Gönderen Konu: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]  (Okunma sayısı 20439 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SadakatNet

  • Administrator
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 298
    • http://www.sadakat.net
Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« : 16 Mart 2009, 12:52:53 »



 
Hafta:    71


Mevzu: Misvak Kullanmak


Araştırmalarınızı bekliyoruz..


(Araştırma yapmak demek bildiklerimizi aktarmak demek değil, bu mevzu hakkında elimizdeki mevcut kitaplardan iktibas yapmak demektir. Her üyemizden bir iktibas yapmasını istirham ediyoruz.)

Sadakat Yönetim Kurulu

Çevrimdışı ENE 67

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 290
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #1 : 17 Mart 2009, 01:32:22 »
Peygamber efendimiz (s.a.v):
"Misvak kullanmaya devam edin.Zira onda on (güzel) haslet vardir:Agzi temizler,rabbi razi eder,seytani kovar,melekleri sevindirir,gözü cilalar,disleri beyazlatir,dis etini sertlestirir,agzin kokusunu giderir,yemegin hazmini kolaylastirir,balgami keser ve kilinan namazin sevabini kat kat artirir."


P.E (s.a.v):"Abdest imanin yarisidir.Misvak kullanmakda abdestin yarisidir.Sayet ümmetime sikinti verecegimden (korkmasaydim)onlara,her namaz kilislarinda misvak kullanmalarini emrederdim.Kulun,misvak kullanarak kildigi iki rekatlik namaz,misvak kullanmadan kildigi yetmis namazdan efdaldir."

                                                                            Mevzi-i hasene
SIKINTI VE HUZURSUZLUK MUTLAKA BIR GÜNAHIN CEZASI,HUZUR ISE BIR IBADETIN KARSILIGIDIR
HZ.Mevlana

Çevrimdışı narçiçeği

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 141
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #2 : 17 Mart 2009, 05:07:25 »
Halis ECE

"Misvak kullanınız!"


Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki:

“Misvak kullanınız! Zira misvak ağzı ve dişleri temizler, Cenâb-ı Hakk’ı râzı eder. Cebrâil (a.s.) her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti... O kadar ki, bana ve ümmetime farz kılınacak diye korktum...” (1)

Misvak; “Erâk” denilen ve çalıya benzeyen, dalları ve yaprakları çok, yumuşak ve hoş kokulu bir ağaçtır. Dallarından ve köklerinden misvak çubuğu yapılır. Güney Arabistan, Afrika ve Hindistan gibi sıcak memleketlerde yetişir.
***

Kullanma şekline gelince...

Misvak çubuğunun kabuk kısmı soyulur, lif kısmı temizlenir ve bir miktar su içine bırakarak bir müddet bekletilerek yumuşatılır. Lifler hâline geldikten sonra kullanılır. Hadîs-i şerifte, “Su içtiğinizde yavaş yavaş içiniz! Misvak kullandığınız zaman ise, aşağıdan yukarıya doğru kullanınız.” (2) buyurulmuştur.

Misvak kullanmada orta yol takip edilmelidir. Zaten hadis-i şerifte buyurulduğu gibi, "İşlerin hayırlı olanı, orta halli olanıdır".

Eğer misvak aşırı derecede kullanılırsa;

- Çoğu dişlerin parlaklığını ve güzelliğini giderir.

- Mideden yükselen buharların ve kirlerin oralarda yerleşmesine zemin hazırlar.

- Eğer normal olarak kullanılırsa, dişleri parlatır, diş köklerini kuvvetlendirir, balgamı keser, mideyi düzenleyip hazma yardım eder, sesi güzelleştirir, konuşmayı kolaylaştırır.

- Okumak, zikir yapmak ve namaz kılmak için zindelik verir, uykuyu giderir. Ve nihayet;

- Allah Tâlâ’yı râzı kılar, melekleri-rûhânîleri hoşnut eder, yapılan ibâdetlerin ecrini artırır.
***

Misvakla alakalı hadîs-i şerifler umum ifade ettiği için, hem oruçlu ve hem de oruçlu olmayan kimselerin kullanması müstehaptır.

Misvak kullanmanın belli bir zamanı yoktur. Fakat yemeklerden sonra, uykudan önce, uyandıktan sonra ağız kokusunu gidermek için, abdest alırken, Kur’an okuyacağı zaman ve namaza başlamadan önce kullanılması münasip olur.
***

Misvakla alâlakalı diğer bazı hadîs-i şerifler de şöyledir:

“Câfer bin Ebî Tâlib (r.a.) demiştir ki; ashaptan bir cemaat, Resûl-i Ekrem'in (s.a.v.) yanına gelmişlerdi. Onlara hitâben, “Bana ne oluyor ki, sizleri dişleri sararmış ve ağızları kokuyor olarak görüyorum. Misvak kullanınız! Eğer ümmetime güç geleceğinden korkmasaydım, her namazda (abdest alırken) misvak kullanmalarını emrederdim.”(3) buyurdu.

