Gönderen Konu: Kışın kilo almama tüyoları  (Okunma sayısı 3793 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
Kışın kilo almama tüyoları
« : 20 Şubat 2009, 01:11:48 »

Kışın hareketimiz azalıyor, yediklerimiz farklılaşıyor. Tatlıların ve kebapların peşinden daha çok koşuyoruz. Baharda ise tüm kışın bilançosunu terazide topluca alınmış kilolar olarak görüyoruz. Oysa bazı önlemlerle, teraziden mutsuz inmemek mümkün..

International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Dilem İrkin, kışın kilo almanın sebebini şöyle açıkladı: Kışın çevre ısısı düştüğü için vücudumuz standart sıcaklığını korumak istiyor. Ancak vücudumuz bunu isterken metabolizma hızı yükseliyor ve enerji açığı artıyor. Enerji açığını giderebilmek için de daha fazla enerji verecek karbonhidrat ve yağ gruplarını istemeye başlıyor. Bunlar da daha çok kilo alımına neden oluyor.

NE YAPALIM DA KİLO ALMAYALIM?
Dilem İrkin, kış aylarında hem bağışıklığımız güçlendirecek, hem de kilo aldırmayacak tüyoları şöyle açıklıyor:
* Bağışıklık sisteminin zenginleşmesi için A, C, E vitamini, selenyum, magnezyum, çinko alınmalıdır.
* A vitamini yumurtanın sarısı, ciğer, yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Turunçgiller, mandalina, portakal, greyfurt gibi, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini içeriyor.
* C vitamini tüketirken meyve suyunu sıkıp, bir saat sürahide bekletirseniz faydası kalmaz. Aynı şekilde yemek yaparken sebzeyi saatlerce yıkıyor, birçok parçaya bölüp, ağzı açık pişiriyorsanız yine vitamin kaybı olur.
* E vitamini kuru baklagil, yağ, fındık, fıstık gibi besinlerde bulunur. E vitamini kalbi korur, antioksidan etkisiyle gıdaların bıraktığı serbest radikaller dediğimiz bize zarar veren bileşenlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
* Selenyumun kaynağı ise deniz ürünleridir. Hayvansal gıdalarda da bol bulunur.
* Kış aylarında D vitaminin en zengin kaynağı olan güneş ışınlarından mahrum kalıyoruz. Bu sebeple güneşli günlerde biraz dışarı çıkmak, yürüyüş yapmak gerekir.
* Besin olarak balık oldukça yararlıdır. Zengin bir Omega-3 kaynağıdır. Haftada iki defa balık tüketmek iyidir. Ancak balık kızartma olarak değil, ızgarada yağ ekleyerek tüketilmelidir.
* Çinko büyüme, gelişme, doku onarımında ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir mineraldir. Çinko süt ürünleri, et ürünleri, hayvansal gıdalar ve bitkisel gıdalarda bulunur. Hayvansal gıda olanı ise daha zengindir.
* Magnezyum kasların gevşemesi için gereklidir. Bununla birlikte bağışıklık sistemimiz için de gereklidir. Tam buğdaydan yapılmış makarna ve ekmek bu açıdan önemlidir. Çünkü tam buğday ayrıştırılmamıştır ve magnezyum için destekçidir.

En yüksek C vitamini kuşburnu çayında
Dilem İrkin, kış aylarında çay ya da kahveye nazaran en fazla kuşburnu çayını tavsiye ettiklerinin altını çiziyor. Çünkü kuşburnu çayı, C vitamini içeriği en yüksek çaylardan biridir. Ama çay tüketirken ikinci grup rezene tercih edilebilir; çünkü rezene iyi bir gaz gidericidir. Yemekten sonra mideyi rahatlatır. Yeşil çay günde iki ya da üç kere içilebilir. Fakat yeşil çay konusunda şuna dikkat etmek gerekiyor: Kişinin yüksek tansiyon problemi varsa kalp ritmini artırdığından yeşil çay bu durumu tetikleyebiliyor. Bazı kişilerde uykusuzluk, huzursuzluk yaratabiliyor.

