Gönderen Konu: Kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme için 20 öneri  (Okunma sayısı 2955 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482

Kilo verme ve daha sonrasında kilo kontrolünü sağlamak için esas olan şey doğru beslenme kurallarını öğrenmektir. Doğru beslenip egzersiz yaparak kilo verebilir, kilonuzu rahatlıkla koruyabilirsiniz.

1. Özellikle bayanlar stres içinde olduğunda ya da üzüldüğünde yemek yemeye yönelir.Kocaman bir dilim pastanın, çikolatanın bizi mutlu ettiğine inanırız ve daha çok bu besinleri tüketiriz. Stres altındayken kendinizi rahatlatmak için yeni yöntemler deneyebilirsiniz. Sevdiğiniz şarkıları dinlemek, sizi rahatlatacak kokuya sahip sabun ya da duş jelleriyle ılık bir duş almak, arkadaşlarınızla görüşmek, açık havada yürüyüş yapmak ya da hobilerinizle ilgilenmek kendinizi daha iyi hissettirecektir.

2. Özel günlerimizde tatlı yeme ihtiyacımız en üst seviyeye yükselir.Böyle zamanlarda hamurlu, şerbetli tatlılar yerine kalorisi düşük, yağsız sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz.

3. Beslenme alışkanlıklarınız kilonuzu doğrudan etkiler.Büyük porsiyonlarla yemek, doyduktan sonra bile yemeye devam etmek gibi alışkanlıklar kilo almanıza sebep olur. Hedeflediğiniz kiloya ulaşmak, kilonuzu kontrol altına almak istiyorsanız; küçük porsiyonlarla beslenin.

4. Aşırı açlık duyduğunuzda şeker ihtiyacınızı muz, ananas, armut, ayva gibi meyvelerle giderebilirsiniz. Bu meyveler sizi tok tutup atıştırma ihtiyacınızı giderecektir.

5. Kilo verme programındaysanız bazı haftalar kilonuz yerinden bir gram bile oynamaz. Bu, insanı hayal kırıklığına uğratan, cesaret kırıcı bir durumdur ama vücudunuzun yeni kilosuna alışmaya çalıştığını gösteren bir işaret de olabilir. Bu nedenle vazgeçmeyin.

6. Yarım kilogram mantarı, soğanları birlikte dilimleyin.Bu karışımı bir çorba kaşığı zeytinyağı ile 8-10 dakika pişirin ve baharatla tatlandırın. Mantarın içinde bulunan krom size tokluk hissi verecektir.

7. Günde 2,5 litre su içmeyi unutmayın.Suyu yemekten önce ya da sonra içmenizin bir farkı yoktur. Sadece gün içine bölerek içmeniz gerekir.

8. Diyet yaparken sürekli tartılmayın.Sadece haftada bir tartılın. Sürekli tartılmanız motivasyonunuzu bozacaktır. Kilo verip vermediğinizi her gün tartılarak test ederseniz bu, sizde takıntı haline gelir, gerginlik ve strese sebep olur. Çünkü vereceğiniz kilonun sonucu 1 haftada ortaya çıkar.

9. Düzenli olarak haftada 3-4 defa bir saat spor yapın.Spor, metabolizmayı hızlandırmanın yanında vücutta mutluluk hormonu salgısını artırarak motivasyonunuzu da artıracaktır.

10. Ara öğünlerde:3 kuru kayısı+3 ceviz ya da ½ simit+30 gr peynir ya da 1 tost+1 ayran tüketin. Ara öğünlerde sizi tok tutacak bu besinleri seçerseniz, ana öğünlerde çok acıkmayıp aşırı yemek yemenizi engellemiş olursunuz.

11. Televizyon karşısında mümkün olduğunca bir şey yememeye özen gösterin.Çünkü televizyon hem görme hem de işitme duyumuza hitap eder. 3. duyu olan tat duygusu, kontrolümüz dışına çıkabilir. Boş boş televizyon seyredemiyorsanız, yemek yerine şekersiz bitki çayını tercih edin.

12. Size kilo vermeniz gerektiğini hatırlatması için şişman bir fotoğrafınızı buzdolabınızın üzerine yapıştırın.Fotoğrafın orada olması, elinizi her fırsatta buzdolabına atmaktan sizi caydırabilir.

13. Bir yemek günlüğü tutun.Günlüğe ne zaman ve neler yediğinizle beraber, yemek yediğiniz anki duygunuzu da yazın. Kendinize duygularınızı ve düşüncelerinizi rahatça günlüğünüze dökebileceğiniz bir zaman dilimi ayırın. Bunu yaparsanız duygularınızı içinize atmazsınız ve dolayısıyla onları yemek yiyerek bastırmanıza gerek kalmaz.

