Gönderen Konu: Kilo vermenin 9 yolu  (Okunma sayısı 14879 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kilo vermenin 9 yolu
« : 08 Ocak 2009, 02:44:31 »

Hiç kendinizi "Bunu yememem gerektiğini biliyorum, fakat dikkat etmiyorum", "Bugün çok kötü bir gün geçirdim, bunu yemeyi haketmedim" ya da "Bir şeyler yedim, yapmamalıydım.Günün geri kalanı için belki diyetimi devam ettirebilirim" şeklinde düşünürken buldunuz mu?

Birçok insan için diyet çok zordur, çünkü nasıl diyet yapacaklarını ve düzenli olarak nasıl kilo vereceklerini bilmiyorlar. Bilişsel davranış prensipleri (CBT) tedavisi uygulayarak etkili bir diyet seçebilir ve diyeti nasıl sürekli takip edeceğinizi, stres, açlık ve negatif duygularla nasıl başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz. Bunların hepsini düşüncenizi değiştirerek yapabilirsiniz.

CBT tedavisi insanlara problemlerin nasıl çözüleceğini öğretmek için çalışıyor. Öncelikle, yavaş ve oturarak yeme, her ısırıktan zevk alma, atıştırmalarınızı düzenli sayılarda tutma gibi ihtiyacınız olan davranışları öğrenmeniz gerekiyor. Sonra düşüncenizi değiştirmelisiniz ve bunu davranışlarınıza yansıtmalısınız.

Dr. Judith Beck'in yazdığı kitapta kilo vermenize yardımcı olacak bazı öğütler yer alıyor:

1. Sabotaj düşüncelerine karşılık verin: Bunun hakkında bilinçli olmayabilirsiniz, her zaman yemeden önce durup düşünün. Örneğin, dolapta açılmış bir kurabiye paketi görürseniz, otomatik olarak bir tane almayın. Önce düşünün "Gerçekten bunu yemeyi istiyor muyum, bir tane alsam sorun olur mu ?" diye düşünün. Eğer bu düşünceyi cevaplayamıyorsanız kurabiye yiyin. Eğer "Bunu gerçekten yemek istiyorum, fakat yapmamalıyım. Çünkü bu benim diyetimde yok, buna sadık kalmalıyım" derseniz yememelisin. Eğer tetikleyicileri (birinin 1 dilim kek teklif etmesi gibi) tespit etmeyi öğrenebilirsen sabotaj düşüncelerine maruz kalmayı en alt düzeye indirirsin.

2. Aç olma ve olmama arasındaki ayrımı ayırt edin: Zayıf insanlar gerçekten aç olduklarını daha kolay ayırt ederler, çünkü mideleri boştur ve boş olmadığı zaman bir şeyler yemeyi arzular. Zayıf bir insan gibi düşünmek için, açlık ve yeme isteği arasındaki farkı anlatmayı öğrenmek zorundasın. Açlık toleransınızı deneyin. Fiziksel açlık duygusunu hissedene kadar birkaç saat yemeden durun. Eğer duygu midenizdeyse muhtemelen açsınız; eğer değilse sadece yeme isteğiniz vardır.

3. Haksızlığa odaklanmayın: Birçok zayıf insan yemesini belli bir dereceye kadar sınırlandırır. Çok fazla çaba harcamadan sınırlarını kabul ederler. Diyet yapanlar ise diğerleri istediğini yerken nasıl adil olunacağı konusuna odaklanır ve kendilerini mahrum hisseder. Kendinizi başarılı şekilde diyetini uygulayanlarla karşılaştırmaya başlayın, çünkü onlar kesinlikle sınırlı bir şekilde yiyorlar. Haksızlık ve mahrumiyet duygusu hakkında kendinize şunu hatırlatın: "Ya bu yiyecekten şimdi mahrum kalacağım ya da zayıf olmaktan mahrum kalacağım. Bu nedenle hangisini istediğime ben karar vermeliyim".

4. Düşüncelerinizi yazın: Hemen herkesin az da olsa kilo verme deneyimi olmuştur, fakat birçok insan kilodan uzak durma deneyimi yaşamamıştır. Davranışınızda kısa süreli değişiklikler yapabilirsiniz, ancak düşüncenizi değiştirmedikçe muhtemelen bu davranış değişikliğine tahammül edemezsiniz. Düşüncelerinizi değiştirmenin bir yolu tekrar tekrar yeni fikirlerinizi uygulayın ve kart fihristinde sabotaj düşüncelerinize vereceğiniz cevapları yazın.

5. Direniş kaslarını geliştirin: En yaygın sabotaj düşüncelerinden biri, "Eğer bunu yersem sorun olmaz" düşüncesidir. Bu sadece kaloriler hakkında değil. Planlamadığın zaman her seferinde yeme isteğine teslim olursun. Bir sonraki sefer daha çok teslim olursun. Bunun tersine, direndiğin her seferde de direncin artar ve yeme isteğine karşı daha çok direnirsin. Eğer kilo vermek ve bunu sürekli korumak istiyorsan, direnç kaslarını güçlendirecek ve teslimiyet kasını zayıflatacak her fırsata ihtiyacın olacak.

6. Gerginliğinizi azaltın: İç sesimiz bize "Bunu istiyorum... Gerçekten bunu yapmamalıyım... Bu benim diyetimde yok..." gibi şeyler söyler. İç sesimiz nerede susarsa, yemeye ya da yememeye karar vermişizdir. Bu iç ses bizi gerginleştirir ve bir kere "Ben bunu yiyeceğim" kararı verirsen gerginlik hafifler. Fakat, ağzına koymadan önce ferahlama duygusuna dikkat et. Yeme kararın gerginliğini azaltacağı gibi, yememe kararın da bunu yapar. Kendini oyalayarak yeme isteğini uzaklaştırabilirsin. Farklı insanların farklı tekniklere ihtiyaçları vardır, bu nedenle birkaçını dene ve hangisinin senin için olduğunu gör. Örneğin, dişlerini fırçalamak, tırnaklarını parlatmak, arkadaşını aramak, yürüyüşe çıkmak ya da internette sörf yapmak işe yarayabilir.

7. Oturarak yemek yiyin: Kilo vermeye çalıştığın zaman yediklerini sınırlandırman gerekiyor. Maksimum fayda sağlamak için yemenin zevkine odaklanman gerekiyor. Ayaktayken dikkatin genelde bölünüyorsa yemekten maksimum zevk alamazsın. Ayakta atıştırmak nedense yemekten sayılmıyor. Ayaktayken yemeğe niyetlenirsen kendini durdur, oturarak her lokmanın tadına var.

