Gönderen Konu: Kış mevsiminde nasıl beslenmeli?  (Okunma sayısı 4601 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kış mevsiminde nasıl beslenmeli?
« : 23 Eylül 2010, 22:14:47 »

Kış mevsiminde nasıl beslenmeli?

Yaz mevsiminden kış mevsimine geçişte bağışıklık sistemi zayıflıyor. Hastalıklara yakalanmamak ve kilo almamak için özel bir beslenme programı uygulanması öneriliyor.

Nasıl daha dirençli olabiliriz? Neler tüketilebilir?
 
"Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeliyiz.
 
Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı."
 
Özel tüketilmesi gerekenler var mı?
 
"Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanın da artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyar. Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyve tercih edilmeli.
 
Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle daha mutsuz oluruz, bu nedenle de kışa doğru depresyon vakaları artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az iki kez balık tüketilmeli, günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmeli.
 
Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artıyor. Günlük beslenmelerinde et, kurufasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için limon suyu içeren salata tüketilmeli.
 
Bitki çayları da kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacak. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limondan günde 1-2 fincan içmekte fayda var."
 
Kilo almamak için önerileriniz?
 
"Yemekleri pişirirken margarin ve tereyağından kaçınılmalı, sıvı yağlarla yemek yapılmalı. Etli yemeklerde de yağsız et kullanılmalı. Kızartma yerine ızgara veya buğulama veya fırında pişirme tercih edilmeli.
 
Yağışlı ve soğuk havalar fiziksel aktivitemizi de engelliyor, daha az hareket, daha yağlı beslenme kilo artışını da hızlandırıyor. Spor salonuna gidecek zamanımız yoksa en azından evde yapılan yarım saatlik yürüyüşün dahi etkisi olacak."
 
Kiloyu kontrol altında tutmak için ne yemeli?

"Kilo kontrolünü sağlamak için ana öğünler arasında ara öğünler tüketilmeli,  bol lifli yiyecekler yenilmeli, yağlı-tatlı-hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalı.
 
Kahvaltı yapılmalı ama poğaça, kek türü yiyecekler değil, ekmek, peynir, zeytin, domates, salatalık ve haftada 1-2 kez yumurta yenilmeli.
 
Öğle ve akşam çorba, salata, yoğurt yanına ızgara et veya etli sebze yemeği veya kurubaklagiller tüketilmeli. Tatlı olarak sütlü tatlılar tercih edilmeli, günde en az 1.5 litre su içilmeli."

Dyt. Özlem Sert Aydın

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Beslenmenin rengi
« Yanıtla #1 : 23 Eylül 2010, 22:18:16 »
Beslenmenin rengi
 
Her mevsim renk renk meyve sebze yiyoruz. Sarı, mavi, yeşil, kırmızı.. Çilek, karpuz, nar, patlıcan, domates, biber, kayısı gibi farklı renklerdeki besinlerin farklı özellikleri var.

Meyve ve sebzelerin renkleri hayatımızı nasıl etkiliyor? Amerikan Kanser Derneği ve John Hopkins Hastanesi’nin yaptığı ortak araştırma diyeti oluşturan renklerin hastalıklarla yakın ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Sebze ve meyveden zengin diyet, kanser riskini kesinlikle azaltıyor.

Peki meyve ve sebzelerin renkleri hayatımızı nasıl etkiliyor? İşte renklerine göre besinler ve yararları:

BEYAZ GIDALAR

Beyaz renkli besinler LDL kolesterolü düşürüp, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Muz, armut, karnabahar, sarımsak, soğan, mantar, patates gibi beyaz renkli besinleri tüketerek kalp hastalıkları riskinizi minimuma indirmeniz mümkün. MAVİ VE MOR Mavi ve mor renkli besinler etkisini en çok hafıza üzerinde gösteriyor. Bu renkteki gıdalar pek çok kanser türüne (başta prostat kanseri olmak üzere) yakalanma riskini azaltıyor. Dolaşım sisteminin korunmasına ve sağlıklı yaşlanmaya da yardım ediyor. Erik, siyah üzüm, patlıcan, böğürtlen, incir, yabanmersini, lahana gibi besinleri yoğun tüketmeye özen gösterin uyarısında bulunuyor uzmanlar.

SARI VE TURUNCU

Sarı ve turuncu renkli besinler bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Göz ve kalp hastalıklarına karşı kalkan oluşturuyor. Portakal, şeftali, mango, kavun, havuç, ananas, üzüm, balkabağı, kayısı, sarı elma, mısır bu renk besinler arasında en bilinenler.