“Dört şey peygamberlerin müştrek/ortak sünnetlerindendir:

1. Utanma duygusu,

2. Güzel koku sürünmek,

3. Misvak kullanmak,

4. Evlenmek.” (4)

“Mİsvak kullanılarak (alınan abdestle) kılınan namaz, misvaksız olarak kılınan namazdan yetmiş derece daha üstündür.” (5)
*   *   *

İLAVE BİLGİLER

Misvâk'ın çoğulu "mesâvîk"tır. Sivâk, misvakla aynı manadadır. Hadis-i şeriflerde daha çok bu kelime kullanılmıştır. Cem'isi (çoğulu) "esvike" gelir.

Misvak, kullanılması çok yararlı olan ve Rasûlüllah Efendimizin (s.a.v.) önemle tavsiye ettiği, diş fırçası vazifesini de gören, -yukarıda da geçtiği üzere- hoş kokulu ve erâk adı verilen meyvesiz bir ağacın dallarından kesilip kullanılan parçanın adıdır.

İslâm dini temizliğe büyük bir önem vermiş ve temizliği imanın belirtilerinden saymıştır. Bedenin, namaz kılınacak yerin, iş veya ikamet yerinin, çevrenin, hatta insanların dinlenmek için oturdukları ağaç gölgesi ve benzeri pikrıik yerlerinin temiz tutulmasıyla ilgili emir ve tavsiyeleri sünnette bulmak mümkündür.

Beden temizliği ile ilgili olmak üzere de, fıtrattan gelen ve geçmiş peygamberlerin de uyguladığı bazı temizlik noktalarına dikkat çekilmiştir. Tırnakların kesilmesi, koltuk altı ve kasık kıllarının temizlenmesi, bıyıkların uzun kısımlarının kesilmesi, sünnet olmak ve özellikle dişlerin temiz tutulması bunlar arasında sayılabilir. (6) 

Dişlerin temizlenmesi için kullanılan sivâk veya misvağın İslâm'da taabbüdi bir yönü de vardır. Hanefîlere göre, misvakla dişleri temizlemede abdestin, Şâfiîlere göre ise namazın sünnetlerindendir. Böylece hergün düzenli bir şekilde her abdest alındığında veya her namaz vaktinde, namazdan önce dişlerin de temizlenmesi hedeflenmiştir.

Hz. Âişe Validemizden (r.anha) nakledildiğine göre, Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Misvak kullanarak kılınan namazın, misvaksız namaza üstünlüğü yetmiş kattır." (7)  Hadis çok açık olmadığı için Hanefiler sevabın abdest alırken; Şâfiîler ise, namazdan önce misvak kullanmakla meydana geleceğini söylemişlerdir.

Rasûlüllah Efendimizin (s.a.v.) abdest alırken misvak kullandığına dair de çeşitli hadisler nakledilmiştir. Bir geceyi, Rasûlullahın (s.a.v.) yanında geçiren İbn Abbas (r.anhüma) şöyle demiştir:

"Allah'ın Nebisi (s.a.v.) gecenin sonuna doğru kalktı. Dışarı çıktı, gökyüzüne baktı, sonra Âlu İmrân sûresinin şu iki âyetini ( 3/190-191) okudu: "Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün değişmesinde akıl sahipleri için şüphesiz deliller vardır. Onlar; ayakta iken, otururken, yanları üzere yatarken Allah'ı zikrederler. Göklerin ve yerin yaratılışını düşünürler ve şöyle derler: Rabbimiz! sen bunu boş yere yaratmadın. Seni tesbih ve tenzih ederiz. Bizi cehennem ateşinden koru." Sonra eve döndü. Dişlerini misvakladı ve abdest aldı. Ayağa kalkarak namaz kıldı, sonra yan üstü yattı. Sonra yeniden kalkarak dışarı çıktı, gökyüzüne bakarak, aynı âyetleri tekrar okudu, sonra dönerek yine dişlerini misvakla temizledi, abdest aldı, sonra kalktı ve namaz kıldı." (8) 

Rasûlüllah Efendimizin (s.a.v.) abdest veya namazla ilgili olmaksızın da, misvak kullandığı, özellikle Kur'an-ı Kerim okumazdan önce de diş temizliğine dikkat ettikleri görülmektedir. Misvak kullanmanın gayesi ağız temizliğidir. Şu hadis-i şerifte bu umumi maksada işaret edilir: "Misvak kullanınız. Şüphesiz misvak ağız için temizleyicidir." (9) 

Fahr-i Kainat Efendimizin gece, misvağı yanında olmaksızın yatmadığı, sabah kalkar kalkmaz ilk işinin dişlerin temizlemek olduğu nakledilir. (10) Bazı sahabiler, O'nun günde kaç defa dişlerini misvakladığını sayamadıklarını, söylemişlerdir (11) 

Bütün bu hadisler ve sahabe uygulaması gösteriyor ki, diş temizliği yalnız abdest ve namaz, ya da Kur'an-ı Kerim okuma sırasında değil, sağlık açısından ve toplum içine çıkarken dikkat edilmesi gereken önemli bir temizlenme şeklidir. Misvak'ın bu genel temizlik yönünü dikkate alan İslâm bilginleri beş yerde, diş temizliğinin müstehap olduğuna dikkat çekmişlerdir. Bu beş yer şunlardır:

a) Dişler sararınca,

b) Ağzın kokusu değişince,

c) Uykudan kalkıldığında,

d) Namaza kalkılacağı zaman,

e) Abdest alırken.