8. Planlamanın önemi: İnsanlar için zor şeylerden biri ne zaman istersen yemek gibi spontan yemek fikrinden vazgeçmektir. Fakat "Bu geçmişte işe yarıyor muydu?" Ve insanlar bunu düşününce anlarlar. İstedikleri her zaman yemek yerine programa göre yemek yeme becerisini öğrenmek zorundadırlar. Yarın yiyeceğiniz tüm yemeklerin planını yazın. Ertesi gün planda yediklerinizi kontrol edin ve planda olmayan bir şey yediyseniz onu not edin. Bu planı haftalarca, aylarca ve hatta tüm kilolarınızı verene kadar uygulayın.

9. Duygusal nedenlerle yemeye son verin: Duygusal yemek büyük bir sorun, kilo sorunu olan herkes zaman zaman duygusal bir sebepten dolayı yemek yiyor. Bazı insanlar üzüntülü ya da endişeli olunca, diğerleri yalnız olduklarında ya da sıkıldıkları zaman yemek yer. Birçok diyet yapan insan kendini yemekle sakinleştirdiğini düşünüyor. Fakat yemek yemek sorunu çözmüyor, senin sıkıntını geçiriyor gibi oluyor. Aslında, başka bir soruna yol açıyor, diyetinin dışına çıktığın için kendini suçlu hissediyorsun. Yemek yemeye yönelmek yerine, bu teknikleri deneyebiliriz. Nasıl hissettiğinizi belirleyin: "Üzgünüm, aç değilim". Kendinize seçenek vermeyin, kendi kendinize "Seçeneğim yok. Bunu yemeyeceğim" deyin ve böylece mücadeleyi kazanacaksınız.

zaman

Çevrimdışı devran

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Ynt: Kilo vermenin 9 yolu
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2009, 11:57:11 »
Kilo vermek bu kadar kolay olmamıştı

Yaz mevsimi yaklaştıkça birçok kişiyi de kilo verme telaşı sardı. Ancak uygulanan diyetlerde başarısız olanlar da çoğunlukta. Aşağıdaki önerilerle kolay yoldan kilo verebiliyorsunuz:

* Ayakta durarak ya da yürüyüş yaparak daha fazla zaman geçirin.                         

* Ev ya da bahçe işlerinize daha fazla zaman ayırın.                                           

* Bir şey getirip götürmek başkalarını aracı olarak kullanmayın.                                                                                               

* Telefon ile konuşurken ayakta durun.                                                           

* Merdivenleri bir kaç kalori yakma fırsatı olarak kabul edin ve kullanın.                                                                                   

* Hergün yarım saat daha az televizyon izlemeye çalışın.                                       

* Kısa mesafeler için araba kullanmayın. Markete gittiğiniz zaman en uzak köşeye park edin.                                                 

* Hergün düzenli yürüyüş yapın. Hafta sonlarınızı park yürüyüşleri ve bisiklet gezileri yaparak geçirin.                                               



* İzlemekten zevk aldığınız bir spora başlayın.



* Öğün atlamayın. Sabah kalktığınız zaman göreceğiniz bir yere "kahvaltı yap" yazılı bir kağıt asın.
Kahvaltınızı akşamdan hazırlayın. Kahvaltı yapmadığınız zaman hissettiklerinizi bir kağıda yazın.

* Tatlı yemek istediğiniz zaman bir bardak su için ya da 100`e kadar sayın. Tatlı yemeye başlarsanız 15 kez derin nefes alın.

* Canınız yemek istediğinde kendinizi ince ve zayıflamış olarak hayal edin.

alıntı habertürk
Gün Olur devran döner.

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Kilo vermenin 9 yolu
« Yanıtla #2 : 15 Nisan 2009, 13:01:31 »
* Tatlı yemek istediğiniz zaman bir bardak su için ya da 100`e kadar sayın. Tatlı yemeye başlarsanız 15 kez derin nefes alın.

Bu işe yarar mı acaba?!.  e60))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Diyet yapıp zayıflayamayanlara tüyolar
« Yanıtla #3 : 25 Nisan 2009, 03:58:24 »
Yaza formda girmek isteyenler, fazla kilolarından kurtulmak için olmadık yöntemler deniyor.

İnsanlar, diyet listelerinden medet umuyor, şifalı bitkilere akın ediyor, zayıflamak için aç kalıp bitap düşüyor. Ama nafile! Kilo vermek için elinizden geleni yapıyor ve hâlâ kilo veremiyorsanız, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. İşte yapılan yanlışlar ve çözüm yolları...

Kilo vermek için elinizden geleni yapıyor ve hâlâ kilo veremiyorsanız, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuz demektir. İşte yapılan yanlışlar ve çözüm yolları:

Öğün atlamak

Diyete başladınız. Yoğunluktan dolayı, ana veya ara öğünlerden birini atladınız. Belki bunun çabalarınıza katkıda bulunacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda sadece kendinizi kandırmış olursunuz. Öğün atladığınızda, kan şekeriniz düşer. Bu da tatlıya ihtiyacı artırır, acıktırır. Az ve sık yemek metabolizmanızın sürekli çalışmasını sağlar. Böylece vücudunuz tükettiğiniz bütün besinleri harcama çabasına girer. Metabolizmanız sürekli çalışır. Araştırmalar, kahvaltı etmeyenlerin, günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını ispatlıyor.

Yaşam şeklinizi değiştirmemek

Kilo vermede başarılı olmanın tek yolu, bunu, hayat tarzınızda yapacağınız bir değişiklik olarak görmektir. Diyete başlarken "Bundan sonra yediklerime dikkat edeceğim, hep bu şekilde besleneceğim." düşüncesi daha sağlıklı kilo vermenizi ve bu kiloyu korumanızı sağlar. Kısa dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanların elde edeceği tek şey, kısa zamanda diyeti bırakmak olur.

Yapılan kaçamakların farkında olmamak

Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Eğer hâlâ kilo veremiyorsanız, yediklerinizin miktarını kaçırıyorsunuzdur. Mesela çayın yanında yediğiniz iki bisküviyi, bir avuç fıstığı ya da grissinileri saymayı unutuyor ya da farkında olmadan atıştırıyorsunuzdur. Bu durumda bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın. Haftanın sonunda, eğer dürüstçe her yiyip içtiğinizi yazdıysanız, niye kilo veremediğinizi göreceksiniz.