Probiyotik ürünlerin faydası var mı?
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ‘probiyotik’ ürünlerin faydalı olup olmadığı konusu büyük merak uyandırıyor. Barsaktaki mikrobiyal dengeyi düzenleyen yararlı bir bakterinin adı olan probiyotik’i içeren ürünlerin bağışıklık sistemini destekleyici etkileri vardır. Günde bir porsiyon probiyotik ürün tüketmek; süt, yoğurt, kefir gibi ya da tabletleri kullanmak bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkili olmaktadır.

Ntv

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kışın vücut ve metabolizma kendini koruma altına almıştır ve daha yavaş çalışmaya başlar. Yeme ihtiyacı artar, özellikle çok fazla karbonhidratlı yiyecekler yeme ihtiyacı başgösterir.

Terleme de çok az olduğundan metabolizma hızı minimumdur. Bu dönemde dikkat edilmezse kilo artışı kaçınılmaz hale gelir.

Bağışıklık sistemimiz, havalar soğuyunca grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklara karşı kendini korumak için yağ yakımını engeller. Kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini biraz daha güçlendirmek gerekir. Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde ise yeterli ve dengeli beslenme yatar. Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına neden olur. Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir.

Metabolizmayı hızlı çalıştırmak için..

İyi bir kahvaltı ile güne başlamak, hem direncinizi korur hem de kilo kontrolüne yardımcı olur, hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engeller.

Susamadan su için

Su vücudumuzdaki bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Kışın su kaybımız daha az olduğu için susama hissimiz azalır, ancak su ihtiyacımızı yine de karşılamamız lazım. Susamasanız bile günde 2-2,5 (10-14 bardak) litre su tüketin.

Siyah çay ve kahve yerine bitki çayı, içinizi ısıtmak için daha iyi bir seçenek

Kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Ama kafein-tein içeriği yüksek olan çay-kahve tercih edilir. Oysa kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.

Greyfurt, lahana ve maydanoz kış hastalıklarından korur

Kış hastalıklarından korunmak için A ve C vitaminini yeterli almak gerekir. Portakal, mandalina, greyfurt, havuç, kivi, karnabahar, lahana, brokoli, Brüksel lahanası, maydanoz, tere, ıspanak A ve C vitamininden zengindir. Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fiziksel aktiviteler azalır. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık sorunu kendini gösterir. Bu nedenle kuru baklagillerin, kepekli tahılların (esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna/pirinç/erişte/un) tüketimine ağırlık verilmeli.

Yağı, şekeri azaltın!

Kış yaklaştıkça, vücudumuz ısı değişikliğine uyum sağlayabilmek adına harcadığı enerjiyi düşürür. Azalan fiziksel aktiviteye paralel olarak yağ ve şeker tüketimi de kısıtlanmalıdır.

Haftada 2-3 kez balık yiyin

Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, vücut D vitamini gereksinmesini karşılayamaz. Güneşli günlerde 20-25 dk güneş ışığından direkt olarak yararlanarak (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2-3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Tatlı sizi ısıtmaz!

Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalıdır. Enerji ihtiyacının karşılanması için fast food ya da yağdan, şekerden zengin gıdalara yönelmek doğru değildir. Soğuk günlerinde "tatlı yersem ısınırım" mantığından vazgeçilmeli, yeterli ve dengeli beslenerek vücudun ısı dengesinin korunması sağlanmalıdır.


***

2 ayda nasıl 25 kilo verilir?

Egzersiz yapmadan, yorulmadan kilo vermek ister misiniz? Son moda diyetler, haplar ya da takviye ilaçlar olmadan, sağlıklı beslenerek kilo verebilirsiniz. Nasıl mı?

Ehow.com isimli sitede yer alan habere göre, kilo vermek için öncelikle buna inanmanız gerekiyor, sonra ise beslenmenizi düzenleyerek, sağlıklı gıdalar tüketerek kilo vermeye yardımcı olabileceğiniz belirtiliyor. İşte size 2 ayda 25 kilo verdiren öneriler:

Amaç belirleyin: Kilo vereceğinize önce kendinizin inanması gerekiyor. "Ben 2 ayda 25 kilo vereceğim" şeklinde bir amaç belirlemeli ve kendinizi motive etmelisiniz. Bu amacınızı bir kenara yazın ve asla vazgeçmeyin.