14. Eğer sürekli aklınız yemekteyse, buzdolabı veya erzak dolabının kapısına size 'dur' diyecek bir hatırlatma yazısı asın.

15. Yiyeceklerden ayva, ayrıca yeşil yapraklı sebzeler (tere, roka, maydanoz, ıspanak, madımak, karalahana da) hem midede hacim kaplayarak tokluk hissine hem de iştah kesmeye yardımcı olur.

16. "Diyet yapıyorum" veya "Diyetim sona erdiğinde normal hayatıma döneceğim" gibi cümleler kurmayın. Diyet, bir ray üstünde ileri-geri giden bir tren değildir; sağlıklı yaşama yapılan tek yönlü bir gezidir. Bunun için ancak sahip olduğunuz yaşam tarzında, arkanıza bakmadan yapacağınız değişikliklerle başarılı olabilirsiniz.

17. Her gün azar azar alışveriş yapmak yerine büyük bir marketten haftalık veya 15 günlük alışveriş yapın. Bu, çok daha ekonomik olmanın yanı sıra alışverişe önceden hazırladığınız diyet listesiyle gitmek, sağlıksız yiyeceklerden uzak durmanızı kolaylaştıracak.

18. Yapılan araştırmalar, sabah kahvaltının kiloyu kontrol altında tutmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Sabahları iyi beslenmek enerji seviyenizi yükseltecek, günün geri kalanında sizi gereksiz atıştırmalardan uzak tutacaktır.

19. Yemeğe olabildiğince uzun zaman ayırın. Beyninizin, midenizin dolduğunu anlaması için 20 dakikaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle iki yiyecek arasında en az 20 dakika bekleyin.

20. Gün boyunca klasik anlamda iki veya üç kapsamlı yemek yerine, beş ya da altı öğün yemek yiyin. Bu şekilde beslenmek, kan şekeri seviyenizi dengeleyecek ve kendinizi uzun süre tok hissetmenizi sağlayacak.

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü
Dyt.Yeşim Çelik

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Zayıflamanıza yardımcı olacak yaz yiyecekleri
« Yanıtla #1 : 03 Haziran 2010, 01:37:28 »

Yazın zayıflamanıza yardımcı olacak 11 yaz yiyeceği burada!

Çilek keyfi
Yaz için atıştırmalık en güzel meyve olan çilek, günlük C  vitamininizin  yaklaşık yüzde 70'ini içerir. Ayrıca, omega 3, yaşlanmayı ve kanseri önleyen diğerler bileşenleri de içerir.

Mavi yemiş
Mavi yemiş lezzetli ve düşük kalorili olmasıyla yazın ideal  besinlerdendir

Mürdüm eriği
Mürdüm eriği kalorinizin düşük olması için iyi bir çözüm. Hem diet için hem de C vitamini almak için yenmesi gerekli olan bir  besindir . Aynı zamanda iştahınızı açar ve  vücudumuza  düşük bir seviyede gilsemik yükler.

Kabak
Yazın en çok yenilen sebzesi kabak magnezyum, potasyum, demir gibi önemli vitamin ve  besin değerlerini içerir. Pişirme tavsiyesi  olarak  haşlanabilir ya da kızartılabilir tamamen size kalmış.

Biber
Kırmızı tatlı biberler vücuda karoten vitamini almak için iyi bir yoldur ve antioksidan için en önemli sebzedir. Büyük yeşil biberlerin içinde bol  şekilde  C vitamini vardır.

Mango
Mango yoğun olarak antioksidan, protein ve omega 3 yağı içerir. Düşük kalori almak için en iyi yoldur. Mangoyu yoğurtla, limonlu  olarak  ve salatalarda tüketebilirsiniz.

Pancar
İçinde gerçek  besin  değerleri bulunduran pancar B vitamini deposudur. Pancar kalp hastalarını ve kanseri önlemede önerilen besindir.

Dana eti
Dana eti, tavuk eti ile diğer kırmızı etlerden daha yağsız ve düşük kalorilidir. Omega 3 içerir ve demir eksikliğini giderir.

İncir
İncirin içinde kalp sağlığını korumak için potasyum, folik asit ve  vitaminler  içeren düşük kalorili bir meyvedir.

Şeftali
İçinde doğal şeker bulundurur. Az yağlı dondurma ile yiyebilir, böylece tatlı isteğinizi giderebilirsiniz.

iVİllage
〰〰〰〰🐠