Bazı besinlerden tamamen kurtulmak

Diyet denince çikolata, tatlı, kuruyemiş, meşrubat vb. besinlerden kesinlikle kurtulmak akla gelir. Ama bu besinleri hayatımızdan tamamen çıkarmak yerine tüketim sıklığını ve miktarını azaltmak yeterli olur. Yapmanız gereken şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek. Haftada 1-2 kez kendinize sevdiğiniz bir besinden bir porsiyon yeme hakkı tanıyın.

Egzersiz yapmamak

Egzersiz olmadan da kilo verebilirsiniz. Ama egzersiz metabolizmanızı hızlandıracağından, daha kısa sürede sonuç almanızı sağlar. Haftada 25-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerin çok faydası var. Asansör yerine merdiveni kullanmak, toplu taşıma araçlarından erken inmek ve eve ya da işe yürüyerek gitmek önemli.

Her gün tartılmak

Diyetin en güzel kısmı, tartıldığınızda ibrenin sola doğru kaydığını görmektir. Ama her gün tartılmak, bir an önce sonuç almanızı sağlamaz. Sağlıklı bir tartım; haftada 1 kez, aynı tartıda, sabah kalkınca aç karnına ve tuvalete çıktıktan sonra yapılır. Unutulmaması gereken bir nokta var; kadınların vücudu regl dönemi öncesinde su tutmaya başlar; bu da tartıya yarım kilodan 2 kiloya kadar bir farkla yansır.Regl döneminin 4. gününden itibaren yavaş yavaş su tutumu çözülmeye başlar. Biz buna yalancı kilo diyoruz. Mevsime, hormonlarınızın durumuna göre su miktarı değişir. Bunun dışında kabızlık, kullandığınız bir ilacın vücudunuzda su tutmaya yol açması, tuzlu besinleri fazla tüketmeniz veya bol su içmediğiniz için vücudunuz su tutabilir. Bu sebeple, birçok kadın kilo almadığı halde almış gibi hissederek endi şelenir. Bu da diyeti zorlaştırır. Başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve daha kalıcıdır.

Light ürünlerin sınırsız olduğunu düşünmek

En büyük hatalardan biri de kalorisi azaltılmış ürünlerin (light ürünlerin) sınırsız tüketilebileceğini düşünmek. Oysa bunlar da sınırlı miktarda tüketilmeli, Çünkü bu ürünlerde de belirli oranlarda kalori vardır.

İçeceklerin kalorisi

Sağlıklı besleniyor, abur cubur tüketmiyor olabilirsiniz ama özellikle bol miktarda soda ve meyve suyu, kremalı kahve içip, kahve ve çaya şeker koyuyorsanız, kilo vermede gene problem yaşayacaksınız demektir.

Porsiyon miktarı

Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra, diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Tabii bu arada, porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor. Bunun önüne geçmek için, markette alışverişinizi yaparken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın. Eğer ekmeği kalın dilimlemek gibi bir eğiliminiz varsa, o zaman dilimlenmiş ekmek alın.

Moda diyetleri denemek

Moda diyetler belli bir besin ya da besin grubunu diyet programının dışında tutmaya yönelik olduğundan, bağlı kalınmaları ve başarılı olunması zor diyetlerdir. Sağlık açısından yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamadıklarından büyük problemlerin yaşanmasına neden olabilirler. Sürekli farklı diyetleri denemek metabolizma hızınızı da olumsuz yönde etkiler. Bunun için yaşınıza, cinsinize, kilonuza, sağlık durumunuza, metabolizma hızınıza uygun diyeti bir uzman yardımıyla birlikte yapmalısınız.

 Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü
DYT. Yeşim  Çelik

Çevrimdışı devran

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Kilo vermede 10 büyük diyet yanlışı
« Yanıtla #4 : 26 Nisan 2009, 16:23:22 »
Kilo vermede 10 büyük diyet yanlışı


Hürriyet gazetesi yazarı Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU'nun  yapılan diyet yanlışları konusundaki yazısı...

10 büyük diyet yanlışı

“Fazla kilolarımdan nasıl kurtulacağım?” diye düşünüyorsanız her şeyden önce bilgi kirliliğine dikkat edin. Yoksa bırakın kilo vermeyi kilo bile alabilirsiniz.

Ortalıkta dolaşan zayıflama önerilerini duyunca bazen benim bile aklım şaşıyor, yüreğim sıkışıyor. Oysa fazla kiloları vermek son derece kolay bir süreç. Yapılması gereken tek şey sorunun altındaki nedeni doğru tanımlayabilmek, olayın biyolojik ya da ruhsal kaynaklı mı olduğunu çözebilmek. Eğer altta yatan temel biyolojik veya ruhsal sorunu doğru anlayıp iyi çözümleyemezseniz kilo veremez, verdiğinizden fazlasını da geri alırsınız. Eğer şarlatan diyetlerin, faydasız hapların, uçuk önerilerin, tehlikeli olabilecek girişimlerin hayatınızı karartmasını istemiyorsanız işe doğru noktadan başlayın, sorunun özünü, kaynağını araştırın. Vücudunuzun ne istediğini, nasıl düşündüğünü, metabolizmanızın ne yönde çalıştığını bilmeden hapla, otla, çöple ya da fotokopi bir diyetle zayıflamayı daha baştan unutun. Şu çok önemli noktayı da sakın ihmal etmeyin: Ne yapıp edin kilo verme sürecini keyifli ve eğlenceli bir oyun haline getirin. Genel istek üzerine bu haftayı da diyet yanlışlarına ayırdım. Umarım faydalanırsınız.

1- HORMONLA KİLO VERİLMEZ

HCG hormonu enjeksiyonları ile zayıflamak mümkün mü?

1980’li yılların başında Amerikan Besin ve İlaç Dairesi bu tür hormon enjeksiyonları yapan kliniklerin kapatılmasını ve bu önerilerin yasaklanmasını istedi. O zamandan bu yana aklı başında hiçbir kilo yönetimi merkezi gebe kadın idrarından elde edilen bu hormonun enjeksiyonlarını ne kilo verme amacıyla, ne de gençlik tutkusuyla kullanmayı düşünmüyor. Zaten bu nedenle de yöntemi önerenler yanına mutlaka bir diyet listesi de eklemeyi ihmal etmiyor!

