Gönderen Konu: Konsantrasyon problemlerinizi kesinlikle hafife almayın.  (Okunma sayısı 2387 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599


Bu yazımda artan bilgi kirliliği ve konsantrasyon bozukluğuna dikkat çekmek istiyorum. Bundan 10-15 sene evvel, günlük gazete ve akşam haberlerine paralel şekilde yaşarken, haber ve ekonomi ağırlıklı kanalların yayın hayatına başlaması, internet hizmetlerinin gelişerek bir iki tıklama ile saniyeler içinde milyarlarca bilgiyi önümüze sunması ve bütün teknoloji kaynaklarının kendi hizmetlerinin yanı sıra, reklam pastasından pay alma kaygısı ile sürekli bir haber akışı sağlaması, bilgi bombardımanı altında hayatımıza devam etmeye çalışıyoruz.

Öncelikle Konsantrasyonun tanımını inceleyelim : "Konsantrasyon, bir konuya zihinsel olarak belli bir süre odaklanabilmektir. Konsantrasyon süresi, kişiden kişiye değişebildiği gibi; aynı kişide konu ve yapılan işe göre de değişiklik gösterebilir.Genellikle sevdiğiniz,merak ettiğiniz,önemsediğiniz ve yapabildiğiniz işlere daha uzun süre konsantre olabilirsiniz.

" Yani bir anlamda yaşamımızı istediğimiz gibi çekip çevirebilmenin en önemli etkenlerinden birisidir Konsantrasyon. Başarılarımızı, motivasyonumuzun sürekliliğini sağlamak ve sürekli dalgınlık sonucu istenmeyen zararları engellemek ve konsantrasyonumuzu kaybetmemek için bu konuya zaman ayırmalıyız.

Mesela; Okumaya başladığınız bir yazının içinde birdenbire kendinizi farklı düşüncelerde bulup, şu ana kadar okuduğunuz kısımdan hiçbir şey anlamadığınıza çokça şahit olmuşssunuzdur. Çünkü yazıda geçen bir kişi ismi yada mekan ismi bizi daha önceki hatıralarımıza götürür ve bunu düşünmeye devam ederiz.

Aynı şekilde karşımızdaki kişi ile sohbet ederken birdenbire onun anlattıklarını duymamaya ve önceki bir deneyimimizi zihnimizde canlandırmaya başladığımızı farkederiz. Bu yüzden çoğu zaman okuduğumuzu tekrar baştan okumak, karşımızdaki kişiye "Kusura bakmayın, dalmışım!... "demek uygun kaçmayacağı için, yaşamımızda uçları birbirine bağlanmamış düğümler meydana gelmektedir.

Daha önceleri sıklıkla benim de başıma gelen bir durum da buna örnek olabilir; Trafikte iken, yol ayrımından girmem gereken bir yere yaklaşırken her nasıl oluyorsa, birdenbire kendimi yanlış yolda buluveriyorum. Çünkü gördüğüm bir nesne yada radyoda duyduğum bir müzik yüzünden düşüncelerimde dalıp gitmek sureti ile girmem gereken yerden girmediğimi geç de olsa farkediyorum. Bu şekilde birçoğumuzun randevularına geç kaldığını tahmin edebiliyorum. Sizinde buna benzer bir probleminiz varsa konsantrasyonunuzu etkileyen faktörleri belirlemeli ve konsantrasyonunuzu arttırıcı alıştırmaları sık sık yapmalısınız.

Öncelikle konsantrasyon probleminiz olup olmadığını anlayabilmek için alıntı olan örnek bir alıştırma deneyebilirsiniz. Bir yol boyunca yürüyerek, nefesinizi 1''den 10''a kadar sayın. Bitince tekrar 1''den başlayıp 10''a kadar sayın. Bu işlemi üstüste kaç kez yapabildiğinizi görün. İdeal olanı 5-6 kezden az olmamak koşuluyla daha fazlasıdır. Dalgınlıkla 10''dan sonra tekrar 1''e dönmek yerine 11, 12, 13 gibi saymayı sürdürdüğünüzde en son kaçta kaldığınıza dikkat edin. İşte bu sayı, sizin ne kadar uzun süre dalabildiğinizin bir ifadesi olabilir. Gerçekten çok dalgın kişilerin 120''lere kadar saymaya devam ettikleri görülmüştür.

