterol bulunur. Muz püresinde ise 0…
 
Dondurma

Onun yerine: Dondurulmuş süzme yoğurt
 
Yarım kap dondurmada 90 mg kolesterol bulunur. Bunun yerine %2 yağ içeren donmuş süzme yoğurt kullanın. Hem istediğiniz yoğun ve kremamsı kıvamı elde etmiş hem de bu sağlıklı seçimi yaparak yalnızca 10 mg kolesterol tüketmiş olacaksınız.
 
Mayonez

Onun Yerine: Avokado Dilimleri
 
Mayonez, sevdiğiniz birçok yiyecekte bulunabilir ancak 5 mg kolesterolü göz önünde bulundurarak daha sağlıklı bir alternatif düşünün: avokado dilimleri… En sevdiğiniz sandviçin içine koymayı deneyin. Hepsi 0 mg kolesterol…
 
Tansiyonunuzu Düşürün

Yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, kronik böbrek hastalığı, felç gibi aniden oluşan hastalıklara neden olabilir. Tuz kullanımınızı azaltarak tansiyonunuzu doğal yoldan kontrol altına alın. Sodyum gerekli bir besin olabilir ancak fazla alındığında çok zararlı olabilir.
 
Tuz

Onun Yerine: Sarımsak ve Baharat Karışımları
 
Yemeğinize fazla fazla tuz dökmek zararlı olabilir. ¼ çay kaşığı tuzda 600 mg’dan fazla sodyum vardır. (Günlük önerilen doz 2300 mg’dır). Bunun yerine sarımsak ve bitkileri kullanın. Aynı ölçüde bulunan sodyum miktarı ise 0 mg…
 
Soya Sosu

Onu Yerine: Kırmızı Pul Biberli Balzamik Sirke
 
Yalnızca 1 yemek kaşığı soya sosunda yaklaşık 920 mg sodyum vardır! Ona benzer asidik bir tat için 1 yemek kaşığı balzamik sirkeyle, kırmızı pul biberi karıştırmayı deneyin. Bu seçenekle yemeğinize yalnızca 4 mg. Sodyum eklemiş olursunuz.
 
Galeta Unu

Onun Yerine: Tam Buğday Ekmeği Parçaları
 
Galeta unu yanıltıcı bir şekilde fazla tuza sahiptir. ¼ bardakta 470 mg’a kadar bulunabilir. Bunun yerine, tam buğday ekmeği kırıntılarını deneyin. Aynı ölçüde yalnızca 32 mg sodyum bulunur.
 
Kan Şekerinizi Düşürün

Açlık kan şekerinizi ölçmek körlüğe, kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, sinir problemlerine ve zayıf bağışıklık sistemine neden olabilecek bir kronik hastalık olan diyabet riskinizi belirler. 100’ün üzerindeki açlık kan şekeri değeri prediyabet (gizli şeker) olarak kabul edilir ve tedavi yöntemleri için bir doktora başvurulması gerekir. Diyet yapmak kan şekerinizi düzenleyebilir.
 
Aşağıdaki seçeneklere bir göz atın.
 
Şeker

Onun Yerine: Stevia
 
Bir çay kaşığı şeker, 4 gramlık porsiyonla eş değerdir. Doğal bir tatlandırıcı olan steviayı deneyin. Stevia, şekerden 15 kat daha tatlıdır ancak şeker komasına neden olmaz. Çok tatlı olduğundan muhtemelen yarısı kadarını kullanacaksınız.
 
Salça

Onun Yerine: Konservelenmiş Bütün Domates
 
Birçok hazır domates salçasında fazla oranda şeker vardır. Bu oran bir bardak ölçüde 14 grama kadar çıkabilir. Bunun yerine, ezilmiş bütün domates konserveleri kullanarak kendi sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Bir bardak ölçüde 6 gram şeker vardır.
 
Barbekü Sosu

Onun Yerine: Arpa Sirkesi
 
Barbekü sos ve ketçap gibi diğer soslarda fazla miktarda şeker bulunur. Yalnızca iki yemek kaşığı barbekü sosunda 22 gram şeker vardır. Aynı keskin tadı elde edebilmek için şeker barındırmayan arpa sirkesini deneyin.
 
Prof.Dr. Mehmet Öz
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Karaciğer Dostu: Enginar
« Yanıtla #2 : 27 Eylül 2012, 17:38:11 »


Buzdolabı ve derin dondurucuda saklanan meyve ve sebzeler veya mevsimin haricinde pazardan alınıp tüketilen gıdalar, kendi mevsimi geldiğinde unutuluyor.

Tüm kış her an taze fasulye veya patlıcan bulabildiğimiz için artık bu sebzeler özlenmiyor ve yazın bol oldukları dönemlerde de o güzelim lezzetler tadına varılarak yenmiyor.

Oysa kışın taze fasulyeyi, dolmalık biberi, patlıcanı, yazın ıspanağı, lahanayı ve diğerlerini özlemeliyiz ki mevsiminde hem taze taze hem de lezzetini ala ala yiyelim. Üstelik hormonsuz ve vitaminli bir şekilde.

Mevsiminde doya doya yememiz gereken sebzelerden biride “enginar”. Şimdi tam mevsimi olan bu karaciğer dostu, sağlık deposu sebzeyi size anlatacağız.
 
