Gönderen Konu: Kimyasalsız Doğal Temizlik  (Okunma sayısı 4092 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Kimyasalsız Doğal Temizlik
« : 07 Haziran 2016, 11:52:10 »

Kimyasalsız Doğal Temizlik

Şu an bu sayfada dolaşıyor olmanız sağlığınızla ilgili geleceğinize yatırım yapmak istediğinizin bir göstergesi.. Bizler bu güne kadar "hijyen" adı altında çıldırmışcasına kimyasal temizlik maddeleri ile haşır neşir olduk. Onlarsız temizlik bizi asla tatmin etmedi. Şimdi öğreneceğimiz yöntem ve bilgiler ufkunda yaptığımız temizlik her açıdan içimize sinecek. Sizlere fotoğraf ve videolarla destekli, kimyasalsız temizlik nasıl yapılır detaylıca anlatacağım.

1- Ocak-fırın temizliği,
2- Derz arası temizlik,
3- Doğal şampuan hazırlama,
4- Lavabo açıcı,
5- Koltuk altı ter kokusu giderici,
6- Bulaşık makinesi deterjanı,
7- Bulaşık makinesi parfümü,
8- Saçlar için doğal parfüm,
9- Doğal oda parfümü,
10- Çamaşır deterjanı,
11- Ayna-cam, parke temizliği,
12- Doğal diş macunu.


Kullanacağımız malzemeleri tanıyalım;





Karbonat : Dezenfektanlar asit ve alkali olmak üzere ikiye ayrılır. Karbonat alkali grubundadır. Bazı virüs ve bakteri grubuna etkisiz olabilmektedir. Temizlik amacıyla kullanılır. (DEZENFEKSİYON VE ANTİSEPSİ DISINFECTION AND ANTISEPSIS Müjde ERYILMAZ, Ahmet AKIN Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, 06100)

Sirke :  Asetik asidin zayıf bir asit olması onun özellikle ev içinde temizleme amacıyla kullanılmasının nedenidir. Seyreltik asetik asit (sirke) çaydanlıkların kireçten arındırılmasında, cam ve diğer parlak yüzeylerdeki madenî birikmeleri temizlemekte kullanılabilir.

Limon Tuzu : Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur.Toksin sayılmayan bir bileşen olan Sitrik Asit kristal yapıdadır.Mutfakta yemek yapımından temizliğe kadar birçok alanda kullanılır.Evde çaydanlık gibi kireçlenebilecek malzemelerde kireç çözücü olarak kullanılır.Temizlik malzemelerinde; banyo ve mutfak için olanlarında kimyasal bağlayıcı olarak kullanılır.

Arap sabunu : Arap sabunu (mayi sabun)'da%100 bitkisel bazlı bir üründür. (Ayçiçek, soya, mısır, pamuk ham yağları). Bulaşık deterjanı olarak elde yıkama hususunda kullanabileceğiniz zararsız bir üründür. Bitkilerin böceklerinden kurtulmak için kullanılabilir. Her türlü temizlikte kullanılabilecek bir sabun türüdür.

Gelelim temizlikte nasıl kullanacağımız hususuna..


1-Ocak-fırın temizliği;
https://youtu.be/EJhH3CJJ6Ao
             
2-Derz arası temizlik;
https://youtu.be/PiqqSmVkYPE           

3-Doğal Şampuan Hazırlama;
Kimyasal içerikli şampuanlarınızdan kurtulun.. Bunun için bir kaç yöntem kullanabilirsiniz. Ben çeşitli yöntemleri denedim, karbonat-sirke, zeytinyağı sabunu, defne sabunu.. Fakat saçlarım keçeleşerek taranamaz hale geldi bu yöntemlerde.. Yağlı saçlarda kullanılabileceğini düşünüyorum karbonat ve sirkenin. Keza benim saçlarım normal olduğundan fazlasıyla kurumasına neden oldu. Araştırarak ve deneyerek en sonunda saçlarımı ipek gibi yumuşak ve parlak yapan ve temizliğinden şüphe dahi etmeyeceğim bir yöntem ile yıkamaya başladım. Yumurta akı ve elma sirkesi. Yumurta akını saçınızın uzunluğuna göre sayısını belirleyerek kırın. (ben 3 kullandım) saçlarınızın diplerinden başlayarak friksiyon yaparak iyice saçlarınıza yumurta akını yedirin..