2- KAN GRUBU DİYETİ ÇALIŞMAZ

Kan grubuna göre diyet yapmak sonuç verir mi?

Kan grubuna göre bir beslenme planı oluşturmanın göz rengine, saç tonuna ya da ayak büyüklüğüne göre beslenme planı yapmaktan hiçbir farkı yok. Çünkü diyet yaparken kan grubuna uygun besinler seçmenin faydalı olabileceğini gösteren herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Bu diyetin de benzeri popüler diyetlerden hiçbir farkı olmadığı kanaatindeyim.

3- BESİN ALERJİSİ KİLO ALDIRMAZ

Bazı besinlere alerji kilo aldırabilir mi?

Kilo almanın nedenlerini inceleyen binlerce çalışma var ama bazı besinlere vücudun toleranssızlık gösterdiği ve bu durumun kilo almayı kolaylaştırdığını düşündüren hiçbir bilimsel veri mevcut değil. “Besin intoleransı testi” adı altında pazarlanan ve kilo sorununun çözümünden migrenle mücadeleye, gaz problemini hafifletmeden sinirsel koliti iyileştirmeye, mantar enfeksiyonlarını önlemeden yorgunlukla mücadele etmeye kadar birçok alanda fikir verebileceği ileri sürülen bu testi ne dâhiliye uzmanları, ne de gastroenterologlar önermiyor, kullanmıyor. Bu testlerden elde edilen sonuçlara ne bizde ne de başka ülkelerde hiçbir hekim itibar etmiyor. Bu nedenle de besin intoleransı testlerinin hiçbirini üniversite klinikleri, devlet hastaneleri, alerji merkezleri uygulamıyor. Ayrıca bu testleri “tıbbi ve güvenli testler arasında saymadıklarından” sağlık sigortaları da önermiyor. Bu testlere umut bağlamayın, paranızı boşa harcamayın.

4- GLİSEMİK YÜK FAZLA İSE...

Yiyeceklerin glisemik yükünü azaltmak için ne yapmalı?

Glisemik yükü fazla olan besinlerin kilo almayı kolaylaştırdığı biliniyor. Özellikle şeker, bal, pekmez, kurabiye, börek, çörek, poğaça, beyaz pirinç, patates gibi yiyeceklerin glisemik yükü yağlanmayı kolaylaştırıyor. Bir besin ne kadar doğal haliyle tüketilirse glisemik yükü o kadar azaldığından besinleri işlenmeden, yani doğal halleriyle tüketmek daha güvenli. Bir örnek vermek gerekirse elmanın glisemik yükü elma püresinden, elma püresinin glisemik yükü elma suyundan, elma suyunun glisemik yükü fruktoz şurubu eklenmiş elma konsantresinden daha düşük. Glisemik yükü azaltmanın kolay bir yolu da o besini yağda kızartmamak. Örneğin suda haşlanmış patatesin glisemik yükü yağda kızartıldığında 2-3 kat artıyor. Ayrıca yiyeceklere ekleyeceğiniz limon, sirke gibi doğal lezzetler, tarçın ve benzeri bitkisel ekler de glisemik yükü düşürüyor.

5- OMEGA-3 KİLO ALDIRMAZ

Omega-3 kullanmak kilo aldırır mı?

Bir omega-3 kapsülünde en fazla 10 kalori kadar enerji var. Yani omega-3 kapsüllerinin enerji değeri orta büyüklükteki bir zeytinden fazla değil. Ayrıca çok sayıda bilimsel araştırma omega-3 yönünden zengin beslenenlerde kilo sorununa daha az rastlandığını ortaya koymuş.

6- AYIRMA DİYETİ FAYDASIZ

Protein ve karbonhidratı bir arada yemek şişmanlatır mı?

Bu en eski ve en yaygın diyet efsanelerinden biri. Mucidi de Fransız bir beslenme uzmanı. Kilo vermenin besinleri birbirinden ayırmayla uzak-yakın hiçbir ilgisi yok. Besinleri tek başına da, karıştırarak da yeseniz fazla miktarda yediğinizde kilo alır, az miktarda yediğinizde kilo verirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta nişasta, şeker ve beyaz un ağırlıklı karbonhidratlardan uzak durmak. Bunlar kana hızla karışan, ciddi insülin travmaları yaratan ve yağa dönüşmeleri kolay olan karbonhidratlar. Kilo sorunu olanların bu üçlü ile samimiyetlerini sınırlı tutmaları şart! Diğer taraftan ayırma diyeti gibi saçma diyetler, yalnızca protein ya da karbonhidrat gibi tek yönlü beslenmeyi öneren rejimler (örneğin Atkins diyeti) kısa dönemde kilo verdirseler bile uzun dönemde sağlığınızı bozar.

7- GREYFURT DİYETİ ÇALIŞMAZ!

Greyfurt zayıflatır mı?

Greyfurdun kilo vermeye yardımcı olacağına yönelik inanış oldukça eskidir. Hatta ağırlıklı olarak greyfurt tüketmeye dayalı bir diyet bile (greyfurt diyeti) güncelliğini bugün de koruyor. Greyfurdun zayıflatabileceğini gösteren ciddi bir bilimsel çalışma olmasa da greyfurt yağı kokusuna maruz kalan farelerin iştahının azaldığı ve kilo verdikleri belirlenmiş. Şimdilik greyfurdun kilo verme planlarında akıllı bir meyve seçimi olabileceğini söylemek yeterli.

8- GLİKOZAMİN ŞİŞMANLATMAZ

Glikozamin kilo aldırır mı?

Aldırmaz! Glikozaminin alerjik reaksiyonlar, mide-bağırsak yakınmaları ve kan şekerinde yükselme gibi bazı yan etkileri var ama kilo aldırdığını gösteren herhangi bir bilimsel veri yok. Bununla birlikte bütün desteklerde olduğu gibi uzun süre kullanım gerektiren durumlarda glikozamine başlamadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Glikozaminin sadece bir kıkırdak onarıcısı olduğunu, bir ağrı kesici veya romatizma ilacı olmadığını, antiromatizmal ilaçların yerine geçemeyeceğini de hatırlamalısınız.

9- HER GUATR KİLO ALDIRMAZ

Her guatr hastası şişmanlar mı?

