Gönderen Konu: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?  (Okunma sayısı 10474 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Miftahulkuluub

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1959
    • http://www.sadakat.net
Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« : 06 Kasım 2013, 09:51:56 »

https://www.youtube.com/watch?v=D8ayojPo7oU

Saygı duyduğum bir insan için söyleyeceğim ama izleyince ilk tepkim şu cümle oldu.

Beyefendi konuşmasında saçmalamış.

Zamanında belli ki eğitim almış ama meseleyi anlayamamış. Mesele sadece gezi parkı meselesi değil dediği gibi, mesele sadece Nasara yensuru meselesi değil aslında ama işin bu kısmını dikkate almadan diğer açılardan bir kaç kelam etmem gerekiyor.

 Dışarıdaki abdestiz namazsız dinsiz imansız adam üç kuruşluk dünya menfaati için ingilizceye senelerini ve sermayelerini akıtır. O adam entellektüeldir, işe yarayan bir iş yapmıştır.

Ama Karabaş tecvidini ezberleyen, Medrese usulü arapçayı öğrenme yolunda eğitim hayatını devam ettiren bir usül, gereksiz, günümüz dünyasında karşılığını bulamayan bir uygulamadır. Tabi, karşılığı yok. Parası yok. Kazandırdığı yok. Kuran öğrenmek istiyorsan buyur öğren mealini?

Zaten başımıza ne geldiyse meal müslümanlığından gelmedi mi? Gerçi size göre meal Müslümanlığı da tarikatlerin, ehliyetin olmasın ama bizim arabaya bin mantığı ya. Ona hiç girmeyelim.. Ayetin Nasih'inden Mensuh'undan, ibare manasından, işare manasından, delalet manasından vs.vs... herkes çok iyi anlar ya?
Mesela Nur suresi 3. ayete bakarak, mealiyle amel ederek Bakkal Mehmet amca ayete muhatap oğlunu normal bir kadınla evlendiremez o zaman?

 En ufak bir fıkhi meseleyi bilmeyen, Cenaze yıkamayı öğrenmemiş, Cuma vaazı yapacak ilgisi ve kapasitesi olmayıp, merkezi sistemi açarak, imam odasında çay yudumlayan, sigara içen, haliyle kaliyle örnek olmayan bir imam ordusu var şu anda ülke camilerinde. Yine sizin teziniz için Nasıl bir talihsizliktir ki diyanet  bile medrese usulü eğitim ile tekamül etmiş bir topluluğun kendi kadroları içerisinde yer alması özlemiyle o fertlere, delaleten ya da sarahaten tekliflerde bulunarak çaresizlendiği bir dönemde yaşıyoruz.

Nasara yensuru ile küçücük yaşlarda tahsil hayatına başlayıp, ( 20 yaşında Müslümanlığı öğrenmeyi sizin dediğiniz şekilde kafasında bitirmeyip) son nefesine kadar İslamın özünü, hem de böyle çılgın bir asırda harfiyyen yerine getiren, insanların taaccüplerini ızhar ederek, böyle devirde böyle dürüst, samimi, müslümanlarda varmıydı dediği yeryüzü melaikesi yüzbinlerce insandan da bahsetseydiniz keşke...

Nasara yensuru öğretiliyor diye dinin karakter eğitiminin bu müesseselerde verilmediği kanısına nasıl vardınız. Oralar dil kursları değil ki nasara yensuru ile iktifa edip insanları hayata atsın. Siz 0 derslerin haricinde orada uygulanan ve İslam'ın karakterine özüne yönelik faaliyetlerden bi habersiniz demek ki..

Devletin gençlere sahip çıkma durumu ortada?  Tiberci, uyuşturucunun esiri olmuş, alkolik ve internetkolik, edepsiz, hayasız, arsız bir neslin olduğu şu asırda, sizin tahfif ettiğiniz şu tarikatler ve topluluklar da olmasaydı İslamı karakterlice yaşayamamamız suçunun rotası kime yönelirdi acaba?

Osmanlı devletinde resmi erkanın eğitim hayatını bir irdeleyin. Hangi ders ve usuller ile talebelik hayatını sürdürmüşler? Mesele sadece onlar Osmanlıca ile hemhaldiler zatenlik basit bir mesele de değil. Kelamı akaidi, sarfı nahvi sadece mollalar hocalar, kadılar okumamışlar.. Ciddi bir sistem tahkik edilmeden, araştırılmadan, üç beş zayıf yorumla  geçiştirilmemeli..


