Gönderen Konu: Ben hakkını yiyeyim sen helal et!  (Okunma sayısı 4472 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ben hakkını yiyeyim sen helal et!
« : 08 Ocak 2013, 13:29:13 »

İkili ilişkilerde yaşanan sorunların ardından pişmanlık duymak ve muhatabından helallik dilemek toplumsal yaralarımızın en önemli ilacı. Fakat ‘Hakkını helal et.’ sözünü ağızlara sakız edip bu güzel ahlakı suiistimal edenler de yok değil.

Yüce dinimiz İslam, Müslümanlar arasında dargınlık ve kırgınlıkların uzun sürmemesini öğütler. ‘İnananlar kardeştir’ buyuruyor Peygamber Efendimiz (sas). Arasında husumet olan müminlerin üç günden fazla konuşmazlık etmemelerini salık veriyor. Borçlu olanların borcunu ödemesini, işverenin çalışanına olan hakkını daha teri kurumadan teslim etmesini istiyor.

İki Cihan Serveri, hayatının son günlerindeki hastalığı esnasında bile minbere çıkarak bu mevzu hakkında şu sözleri sarf etmiş: “Ey insanlar! Belki yakında aranızdan ayrılacağım. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile gitmekten daha ağır bir şey yoktur. Kimin bende bir alacağı varsa işte malım gelsin alsın. Kime yanlışlıkla veya kasten vurmuşsam işte sırtım gelsin vursun. Bu konuda asla çekinmeyin. Şunu bilin ki, içinizde bana en sevimli olan, bende olan hakkını alan veya bana hakkını helal eden kişidir.”

Allahu Teala da kıyamet gününde müminlere huzuruna kul hakkı ile çıkmamasını, zira hak sahibi affetmedikçe kullarını affetmeyeceğini bildiriyor.

Yukarıdaki hadislerde görüldüğü üzere, İslam dini bir Müslüman’ın her türlü hak gasbından uzak durmasını ve Allah’tan (cc) korktuğu gibi kuldan da utanmasını tembihlemiş. Bu nedamet göstergesi yüzyıllardır müminler arasındaki içtimai yaraları tedavi etmede önemli bir dayanak noktası. Fakat müminler arasında bu mefhum üzerinden de suiistimal yaşanmıyor değil. Ufak bahanelerle umumun hakkına giren ve bunu devamlı surette tekrarlayan kimseler, helalleşme kavramını bozdukları gibi kendilerine olan güven duygusunu da zedeliyor.

Helalleşme ağızlara sakız olmasın

“Hakkını helal etmek” gerçek manada kendi iç muhasebesini yapmış kimselerin dayanağı. Allah’tan korkan, hesabını kıyamet gününe bırakmaktan çekinen insanların bir özelliği. Bu İslami ahlak, her ne kadar dargın ve birbiri üzerine hakkı geçen kimselerin merhemi de olsa, birtakım gayri ciddi ağızlarda sakız halini almış.

Sürekli ‘Senin malından birkaç kez kullandım, toplantıya yine geç kaldım, arkandan konuşuyorduk... Hakkını helal et!’ diyenlere her zaman rastlıyoruz. Peki bu tür davranışlar içine giren kimseler güven kaybettikleri gibi helalleşme kavramının da içini oyduklarının farkında mı?

Helallik istenince hatalar sanki hemen kapanacakmış gibi davranmak işi geçiştirmekten başka bir şey değil. Umuma rahatsızlık veren hatalar küçük de olsa insanların içinde iz yapıyor ve bu hassasiyete sahip olmayan kimseler nazarında da helalleşmenin kıymetini düşürüyor.

Sökülen çivi geride iz bırakır

Yaptığı hareketlerden gerçekten pişmanlık duyan ve safi niyetlerle helalleşmek için gelen kimseyi geri çevirmek, kin tutmak, ağır bir vebal anlamına geliyor. Öte yandan göz göre göre kul hakkına giren ve kalp kırmaktan çekinmeyenler de yok değil.

Bu kimseler bazen aile reisliği ya da işyerinde amirlik  gibi sosyal statülerini kullanarak haksızlıklarını perdeleyebiliyor, emri altındakilerden hatalarının hoş görülmesini isteyebiliyorlar. Muhatapları ise mecburen boyun eğmek ve hakkını helal etmiş gibi görünmek zorunda kalıyorlar. Samimi duygulardan uzak ve gösteriş eseri sarfedilen ‘Hakkımı helal ettim’ ifadeleri, suni bir ahlak gösterisinden öteye geçmiyor. Helallik dilenip konu kapandı gibi gözükse bile her şey eskisi gibi olmuyor, sökülen çivinin yerinde izi kalıyor.