Bunlara, Kur'an-ı Kerim okumak veya toplum huzuruna çıkmak için yapılacak diş temizliği de ilâve edilmiştir. (12) 

Misvak âletinin aslı olan erâk ağacında, diş sağlığı bakımından faydalı olan florin maddelerinin bulunduğu, ağıza güzel bir koku verdiği ve mide için bir takım faydalarının olduğu belirlenmiştir.

Ancak misvakın bulunamaması halinde dişleri, İslâmî ölçülere uygun olarak hazırlanmış fırça ve diş macunu veya sabunla, bu da bulunamadığı takdirde parmaklarla oğuşturmak suretiyle ve suyla temizlemek gerekir.

Önce abdest ve namazla veya Kur'ân-ı Kerim okurken bedenimizin ve ağzımızın temiz olması ve toplum önüne çıkarken de, imanın belirtilerinden sayılan temizliğe dikkat edilmesi "Şüphesiz, Allah temizdir, temizliği sever" (13)  hadisinde bildirildiği gibi, Hz. Allah'ın sevgisini celbeder.

Diğer yandan Müslüman bu yolla, koruyucu hekimlik bakımından, sağlığı için gerekliği tedbirleri de almış olur.


KAYNAKLAR
(1) İbn Mâce, Sünen, Tahâret, 289
(2) Ebî Dâvud, Sünen, Merâsil, S. 117
(3 Kenzü’l-Ummâl, 9, 26207
(4) Tirmizî, Sünen, Nikah 1080
(5) Ebî Dâvud, Sünen, Merâsil 117
(6) Bkz. Müslim, Sahih, Tahâre, 56; Ebû Dâvud, Sünen, Tahâre, 29; Tirmizi, Sünen, Edeb, 14; Nesai, Sünen, Zînet, 1; İbn Mâce, Sünen, Tahâre, 8; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4, 264, 6, 138.
(7) Ahmet b. Hanbel, Müsned, 6, 272.
(8) Müslim, Tahâre, 47, Müsâfirîn, 183,191; Ebû Dâvud, Tahâre, 30; Ahmed b. Hanbel, I, 275, 350, 5, 312.
(9) Buhâri, Sahih, Savm, 27; Nesai, Sünen, Tahâre, 4; İbn Mâce, Sünen, Tahâre, 7; Dârimi, Sünen, Vüdû, 19.
(10) Ebû Dâvud, Sünen, Tahâre, 30; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 373; Dârimî, Sünen, Salât, 165.
(11) Ahmed b. Hanbel, Müsned, 3, 445-446.
(12) İbn Âbidin, Reddü'l-Muhtar, İstanbul 1984, I, 116; el-Fetâvâl-Hindiyye, Beyrut 1400/1980, I, 7.
(13) Tirmizî, Sünen, Edeb, 41.


www.bilgicagi.net
Sakın terk-i edebden kûy-ı Mahbûb-i Hudâ’dır bu
Nazargâh-i ilâhidir, Makam-ı Mustafâ’dır bu

Çevrimdışı narçiçeği

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 141
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #3 : 17 Mart 2009, 05:08:34 »
MİSVAK KULLANINIZ!


Peygamber Efendimiz (s.a.v.)buyuruyorlar ki:

“Misvak kullanınız! Zira misvak ağzı ve dişleri temizler, Cenâb-ı Hakk’ı râzı eder. Cebrâil (a.as.)her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti... O kadar ki, bana ve ümmetime farz kılınacak diye korktum...”S. İbn-i Mâce, Tahâret289)

Misvak; “Erak” denilen ve çalıya benzeyen, dalları ve yaprakları çok, yumuşak ve hoş kokulu bir ağaçtır. Dallarından ve köklerinden misvak çubuğu yapılır. Güney Arabistan, Afrika ve Hindistan gibi sıcak memleketlerde yetişir.

Kullanma şekleni gelince...

Misvak çubuğunun kabuk kısmı soyulur, lif kısmı temizlenir ve bir miktar su içine bırakarak bir müddet bekletilerek yumuşatılır. Lifler hâline geldikten sonra kullanılır. Hadîs-i şerifte, “Su içtiğinizde yavaş yavaş içiniz!Misvak kullandığınız zaman ise, aşağıdan yukarıya doğru kullanınız.”(S. Ebî Dâvud, Merâsil, S. 117) buyurulmuştur.