Eğer yeteri kadar tiroit hormonu üreten bir guatr hastasıysanız (bu duruma tıpta ötiroit guatr da deniyor) kilo sorununuz guatrdan kaynaklanmaz. Tiroit hormonu vücudunuzun enerjiyi ne kadar hızlı veya yavaş yakacağını belirleyen temel oyunculardan biri. Guatr hastası olun ya da olmayın eğer yeterince tiroit hormonu üretemezseniz metabolizmanızın hızı bir hayli azalır. Eğer kilo probleminizin tiroit hormonu eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek istiyorsanız bunun en kolay yolu son derece ucuz bir test olan TSH ölçümünü yaptırmak.

10- BÖLGESEL İNCELME İMKÂNSIZDIR

Bölgesel incelme yapan bir ilaç var mı?

Vücudunuzun sadece bir kısmını inceltebilecek, hiçbir besin desteği yok. Duyarsanız sakın ciddiye almayın. Bölgesel incelme sağlayan herhangi bir egzersiz de yok. Vücudunuzun hangi bölgesindeki yağın yakılacağına sadece vücudunuz daha doğrusu genetik kodlarınız karar veriyor.


Hürriyet-Pazar

Gün Olur devran döner.

Çevrimdışı devran

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Kilo vermeyi kolaylaştıran 6 besin
« Yanıtla #5 : 01 Mayıs 2009, 15:24:52 »
Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, kilo vermeyi kolaylaştıracak 'süper besinler'i yazdı.

Bugün kilo vermenize ve kilonuzu korumanıza yardımcı olacak, aynı zamanda az yemenizi ve vücut yağınızın azalmasını sağlayacak besinlerden bahsedeceğiz. Tabii ki yağları bir gecede eriten mucize besinlerden bahsetmiyoruz çünkü bu mümkün değil

Milliyet Cafe'den Dyt. Dilara Koçak yazdı.

Bir çok danışanımız, internet sitemize gelen sorular ve siz okuyucularımızın soruları arasında sıklıkla şu tip cümlelere rastlayabiliyoruz: “Kilo vermeye yardımcı besinler var mı?”, “Kilo vermek için hangi besinlere ağırlık vermeliyim?”
Bazı araştırmaların sonunda bazı besinlerin yıldızı parlayabiliyor çok daha fazla gündem işgal edebiliyor. Bu besinlere bir göz atalım, ancak yanlış anlamayın tabii ki yağları bir gecede eriten mucize besinlerden bahsetmiyoruz çünkü böyle bir şey mümkün değil. Burada kilo vermenize ve korumanıza yardımcı olacak, bununla birlikte az yemenizi sağlayacak veya daha fazla kalori yaktıracak ve vücut yağının azalmasını sağlayacak besinlerden bahsedeceğiz.
Araştırmacılara göre, midenizi fazla kalori yüklemesi yapmadan dolduracak 2 grup var; meyveler ve sebzeler. Örneğin; 2 kupa haşlanmış brokoli 87 kaloriyken, yine 2 kupa dilimlenmiş çilek 99 kalori.
Meyve ve sebzelerin süper besinler olduğunu düşünürsek, lifi de süper besin öğesi olarak tanımlayabiliriz. Çünkü meyve sebzeler yaklaşık olarak 2 kupasında 5 - 9 gram lif içerir.
Protein de başka bir süper besin öğesidir, çünkü iştahı kısıtlar. Daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Proteinden zengin ancak kalorisi düşük olan tercihler yapmak, özellikle kilo vermeye çalışırken, açlığı azaltır (az yağlı süt veya yoğurt bunun için en iyi seçimdir). Proteinler metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Fakat ihtiyacınızdan fazla protein tüketimi de kilo vermenize değil, almanıza sebep olacaktır. 

1. Yeşil çay
Büyük boy bardak buzlu yeşil çay veya bir büyük bardak sıcak yeşil çay içmek farklılığı başlatabilir. Yapılan son çalışmalarda gönüllü olarak 3 ay boyunca her gün bir şişe yeşil çay içenler, diğer gruba oranla daha fazla yağ kaybetmiştir. Araştırmacılara göre yeşil çayın içinde bulunan kateşinler (yararlı bir fitokimyasal) kalori yakımını sağlayıp, kilo kaybını artırmıştır.

2. Çorba (et veya balık suyuna bol domatesli çorba)
Ana yemeğe başlamadan önce içilen et veya balık suyuna bol domatesli çorba kişiye doygunluk hissi verir. Böylece kişi ana yemeğe geçişte kendisini tok hissettiği için daha az kalori alma eğiliminde olur. Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmakta çok işe yarar.

3. Yeşil salata
Düşük kalorili salatalar ana yemek öncesi kendinizi doymuş hissettirecek bir başka iyi seçenektir. Yapılan bir araştırmaya göre yemekle birlikte yenen düşük kalorili küçük salata, öğünde alınan toplam kaloriyi yüzde 7, büyük bir salata ise yüzde 12 azaltabiliyor. Ancak araştırmanın sonuçları yüksek kalorili salatalar için tersinin doğru olduğu ortaya koydu.  Öğün sırasında yenen yüksek kalorili küçük bir salata alınan kaloriyi yüzde 8 artırırken, büyük bir salata yüzde 17 artırıyor. “Sağlıklı bir salata nasıl hazırlayabilirim” diye düşünüyorsanız; taze ıspanak yaprakları (2 bardak dolusu), 1 orta boy salatalık, 1 orta boy domates ve 1 /4  bardak rendelenmiş havuçla yaklaşık 70 kalorilik, 5,5 gram lif içeren sağlıklı bir salata hazırlayabilirsiniz.

4. Yoğurt
Yağsız yoğurdun içindeki kalsiyumun zayıflatıcı etkisi olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Bir çalışmaya göre günde 3 porsiyon yüksek kalsiyumlu ve yağsız yoğurt tüketen obez bireyler, düşük kalsiyum ve yağlı yoğurt tüketen obezlere göre yüzde 22 daha fazla kilo ve yüzde 61 daha fazla vücut yağı kaybetmiştir. Burada en etkileyici sonuç ise yüksek kalsiyumlu, yağsız yoğurt yiyenlerin yüzde 81 daha fazla trunkal (karın bölgesindeki) yağ kaybetmeleridir. Yoğurt hem karbonhidrat hem de proteini bir arada bulundurduğu için kan şekeri regülasyonunda ve açlık kontrolünde etkili olmaktadır.

