Gönderen Konu: Tavuk Etinde Hamileye Ölü Doğum Yaptıran Bakteri Var!  (Okunma sayısı 2676 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Tavuk Etinde Hamileye Ölü Doğum Yaptıran Bakteri Var!




MARKET TAVUĞU YEMEMEK İÇİN BİR NEDEN DAHA!

Biz Prof. Dr. Canan Karatay'ın 2011 yılında çıkan Karatay Diyeti kitabını okuduğumuzdan beri market tavuğu yemiyoruz.

Dr. Yavuz Dizdar'ın YEMEZLER! kitabını okuduğumuz zaman da "iyi ki de tavuk etini yemeyi bırakmışız" dedik.
Üç saatte pişen tavuk (horoz) bulmak kolay değil. O nedenle senede bir veya en fazla iki üç kez tavuk yiyebiliyoruz. Canan Hocanın şu sözlerini de çok önemsiyoruz. "İki adet serbest dolaşan tavuk yumurtası yediğiniz zaman tavuk yemiş kadar olursunuz." Eminim tavukçular hemen Doç. Dr. Işıl Var hakkında da dava açarlar. Baksanıza Yavuz Dizdar Hocamıza kaç dava açılmış (1)

"Tavuk etinde hamileye ölü doğum yaptıran bakteri var"

Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl Var, tavuk eti bilimsel araştırmasında, bazı ürünlerde ’listeria monocytogenes’ adı verilen menenjit, gebelerde düşük, ölü doğum ve kanda iltihaplanmaya yol açan bir bakteri saptadıklarını söyledi. Öğrencileriyle birlikte yaptıkları araştırmayla ilgili konuşan Doç. Dr. Işıl Var, 2011- 2014 yılları arasında kentteki 21 market ve 3 tavuk işletmesinde göğüs, kanat ve but gibi 160 tavuk eti örneğini incelediklerini açıkladı. Uzun bir laboratuvar incelemesi sonrası ele aldıkları 29 örnekte, ’listeria monocytogenes’ bakterisi görüldüğünü bildiren Doç. Dr. Işıl Var, bu bakterinin menenjit, gebelerde düşük, ölü doğum ve kanda iltihaplanmaya yol açtığını belirtti.

Söz konusu bakterinin çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ancak tedirgin değil, tedbirli olunması gerektiğini belirten Doç. Dr. Işıl Var:
“Bu bakteri hijyen kurallarına uyulmamasına bağlı ortaya çıkıyor. Bu nedenle tavuk etiyle ilgili işletmelerin ve market gibi satış noktalarının hijyen kurallarına uymasının yanı sıra düzenli denetimi gerekiyor. Bu bakteri özellikle hamileler, kronik rahatsızlıkları bulunanlar, yaşlılar ve çocuklar açısından riskli. Her ihtimale karşı tavuk eti ve tavuk ürünlerinin iyi pişirilerek tüketilmesi gerek.”(2)

Kaynaklar:
(1) http://yavuzdizdar.com/tavuk-davasi-ilik-suda-20-dakikada-kaybedilmis-bir-itibar-oykusu/
(2) http://www.gazetevatan.com/tavuk-etinde-hamileye-olu-dogum-yaptiran-bakteri-var-947750-saglik/


http://tofo.me/p/1256260740835117741_1417334033