Emsile bina ezberletmeyi hiç bir zaman dindar adam yetiştirme olarak algılamadık. Tek derdimiz vardı. Yaratılma gayesi kulluk ve ibadet olan bir hayatta en yüce kitap olan Kur'an-ı anlayabilme çabası. Ecdadımızın yazmış olduğu onlarca kıymetli eseri, kimsenin tercümesine muhtaç olmadan okuyabilme heyecanı. Tarihimizin kültürümüzde ciddi payı olan Lisan-ı Arabiyi öğrenme mücadelesi.

Bir de bir kitap kaleme almışsınız. Kuran alfabesi mi ahlakı mı diye? Kitabı okumaya bile hacet bırakmayan bir başlık. Alfabe ile ahlak birbirinin zıttı olan iki husus mu ki birini tercih edeceğiz. "Kur'anın sadece alfabesi mi?" şeklinde bir kitap yazsaydınız anlardık.. Hem alfabesi ve tabiki de hem ahlakı. Alfabesinin sadece lisanlık bir hadise olmadığının siz farkında olamıyorsanız diyecek sözümüz zaten olamaz. Ben de size soruyu tersten sorayım o zaman. Önce Kur'an alfabesi mi yoksa anlamı mı?

Sizin için gereksiz olan o usül ile ülkenin en popüler ilahiyat fakültesinde, milletin özel kurslara giderek zar zor  geçtiği arapça derslerini 1 kere bile okula gitmeden vererek lisans diploması aldık.

Hiç beklemediğim bir kişiden, içimizin kanayan yarası, hepimizin ortak derdi, çok güzel bir konuda alakasız bir örnekleme olmuş konuşma..

Bir de ayriyyeten her mekanda programda vs. bu örnekleri vermeyi bıraksanız başka örneklere yönelseniz...
Nasara yensuru, karabaş tecvidini ezberlemek değil Kur'an ahlakından uzaklaşmamanın, İslami karaktere bürünememenin sorumlusu...
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2013, 14:32:09 Gönderen: Miftahulkuluub »
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #1 : 12 Kasım 2013, 22:10:47 »
Videodaki zatın son cümlesi "hayatın neresinde yeri var bunların?" olmuş. Doğru o küçümsediği şeyler kendisine dünyalık kazandırmıyor.

Dünyalık nasıl kazanılıyor? Toplama bilgilerle kitaplar yazacaksın. Bunların çok satılması için herkesten farklı şeyler söylemeye çalışıp, gerekirse geçmişinle alay edeceksin, sivri olacaksın. İktidara yanaşacaksın, şakşakcılık yapacaksın. Böyle sivrile sivrile sitelerde, gazetelerde sana köşeler verilecek, mühim insan olduğundan konferans, toplantı vs davetleri alacaksın. Kitap üstüne kitap. Gelsin paralar, şan söhret. Enaniyet, ego tavan yapsın. Bu işler böyle. "Nasara yensuru" dersen yerinde sayarsın!

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2013, 01:46:35 »
Bazı yazı, makale ve kitablarını okur ve tavsiye ederdik. Ancak bu son kitabı ve itikadi sapmaları sebebiyle bu şahış bizim için silinenlerden olmuştur.

Sabahtan akşama kadar dinden konuşup prim yaptıktan sonra aslını inkar eden haramzade misali yazdıkları, sözleri ve edepsiz üslübuyla  "Maneviyatsız okunan ilim zehre müngaliptir.." sözünün üzerinde tezahür ettiği biri olmuştur. O mübarek kitabları anlayamamış diyelim ancak mürekkeb yalayan biri bu kadar kitab yazan biri en azından kitabların musannıflarına edeben birşey demez, diyemez. Derse biz kasıt ararız.

