Gönderen Konu: Balkonda Bahçe Mimarisi: Hobi Bahçe  (Okunma sayısı 5232 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Balkonda Bahçe Mimarisi: Hobi Bahçe
« : 20 Haziran 2013, 16:40:42 »

Balkonda Bahçe Mimarisi: Hobi Bahçe


İnsanlar günümüzde bahçeden, topraktan, tabiattan uzak bir hayat yaşıyorlar. 1+1 – 2+1 – 3+1 odalı, küçücük balkonu olan dairelere kendi istekleriyle hapsolmuş durumdalar. Şehir hayatının temposu ve stresi arasında kalan pek çok insan, bir saksıda da olsa balkonunda çiçek bulundurmak istiyor. Hatta bu konuya kafa yoran mimarlar da var. Onlar da yaptıkları inşaat projelerine geniş balkon ve teraslar koyarak, bitkilere özel yer tahsis ediyorlar. Biz de bu yazıda, siz okurlarımıza balkon bitki yetiştiriciliği ve balkon peyzajı hakkında pratik ipuçları vereceğiz.

Saksının ebatları önemli

Balkonda bitki yetiştirmek için, öncelikle bitkinin türüne uygun bir saksı belirlemek gerekiyor. Hazır saksılar (10x10x20,10x10x40, 10x12x60 gibi ) bitkiye dar ve küçük geliyor. Bitkiler küçük saksılarda iyi yetişme ortamı bulamıyor, toprak miktarı az olduğundan, yeteri kadar vitamin alamıyor. Balkon bitkileri genelde yazın dikilmeye başladığından bu küçük saksılardaki toprağı güneş hemen kurutuveriyor. Yeni alınan bitkiler sera ortamından geliyorsa, üç gün sonra solabiliyor. Bunun için, saksıların normalden daha büyük, geniş ve derin olması gerekiyor.

Saksıların derinliği lavanta, ortanca, biberiye veya mevsimlik çiçekler ( begonya, sardunya, kadife, petunya, camgüzeli ) ve bitkiler için en az 20 cm genişlik 25-35 cm derinlikte olmalıdır. Çiçek dikeceğiniz saksı plastikten değil de ağaçtan yapılmış olursa, bitkiyi güneşten daha iyi muhafaza edebilirsiniz. Yani saksı güneş sıcaklığını en az geçiren yapıda olmalıdır. Devamlı yeşil kalabilen bodur çam, top mazı, sipiral, leylandi gibi fidanlar ise daha geniş daha derin (30x30x50) saksılara dikilmelidir. Her ne kadar saksınız büyük de olsa balkonda su çok önemli.

Çiçeklere su vermeyi unutmayın!

Bitkileri balkona koyduktan sonra düzenli olarak su verilmelidir. Evde fazla duramayan bir aileyseniz, sulama problemini otomatik mikro damlama sistemi kurarak çözebilirsiniz. Balkonda ne tür bitki yetiştirebileceğiniz konusu ele almadan bir hususu daha anlatalım. Çiçekli bitkileriniz varsa onu hiç mi hiç ihmal edemezsiniz. Sebebini bir tefekkür edin bakalım! El cevap: Bitkinin çiçekleri aynı zamanda tohumdur. Balkondaki bitkinin çiçekli olması, üzerinde ne kadar çiçek varsa neslinin de o kadar çoğaltabileceği manasını taşır.

Evin hobi bahçesi


Şehirde yaşayanlar topraktan uzak kaldıkları için balkonlarda hobi bahçesi oluşturmak istiyorlar. Pratik olarak şunları tavsiye edebiliriz. Balkonda sebze yetiştirilebilir, bu noktada içiniz rahat olsun. Balkonu biraz geniş olanlar biraz gayret göstererek güzel bir hobi bahçesi kurabilirler. Evin olduğu yer trafiğin pek olmadığı korunaklı bir alansa, balkonda biber, süs kabağı, salatalık, domates ve patlıcan yetiştirilebilir. Eğer günlük bakabilirseniz biber ve domates hobi bahçeniz için idealdir. Sıcak ve güneşli yerlerde bu sebzeler çok iyi yetişirler. Bulunduğunuz yer hava kirliliğinin fazla, trafik akışının yoğun olduğu bir yerde, “kendim yetiştirdim, diyerek oradaki sebzeleri yemek, sıhhatli olmayabilir Maydanoz, soğan, kekik, nane ise domates ve bibere nazaran daha kolay yetiştirilir. Hatta balkonunda buğday yetiştirenler bile var.

Balkonda buğday

Balkonda buğday da yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? “Bu da nerden çıktı?” diyebilirsiniz. Geçen ay bir okuyucumuz, balkon için ne tür bir toprak alması gerektiğiyle alakalı malumat istedi. Herhangi bir yerden alıp kullanılabileceğini söyledim. “Hayır, ben daha özel bir toprak istiyorum.” deyince, konuyu biraz açmasını istedim. Detayları pek anlatmak istemedi. Çocuklarının bir hastalığından dolayı doktorlar buğday çimeni suyu tavsiye etmişler. Ona en doğal şekilde balkonda buğdayın nasıl yetiştirilebileceğini anlattım.

Yeni nesil için çiçekler

Bazen düzenleme yaparken, çocukları da hatırlamamız gerekiyor. Onlara balkonda ya da bahçede ufacık bir yer ayırmak tabiatla bağlantı kurmalarına vesile olabilir. Bu küçük alana çocuğunuz birkaç çiçek dikip onları takip edebilirler. Böylece oraların da küçük alanda mini bir yerleri olur.

