Gönderen Konu: Mahyaların yerini dijital ekranlar aldı  (Okunma sayısı 4082 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Mahyaların yerini dijital ekranlar aldı
« : 14 Eylül 2009, 00:47:53 »



Dünya Bülteni / Haber Merkezi

On bir ayın sultanı Ramazan'ın en güzel sembollerinden olan mahyalar, baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojiye yenildi. Türkiye'nin birkaç camiinde kurulan mahyaların yerini cami girişlerine konulan dijital ekranlar aldı. Birçok camide artık hadis, ayet ve öğütlerin yer aldığı dijital ekranlar yer alıyor.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte cami minarelerinde yanan, 'Hoş geldin ya şehri Ramazan', 'Oruç tut sıhhat bul', 'On bir ayın sultanı Ramazan' yazılı mahyalara artık çok az camide rastlanıyor.

Sadece mahya yaparak hayatını sürdüren mahyacılar ise bir elin parmağını geçmiyor. Mahyaların günümüzde yaşatılamamasının birçok sebebi bulunuyor. Bazılarına göre cami minarelerine asılan mahyaların maliyetini karşılayacak bir ödeneğin bulunmaması, bazılarına göre ise mahyalara bağlanan çelik halatlar minarelere zarar veriyor. Tüm bunlara bir de teknolojik yeniliklerin eklenmesi yüz yıllardır devam eden mahya geleneğini bitirme noktasına getirdi.

Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday, mahya geleneğinin İstanbul ve Edirne gibi birkaç ilde devam ettiğini, birçok ilde ise artık dijital ekranların mahya görevi yaptığını söyledi.

Camilere yapılacak mahyaların maliyetinin karşılanamamasının bu geleneğin yok olmasında pay sahibi olduğunu hatırlatan Müftü Özbuğday, "Ramazan ayında gözlerimizi kamaştıran güzelliğiyle minarelerde yanan mahyalar artık birkaç ildeki camilerde yaşatılıyor. Bunun birçok sebebi var. En önemli sebeplerinin başında mahyalar için bir ödenek kalemi yok. Bazı cami dernekleri kendi imkanlarıyla bu geleneği yaşatmaya çalışsa da İstanbul, Edirne gibi illerde hala mahyalar var." diye konuştu.

Mahya geleneğinin günden güne unutulması ve bu geleneğin mimarı ustalarının her geçen gün sayısının azalması camilerde yeni bir dönem başlattı.

Teknolojinin sayesinde artık camilerin dış cephelerine dijital ekranlar yerleştiriliyor.

Hadis, ayet, güzel sözler, namaz vakitleri gibi birçok görevi yerine getiren elektronik ekranların sayısı her geçen gün artıyor.

Müftü Şükrü Özbuğday, Konya'da da birçok camide artık mahyanın yerine dijital sistemlerin kullanıldığını doğruluyor.

Özbuğday, "Mahyalar hem maliyetli hem de bazı deprem bölgelerinde risk oluşturabileceği yönünde endişeler var. Bu nedenle dijital ekranlar kullanılıyor. Konya'nın tarihi İplikçi Camii başta olmak üzere birçok camide artık bu sistemler kullanılıyor." dedi.


Çevrimdışı Gül_Sultan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2139
Ynt: Mahyaların yerini dijital ekranlar aldı
« Yanıtla #1 : 14 Eylül 2009, 01:04:52 »
Bunlarda, pes dedirtecek mahyalar. Gerçekten bu dönemler yaşanmış.







Paylaşım için teşekkürler kardeşim.
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Mahyaların yerini dijital ekranlar aldı
« Yanıtla #2 : 14 Eylül 2009, 01:10:22 »
Gerçektende pes!
〰〰〰〰🐠

fasulye

  • Ziyaretçi
Ynt: Mahyaların yerini dijital ekranlar aldı
« Yanıtla #3 : 14 Eylül 2009, 01:33:28 »
Olurmu.
Hakkıyla hakikatli hizmetin karşılığı, haliyle yansımış isimler mevcut.
Ülkenin varlığı tek kişiye tek zihniyete indirgendiğinin kişilerce, inancın tuzla buz olmanın şerefine yanan mahyalardır.
« Son Düzenleme: 14 Eylül 2009, 01:35:04 Gönderen: fasulye »

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Mahyaların yerini dijital ekranlar aldı
« Yanıtla #4 : 14 Eylül 2009, 05:31:49 »
Geçen bir yazısında Engin Ardıç bahsediyordu bu mahya olayından :)

Türk Hava Kurumunun reklamı da yapılmış.Yerli Malı Kullan filan da yazılmış.Tabi bunlar Milli Şef döneminde olmuş.30 lu 40 lı yıllar.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166


Tek parti dönemini hatırlatan uygulama ile Süleymaniye Camii minarelerine 'Ne mutlu Türk'üm diyene mahya asıldı.

Salı, 06 Ekim 2009
Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Siyasette Kürt açılımı konuşulurken, camilerde alışılmamış mahyalar görünmeye başladı. İstanbul Süleymaniye Camii'ne İstanbul'un Kurtuluş Günü'ne izafeten 'Ne mutlu Türküm diyene' diye pankart asıldı.

Haksözhaber'de yayınlanan fotoğraflar, dün gece İstanbul'da Süleymaniye Camii'nde çekildi. "İstanbul'un Kurtuluşu" yıldönümü nedeniyle asılan yazılar, Türkiye'deki cami mahyalarının siyasetle ilişkisini göz önüne serdi.

CHP'nin tek partili iktidarında işlevsel olarak kullanılan mahyalar, yine ideoloji kurbanı oldu. Demokratik Açılım nedeniyle tartışmaya açılan 'Ne mutlu Türk'üm diyene' mottosu bu kez Sülaymaniye Camii'ne asıldı.

Diyanet'ten bağımsız asılamayan mahyaların Ramazan aylarında, bu aya özgü sözler yer alırken, Süleymaniye Camii'nde belli bir ideolojiyi açğrıştıran sözün neden mahyalara çıkartıldığı cevap bekleyen sorular arasında…

MAHYALARIN 'SİYASALLAŞMASI'NIN TARİHİ

Cumhuriyet devrinde ise mahyalar devletin mesajlarını halka ulaştırdığı bir pano gibi kullanıldı zaman zaman... Liderlerin adları minareler arasına yazıldı, Sultanahmed Camii`nin minareleri arasına 'Para biriktir` mahyası, Fatih Camii minarelerine Cumhuriyetin `30. yıl kutlu olsun`, Edirne Selimiye Camii'ne `Atatürk` ve `Var ol İnönü` mahyaları asıldı.

Konu üzerinde araştırmalar yapan İsmail Kara, mesajların muhtevasının dönemlere göre değiştiğini söylüyor. Örneğin Millî Mücadele yıllarında 'Yetimleri koru, Şehitlere fatiha, Hilal-i ahmeri unutma, Para biriktir, Yerli malı kullan' gibi yardımlaşma ve savaş mağdurlarını gözetmeye dönük mesajlar, vurgular var. Kara'ya göre, bu mahyalar bize Türkiye'de siyasi merkez ve toplumun din meselesine nasıl baktığını gösteriyor.

'Müslümanlar Cumhuriyetperverdir' yazan bir mahya da bulunduğunu ifade eden Kara, laik bir rejim olma kararındaki Cumhuriyet'in mahyaları araç olarak kullanmasını 'siyasallaşma' olarak yorumluyor.

Fotoğraflar: HAKSÖZ- Zeynep Kocabaş