Misvak kullanmada orta yol takip edilmelidir. Eğer misvak aşırı derecede kullanılırsa, çoğu dişlerin parlaklığını ve güzelliğini giderir. Mideden yükselen buharların ve kirlerin oralarda yerleşmesine zemin hazırlar. Eğer normal olarak kullanılırsa, dişleri parlatır, diş köklerini kuvvetlendirir, balgamı keser, mideyi düzenleyip hazma yardım eder, sesi güzelleştirir, konuşmayı kolaylaştırır. Okumak, zikir yapmak ve namaz kılmak için zindelik verir; uykuyu giderir, Allah Tâlâ’yı râzı kılar, melekleri-rûhânîleri hoşnut eder, yapılan ibâdetlerin ecrini artırır.

Misvakla alakalı hadîs-i şerifler umum ifade ettiği için, hem oruçlu ve hem de oruçlu olmayan kimselerin kullanması müstehaptır.

Misvak kullanmanın belli bir zamanı yoktur. Fakat yemeklerden sonra, uykudan önce, uyandıktan sonra ağız kokusunu gidermek için, abdest alırken, Kur’an okuyacağı zaman ve namaza başlamadan önce kullanılması münasip olur.   

Misvakla alâlakalı diğer bazı hadîs-i şerifler: “Câfer bin Ebî Tâlib (r.a.)demiştir ki; ashaptan bir cemaat, Resûl-i Ekrem (s.a.v.)’in yanına gelmişlerdi. Onlara hitâben, “Bana ne oluyor ki, sizleri dişleri sararmış ve ağızları kokuyor olarak görüyorum. Misvak kullanınız! Eğer ümmetime güç geleceğinden korkmasaydım, her namazda (abdest alırken) misvak kullanmalarını emrederdim.”(Kenzü’l-Ummâl, 9/26207) buyurdu.

“Dört şey peygamberlerin müştrek sünnetlerindendir:  Utanma duygusu, güzel koku sürünmek, misvak kullanmak ve evlenmek.”(Tirmizî, Nikah 1080)

“Misvak kullanılarak (alınan abdestle) kılınan namaz, misvaksız olarak kılınan namazdan yetmiş derece daha üstündür.”(S.Ebî Dâvud, Merâsil 117)

21-22 Şubat 1997 Fazilet Takvimi

Sakın terk-i edebden kûy-ı Mahbûb-i Hudâ’dır bu
Nazargâh-i ilâhidir, Makam-ı Mustafâ’dır bu

Çevrimiçi BT 857

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 200
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #4 : 20 Mart 2009, 01:36:11 »
misvakin faydalarini cokca duyuyoruz.Birde nasil kullanacagiz yani onu kullanisli hale nasil getirecegimizi birileri aciklasa.Kimi kesilecek diyor,kimi suda bekliyecek diyor.bilenler cevap bekliyorum. tesekkürler
LA TENSENA

Çevrimdışı cennet_nuru

  • Cennet ucuz değil Cehennem dahi lüzumsuz değil...
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 485
  • Her nefesimi SANA yönelmiş dualar eyle ...
    • sadakat.net
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #5 : 20 Mart 2009, 22:42:19 »
Misvak geçmiş bütün Peygamber Efendilerimizin de kullandığı çok önemli Sünnet-i seniyedir. Her abdest alışımızda, namazlardan önce, yemek yedikten sonra özellikle yatmadan önce ve uykudan kalkınca misvak kullanılmalı.

Misvağın uzunluğu bir karış, kalınlığı bir parmak kadar olmalı. Misvağı tutuş şeklimiz ise sağ elimizin baş ve küçük parmağımız misvağın altında diğer üç parmağımız üzerinde olacak şekilde olmalıdır.

Misvağı kullanırken fazla baskı yapmadan enine doğru kullanmalıdır.

Gerek yurt dışında ve gerekse yurt içindeki akademilerde yapılan araştırmalara göre hayvan kıllarından yapılan fırçalara oranla suni diş fırçalarının daha sağlıklı olduğu gerçeği ortaya konulmuştur.

Biliyorsunuz dinimize göre hayvan kıllarından yapılmış, özellikle domuz kılından yapılmış olanlarını kullanmak, haramdır. Bizler hangi fırçanın hangi hayvan kılından yapılmış olabileceğini seçemediğimize göre bir müslümanın bu konuda nekadar hassas olması gerektiğini sizin takdirlerinize bırakıyoruz.

Misvak bulamadığımız zaman suni diş fırçalarının yumuşak olanlarını tercih ediniz. Zira sert fırçaların dişlerimiz ve diş etlerini tahriş ettiği otoritelerce defalarca tekrarlanmaktadır. Macun kullanımı ise en fazla nohut büyüklüğünde olmalıdır. Çünkü diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar.