Sıralama yönteminden bahsedelim dilerseniz ;

İşyerinizde değerlendirmeniz gereken bir raporu okuyorsunuz ve raporda geçen Antalya kelimesini okuduğunuzda , geçen yaz tatil yapmaya gittiğiniz yeri hatırladınız. Daha sonra Antalya da kaldığınız yerdeki güzel yemekleri anımsadınız, Ardından yemekten sonra yürüyüş yaptığınız deniz kıyısı aklınıza geldi, güneşin batımında ayaklarınızın kuma batıp batıp çıktığı , köpüklü suların ayaklarınıza masaj yapar gibi rahatlattığı bir yerde olduğunuzu düşündünüz.

Birdenbire irkildiniz ve hayallere nasıl dalıp gittiğinizi farkettiniz. Sıralama yönteminde farkedeceğimiz en önemli şey, birden fazla kelime grubunun geçtiğini bilmek ve kendimize geldiğimiz andan itibaren geriye doğru adımlarla bize hangi düşüncemizin, diğer hangi düşünceyi anımsattığını hatırlayabilmektir.Sıralamamız Antalya > Kaldığınız Yer > Güzel Yemekler > Akşam Yemeği Sonrası Yürüyüşler > Kumsalda Yürüyüşü Keyfi > Deniz'in Köpüklü Sularında Yürümek şeklindedir.

Sıralama yönteminde bunu ;

Denizin Köpüklü Sularında yürürken Kumsalda Yürüyüş keyfini, Akşam yemeğinden sonra bu yürüyüşleri güzel yemeklerin sindirimi kolay olsun diye kaldığımız yer olan Antalyada yaptığımız şeklinde hatırlamamız gerekir. Düşüncelerden düşüncelere sıçramak saniyeden bile daha kısa bir sürede olacağı için çok dalgın kimselerde, kendine gelme süresi daha uzun zaman alabilmektedir. Çünkü asıl konularından o kadar uzaklaşırlar ki, aldıkları keyif yüzünden, mevcut durumlarına hemen dönmek istemeyebilirler.

Konsantrasyonunuzu daha uzun süre sürdürmek için , bu düşünce sıçrayışlarını geriye doğru adımlarla takip etmeyi olmazsa olmaz şeklinde bir alışkanlık olarak kabul edin. Bu alışkanlığınızı geliştirdikçe, dalgınlık yerine bilinçli bir hayal kurma süreci başlatacak ve artık birkaç düşünce sıçrayışında hemen bunu farkedecek ve neyi, neyin çağrıştırdığını anlayarak hemen işinize , odaklanmanız gereken konuya dönebileceksiniz.

Konsantrasyonunuzu etkileyen en önemli meselerden birisi de ; olumsuz düşünceler ve çözümlenemeyen problemlerdir. Olur olmaz zamanlarda kendimizi bu tip sorunlarla boğuşurken farkediyorsak, kendiniz için sadece bunları düşünmeye zaman ayırmanız faydalı olabilir. Sorunlarınızı yerli yersiz düşünmek ve veriminizi düşürmek yerine sadece bu sorunun çözümüne yönelik neler yapılabilir şeklinde 10-20 dakikalık zaman dilimleri ayırarak konu üzerinde kendi baskınızı gösterebilirsiniz.

Bir anlamda zihniniz size itaat etmeyerek sürekli problemleri aklınıza getireceğine , sadece sizin belirlediğiniz zaman dilimleri içinde bu sorunu çözmek için uğraşmanız, hakimiyetin sizde olduğunu daha belirgin bir şekilde hissettirecektir.

Aldığım Konsantrasyon Seminer'i sonrasında, büyük farklılıklar yaşadığımı söyleyebilirim. Bana kalırsa, Çağımızın hastalığı olan konsantrasyon problemi için profesyonel bir yardım almak gerçekten kendinize yapacağınız en büyük yardımdır. Önemsemeden geçtiğimiz ama günde birkaç hayati hataya da neden olan bu eksikliğimizi kabullenmek zorunda değiliz aksine iradenin kimde olduğunu göstermek sureti ile ipleri elinize almak için önerdiğim yöntemlere hayatınızda yer verebilirsiniz.

Yazan : Turgay GEZİCİ- bilincaltı.com
〰〰〰〰🐠