5. Kuru baklagiller
Kuru baklagiller içeriğindeki lifler dolayısıyla kendinizi tok hissetmenizi daha çabuk sağlar. 1,5 bardak barbunya yaklaşık 8 gram lif, 7 gram protein ve yaklaşık 110 kalori içerir. Baklagilleri yemek olarak tüketebileceğiniz gibi haşlayıp, salata ve çorbalarınızın içine de ekleyebilirsiniz.

6. Su
Suyun süper besin olarak kabul edilmesinin en önemli nedeni “0” kalori olmasıdır. Eğer yüksek kalori içeren içeceklerden tüketirseniz bunu dengeleyebilmek için daha az yemek zorunda kalırsınız. Araştırmalar gösteriyor ki karbonhidratları içmektense yemek daha iyidir. Su, tüm vücut fonksiyonları için önem taşır ve günün her saatinde tüketilebilir. Suyunuzu sade olarak içmekten hoşlanmı-yorsanız, içinde taze meyve dilimleri bekleterek tüketebilirsiniz.

 
Gün Olur devran döner.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İstediğinizi Yiyerek Kilo Verin
« Yanıtla #6 : 13 Mayıs 2009, 15:45:09 »
Kilo vermenin en iyi yolunun çok sıkı rejimlerden değil, istenen her şeyi azar azar yemekten geçtiği öne sürüldü.

Kilo vermenin en iyi yolunun çok sıkı rejimlerden değil, insanları en çok sevdiği yiyeceklerden uzak tutmayarak, canlarının istediği her şeyi azar azar yemekten geçtiği öne sürüldü.

Yeni Zelanda'da şeker hastaları için her yıl düzenlenen konferansta konuşan Dr. George Blair West, yapılan diyetlerin neden işe yaramadığını anladığını belirterek, "Etkili kilo kontrolü için çözüm, yemeklere karşı psikolojik bağlılıktan kurtulmak" dedi.

İnsanları sevdiği yemeklerden uzak tutan geleneksel diyetlerin etkisiz olduğunu söyleyen Blair-West, "Geleneksel yoksunluk diyetlerinin beş yıllık başarı oranı yüzde 5-20 arasında. Biz bu konuda daha iyiyiz" dedi.

Esas ustalığın her istediğinden kontrollü ölçülerde yemek olduğunu belirten Blair-West, "İnsanların istediklerini yemesine izin verdiğinizde, bu arzuları bastırılacak ve kaybolacaktır. Bu yöntem işe yarıyor, çünkü bu yöntemle insan yemenin duygusal önemini anlıyor. Aşırı yemeye neden olan diğer faktör ise birçok insanın yemeğin tadını çıkarmıyor" diye konuştu.

Aktif Haber
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Diyete niyetlenenlere 79 ipucu!
« Yanıtla #7 : 29 Mayıs 2009, 11:37:21 »
Belki hepsini ya da çoğunu biliyoruz ama hatırlamakta ve gözden geçirmekte yarar var.işte size sıkı ipuçları...



1 Eğer yaptığız diyet sizi gerçekten aç bırakıyorsa, bir porsiyon sebze veya ekstra bir meyve yiyebilirsiniz.
2 Günde en az iki defa sebze ve meyve yemelisiniz zaten.
3 Yemek tabaklarınız ne kadar büyürse, kalçalar da o kadar büyür unutmayın.
4 Yemek yerken bir amacınız olsun ve her ne kadar lezzetli olursa olsun aklınızı kaybetmeyin; önce tadını alın, yavaşça çiğneyin, ağzınızda eritin, mideye gittiğini hissedin ve bir sonraki lokmayı o zaman ağzınıza atın.
5 Kahvaltıları büyütmeye başlayın, öğünlere küçülterek devam edin.

AZ KALORİ İÇİN ÖNERİ YOK MU?

6 Tabağınızın yarısından fazlası sebze dolu olsun.
7 Lokantada yemek mi dediniz? Başlangıç yerseniz en az 1000 kalori alısınız. Ana yemeği, ekmeği, içeceği ve tatlıyı yemeden hem de.
8 Lokantada yemeğe gidince kendinizi otomatiğe bağlayın ve 2 kişiyseniz ana yemeği ve tatlıyı bölüşün. Yalnızsanız yiyeceğinizi mutlaka ikiye bölün, yarısını da paket yaptırın.
9 Yemek tabağı yerine ana yemek için de salata tabağı kullanın. Tepeleme doldurmayın ama...
10 Ne yediğinizi görün, hatta gün içinde yiyeceğiniz her şeyi bir araya getirip şöyle bir bakın. Aslında hiç de az değil, değil mi?
11 Önce tabağa az kalorili yiyecekleri alın, salata ve sebze ile başlayın. Sonra çorba için ve yemek yiyin. Eğer bu sırayı izlerseniz ana yemeği zaten küçültmek zorunda kalırsınız.
12 Yağlı süt dolaptan derhal çıkmalı Az yağlı hatta yağsız olanları da var marketlerde. Her gün bir bardak süt içiyorsanız eğer, sadece bu değişiklikle yılda yarım kilo verebilirsiniz. Ve sakın yarım kiloyu küçümsemeyin.
13 Meyve suyundaki kalori miktarını da hiç küçümsemeyin, günde 1 bardaktan fazla içmeyin.
14 İlla kalori alacaksanız çiğnediğiniz bir şeyden alın. Meyve suyu içmek yerine meyve yiyin.
15 Bir diyet günlüğü tutun, yediklerinizi her gün not alın. Hatta diyete başlamadan önce yediklerinizi de not alın ve karşılaştırın.
16 Diyet yaparken Çin atasözünü unutmayın: 'Midenin en fazla yüzde 80'ini doldurun'.
17 Mayonez yerine hardal kullanın.
18 Daha fazla çorba için; kremasız olacak elbette.
19 Kalorili içecekleri derhal kesin. Günde bir kutu normal kola içiyorsanız, diyet olanıyla değiştirin ve yılda 2,5 kilo verin.
20 İşe giderken öğlen yemeğinizi yanınızda götürün.
21 Yemek yerken oturun, ayakta bir şeyler atıştırmayın.
22 Meyve suyu içerken, normal su ile karıştırın.
23 Öğlen sadece ve illa sebze yiyin.
24 Evde yiyin, lokanta davetlerini geri çevirin.
25 Alkolü bırakın.
26 Akşamüstü diyelim ki diyet kola içeceksiniz, bu alışkanlığı değiştirin ve domates suyu için.