Birçok arkadaşımızdan edindiğimiz bilgiye göre diş eti kanama ve rahatsızlıklarının misvak kullanmaya devam ettikleri sürece şifâ bulduklarını ifade ettiler.

Taşınması kolay, külfeti az, faydası ölümden başka her derde deva, macunu içinde Rabbimizin kullarına ikramı olan bu harika fırçayı kullanmayı, Efendimiz -sallAllahu aleyhi ve sellem-Efendimizin sünnetini ihya etmeyi Rabbimiz hepimize sevdirsin.

“Misvak kullanmak hakkındaki tavsiyelerimi sizlere çok tekrarladım.” (Buhari)

O göremediğin koskoca derya gönlümdür...Gördüğün sahil ise dilim...Kıyılarıma vuran dalgalara şaşırma...!!Onlar aşktan gel-git'im...Beni kendinde,kendimde arama...Ben hem bende hem sende bir gizim...!!Beni Mecnun'dan Leyla'dan sorma...!!Ben sadece MEVLA'dan bir izim ... !!!

Çevrimiçi BT 857

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 200
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #6 : 21 Mart 2009, 00:51:54 »
misvaki nasil kullanilir hale getirecegiz ? Okuyorum yazilari ama ona dair birsey bulamiyorum.
LA TENSENA

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Misvak nasıl yapılır?
« Yanıtla #7 : 21 Mart 2009, 11:18:37 »
Sorduğunuz sorunu cevabı yukarıda yazıyordu.

Alıntı
Kullanma şekleni gelince...

Misvak çubuğunun kabuk kısmı soyulur, lif kısmı temizlenir ve bir miktar su içine bırakarak bir müddet bekletilerek yumuşatılır. Lifler hâline geldikten sonra kullanılır.

Bu da resimli izahı;



Sadece fırça olarak kullanılacak olan yerde kabuk kısmı bıçakla soyulacak.



Fırça olacak kısmı suda kalacak şekilde 1 gün suda bekletilir.



Yumuşayan uç kısma hafif darbelerle (çekiç yada benzedi bir şey ile) vurulur.



Misvak fırça haline gelir.
« Son Düzenleme: 28 Mart 2009, 17:16:09 Gönderen: Ay Işığı »

Çevrimiçi BT 857

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 200
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2009, 00:48:24 »

Allah razi olsun ay isigi...Dedigim gibi görememisdim dikkatsizligimden galiba..Biraz
fircalandim galiba.
LA TENSENA

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Misvak kullanmanın diş sağlığı üzerine etkileri
« Yanıtla #9 : 31 Mart 2009, 18:12:38 »
Peygamber Efendimiz (sallAllahu aleyhi vesellem), ağız temizliğine ve diş bakımına da çok önem vermişlerdir. Bunun için misvakla dişlerini fırçalamışlar, ümmetine bu konuda tavsiyelerde bulunmuşlardır.
Misvak sıcak bölgelerde yetişen "erak" ağacının kökleridir. Lifli bir yapısı vardır. Biraz ıslatılıp ezilince fırçamsı bir hal alır. Hem mekanik hem de kimyevî olarak pek çok faydaları vardır. Bunları Hadisi Şerifler ve bizzat Rasulûllah`ın uygulamaları ışığında madde madde açıklamaya çalışalım.

1. Misvak, ağız için temizlik, Allahu Teala`nın rızasına sebep ve gözlere de ciladır, (1)
2. Misvak ağız için temizliktir ve Aziz ve Celil olan Allah`ın rızasına sebeptir. (2)
3. Misvakta on hassa vardır: Ağzı tatyib eder, diş etlerim güçlendirir, göze cila verir, balgamı giderir, dişin çürümesini önler, sünnete uygun olur, melaikeyi sevindirir, Rabbi razı eder, hasenatı artırır, mideye sıhhat verir. (3)
4. Misvak kullanın. Zira misvak ağzı temizler ve Rabbin rızasını kazandırır. (4) Bu hadis-i şeriflerde misvakın faydaları zikrediliyor. Misvak kullanmak, ağız için temizlik ve hoşluk sebebidir. Fırçalanmayan dişler sararır, aralarında ve diplerinde gıda artıkları birikir. Bunlar ağız kokusuna ve diş çürümelerine sebep olurlar. Diş etlerinde iltihaplanmalar olur. Misvak kullanmakla dişlerin çürümesi ve diş etlerinin iltihaplanması önlenir. Misvakın gözlere canlılık vermesi ve balgam söktürücü etkisi kimyasal özellikleriyle ilgilidir.
Allah-u Teala güze! olan şeyleri, temiz olan şeyleri; peygamberinin tavsiyelerine uyulmasını sevdiği için, misvak kullanılmasından hoşnut olur. Melekler de temiz olan şeyleri severler ve kötü kokulardan rahatsız olurlar. Onun için on!ar da sevinirler.
5. Misvak, erkeğin fesahatini artırır. (5) Fesahat, güzel konuşmak demektir. Sesin oluşumunda dişlerin de fonksiyonu olduğu için, temiz ve bakımlı dişlerin sesin güzelleşmesine katkıda bulunacağına işaret ediliyor.
6. Niçin sararmış dişleriniz ile huzuruma giriyorsunuz? Misvak kullanınız! (6) Bu hadis-i şerifte ağız ve diş bakımı yapmayanlara bir azarlama var. Kendilerine zarar verdikleri gibi, çevredeki kimseleri de kötü görünüşleri ve ağız kokularıyla rahatsız edeceklerine işaret ediliyor.
7. Şu dört şey peygamberlerin sünnetlerindendir: Sünnet olmak, koku sürünmek, misvak kullanmak, evlenmek. (7) Peygamberler insanlığın rehberleridir. Peygamber (sav) Efendimizden önceki peygamberlerin de ağız ve diş bakımına önem verdikleri, misvak kullandıkları ifade ediliyor.
8. Misvak ve cuma guslü her Müslüman için gereklidir. (8)