Yeni nesil, yakın zamana kadar ev kültürünün vazgeçilmezi olan balkon çiçeklerini, okullarda hobi dersi olarak okuyacak kadar unutmuşa benziyor. Daha eski dönemlerde bunlar okulda değil de komşulardan öğrenilirdi. Anne, arkadaşının evinde görüp beğendiği çiçeğin fidesini alır, balkonundaki saksıya diker çocuğu da öğrenirdi.

Hatırınızda bulunsun! Çiçekleri dengeli gübreler ve iyi beslerseniz çiçeklenme, gövde ve yaprak gelişimi güzel olur. İyi bir gübrede fosfor oranı %15-22, azot oranı %10-15, potasyum oranı da asgari % 5-10 düzeyinde olmalıdır. Canlı dokularda az da olsa mutlaka bulunması gereken iz elementleri ise %1-2 oranında yeterlidir. Kaliteli bir toprakta %30 torf, %10 ponza, %20 yanmış ahır gübresi ve %40 bitkilerden elde edilen toprak bulunur.

Balkonları süsleyen 5 çiçek


1. Begonya

Begonyalar, aydınlık ve güneş gören yerlerde iyi yetişir. Yarı gölge yerlerde boyu fazla uzar ve az çiçek açar. ilkbaharda hava sıcaklığının 16-22 derece olduğu günlerde ekilebilir. Camekânlarda yetişecekse şubat ve eylül aylarında ekilmesi uygun olur. Bir de rex katmerli begonyalar vardır. Onlar dış mekânda direk güneş ışığından uzak olmalıdır. iç mekânlarda ise aydınlık yerlerde güzel gelişirler. Begonyaları hazır fide olarak almak daha uygundur. Sizlere bir ipucu, balkonunuzdaki begonya saksılarınızı kışın içeriye alır veya onları soğuktan koruyabilirseniz, çiçeğinizin ömrü uzar, en az beş yıl daha canlı kalır.

2. Cezayir Menekşesi

Cezayir menekşesi sarkık dallar veren, mavi çiçekli veya dik duran, bordür bitkisi gibi kullanılan; beyaz, mavi, kırmızı pek çok çeşidi olan çok yıllık bir bitkidir. Gölge ve yarı gölge alanları daha çok sever. Aza kanaat eden bir bitkidir. Her toprakta yetişebilir. Saksılarda yetiştirilerek yüksek yerlere, balkon kenarlarına asılırsa, aşağı doğru sarkarak güzel bir görüntü oluşturur. Mart ayında ekilir. Kök çeliği ya da ayırma yöntemi ile daha kolay yetiştirilebilir.

3. Kadife / Hint Karanfili

Kadifenin değişik tür ve renkleri vardır. Kahverengi katmerli olanları makbuldür. Limoni renkleri, büyük ve küçük çiçekli çeşitleri de bulunur. Kendisi suyu sever; ancak çiçekleri asla sevmez. Yani sularken bitkinin dibine su vermelisiniz. Her çiçek gibi kadifeler de güneşi severler. Bulunduğunuz bölgeye göre değişse de ekim zamanı nisan ayıdır. Daha erken ekilirse soğuktan etkilenirler. Bol tohum verir ve çok çiçek açarlar.

4. Camgüzeli

Camgüzeli, çok renklidir ve birçok çeşidi vardır.

Kışın balkondan içeriye alırsanız kış boyunca çiçeklenir. Cezayir menekşesi gibi aza kanaat edebilen bir bitkidir. Camgüzelinin de katmerli ve çiçekli olan türleri mevcuttur. Yarı gölge alanları severler. Gölge alanlarda da dayanıklıdırlar. Balkonda rüzgâr almayan köşeler bu çiçek için daha uygundur. Direk güneş ışığından kesinlikle hoşlanmaz ve hemen yapraklarını büzerler. Camgüzeli, tohum ve çelikleme yöntemi ile kolayca çoğaltılabilir. Ancak evde seradaki tohum ortamını oluşturmak zor olabilir. Bu sebeple siz en iyisi çelik yapmayı deneyin, o zaman daha başarılı olursunuz.

5. Sardunya

Sardunyalar güneşi çok severler. Fazla çiçek açmaları güneş ve yetişme ortamındaki besin elementlerine bağlıdır. Pembe, sarı, beyaz ve kırmızı tonlarda güzel çiçekleri vardır. Düz ve sakız sardunyası, katmerli, çiçekli gibi çeşitleri vardır. Sakız sardunyalar yarı gölge alanlarda da güzel gelişme gösterir. Zengin karışıma sahip humuslu topraklarda güzel çiçeklenme yaparlar. Üreme şekli tohumla olsa da çelikleme yöntemi sardunyalar için daha pratiktir. Komşunuzda beğendiğiniz bir sardunya türü varsa, hemen bir dal rica edin, bir hafta suda bekletip saksınıza koyun, çiçeği hemen güneşe çıkarmayın, kök sisteminin oluşmasını bekleyin; bütün bunları çocuğunuzla beraber yapın, ileride çiçekleri sadece kitaplardan öğrenmek zorunda kalmasın. Ne demişler, “Ağaç yaşken eğilir.”


Haber Merkezi | 06 Haziran 2013 | İnsan ve Hayat Dergisi