YEŞİL GIDALAR

Yeşil renkli besinler kemikleri koruyor, dişleri güçlendiriyor, göz sağlığına zarar gelmesini önlüyor. Bazı kanser türlerine yakalanma riskini de azaltıyor. Yeşil renkli gıdalar arasında kivi, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, marul, lahana, avokado, yeşil elma, salatalık, biber, taze soğan, roka gibi besinler yer alıyor.

KIRMIZI GIDALAR

Domates, kırmızı elma, çilek, karpuz, ahududu, kiraz, turp gibi kırmızı besinler sağlık açısından oldukça önemli. Kırmızı renkli besinlerin Alzheimer hastalığından korunmada başrolü oynadığı artık kanıtlandı. Kırmızı besinler, kalbin kan akımını düzenliyor ve üriner sistemin sağlığını da koruyor.

Kırmızı fonksiyonel besinler

NAR

Eski çağlardan beri nar, şifalı bitkiler literatüründe yer alır. Genellikle besleyici ve tedavi edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir, haricen de merhem olarak kullanır. Nar önemli derecede antikarsinojenik bir besindir. Cilt, meme, kolon kanserine karşı olumlu etkileri görülüyor. Yapılan çalışmalarda yüksek tansiyonu olan kişilerde tansiyonu düşürücü etkisine de rastlanmıştır.

ELMA

Kolesterolü düşürür. Dalağın kan yapmasını sağlar. Çalışırken devamlı olarak oturanlar ve fazla kilolular için çok faydalıdır. Kan şekerini düşürür. Nefesi rahatlatır. Yapılan bazı araştırmalar, elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını göstermektedir. Gastritten kaynaklanan yanmaları hafifletir. Kabuğuyla pişirildiğinde bağırsakları çalıştırır ve yumuşatır. Elma kürü, gut, böbrek, mesane hastalıkları ve hemoroit tedavisinde de işe yarar. Sabah aç karna yendiğinde kanı temizler ve toksinleri atmayı sağlar.

KIRMIZI BİBER

Metabolizmanın canlılık kazanmasına yardımcı olabilen kırmızı biber, yemeklere kattığı lezzeti ile kış aylarının vazgeçilmezlerinden olmalıdır. A vitamini açısından oldukça zengin, posa içeriği yüksek bir besin olan kırmızı biber, C vitamini açısından da toplumda bilinenin aksine, limondakinden daha çok C vitamini içermektedir.

KIRMIZI ÜZÜM

Üzümü beyaz ve siyah (kırmızı) üzüm olarak sınıflandırabiliriz. Üzümü renginden çok çekirdeği sağlıklı kılmaktadır. Ancak kuvvetli bir fonksiyonel olan üzümün lezzetinin yanı sıra pek çok faydası olduğunu da unutmayın.

Taylan KÜMELİ
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Dolu mideyle kaliteli uyku olmaz
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2010, 01:17:20 »
 
Akşam sekizden sonra yenen yiyeceklerin yakılamayıp yağa dönüşeceği düşüncesi yaygındır.
 
Anadolu Sağlık Merkezi beslenme ve diyet uzmanı Çağatay Demir, "Kilo dengesi, tamamen alınan kalori, harcanan kalori ve yapılan egzersizle ilişkilidir. Ne zaman yediğinizin çok önemi yoktur." diyerek buna açıklık getirdi. Çağatay Demir, "Gün içinde toplamda aldığınız kalori ve toplamda harcadığınız kaloriye göre kilo alır, kilo verir veya kilonuz dengede kalır. İhtiyacınız olandan fazla kalori aldığınızda vücudunuz aldığınız kalorinin saatine bakmadan bunu yağ olarak depolayacaktır." dedi.

Genellikle akşam saatlerinde insanların daha kalorili yiyeceklere yöneldiğini belirten Çağatay Demir; "Bunların başında film izlerken yenen cips, maç izlerken yenen çerez ve serinlemek için tüketilen dondurma örnek olarak verilebilir. Bu yiyecekler karbonhidrat ve yağ içeriği fazla olduğu için yüksek kalorilidirler. Bu nedenle akşam atıştırmaları geç saat olmasından değil, fazla kalorili olması nedeniyle sakıncalıdır." dedi.

