Gönderen Konu: Msg nedir zararları nelerdir  (Okunma sayısı 6807 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Msg nedir zararları nelerdir
« : 12 Kasım 2010, 11:27:49 »

Msg nedir zararları nelerdir msg’nin açılımı MONO SODYUM GLUTAMATMSG NEDİR?…

MSG adında bir yiyecek katkı maddesi var.

MONO SODYUM GLUTAMAT

Yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güze lolarak algılanmasını sağlıyor.Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor.Hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi geliyor. O yüzden gıda üreticilerinin bir çoğu MSG’yi karlı olduğu için kullanıyorlar.

MSG ZARARLI MI ?

Buna okuduktan sonra siz karar verin.

Bu madde Nörotoksin.

Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak ALZHEİMER, PARKİNSON, HUNTİNGTON hastalıkları, SARA
(Epilepsi)

Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı)Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite.Büyüme hormonu baskılanması.

Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet. Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar. Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.

Özellikle çocuklarımızın hatta büyüklerin de çok severek yediği CİPS’lerde çok kullanılmakta. Hazır köfte harçları, Et suyu tabletleri, Hazır çorbalar,

Dondurmalar, renkli yoğurtlar ve benzeri bir çok üründe var. Şimdi diyeceksiniz ki, Madem bunca zararı var, neden kullanıyorlar?.

Küreselleşen dünyada, ticaret de küreselleşti. Küresel ticaet devleri insaf, merhamet gibi duygularla asla çalışmaz. Onların amacı çok kar etmek, çok daha büyümektir.

Bu mamuller, al benisi olan renklerde ve janjanlı ambalajlarda sunulur. Televizyon, gazete ve duvar reklamlarında onlara sıkça rastlarsınız. Sadece maddesel tadıyla değil, görsel yollar ile de beyinlerimize kazınır adeta.

Basit bir hesap yaparsak, ucuz zannedilen bu ürünleri çok pahalıya tükettiğimizi görürüz. Mesela Cips.Semt pazarlarında 3 kg. patatesi 1 ytl.ye alabilirsiniz.

Oysa ki 50 gram CİPS 1 liradır. Yani 1 kg. Cipsi, 20 ytl.den tükettiğimizin farkındabile değiliz. Olumsuz etkileri de cabası. Ya bu
mamulleri üretenler !….

Kendi ürettiklerini asla yemezler, içmezler. Onların gıdaları organik ve doğaldır.Son zamanlarda organik tarım yapan çok güçlü özel şirketler türedi,
burada itina ile yetiştirilen ürünleri semt pazarlarında göreniniz var mı?

Ben henüz rastlamadım.

Gelelim genel sağlık boyutuna; Son 25 yıla dikkatle göz atacakolursak, çocuk yaşta diyaliz cihazına bağlı yaşamaya mahkum edilenler, çok küçük yaşta şeker hastalığı ile tanışan çocuklar, obez çocuklar, asabi çocuklar, 9-10 yaşında buluğ çağına girenler, çeşitli nedenlerle engelli doğanlar ve bu sayının ülke nüfusunun % 12’sine çıkması ve benzerleri.

Ve sizlerinde aklınıza gelebilen yeni hastalıklar. Hastalıkları üretenler, ilaçlarını da ihmal etmediler. Bu da madalyonun diğer karlı yüzüdür.

Karbondioksitli meşrubatlardan, sakıncalı hazır gıdalara varana kadar bir çok yerde çeşitli uyarılar yazıldı, çizildi. Durumun ciddiyetini anlayabilenimiz var mı?

Bu sorunun cevabı, tüketim miktarıdır.Şimdiki eğitim sistemimiz endüstri, tarım, genel kültür alanında yetersiz kaldığından, yeni nesiller tehlikenin farkında değildirler.

sağlıkbilgileri.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Msg nedir zararları nelerdir
« Yanıtla #1 : 12 Kasım 2010, 15:32:04 »
Paylaşımınız için teşekkür ederiz.

