Gönderen Konu: Meyve çekirdeklerini çöpe atmayın!  (Okunma sayısı 3296 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Meyve çekirdeklerini çöpe atmayın!
« : 11 Nisan 2010, 13:41:07 »


Yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine ASLA hapsetmeyin! Ne mi yapacaksınız? İşte cevabı...



Yeryüzünün aldığı yağmur oranı 10 yıllık aralıklarda artar. Bu sene (2010) dünyanın periyodik olarak en çok yağmur alan yıllarından biri olacak, yani  toprağın bereketinin yüksek olacağı bir yıl...
 
Bu nedenle  yediğiniz kayısı, şeftali, kiraz, vişne, karpuz, kavun, erik  vb. meyvelerin çekirdeklerini lütfen çöpe atmayın, hele çöp poşetlerine  ASLA hapsetmeyin. Mümkünse  herhangi bir yerde toprağın 10 cm altına  gömün.  Üzerine de bir bardak su dökün.
 
Gömme imkanınız yoksa bi poşette bu çekirdekleri biriktirip yanınıza alın (yada arabanıza koyun) arsa, tarla, toprak yol kenarı, yamaç gibi toprağı  gördüğünüz alanlara bu çekirdeklerinizi savurun, korkmayın bu çevre  kirliliği değildir, aksine çevre için yeni hayattır. Doğa hemen o yeni  çekirdekleri kucaklar ve besler.
 
Yapacağınız en kötü  hareket çekirdekleri poşetlere hapsetmektir.

Bunu yapmayın ve yaptırmayın.
 
Yapılan çalışmalarda doğaya başıboş atılan yada dikilen bu çekirdeklerin  en az yarısının  yeşerip ağaç veya bitki olduğu kanıtlanmış.
 
En büyük israflardan birisi meyve çekirdeklerinin çöpe atılması, ülkemiz  adına küçümsenemeyecek büyük bir servet...
 
Daha yeşil bir ülke için, daha temiz hava için, toprak kaymasını önlemek  ve yeni nesillerimize yeşil bir dünya bırakmak için hep birlikte elimizden  geldiğince meyve çekirdeği   gömelim, savuralım,
fırlatalım.
 
Bu uygulama TEMA tarafından başlatıldı ve bilinçli toplum olarak bizlerin  desteklerini bekliyor,  Doğaya yardım etmek, gelecekte etrafımızı saracak  beton ve gökdelenlerden alamayacağımız oksijeni karşılamak için bile bu  çekirdeklerden çıkacak ağaçlara ihtiyacımız olacaktır.
 
Poşete koymadığınız her çekirdek için şimdiden teşekkürler...

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Meyve çekirdeklerini çöpe atmayın!
« Yanıtla #1 : 12 Nisan 2010, 10:45:48 »
Bende bir sürü çekirdek birikti. Bir ara uygun bir yerlere gömmek lazım...  za1))

Annanem beğendiği meyvelerin çekirdeklerini balkondaki saksılara gömer. Kaç tane fidan yetiştirdi böyle. Ben de birkaç kez yaptım aynısını ama benimkiler yeşermedi.  :usgunn:

Çok güzel paylaşım, inşaAllah herkes uygular... Teşekkürler...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Çekirdek deyip geçmeyin!
« Yanıtla #2 : 21 Mart 2012, 00:57:42 »
Çekirdek deyip geçmeyin!

İçerdiği besin değerleriyle vücudun gelişimini sağlamakla birlikte kısırlığa karşı da etkisi olduğu tespit edildi.

AYÇEKİRDEĞİN FAYDALARI
 
-İçerdiği fosfor ve çinko kemik ve dişlerin oluşumu için gereklidir. Ayrıca fosfor kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcıdır.
   
-İçerdiği çinko ise yaraların iyileşmesi aknenin önlenmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesi tekrarlayan enfeksiyonların ortadan kalkması tat ve koku duyarlılığının güçlenmesi sperm hareketlerinin artması açısından önem taşır.
   
-İçerdiği B6 vitamini bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yarar kan şekeri düşüklüğüne faydalıdır.
   
-Ayçiçek yağındaki E vitamini kalp damarlar beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenler yaraların iyileşmesine yararlı olur prostat kanserine karşı korur cilt yaşlılığını geciktirir.
   
-Posalı bir besindir. Posalı besinler kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttığı ve bağırsak duvarı ile temasını azalttığı için kanserden korunmada faydalı olurlar.
 
KABAK ÇEKİRDEĞİN YARARLARI
 
-İçindeki fosfor; kemik ve dişlerin oluşumu kalp kasının kasılması ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesi için gereklidir.
   
-İçeriğinde bulunan B15 vitamininin kolesterolü düşürdüğü ve protein yapımına yardımcı olduğu bilinmektedir.
   
-Lifli bir besindir. Lifli besinlerin kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağladığı kabızlık ve bazı kanser türlerinin önlenmesinde yararlı olduğu saptanmıştır. Alınan posa miktarı arttıkça koroner kalp hastalığı ve buna bağlı oluşulabilecek risklerde azalma olduğu görülmüştür. Posa uzun süre doygunluk hissi yaratıp besin alımını azalttığı için kandaki kolesterol yağlarını düşürücü etki yapar kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır ve bağırsak duvarı ile temasını azaltır. Bu sayede de kanserden korunmada faydalı olur.
   
-Hergün belirli miktarda tüketilirse prostat kanserinin önlenmesine yardımcıdır.
 
my life   
〰〰〰〰🐠