Buraya kadar misvakın lüzumu ifade edildikten sonra, bundan sonraki hadis-i şeriflerde Rasulûllahın uygulaması anlatılıyor:

1. Misvak kullanmadan uyumazlardı. (9)
2. Uyudukları zaman misvak başuçlarında bulunurdu. Uyandıkları zaman da ilk önce misvak kullanırlardı. (10)
3. Misvakı enlemesine kullanır, suyu emerek (süzerek) içerlerdi. Üç defa nefes alır ve derlerdi ki:
Bu türlü içmek daha iyi, hazmı daha kolay ve sıhhate daha uygundur. (11)
4. Aişe (Ra) şöyle demiştir: "Peygamber (sav) evine girdiği zaman ilk yaptığı iş, misvak ile dişlerini temizlemek olurdu" (12)
5. Ebu Musa (ra) şöyle dedi "Ben Peygamber`in huzuruna girdim, misvağın bir ucu dilinin üzerinde bulunuyordu." (13)
6. Rasulullah (sav) hiçbir namaza misvak kullanmadan çıkmazdı. (14)
7. Rasulullah (sav) geceleyin teheccüd namazı kılmak için kalktığı zaman ağzını (dişlerini) misvak ile ovalardı. (15)
8. Rasulullah (sav) geceleri iki rekatta bir selam vererek teheccüd namazı kılar ve her selam verişinde misvak kullanırdı. (16)
9. Abdullah ibni Abbas (ra), şöyle anlatmıştır: Bir gece Peygamber (sav) `in yanında kaldım. Peygamber gecenin sonuna doğru kalkıp dışarı çıktı, semaya baktı, sonra Al-i İmran süresinin şu ayetlerini okudu:
"Hakikat, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbirleri ardınca gelişinde temiz akıl sahipleri için ibret verici deliller vardır. Onlar ayakta iken, oturur iken, yanları üstünde yatar iken hep Allah`ı hatırlayıp anarlar ve göklerin, yerin yaratılışı hakkında inceden inceye düşünürler. Şöyle derler: Ey Rabbimiz, sen bunları boşuna yaratmadın. Sen pak ve münezzehsin. Bizi ateşin azabından koru."
Sonra eve döndü, misvaklandı ve abdest aldı. Sonra kalkıp namaz kıldı, sonra yattı. Sonra kalkıp tekrar dışarı çıktı ve semaya nazar etti. Yine bu ayetleri okudu. Sonra döndü, tekrar misvaklandı ve abdest aldı. Sonra kalkıp namaz kıldı. (17)

Resulullah (sav) Efendimizin misvakla ilgili emir ve tavsiyeleri şöyle:

1. Ümmetimi meşakkate düşürmüyor olsaydım, onlara her namazın önünde misvakı emrederdim. (18)
2. Ümmetime zorluk vermemiş olsaydım, her abdestte misvak kullanmalarım emrederdim. (19)
3. Oruç tuttuğunuzda sabahleyin misvak kullanın, lakin akşama doğru kullanmayın. Akşam üzeri iki dudağı kurumuş oruçlu bir kimse için misvak uygun olmaz. Zira o kurumuş dudaklar kıyamet gününde gözü önünde bir nur olacaktır. (20)
4. Sizin ağızlarınız Kur`an için yollardır. Onları misvakla temizleyin. (21)
5. Misvak kullanınız. Zira misvak ağzı temizleyen ve Rabbi razı eden bir alettir. Cebrail her gelişinde bana misvak kullanmayı tavsiye etti. Öyle ki, bana ve ümmetime farz kılacağından korktum. Ümmetime zorluk vereceğinden korkmamış olsaydım misvak kullanmalarını emrederdim. Ben o kadar çok misvak kullanırdım ki, dudaklarıma iz yapmasından ve dişlerimin aşınacağından korkardım. (22)
6. Bana misvak kullanmak o derece emredildi ki, bu konuda bana bir vahiy gönderileceğini sandım.(23)
7. Ben, misvak kullanmakla o derece emredildim ki, üzerime farz kılınacağının sandım. (24)
8. Cebrail misvak kullanmayı bana o kadar tavsiye etti ki, azı dişlerimden endişe ettim. (25)
9. Misvak kullanarak kılınan namazın fazileti, misvak kullanmadan kılınan namazdan yetmiş kat fazladır. (26)
10. Misvak olmadığında, parmak misvak yerine geçer. (27)
Hadis-i şeriflerde ağzın her zaman temiz tutulması gerektiğinianlıyoruz. Misvak olmadığı zaman başka bir şeyle de bu temizliğin yapılabileceği ifade ediliyor. İmkanların ve araçların çok fazlalaştığı günümüzde bile toplumlar ağız ve diş sağlığına gereken önemi vermiyorlar. Resulullah (sav) Efendimizin uygulamalarının ve tavsiyelerinin ne kadar güzel ve her zaman geçerli olduğunu görüyoruz.