10-15 dakika kadar beklettikten sonra duşta ılık (sıcak olursa yumurta pişebilir :) ) suyla iyice durulayın. Saçınız tamamen arındıktan sonra dilerseniz bir kez kül suyu ile yapılmış zeytinyağı sabunu ile yıkayabilirsiniz. (Bunu yapmasanız da saçınız temizlenmiş oluyor zaten ) Tekrar duruladıktan sonra bolca elma sirkesi ile saçlarınıza masaj yapın ve tarayın. İyice durulayın.

***Bu yöntemle 7 ay boyunca yıkadığınız saçlarınız meşe küllü zeytinyağı sabununa alışmış hale geliyor. Artık saçlarımı sadece meşe küllü zeytinyağlı sabun ile yıkayıp saç kremi olarak da yine sirke kullanıp duruluyorum. Pırıl pırıl ve yumuşaklar. Elveda sonsuza dek şampuanlar ve saç kremleri.. :) 08.02.2016 itibariyle güncelliyorum ve meşe küllü zeytinyağı sabunuyla yıkadığım saçlarımın görselini ekliyorum:   
                                                                                                                                                                                                     




4-Lavabo açıcı
https://youtu.be/w1em-KgfBP8
                 

5. Koltuk altı ter kokusu giderici

Alüminyum içeren ve meme kanserine dahi neden olan koltuk altı jellerini terketmeniz için harika bir yöntem. bir parça karbonatı bir-iki damla su ile nemlendirerek koltuklatlarınıza yedirin.. Tekrar banyoya girene kadar ter kokusuna son veren mucize yöntem..




6. Bulaşık makinesi deterjanı
Deterjan gözüne önce limontuzunu yarısına kadar dolduruyoruz. Üzerine karbonat ekleyerek gözü dolduruyoruz. Parlatıcı gözüne ise Elma Sirkesi dolduruyoruz.. Hepsi bu kadar. Makinenizi istediğiniz ayarlarda çalıştırabilirsiniz.






 

7. Bulaşık makinesi parfümü

Bulaşık makinenizde bekleyen bulaşıklar nedeniyle oluşan kötü kokuyu ortadan kaldırabilirsiniz. Bunu kimyasal bulaşık makinesi parfümleri kullanmak yerine yine yenilebilir nitelikte doğal yağlar kullanarak yapıyoruz. Gerekli olan malzemeler;
-Herhangi istediğiniz aromasını beğendiğiniz yağlar
-Boş sprey şişesi
-Yarım çay bardağı su



Sprey şişesine 10 damla portakal yağı, 5 damla nane yağı ekleyip üzerine yarım çay bardağı suyu koyduktan sonra ağzını sıkıca kapatıp çalkalıyoruz. bulaşık makinenize istediğiniz zaman sıkabilirsiniz bu karışımı. bu yağlar soğuk sıkım yenilebilir yağlardır. siz de yağı satın alırken bu özellikte olmasına katkısız olmasına dikkat edin.


8. Saçlar için doğal parfüm
Aslında her türlü parfümü oluştururken kullanacağımız malzeme genel itibariyle aynı. sadece seçtiğiniz aromalar değişkenlik gösterebilir. Tamamen sizin zevk ve seçimlerinize bağlı.. Daha önce tarifini verdiğim şekilde saçlarınızı yıkadıysanız eğer, şampuandaki gibi saçlarınızdan parfüm kokusu gelmeyecektir. Kesinlikle kötü de kokmayacak. İsterseniz doğal yollarla saçlarınızda hoş kokular taşıyabilirsiniz. Benim yaptığım karışımda
-Vanilya aroması
-Elma aroması
-Yarım çay bardağı su
-Sprey şişesi
bulunuyor..



