Gönderen Konu: Kilo vermek için, bu alışkanlıklara veda et!  (Okunma sayısı 3512 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kilo vermek için, bu alışkanlıklara veda et!
« : 09 Temmuz 2010, 04:00:23 »

Kiloların eriyip gitmesini istiyorsan, aşağıda saydığımız alışkanlıklardan kurtulman gerekiyor.

Türk popunun vazgeçilmez kafiyesi tuzak-uzak kelimeleri buradaki ana temayı anlatmamıza yardımcı olabilir. Yazının devamında yer alan beş adet tuzaktan uzak durabilirsen, kıyafetlerini bir beden daha küçük almaya başlarsın.

İşte yemek konusundaki kötü alışkanlıkları yenmek için uzman tavsiyeleri:

HIZLI YEMEK
YENİ ALIŞKANLIĞIN: Frene basmak.

Yapılan bir araştırmaya göre, tabağındaki yemeği hızlıca yemesi istenen kadınlar yavaş yiyenlere oranla daha çok yemek yiyor. Kendini frenlediğin zaman beyin karnının doyduğuna dair sinyalleri erken alıyor ve yemeği kesmeni söyleyebiliyor.

BUNU DENE: Lokmalarını say.
Kadınlardan her lokmayı 15-20 kere çiğneyerek yemeleri istendiğinde, yavaşlamışlar ve bir sonraki lokmaya geçmeden durmuşlar.

ÇALIŞIRKEN YEMEK
YENİ ALIŞKANLIĞIN: Yemeğine odaklan.

Cornell Üniversitesi'ndeki Food and Brand Lab araştırmacıları yemek sırasında birden fazla işle meşgul olma üzerine çalışırken dikkati dağılmış olanların yüzde 30 ile 50 daha fazla yediğini gözlemlemiş.

BUNU DENE: Yemeğin miktarını ölç.
Food and Brand Lab yöneticisi Doktor Brian Wansink insanların tabağın boyutuna odaklandığı zaman ne kadar yediğine çok daha fazla dikkat ettiğini belirtiyor.

STRESLİYKEN YEMEK
YENİ ALIŞKANLIĞIN Sadece açken ye.

Boston Üniversitesi'nde görevli Beslenme Uzmanı Joan Salge Blake. "Canın sıkkınken yiyeceğin yüksek oranda karbonhidrat içeren sandviçin seni bir anda rahatlatacak bir serotonin salgılamasına neden olur" diyor. Ama bunun sonunda kan şekerin aynı hızda düşüşe geçecek ve midenin daha da fazla kazındığını hissedeceksin.

BUNU DENE Kumbara al.
Blake. "Sandviç almak istediğin zaman buna diren ve o parayı kumbaraya at" diyor. Gittikçe ağırlaşan kumbarayı görmenin, mide kazınmalarının üstesinden geldiğini göreceksin.

TABAK SIYIRMAK
YENİ ALIŞKANLIĞIN Yemeğin yarısını tabakta bırak.

Araştırmalar şunu gösteriyor Konu atıştırmak olduğu zaman, özellikle Amerikalılar, iç etkenlerdense (Cidden aç mıyım?) dış etkenlere odaklanıyor (Tabakta yemek kaldı mı?). Wansink çalışmalarında olabildiğince sulu bir sosa sahip bir tabak makarna sunduğu insanların son damlasına kadar tabağı silip süpürdüğünü görmüş. Daha da kötüsü tabak boyutlarının son zamanlarda genişlemiş olması.

BUNU DENE Yemeğini sevgdiğinle paylaş.
Küçük porsiyonlarda bir yemek sipariş et. Şunu da deneyebilirsin: Yemeğinin yarısını daha yemeğe başlamadan paket yaptır. Araştırmalar yemeği sadece görmenin ve koklamanın bile mideni guruldatmaya başlatacak olan hormonların salgılanmasına neden olduğunu ortaya koyuyor. Aç olmasan bile.

ANA YEMEK OLARAK HEP ET YEMEK
YENİ ALIŞKANLIĞIN: Ete garnitür gözüyle bak.

Etoburluğunu bir kenara bırakmayı başarırsan kalorileri de azaltmaya başlayabilirsin. Blake'ın kuralı: Etin yanında, onun iki katı oranında farklı şeyler ye. (Çok az tavuk parçası ve haşlanmış sebzeler...)

BUNU DENE: Sebzeleri et pişirir gibi pişir.
Marine et, baharat ekle ya da ızgarasını yap. Hepsi mümkün. Biftek yediğin zamanki yan tatları verebilecek şeyleri denersen kendini sebzeyle tatmin edebildiğini görürsün. Haftanın altı günü sebze yemenin karşılığı olarak sadece bir gün ana yemek olarak et yiyerek kendini ödüllendir.