Plan yapın: Şimdi plan yapın. Hedefinizi belirledikten sonra bunu nasıl başaracağınız çok önemli. Günlük aktiviteleriniz başarılı bir şekilde beslenmenizle ve kilo verme hedeflerinizle uyumlu olmalı.

Planım sağlıklı yemek yemek: Tükettiğimiz gıdaların yüzde 75'i veya yüzde 80'i taze sebze ve meyvelerden oluşmalı. Aynı zamanda günde 8 bardak su içmelisiniz. Ayrıca yemeğinizi erken saatte yemek, sık sık yemek, yeşil çay içmek gibi yaşam tarzındaki değişiklikler de kilo vermenize yardımcı olacak.

İlerlemenizi kaydedin: Günlük ne yediğinizi ve ne kadar kilo verebildiğinizi kaydedin. Bu şekilde yazmak hedefleriniz üzerinde odaklanmanıza yardım eder ve bu, bir sonraki yemeğinizin sağlıklı olması için önemlidir.

Kendinizi eleştirin ve düzenleyin: Nasıl ve ne kadar yediğimizi eleştirmeliyiz. Endişelenmeyin. Günlük aktivitelerinizi kaydedin ve buna göre az mı çok mu yaptığınızı belirleyerek, bunları düzenleyin.

Kendizi ödüllendirin: Hedeflerinizi başarmak için yukarı çıkışlarınız ve düşüşleriniz olabilir. Hayatta iyi ve kötü günler var. Yaptığınız günlük aktivitelere odaklanın. Ödülünüz asla beslenmenizi bozacak şekilde olmamalı. Örneğin, ödül olarak film izleyin, kitap okuyun, sinemaya gidin.

Şükredin: Dua edenler, daha az endişelenir, kendini ve yaşam tarzını değiştirir. Dengesiz beslenme gibi olumsuzlukları hayatından çıkarır. İnanmadan kilolarınızdan kurtulamazsınız. Her gün kilolarınızdan kurtulduğunuz için dua edin.

Evet, egzersiz yapmadan da kilo verebilirsiniz, ancak egzersiz bu kilonuzu korumanıza ve yeniden kilo almamanıza yardım eder. Yaşam tarzınızda yaptığınız değişiklikler yanında spor da yapmalısınız

Dyt.Yeşim Çelik

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kışın kilo vermek değil kilo almamak önemli
« Yanıtla #2 : 29 Ocak 2010, 05:21:31 »
 
Kışın telaşına ve rehavetine düşmeye gerek yok. Sağlıklı ve bilinçli beslenerek hastalıklardan korunabiliriz. Bunun için de doğru besini doğru zamanda almak lazım.
 
 
Örneğin, tam da mevsimi gelmişken brokoli ile ilk adımı atmalı, havuç ile devam etmeliyiz. Kışın kendinizi brokoli ile yeniden canlandırın.

Kış aylarında doğru beslenerek kilo almamak için işe bağışıklık sisteminizi güçlendirerek başlayın. Bunun için de önce brokoli kürü ile havuç rendesini salatalardan eksik etmeyin. Günde en az bir bardak kuşburnu çayı için ve haftada 3 kere balık yemeyi de unutmayın.

Soğuk havalarla birlikte hepimizde 'Aman hastalığa yakalanmayayım.' telaşı başlar. Enerji ihtiyacının artması, evde geçirilen zamanın daha fazla olması ve yüksek enerjili besin seçiminin artışıyla birlikte atıştırma isteği de giderek yükselir. Medical Park Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran, hasta olmama telaşına düşmek yerine bilinçlenip sağlıklı ve zayıf bir kış geçirmenin yollarını anlattı.

Hastalanmamak önce bağışıklık sistemimizi güçlendirerek işe başlamamız gerektiğini söyleyen Keservuran, "Kışın telaşına ve rehavetine düşmeye gerek yok. Sağlıklı ve bilinçli beslenerek, hastalıklardan korunabiliriz. Bunun için de doğru besini doğru zamanda almak lazım. Örneğin, tam da mevsimi gelmişken brokoli ile ilk adımı atmalı, havuç ile devam etmeliyiz. Kışın kendinizi brokoli ile yeniden canlandırın. İster yoğurtlu sarımsaklı brokoli salatası, ister çiğ bademli, balsamik sirkeli brokoli salatası, isterseniz cevizli, nar ekşili brokoli salatası ile sofranızı renklendirin, isterseniz mevsim sebzeleri ile bol baharatlı brokoli çorbanızı tüketin. Brokoli, yüksek antioksidan içeriği ile vücut direncini artırır ve daha rahat bir kış dönemi geçirmenizi sağlar." diyor.