- Panzehir dergisinden -
Dipnotlar :
Müslim tercümesi : (12) c.1 s. 327/44, (13) c.1 s.327/45, (15) c.1 s. 328/46. (17) c.1 s.328/48
Tirmizi-tercümesi : (7) c.1, s.246/5, (18) c.1, s.38/22
Terğîb ve Terhîb tercümesi : (4) c. 1 s. 246/6, (14) c.1 s. 246/8, (16) c.1 s. 247/9, (19) c.1 s. 244/2, (22) c.1 s. 247/10, (23) c.1 s. 248/11, (24) c.1 s. 247/12, (25) c.1 s. 247/13, (26) c.1 s. 250/16,
Ramuz el-Ehadis : (1) s. 214/10, (2) s. 214/7, (3) s. 325/1, (5) s. 214/8, (8) s. 214/9, (9) s.548/2, (10) s. 548/3, (11) s. 554/14, (20) s.3/4, (21) s.116/ 8, (27) s. 190/1,
İhya : (6) c.1 s.354
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı *medrese*

  • İman hakikat dairesinin dışındaki tüm lezzetler elem verir...
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 15
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2009, 00:34:02 »
MİSVAK NASIL KULLANILIR?
Evvela misvak seçerken dikkatli olunmalı. İyi misvak keskin kokulu olur. Çünkü erak ağacından yapılır. Eğer ilkbaharda ağaca su yürüyünce kesilmiş ise içindeki maddeler daha çok ve şifalı olur. Güzün kesildiğinde ise aynı kalitede olmaz.
Misvak;
1)Güzel ve keskin kokulu olmalı,
2)Dikine baktığınızda boyunca geçen gözenekler üstten görülmeli,
3)Rengi altınsarısına çalar renkte olmalı,
4)Esnek elastiki özellikte olmalı,
5)Kabuğu en az 1mm kalınlığında olmalıdır.
İlk adım misvak seçimidir ve bu iyi yapılmalıdır aksi halde aldığınız misvak ya açılmayan türden olacak ya da açıldığında telleri koparak ağızda dağılacaktır.
İyi misvağı seçtim diyorsanız:
Önce ucu suda kalacak şekilde 2-3 saat bekletin. Sonra kabuğunu kenardan çizin ve soyun(max 1.5 cm) .
Ucunu açmaya gelince. Size çok çok pratik bir yol söyleyeyim. Önceki işlemleri yaptığınız misvakın ucuna bir naylon geçirip penseyle yavaş yavaş kenarlarından sıkın. Yanlardan sıkılan uç ezilince teller açılacaktır. Aksi halde açmakla çok uğraşırsınız.
Bu arada unutmadan misvakı çok sert sıkmayın ki telleri kopmasın.
Bir de beni muzdarip eden bir husus var. O da şudur:
Misvakı kullanıyor, sonra da yıkamadan ceplerine koyuyorlar.. Bir süre sonra çıkarıp yeniden... Allah aşkına insanları dinden soğutmayalım da misvakı her kullanımdan sonra yıkayalım. Bunun yanında 3-4 günde bir eskiyen ucu kesip de yeniden uç açmalı, çünkü kullanılan yerin ilacı zamanla azalır...



Misvak serçe parmak kalınlığında ve bir karış uzunluğunda olmalıdır. İlk kullanışta uç kısmından bir santimetre kadar kabuğu soyulur ve bir miktar suya bırakılır. Suda yumuşayınca kullanılmaya başlanır. Kullandıkça lifleri kendiliğinden açılıyor. Başparmakla bir yandan, diğer dört parmakla da diğer yandan kavranarak ya da başparmak ve serçe parmakla bir yandan, diğer üç parmakla da diğer yandan kavranarak kullanılır. Kullandıktan sonra yıkamak için varsa suyun altına tutmak yeterlidir. Yıkamak için soğuk veya sıcak su fark etmez.