Womens Health

Çevrimdışı ayzerresi

  • okur
  • *
  • İleti: 75
Ynt: Kilo vermek için, bu alışkanlıklara veda et!
« Yanıtla #1 : 09 Temmuz 2010, 16:36:26 »
keşke alışkanlıkları bırakmak kolay olsa:(
"Ben BeN" DiYeReK sÖzE bAşLaMa nE oLuRsUn...
 " bEn BeN "DeDiKçE sEn YoK oLuRsUn....

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kilo verirken zorlananlara pratik öneriler
« Yanıtla #2 : 10 Temmuz 2010, 05:24:16 »
Bir türlü kilo veremiyorsanız bir yerlerde mutlaka yanlış yapıyorsunuz demektir. Metabolizma hızınız yaşla birlikte yavaşlar. Bunu göz önünde bulundurun. Aç kalarak kilo verilmeyeceğini de unutmayın.

Beslenmenize dikkat ettiğiniz halde hâlâ kilo verememe gibi şikâyetleri pek çok insandan duyuyoruz. Bu problemlerde ilk akla gelecek etken metabolizma hızıdır. Nedir metabolizma hızı? Metabolizma hızı, vücudun aldığı besinleri enerjiye dönüştürmesi ve gerektiğinde bu enerjinin harcanması olayıdır. Bazal metabolizma hızı ise dinlenme halinde besin tüketiminden 12 saat kadar açlıktan sonra sadece hayati fonksiyonları yerine getirebilmek için harcanan enerjidir. Metabolizma hızınız düşükse kilo artışı kaçınılmazdır. Metabolizma hızı yeterince iyi ise alınan besinler kolayca enerjiye dönüştürülüyor ve harcanıyor demektir. Eğer değilse besinleri enerjiye dönüştürmek zorlaşıyor, yani yakılamayan enerji yağ şeklinde depolanarak kilo artışına neden oluyor.

Metabolizma nasıl canlanır?

Metabolizma hızınız genetik, yaş, cinsiyet, büyüme dönemi, vücut bileşimi ve tipi, hamilelik, hormonlardaki bozukluk, hastalık gibi birçok faktörden etkilenir. Dolayısıyla, vücudumuzu motive ederek metabolizmamızı hızlandırmak için neler yapmalıyız?

Yaşınız ilerledikçe kilo alıp verme döngünüzün de değiştiğini unutmayın

Daha önceki beslenme alışkanlıklarınıza devam ederseniz yaş faktörünün metabolizma hızını yavaşlatacağını unutmuş olacağınızdan bunun bilincine varmalı, yaşınıza, metabolik hızınıza ve kişisel özelliklerinize uygun beslenmelisiniz.

Tek gıda diyeti mi? Asla!

Tek tip beslenmekten vazgeçin, her öğününüzde 5 besin grubundaki (et ve ürünleri, süt ve ürünleri, ekmek ve ekmek grubu, sebze ve meyve, yağlı tohumlar) besinleri tüketmeye özen gösterin.

Sürekli yiyerek zayıflayın

Düzenli, az az, sık sık beslenmek metabolizmanızın sürekli çalışmasını sağlar. Diyetinize meyve, diyet bisküvi, küçük sandviçler ve süt gibi ara öğünler ekleyerek ana öğünlerde çok acıkmanızı engelleyin. Porsiyonlarınızı da azaltmış olursunuz.

Aç kalarak kilo vermeyi aklınızdan bile geçirmeyin

Öğün atlanarak veya çok düşük kalorili ve bilinçsizce yapılan diyetler bazal metabolizma hızını yavaşlatır ve bunun sonucunda 1 günde harcadığınız enerji azalır. Çünkü besinlerin sindirimi ve besin öğelerinin emilimi sırasında toplam günlük enerjinin yüzde 10'u harcandığı için yeterli miktarlarda tüketilen besinler kalori harcamasını gerçekleştirir.

Fiziksel aktivitenizi artırın

Günlük hayatınızda yapabileceğiniz en basit fiziksel aktiviteyi yaşam tarzı haline getirmeye çalışın. Yürüyüş, bisiklete binme gibi egzersizler metabolizma hızınızın yükselmesinde büyük önem taşır.

Su tüketimini artırın

Metabolizmanızın düzgün çalışması için bol miktarda suya ihtiyacı vardır. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın, ancak bu miktarın kişisel özelliklere ve sarf edilen enerjiye göre değişkenlik göstereceğini unutmayın.

Tiroit hormonunuzu kontrol ettirin

Tiroit bezi metabolizma hızınızı kontrol ettiği için ailenizde genetik bir tiroit problemi varsa veya kendinizinkinin yavaş çalıştığından şüphe duyuyorsanız kontrol ettirmek faydalı olur.

 Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü.

Berna Ertuğ