Hatada tekerrür, samimiyetsizlik göstergesi

Helallik konusunun en çok istismar edildiği mevzuların başında borç alıp vermek geliyor. İnsanların güven duygularını kullanarak alınan  paranın zamanında ödenmemesi ve bundan sıkılmama durumu maalesef toplumumuza sirayet etmiş bir hastalık. Günümüzde vaadinden cayma toplumda geçer akçe durumuna düşmüş.

Oysa İslam Peygamberi’nin (sas) bu konudaki hassasiyetini idrak etmiş halkımız, kendi içinde güzel bir âdet geliştirmiş. Ebediyete göç edenlerin ardından yapılan ‘tereke’, bu konuda Anadolu’da yaygın bir gelenek. Defin akabinde kişinin borcunun kapatılması manasına gelen terekede vefat eden kişinin yakınları onun kendi malından borçlarını kapatıyor.

Halbuki günümüzde kişinin borcunu devamlı tehir etmesi, ödemekte hassasiyet göstermemesi geçer akçe. Söz verdiği zamandan çok sonra borcunu ödeyip bunun üzerine pişkince helallik dilemesi helalleşme mevhumuna da zarar veriyor. Helalleşmek de tıpkı tövbe gibi samimi duygularla yapılmadığı vakit karşı tarafta gerçekçilik hissi uyandırmıyor.

‘Helal olsun'lar sürü psikolojisi ürünü bir ifade mi?

‘Hakkınızı helal ediniz', özellikle veda konuşmaları sırasında kullanılan bir rica ifadesi. Peygamber Efendimiz de (sas) Veda Hutbesi'nde bütün Müslümanlardan helallik istemiş ve bunu tam üç kez tekrarlamıştı. Fakat günümüzün veda konuşmalarında geçen ‘Hakkınızı helal edin'ler, samimiyet noktasında bazı soruları akla getiriyor.

Duygusal bir konuşmanın sonunda cevabını beklemeden helallik istemek, bu ifadenin dillere bir nakarat olarak yerleştiği intibaını veriyor. Söyleyenin lafının havada kalmaması için topluca söylenen ‘Helal olsun'lar ise Efendimiz'in uyarısından çok uzakta kuru bir selamlaşma niteliğinde adeta.

Erkam Emre/zaman

Çevrimdışı şifalı eller

  • huzur
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 24
Ynt: Ben hakkını yiyeyim sen helal et!
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2013, 22:53:25 »
daha önce de okumuştum. gerçekten güzel bir yazı. paylaşım için teşekkürler :)

Çevrimdışı büyülteç

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Ben hakkını yiyeyim sen helal et!
« Yanıtla #2 : 25 Ocak 2013, 20:05:12 »
velayet.com ile alakalı bilgileriniz varmı
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2013, 22:25:14 Gönderen: Mücteba »

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Ben hakkını yiyeyim sen helal et!
« Yanıtla #3 : 25 Ocak 2013, 22:29:37 »
velayet.com ile alakalı bilgileriniz varmı

Ehli sünnet harici sapık şiilerin sitesi.

Şî'a: İmam Ali ile evlâdını, diğer halîfelere üstün tutanlardır. Bazıları bunda çok ileri giderek imâmları ilah yahut nebî sayar. Gâliye, İmamiye, Zeydiyye adlarıyla üç şu’beye ayrılır.

http://www.sadakat.net/forum/fikih_ve_itikad/iste_73_firkanin_listesi-t54631.0.html;msg251922#msg251922

mazhar

  • Ziyaretçi
İslami Kelimeleri Gelişi güzel kullanmak.
« Yanıtla #4 : 26 Ocak 2013, 18:12:34 »
   Faydalı bir paylaşım.Teşekkürler. Günümüz de sadece adet olsun diye,hakkını helal et,İnşAllah,MaşAllah, gibi sözler önüne gelen her yerde kullanılmaya başladı... Bir TV Prorgamının arasında reklam da tanıtımdı her halde, Allahın yasaklamış olduğu bir prorgamın şarkı,türkü vs. Allahın izniyle gerçekleştirceğiz gibi...bir anonsada bulunulması yukarıda da yazarımızın dediği gibi alışganlık haline  getirilerek içerisinin boşaltılasına çalışılıyor. Bu hassas,önemlili kelimleri artık 'moda' haline getirdiler...