Misvağı kullanırken fazla baskı yapmadan enine doğru kullanmalıdır.
Gerek yurt dışında ve gerekse yurt içindeki akademilerde yapılan araştırmalara göre hayvan kıllarından yapılan fırçalara oranla suni diş fırçalarının daha sağlıklı olduğu gerçeği ortaya konulmuştur.
Biliyorsunuz dinimize göre hayvan kıllarından yapılmış, özellikle domuz kılından yapılmış olanlarını kullanmak, haramdır. Bizler hangi fırçanın hangi hayvan kılından yapılmış olabileceğini seçemediğimize göre bir müslümanın bu konuda ne kadar hassas olması gerektiğini sizin takdirlerinize bırakıyoruz.
Misvak bulamadığınız zaman suni diş fırçalarının yumuşak olanlarını tercih ediniz. Zira sert fırçaların dişleri ve diş etlerini tahriş ettiği otoritelerce defalarca tekrarlanmaktadır. Macun kullanımı ise en fazla nohut büyüklüğünde olmalıdır. Çünkü diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar.
Birçok arkadaşımızdan edindiğimiz bilgiye göre diş eti kanama ve rahatsızlıklarının misvak kullanmaya devam ettikleri sürece şifâ bulduklarını ifade ettiler.
Taşınması kolay, külfeti az, faydası ölümden başka her derde deva, macunu içinde Rabbimizin kullarına ikramı olan bu harika fırçayı kullanmayı, Efendimiz -sallAllahu aleyhi ve sellem-Efendimizin sünnetini ihya etmeyi Rabbimiz hepimize sevdirsin.
Yüzü dost,özü düşmandan usandım,dili mü'min,kalbi şeytandan usandım.
Dostum herkesin kahrı çekilir amma,ben davasız müslümandan usandım.

Çevrimdışı mazlum

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 861
  • Allah'a giden tüm yollar.Kalp lerden gecer.
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #11 : 28 Eylül 2010, 19:41:57 »
Bu corbada bizimde tuzumuz bulunsun derlerya, o misal , tabiri caizse

Peygamber efendimiz buyurmuslarki , kimki üzerinde misvak bulundurursa ,
o kisiye yildirim isabet etmez .......  Kaynak ihyau ulumudin okumustun sayfasini hatirlamiyorun ,affiniza siginiyom merak eden eminim bulur .
Bir harf yeter inan, varsa o evde bir insan.

Dost Ararsan Kendine Bak
Dostun Ağlasını Bulursun
Düşman Ararsan Yine Kendine Bak
Düşmanında Ağlasını Bulursun .
vesselam .

Çevrimdışı cennet_nuru

  • Cennet ucuz değil Cehennem dahi lüzumsuz değil...
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 485
  • Her nefesimi SANA yönelmiş dualar eyle ...
    • sadakat.net
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #12 : 29 Eylül 2010, 01:08:32 »
Ebu Hüreyre radıyAllahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Eğer ümmetim üzerine zahmet vermeyecek olsaydım, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim."

Ebu Dâvud ve Tirmizi'nin Zeyd İbnu Hâlil el-Cüheni radıyAllahu anh'tan kaydettikleri rivâyet şöyledir:

"Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle söylediğini işittim: "Ümmetime zahmet vermeyecek olsam, her namazda misvak kullanmalarını emrederdim ve yatsı namazını da gecenin üçte birine kadar te'hir ederdim.

Hz. Huzeyfe radıyAllahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissalatu vesselam gece (namaza) kalktığı vakit ağzını misvakla ovalardı.''

Hz. Aişe radıyAllahu anhâ anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselam 'ın abdest suyu ve misvâkı (akşamdan hazırlanıp yanına) konulurdu. Gece kalkınca abdest bozar, sonra misvaklanırdı.''

İbnu Ömer radıyAllahu anhüm anlatıyor: "Resülullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Rüyamda gördüm ki, bir misvakla dişlerimi misvaklıyorum. İki kişi yanıma geldi, biri diğerinden büyüktü. Elimdeki misvakı onlardan küçük olana uzattım. Bana: "(Büyüğü) büyükle!'' dendi. Bunun üzerine misvağı büyük olana verdim.''
O göremediğin koskoca derya gönlümdür...Gördüğün sahil ise dilim...Kıyılarıma vuran dalgalara şaşırma...!!Onlar aşktan gel-git'im...Beni kendinde,kendimde arama...Ben hem bende hem sende bir gizim...!!Beni Mecnun'dan Leyla'dan sorma...!!Ben sadece MEVLA'dan bir izim ... !!!

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #13 : 29 Eylül 2010, 09:51:59 »
huda razı olsun...önemli ve  güzel bir mesele

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Misvak Kullanmak [16 Mart 2009]
« Yanıtla #14 : 10 Ekim 2010, 18:47:43 »
Yumuşayan uç kısma hafif darbelerle (çekiç yada benzedi bir şey ile) vurulur.
Bunu ögrendigim iyi oldu. Tesekkürler.