Kışın sebzeler sofradan eksik olmasın

Bahar ve kış ayları boyunca salatalarınızdan havuç rendesini eksik etmeyin, yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Şeker hastalığınız veya karaciğer rahatsızlığınız yok ise gün aşırı 1 bardak havuç suyu içerek antioksidan alımını daha da artırabilirsiniz. Şeker hastalığınız yok ise kış ayları boyunca hem artan enerji ihtiyacını karşılamak hem de güne güçlü başlamak adına kahvaltıda 1 tatlı kaşığı çiçek balı veya 1 yemek kaşığı kara üzüm pekmezi tüketebilirsiniz.

Tükettiğiniz her lokmanın kaliteli olmasına özen gösterin

Her gün 1 kupa kuşburnu çayınızı içmeyi ihmal etmeyin, kan şekerini dengelemek adına içtiğiniz tüm çaylara çubuk tarçın eklemeyi de unutmayın. Güneşten mahrum kaldığımız kış aylarında D vitamini ihtiyacınızı karşılayabilmek için haftada en az 3 kere balık eti tüketmeye çalışın. Av yasağının da kalkmasıyla çeşitlenen balık reyonlarında tercihinizi hamsi, istavrit, çinekop, ithal somondan yana kullanın. Diğer günlerde ise sofranızda hindi etine yer verin. Hindi eti hem demir minerali açısından zengin hem kolesterol içeriği düşük hem de zengin protein kaynağıdır. Et grubu besininizi pişirirken ızgara, buğulama, fırın gibi sağlıklı pişirme tekniklerini tercih edin.


Kışın bağışıklık sistemini güçlendirerek ince kalmanın püf noktaları

Yaşlılar haftada 2 gün 1 tam yumurta tüketebilir, haftanın 7 günü ise 1 katı yumurta beyazı mutlaka tüketilmeli.

Yetişkinler haftada 3 gün, çocuklar ise haftada 4-5 gün 1 tam yumurta tüketebilir.

Yine zengin omega 3 kaynağı olan cevize günlük beslenmemizde yer vermeliyiz.

Kilo alımını engellemek, kan şekerimizi dengelemek adına ara öğün tüketimi adeta bir kanun.

Ara öğünde; 1 tam ceviz içi yanında sevdiğiniz, antioksidan ve C vitamini içeriği yüksek olan bir meyve tüketmeniz oldukça zevkli bir tercih olabilir. Örnek: 1 tam ceviz içi + 1 adet kivi / 1 orta dilim ananas / 4 adet günkurusu + çubuk tarçınlı kuşburnu çayı, adeta hastalıklardan korunma kalkanınız hazır.

Ara öğünlerde kek, kurabiye yerine, 1 küçük kâse yoğurdu toz tarçın ile renklendirip tüketebilirsiniz.

Meyve tercihlerimizde turunçgillere–portakal, limon, mandaline özellikle yer vermeliyiz. Portakal, limon, mandalini kabuğunu soyup tüketiyoruz, bu meyvelerin kabuklarının da antioksidan ve C vitamini açısından bir cevher olduğunu unutmamalıyız.

Yoğurdunuzun içine rendeleyeceğiniz portakal veya mandalin kabuğu bu cevherden faydalanmanın bir yolu olabilir. Demlediğiniz bitki çayınızın içine 1 dilim portakal kabuğu ekleyebilirsiniz.

Çocuklarınıza sadece portakal suyu sıkmayın, portakal + havuç + elma + ananas suyunu karıştırın, böylece C vitamini deposunu antioksidanlarla da zenginleştirmiş olacaksınız.

Yemeklerde bol baharat kullanın, acıbiberin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini unutmayın.
 
B grubu vitaminlerden zengin tam buğday ve çavdar ekmeğini mutfağınızdan eksik etmeyin.

Son olarak haftada 1-2 gün sofranızda zengin protein ve demir kaynağı olan yeşil mercimeğe yer verin

(zaman)