DAHA ÇOK SEBZE YEMEK İÇİN

27 Sebzeleri tatlandırmak elinizde, başka sebzelerden yapacağınız soslarla yemeğinize lezzet katın.
28 Üç farklı çeşit fasulye türü ile bir salata yapın ve bunu mutlaka haftada üç gün yiyin.
29 Sebze çorbası da sebzeden sayılır unutmayın. Ayrıca sebze yemek için kasmayın kendinizi.
30 Tatlı patatesi keşfedin.
31 Ispanak hayatınıza her evrede girmeli, sandviçlere marul yerine; çorba, makarna ve salataya da tatlandırsın diye ekleyin.
32 Biraz paraya kıyın ve ayıklanmış, doğranmış sebzelerden alın. Her gün yenecek ya, rahat edersiniz.
33 Sebze sevmiyor musunuz? Dert değil, meyve de sebze kadar faydalı. Ama koyu renk olanlar daha iyidir, siyah üzüm, mango, kavun, portakal, artık Allah ne verdiyse.
34 Kalorili yemekten azıcık yiyeceğinize, kalorisiz yemekten koca bir tabak yiyebilirsiniz. İlkemiz bu.
35 İşi hızlandıralım ve iştahımızın iyice konsantre olursak kaybolacağından emin olalım.
36 Dolaptan yedi sekiz çeşit sebze çıkartın, beraberce haşlayın. Üzerine güzel ama kalorisiz bir sos ekleyin. Gün içinde 4 defa yiyin.

NE YESEM YARIYOR!

37 'Torunlarımı görmek istiyorum' diyorsanız derhal o kurabiyeden vazgeçin.
38 Ben bir gelişme sürecine girdim, diye düşünün.
39 Şişmanlamaya devam etmek, zayıflamaya karar vermekten daha zahmetli bir iştir, unutmayın.
40 Hayatınıza mümkün olduğu kadar çok aksiyon sokun. Mutlaka yürüyüş yapın. Yürüyorsanız koşun, hareket edin, kımıldayın. Yaz ayları hareket için idealdir. Bu yazı boşa harcamayın.
41 Kendinize asla şişman demeyin. Midenizi de olmadık şeylerle doldurmayın.
42 Makarna bağımlısı mısınız? Korkmayın her öğün büyük bir kase yiyebilirsiniz. Yağsız elbette!..
43 Atıştırmak için kepekli veya çavdarlı bir dilim ekmek yiyebilirsiniz. Yine yağsız elbette...
44 'Bir kibrit kutusu büyüklüğünde' gibi cümleleri asla kullanmayın.

AKŞAM ACIKANLARA VE ÜŞENGEÇLERE

45 Atıştırmak için fındık yiyebilirsiniz ama fındık da kalorilidir ve sakın bir kase dolusu yemeyin. Üç beş tane.
46 Çikolata gofret yok, meyve ve meyve var.
47 Yağsız süt, müsli ve meyve ile güne başlayın.
48 Fast food yemek zorundaysanız en küçük boy olanından ve mayonezsiz yiyin, içecek almayın ve eve gidince de sadece meyve yiyin.
49 Tam tahıllı ekmeğe yağsız peynir sürün ve yağsız süt için.
50 Haşlama sebze ve brokoli yiyeceksiniz ve sevmiyorsunuz diyelim. Üzerine abartmadan parmesan peynir dökün o halde.
51 Salata salata salata; Napolyon yaşasa böyle söylerdi mutlaka. Yağsız demeye gerek var mı?
52 Kolesterolünüz normalse haftada 7 yumurta yiyebilirsiniz. Haşlanmış yumurta ve kuşkonmazdan nefis bir akşam yemeği olur.
53 Haşlanmış sebze, üzerine parmesan ve dövülmüş fındık dökün, bayılacaksınız.
54 Yeşil salata, üzerine ton balığı, domates, yağsız peynir ve kalorisiz sos. Her gece yenir bu salata.
55 Gece yarısı atıştırmak kilo aldırmaz. Elbette ne yediğinizle alakalı bu durum.
56 Koca bir kase çorba... Acıkırsanız yine aynısından ve yine ve yine çorba.
57 Hazır sandviç yiyecekseniz, bari sebzelisinden alın.
58 Yoğurt diye bir yiyecek var, unutuyordum az kalsın. Her şeyi içine ekleyebilirsiniz.
59 Bir geceyi de sadece yoğurt yiyerek geçirin.

AH ŞU TATİLDE ALINAN KİLOLAR

60 Kendinize sakın 'ne yapalım, tatil işte' demeyin. Uğraştınız o kadar, silip süpürmeyin.
61 Yemeğe başlamadan kendinizi doyurun. Şu demek oluyor; bir elma veya tahıllı bir dilim ekmek yiyerek nereye gidecekseniz gidin.
62 Açık büfe mi var, eyvah! Biraz ondan biraz bundan derseniz yandınız. En iyisi her yere göz atmak ve dört çeşit belirlemek.
63 Yemekten hemen sonra diş fırçalayın, bu size artık yemek yok mesajı verecektir.
64 Evde yemek mi verdiniz, kalanlardan hemen kurtulun. Komşulara dağıtın, kapıcıya verin, ertesi gün işe götürün.
65 Alışverişe başlamadan, alışveriş merkezine kadar 3 kere yürüyün ya da bu imkan yoksa merkezin içinde hızlıca yürüyerek 15 dakika dolaşın.
66 Her zaman öncelik egzersizde olsun.
67 Ailecek evde toplanınca bile hareket  edin. Kendinize bir faydanız olsun.

ÇILDIRAN İŞTAH KONTROLÜ

68 Günü salata ile geçiştirin ve tüm kaloriyi tatlıya saklayın.
69 Etrafta hiç tatlı görmeden, tatlısız yaşamak mı istersiniz yoksa limitli olarak arada sırada yemeyi mi? İkincisini seçmek daha mantıklı, zaten ikinciyi seçenler daha mutlu oluyorlarmış.
70 Aileyle beraber yaşıyorsunuz ve her gece tatlı mı yeniyor? Peki, o halde kontrolü ele alın ve az kalorili tatlılar yapın. Onları meyveye alıştırın.
71 İki hafta tatlı yemeden dayanın ve bakın ne kadar inceleceksiniz.
72 Tatlı yiyecekseniz, mantıklı olun. Bir parça çikolata ya da 1 top dondurma ile yetinin.
73 Kalorisiz tatlılara alışın, şekersiz sakız çiğneyin. Yanınızda siyah üzüm, kuru kayısı bulundurun; birer avuç yiyeceksiniz ama.