Enginar
 
Gövdeleri dik, kuvvetli, sert ve boyuna oluklu olan enginar, aslında çiçekgillerden bir sebzedir. Onun için “mavimor renkli çiçekler açan, 50-150 cm. boyunda, çok senelik otsu bir bitkidir.” diye tarif edilir. Killi kumlu ve rubetli topraklarda yetişir. Ekim-Kasım aylarda dikimi yapılan enginar mayıs ayında ürün vermeye başlar.
 
Karaciğer Dostudur
 
Enginarda bulunan ‘cynarin’ adlı madde, karaciğer ve safra kesesinde biriken zararlı maddelerin ve yağın temizlenmesine yardımcı oluyor. Besin değeri çok yüksek olan enginar, bol miktarda kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor içerir. Uzmanlar romatizma, kolestrol ve damar sertliğine de iyi geldiğini ve kkaraciğerin kendini yenileme yeteneğini artırmasına yardımcı olduğunu söylemektedirler.
 
Besin tablosu (1 adet, yaklaşık 165 gram, çiğ)
 
Enerji 16 kcal
 Toplam karbonhidrat 17 gr. %6
 Diyet lifi 9 gr. %35
 Şeker 2 gr
 Protein 5 gr.
 Vitaminler A vitamini 21.1 IU %0
 C vitamini 19 mg %32

insan ve hayat
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Az Kilo ve Temiz Besin Karaciğeri Rahatlatır
« Yanıtla #3 : 31 Mart 2015, 14:47:47 »
Az Kilo ve Temiz Besin Karaciğeri Rahatlatır



Karaciğer yağlanması nedir?

İnsan vücudunda oluşan yağ kitlesinin karaciğer dokusu içerisinde yer almasına karaciğer yağlanması adı verilir.

Kimlerde görülür?

Obezite ve diyabet gibi sağlık problemleri olan kişilerde daha fazla görülür. Sağlıksız gıdalarla beslenen yetişkinlerde ve obezite problemi yaşayan çocuklarda karaciğer yağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür. Sağlıksız beslenmenin yanında genetik faktörlerin de rolü vardır. “Lipid depo” hastalıkları adı verilen genetik hastalık grubunda yer alan kişilerde karaciğer yağlanması görülme ihtimali yüksektir. Bu kişilerin karaciğer enzimlerinde doğuştan gelen birtakım genetik faktörler, yağ kitlesinin karaciğerde birikmesine sebep olur. Nasıl erkekte göbek, kadında ise kalça ve basen bölgesinde yağ birikiyorsa aynı şekilde karaciğerde; hatta kalp ve iç organlarda da yağlanma olabilir.

Sağlıksız beslenmeden başka sebebi var mıdır?

Düzensiz ve sağlıksız beslenmeden başka, diyabet, ani kilo alıp vermeler, alkol ve çeşitli ilaçlar da karaciğer yağlanmasına sebep olabilir.

Karaciğeri yağlanan kişilerde hangi riskler ortaya çıkar?

Fonksiyonları yerine getiren karaciğer hücresinin yerini yağ dokusu alır. Enzimler yükselir ve hücrenin yapısı bozulur.

Yapılan karaciğer fonksiyon testleri yüksek çıkar. Tedavi edilmediği takdirde karaciğer yetmezliği ve siroza kadar uzanan vakalar görülebilir.

Hastaların şikayetleri….

Bu hastalar halsizlik, bitkinlik, çabuk yorulma gibi şikâyetlerde bulunurlar. Bu şikâyetler görüldüğü takdirde hekime başvurulmazsa, nadir de olsa karaciğer yetmezliğine kadar giden vakalarla karşılaşmak mümkündür. Özellikle obezite problemi yaşayanların karaciğer fonksiyonlarını ölçtürmesi gerekir.

Nasıl tedavi edilir?

Tıpta esas olan sebebe yönelik tedavidir. Öncelikle hastanın genel sağlık durumuna göre beslenme düzeni oluşturulur. Hastanın obezite problemi varsa zayıflatılması için beslenme ve diyet uzmanından destek alınır. Özel bir beslenme programı oluşturulur. Obez olan kişinin zayıflaması karaciğerini de rahatlatır. Kilo kontrolü ile birlikte vücuttaki yağı eriterek aynı şekilde karaciğerdeki yağlanmayı da azaltabilir ve yükselen karaciğer enzimlerinin de düştüğünü görebilirsiniz.

Karaciğerin yağlanmasını istemiyorsanız…

1- Mümkün olduğu kadar organik beslenmeye çalışın.
2- Katı yağlardan, bisküvi, kek, çikolata gibi ürünlerden ve diğer işlem görmüş besinlerden kaçının.
3- Kilo kontrolünüzü sağlayın.
4- Fastfood ve kızartmadan uzak durun.
5- Şekerli gıdalara dikkat edin.
6- Üç beyaz olarak da bilinen; un, şeker ve tuzdan asgari miktarda faydalanın.
7- Mevsimine uygun olmak şartıyla sebze ve meyve ağırlıklı beslenin.
8- Sofrada daima yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, bakliyat, sarımsak ve zeytinyağı bulunsun.
9- Düzenli spor yapın.
10 Diyabet hastası değilseniz karaciğerinizi onarmanıza da yardımcı olacak pekmez ve bal yiyin.



Haber Merkezi | 02 Mart 2015 | http://insanvehayat.com/az-kilo-ve-temiz-besin-karacigeri-rahatlatir/