10 damla vanilya, 10 damla elma, ve yarım çay bardağı suyu şişeye doldurup sıkıca kapatıp çalkaladıktan sonra saçlarınızı kurutmadan önce sıkarak daha sonra kurutabilirsiniz...


9. Doğal oda parfümü
Oda parfümü için gereken malzeme;
-İstediğiniz iki ya da üç çeşit doğal aromalı yağlar,
-Yarım çay bardağı su
-Bir tutam karbonat,
-Sprey şişesi



5 damla lavanta yağı, 3 damla nane yağı, 10 damla portakal yağı (miktarları yağ esanslarının baskınlığına göre belirleyebilirsiniz) yarım çay bardağı su eklenerek sprey şişesine konulur. Üzerine bir çimdik dediğimiz miktarda karbonat eklenir ve ağzı sıkıca kapatılarak çalkalanır. kullanmak istediğiniz zamanlarda çalkalayarak evinizin hoş kokmasını sağlayabilirsiniz.





10. Çamaşır deterjanı
Çamaşır deterjanı olarak dilerseniz doğal zeytinyağı sabunu rendeleyerek kullanabilirsiniz. Bunun dışında Etimatik bor deterjan kullanılabilir. Ayrıca yine granül sabun (sabun tozu) deterjanları hazır olarak çeşitli markalarda mevcut. (hacışakir, duru, dalan vs. ) Yumuşatıcı kesinlikle kullanmıyoruz. Yumuşatıcı gözüne sirke koyabiliriz. İçine yine doğal aromalı yağlardan damlatabiliriz.


11. Ayna-Cam, parke temizliği
Cam yüzeylerin temizliğinde kullanılacak en iyi malzeme tabi ki elma sirkesi. Camları sileceğiniz kabın içerisine yarım çay bardağı elma sirkesi ve üzerine su ekleyerek camlarınızı bu suyla silin. Hem parlayacak hem de tertemiz olacaktır. Yine Elma sirkesini yer silme kovasına yaklaşık bir çay bardağı kadar dökerek suyu ekleyip yerleri silebilirsiniz. Evinizdeki faydalı probiyotikler artacak bu sayede :)


*Elma sirkesi

12. Doğal diş macunu
Hangi diş macununu alsam da florürsüz katkısız olsa? Hiç düşünmenize gerek yok. Gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir tarif size.Bunun için gereken malzemeler;
-Soğuk sıkım Hindistancevizi yağı,
-Karbonat,
-Soğuk sıkım nane yağı
-Tahta çubuk, ve karışım yapacağınız bir minik kavanoz.


Bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağını hafifçe eritiyoruz.


 
Minik bir cam kavanoza koyduktan sonra yarım çay kaşığı kadar karbonat ekliyoruz. 5 damla da nane yağı ekleyip tahta bir çubuk yardımıyla iyice karıştırıyoruz. Soğumaya bıraktığımız karışımı arasıra karıştırarak karbonatla homojen bir karışım olmasını sağlıyoruz. Bir süre sonra tekrar katılaşacaktır. O vakit çubukla tekrar karıştırıyoruz.



Karışım krem kıvamına geldiğinde diş macunumuz hazır demektir. Bir miktar tahta çubukla fırçamıza koyarak dişlerimizi fırçalayabiliriz. Köpürmeyecektir. Fakat ağzınızı çalkalayıp duruladığınızda temizlik ve ferahlık hissini farkedeceksiniz.




http://woto.com/dogaltemizlik


Özgen ÖZEN



canergkts

  • Ziyaretçi
Ynt: Kimyasalsız Doğal Temizlik
« Yanıtla #1 : 16 Ekim 2018, 10:55:41 »
Teşekkürler bilgiler için. Elinize sağlık...

canergkts

  • Ziyaretçi
Ynt: Kimyasalsız Doğal Temizlik
« Yanıtla #2 : 24 Ekim 2018, 13:37:31 »
Ek olarak karbonat ve limon ikilisini ekleyeyim. Gerçekten mutfakta çıkmayan lekeler için birebir :D