Bu zamanın fitneleri summün, bükmün, umyün fitneleri ise bu fitneleri defetmenin yegane yolu zikirdir, maneviyattır; maneviyatla okunan ilimdir. Her zaman söylüyoruz gene söyleyelim "İhlas ile okunan ilim bi-aynihî ibadettir; maneviyatsız okunan ilim zehre müngaliptir..."
Misal:  https://www.youtube.com/watch?v=D8ayojPo7oU
« Son Düzenleme: 18 Ekim 2016, 10:57:21 Gönderen: Mücteba »

Mahi

  • Ziyaretçi
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #3 : 15 Şubat 2015, 03:57:30 »

Emsile bina ezberletmeyi hiç bir zaman dindar adam yetiştirme olarak algılamadık. Tek derdimiz vardı. Yaratılma gayesi kulluk ve ibadet olan bir hayatta en yüce kitap olan Kur'an-ı anlayabilme çabası. Ecdadımızın yazmış olduğu onlarca kıymetli eseri, kimsenin tercümesine muhtaç olmadan okuyabilme heyecanı. Tarihimizin kültürümüzde ciddi payı olan Lisan-ı Arabiyi öğrenme mücadelesi.



Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #4 : 15 Şubat 2015, 04:10:30 »
forumumuzada da bir çok makalesini paylaşmıştık şimdi ise çok şaşırdım. ne yazıkki artık tavsiye isteyen kişilere şunu okuyabilirisin diyemiyoruz gönül rahatlığıyla. sürekli takip edip makalelerini okuduğumuz insanların bir süre sonra itikatlarının bozuk olduğu çıkıyor ortaya.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #5 : 31 Mart 2015, 05:11:43 »
Karakter evvela anne babanın evladını temiz ve nezih bir dimağ olan o temiz zihinlere ekeceği tohumlarla şekillenir.. Sonrasında ise dininin gereği olarak bu güzel ortamlara evladlar emanet edilirse işte o zaman Nurun Ala Nur olur.. Asıl bunu konuşmak lazım.. Günümüz ortamında netin bir  tık ötemizde  olduğu Akıllı telefonlarda akılını kaybetmiş ebeveynlerin ellerinde kalmış zavallı yavruları ahiretlerinin kurtarılması ve dahası en büyük tehlike olan Subliminal mesajlardan o körpe beyinleri temizlemek adına önce yavruların ve dahası o zavallı ebeveynlerin hergün sabahtan aksama bu güzel kurslarımızda Emsile bina ve dahası diğer dini ilimlerle hemhal olması binler ahirzaman musibetlerinden evladır... Rabbim sayılarını kat be kat çoğaltsın!
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
« Son Düzenleme: 18 Ekim 2016, 11:04:45 Gönderen: Mücteba »

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
İlim deni dünya için değildir!
« Yanıtla #7 : 18 Ekim 2016, 11:06:21 »
« Son Düzenleme: 18 Ekim 2016, 11:07:59 Gönderen: Mücteba »

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #8 : 18 Ekim 2016, 12:21:54 »
s.ç geri zekalı sını pek tanımam.imamlara verdiği bir konuşmasını dinlememi istediler.orada fıkıhla alay ettiğini gördüm.bir imam efendi çıkıp itiraz etmediğini gördüm.dahada üzüldüm..15 temmuzdan sonra daha azdı bu kişi.arkasına siyasileri  alıyor,iması yaparak.kendisinin anladığı.din ,haricinde kilerini inkar ve karalamaya başlaması.ki bu onun bittiğinin resmidir..münafıklar böyle zamanlarda dahada gün yüzüne çıkar

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Medrese usulü eğitim gereksiz mi?
« Yanıtla #9 : 18 Ekim 2016, 14:01:29 »
s.ç geri zekalı sını pek tanımam.imamlara verdiği bir konuşmasını dinlememi istediler.orada fıkıhla alay ettiğini gördüm.bir imam efendi çıkıp itiraz etmediğini gördüm.dahada üzüldüm..15 temmuzdan sonra daha azdı bu kişi.arkasına siyasileri  alıyor,iması yaparak.kendisinin anladığı.din ,haricinde kilerini inkar ve karalamaya başlaması.ki bu onun bittiğinin resmidir..münafıklar böyle zamanlarda dahada gün yüzüne çıkar

Aynen İhvan kardeşim...

İmam-ı Azam talebelere ders verirken kendini bir akrep sokar. Talebeleri, akrebi öldürmek ister. İmam-ı Azam mani olur. Akrebi bir yere kaçırmayın muhafaza edin. Peygamberimiz (sav) buyurdu ki: "Mü'minin kanı munzura zehirdir" Hakiki mü'mini sokan akrep, bu hadîse göre zehirlenmesi lazım.
– Biz hakiki mü'min isek, akrep zehirlenmeli, dedi. Akrep kendiliğinden öldü.
« Son Düzenleme: 18 Ekim 2016, 16:00:21 Gönderen: Mücteba »