KENDİMİ NASIL ZAPTEDECEĞİM?

74 Üç öğün mutlaka yenmeli. Gece acıkanlar, gündüz öğünlerini atlayanlardır çoklukla.
75 Akşam yemeğini masada, oturarak yiyin. Televizyon karşısında yemeğe veda edin.
76 Meyve çayı için, hem tok tutar hem de ağzınız meşgul olur.
77 Gece alışkanlılarınızı değiştirin. Zor ama yapacak bir şeyler bulun, kendinizi meşgul edin ama en iyisi erken yatın.
78 Duygusal bir sıkıntıdan ötürü yiyorsanız, önce derdinizi çözmeye çalışın. Belki de profesyonel bir yardıma ihtiyacınız vardır.
79 Buzdolabının üzerine 'yemekten sonra açılmaz' diye bir not koyabilirsiniz.

Haber Aktüel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı feyiz

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 436
Ynt: Kilo vermenin 9 yolu
« Yanıtla #8 : 29 Mayıs 2009, 13:16:58 »
 
  
  Çevremdeki insanlardan gördüğüm kadarıyla kilo vermenin en güzel yolu yürüyüşe çıkmaktır,buna en güzel örnek olarak annemi verebilirim...Sağlıklı olmak için de yürüyüşe çıkmak gerekir,sadece fazla kilolardan kurtulmak için değil öyle değil mi?..
« Son Düzenleme: 29 Mayıs 2009, 13:20:50 Gönderen: feyiz »
"Allah'ın elinden daha üstün el yoktur.Zulmünün cezasını çekmeyen hiçbir zalim yoktur".

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Kilo vermenin 9 yolu
« Yanıtla #9 : 30 Mayıs 2009, 12:07:47 »
Bizim insanlarımız ne yazıkki spor yapmak için yaşlanmayı ve hastalanmayı bekliyor,yüzmede bile çoğunluk yaşlı insanları görüyoruz,oysa keyifli bir spor...
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kilo almadan sağlıklı olmanın 10 yolu
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2009, 12:48:53 »

Reader's Digest dergisinin haberine göre, yağsız protein sağlayan gıdaları öğrenirseniz, vücudunuza kalori ve yağ eklemeden bol miktarda protein alabilirsiniz.

Yumurtayı unutmayın: Yıllarca iftiraya uğrayan yumurta, mükemmel ve ucuz bir protein kaynağıdır. Tüm protein kaynaklarının en besleyicisidir.

Katı haşlanmış yumurtada, 7 gram protein ile 2 gram doymuş yağ bulunuyor. Doymuş yağdan kaçınmak için, yumurtanın sarısını çıkarıp beyazını tüketin. Yumurtayı sebzelerle omlet yaparak veya demir ve lif bakımından zengin ıspanağın içine kırarak yiyebilirsiniz.

Araştırmalarda, kahvaltıda yumurta ve tost yiyenlerin simit ve krem peynir yiyenlere oranla kendilerini daha tok hissettikleri ve günün kalan kısmında daha az kalori tükettikleri belirtiliyor.

Yumurta kolesterol içeriyor. Fakat yapılan araştırmalar, bunun doymuş yağ olduğunu gösterdi.

Dövülmüş bonfile alın: Bonfilenin 85 gramı yaklaşık 196 kalori ve 10 gram yağ içeriyor. Bir sonraki en yağsız et ise dövülmüş gerdan eti ve sığır etidir.

Haftada kişi başına en fazla iki porsiyon et tüketin: Kırmızı et doymuş yağ içeriyor. Bir araştırmaya göre, fazla et tüketen şeker hastası kadınlarda daha az et yiyenlere oranla kalp hastalığı gelişme olasılığı daha fazla.

Başka bir araştırma ise, yaklaşık 9 yıldan fazla et yiyen kadınlarda şeker hastalığı görülme ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Sosisten ve pastırmadan uzak durun: Kırmızı et şeker hastalığı riskini artırırken, pastırma ya da sosis gibi işlenmiş et ise bu riski daha da ileri boyutlara taşıyor.

Hızlı yemekler için dolabınızda tavuk filetosu bulundurun: Her filetonun ağırlığı yaklaşık 50-55 gram kadar. Böylece yediğiniz filetonun porsiyonunu kontrol edebilirsiniz.

2 tavuk filetosu ortalama 85 gram geliyor. Filetoyu hemen yağlı salamuraya yatırabilir, kebap yapabilir ya da kızgın yağda çevire çevire çabucak pişirebilirsiniz.

Hindi ya da tavuk göğsünü tercih edin: Öğlen yemeğinde et tercih ederseniz, yağsız et dilimleri, küçük ıspanak yapraklarıyla sağlıklı ve düşük kolesterollü bir yemek hazırlayabilirsiniz.

Salamdan ve sucuktan uzak durun. İkinci seçeneğiniz et kavurması olabilir. Ancak sandviçinize sadece 2 dilim et eklemelisiniz.

Haşlanmış taze soya fasulyesini deneyin: Kabuklu olan bu taze soya fasulyeleri, sağlıklı ve harika bir atıştırmalık. Buharda pişirin ve biraz tuz ekleyin.

Aynı zamanda bu fasulyeleri çorbalara ve salatalara katabilirsiniz. Soyada etten daha fazla protein bulunurken doymuş yağ hiç yok.

Balık yemeyi unutmayın: Somon balığı doğal kalp ilacıdır, fakat beslenmenizde daha fazla bulunması için filetosunu yapmak zorunda değilsiniz. Konserve somon da sadece kolaylığı için değil, sağlığınız için akıllı bir seçenektir.

Araştırmacılar, geçtiğimiz günlerde kanlarında yüksek seviyede omega-3 yağ asiti bulunan insanların yüzde 53 daha mülayim olduklarını ve depresyon risklerinin daha az olduğunu keşfetti.

Dondurucuda saklamak için deniz ürünleri satın alın: Vakumlanmış pakette dil balığı, anavatanı Hazar Denizi olan ve ülkemizde az da olsa Karadeniz sularında rastlanan morina balığı ya da somon filetosu uygun bir seçim olabilir.

Sağlıklı bir akşam yemeği için buzluğunuzda her zaman biraz balık bulunsun. Balığı bir gece önceden buzdolabınızın içinde eritin ya da akan soğuk suda çözdürün.

ZAMAN
〰〰〰〰🐠