"Dolu bir mide ile kaliteli bir uyku uyumak söz konusu değildir." diyen Çağatay Demir, bu yüzden yatmadan en az iki saat önce yeme içmeyi kesmekte fayda olduğunu ifade etti. Özellikle yatmadan önceki üç saatte tüketilen acı, yağlı, baharatlı ve asitli yiyecekler gastroözefajiyel reflüyü tetikleyebiliyor.

Eğer kişinin reflü sorunu varsa özellikle akşam saatlerinde reflüyü tetikleyen turunçgiller, çikolata, baharatlı yiyecekler, yüksek yağ içeren besinler, alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Çağatay Demir, "Eğer televizyon izlerken bir şeyler atıştırmayı seviyorsanız, bu durum sizin fazla yemenize sebep olacaktır. Küçük bir kâse yemeyi planlarken, kendinizi hepsini yemiş olarak bulabilirsiniz. Bu nedenle sadece yediğiniz yiyeceğe odaklanın." dedi.

ZAMAN 
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Kış mevsiminde nasıl beslenmeli?
« Yanıtla #3 : 10 Kasım 2012, 09:43:23 »

Kışa özel beslenme önerileri
Kış mevsiminin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde, C vitamininden zengin gıdalar ve kuru meyvelerin tüketilmesi önerisinde bulunuldu.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz Çabalar, kış mevsimi nedeniyle insanların kapalı mekanlarda sıkışıp kaldığını, hareket etme ve aktivitede bulunma oranlarının düştüğünü etti.

Çabalar, ''Hazır gıdalar yerine geleneksel bildiğimiz bu kuru meyveleri, yağlı tohumları, çerez tarzı, fındık, fıstık, ceviz tarzı yiyecekleri daha çok öneriyorum'' dedi.

C vitamini yönünden zengin olan yiyeceklerin de kış döneminde sıkça tüketilmesi gerektiğini ifade eden Çabalar, ''C vitamini dediğimiz zaman aklımıza hemen mandalina, portakal, limon gibi yiyecekler geliyor. Gerçekten bu tarz yiyecekleri de günlük yaşantımızda asla ve asla ihmal etmeden tüketmemiz lazım, bolca tüketmekte yarar var'' şeklinde konuştu.

Çabalar, ''Kış döneminde yaz dönemi gibi terlemiyoruz ama su alımını günlük 2,5 litrenin altına kesinlikle düşürmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
 haberkita


**********************************************
Kış Aylarında Ne Yemeli?

Hastalıklar kış aylarında artıyor. İşte vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren kış besinleri..

Kış, vücut direncinin en çok düştüğü mevsim. Soğuk, beraberinde bir çok hastalığı getiriyor. Kış aylarında hastalıklara karşı imdada yetişenler ise meyve ve sebzeler.

Kış sebzeleri, çeşitliliği ile pazarları süslüyor. Kimi bol C vitamini içeriyor, kimi ise mikropların hızla yayıldığı soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

İşte Kışın İmdada Yetişen Sebze ve Meyveler
Amerikan Sağlık Örgütü, kışın daha çok faydanılması gereken 10 besini ve faydalarını açıkladı.
Lahana; Kalp hastalıkları ve kanser türlerine karşı koruyucu...

Vitamin deposu Brokoli; bağışıklık sistemimizi korurken, göz sağlığını da olumlu etkiliyor.

Pırasa; içerdiği kükürtlü bileşenler sayesinde güçlü bir antioksidan ve kan yapımı içinde oldukça önemli.

Turp; karaciğer ve midenin dostu....

Greyfurt, kabak, tatlı patates, brüksel lahanası, sarımsak ve kestane de en sağlıklı kış besinleri arasında yer alıyor.

Posa yönünden zengin sebze ve meyveler, sindirim sisteminin dostu. Ancak, hastalığı olanların bu besinleri tüketirken bazı noktalara dikkat etmesinde yarar var.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Acet, patatesin içinde bulunan potasyumun kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu hatırlatarak ekliyor:

"Aynı kestanede olduğu gibi içerisinde bulunan karbonhidrat türevi düşünüldüğünde diyabetik hastalarda kontrollü olarak tüketilmesinde fayda var"

Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı bir hayat için günde 400 gram sebze-meyve tüketilmesini tavsiye ediyor.
trt.net.tr



« Son Düzenleme: 10 Kasım 2012, 09:47:58 Gönderen: mazhar »