Çevrimdışı müjde_ci

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 149
Ynt: Msg nedir zararları nelerdir
« Yanıtla #2 : 12 Kasım 2010, 20:00:32 »
gerçekten önemli bir konu paylaşımınız  için teşekkürler
öyle bir zamana geldikki insan neyi yiyeceğini şaşırıyor
pırlantanın kıymetini hamal yükün kıymetini sarraf takdir edecekse pintiler zengin, arsızlar muteber,ciğersizler kahraman, başlar ayak,ayaklarda baş olmuş demektir

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Msg nedir zararları nelerdir
« Yanıtla #3 : 12 Kasım 2010, 20:22:48 »
çok ciddi rahatsızlıklar bunlar..

bu yazıyı okuduktan sonra daha dikkatli olmaya özen göstereceğimizi umuyorum

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Msg nedir zararları nelerdir
« Yanıtla #4 : 13 Kasım 2010, 14:04:52 »
Acaba koydukları yiyeceklerin içeriğine yazıyorlar mı bu katkı maddesini.Ya da bazı katkı maddelerinde olduğu gibi uyduruktan farklı isimler adı altında mı yazıyorlar?

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Msg nedir zararları nelerdir
« Yanıtla #5 : 13 Kasım 2010, 14:28:14 »
Acaba koydukları yiyeceklerin içeriğine yazıyorlar mı bu katkı maddesini.Ya da bazı katkı maddelerinde olduğu gibi uyduruktan farklı isimler adı altında mı yazıyorlar?

Böyle bir şeyi yazmak;

''Aslında tatları berbat ama sizler mükemmel sanıyorsunuz'' anlamına gelir sanırım. ş2))
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
En Lezzetli Zehir! MSG
« Yanıtla #6 : 13 Ağustos 2014, 12:08:54 »
En Lezzetli Zehir! MSG



Başlık biraz sert görünebilir lakin gerçekten sertlikle ele alınması gereken bir mevzu. Katkı maddeleri arasında en dikkat çekicisi olan “monosodyum glutamat” yani “MSG” hoşgörüyü hak etmiyor. Gıdalara lezzet duygusu veren bu katkı maddesinin katıldığı ürünler en fazla da çocuk ve geçler tarafından rağbet görmesi ona karşı sertliğimizi iki kat arttırıyor.

Katkı maddeleri gıdalarda koruyucular, renklendiriciler ve lezzet vericiler olarak kullanılıyor. Eskilerin iyi hammadde ve yüksek işçilikle elde ettikleri işlenmiş etteki lezzet, artık gıda kimyası sayesinde hiç et kullanmadan çok rahatlıkla üretilebiliyor. Denetimler zayıf olunca ister istemez pazarın en bilinçsiz ve zayıf halkası gençler, lezzet ve görünüme aldanıp çok zararlı ve fakir içerikli bu ürünlere maruz kalabiliyorlar. Bu anlamda en çok maruz kalınan katkı maddesi ise “monosodyum glutamat”.

Ilk defa 1865’te Japon bilim adamları tarafından meydana çıkartılmış bir amino asit olan Monosodyum glutamatın ticari üretimi 1909’da başladı. Geçmişte doğal proteinler, mesela buğday gluteni, hidrolizi yolu ile üretiliyordu. MSG’den sonra ise proteinler bakteriyel fermantasyon yolu ile üretilmeye başlandı.

Söz konusu maddenin en önemli özelliği, tükürük salgısını arttırarak lezzet profilindeki özellikleri ortaya çıkarmasıdır.

Avrupa, Japonya ve ABD’de yapılan araştırmalar sonucunda MSG’nin lezzet aktivitesinin dört temel tattan farklı olduğu saptanmış ve bu yeni tada nefis, lezzetli, iştah açıcı gibi anlamlarda kullanılan “umami” adı verilmiştir. Ancak MSG’nin tadının saf olmadığı, tatlı, tuzlu ve acı ile birlikte hoşa giden ve rahatlatan hisleri de ihtiva ettiği belirtilmektedir . “Ne var bunda, hem lezzeti arttırıyor hem de hazmı kolaylaştırıyor.” diyebilirsiniz. Ancak iş asıl bundan sonra başlıyor…

MSG ağız tadını bozuyor

Monosodyum glutamat, tat alma duyumuzu etkiliyor.

Ağzımıza attığımız ilk yemekle birlikte tat alma duyusu harekete geçerek beyne ilk sinyalini gönderiyor. Bu ilk sinyalle birlikte tadı oluşturan madde ağzımızda kaldığı sürece (Yuttuktan sonra da tad ağzımızda bir süre daha kalıyor.) sinyallerin seviyesine karşı duyarlılık hızla düşmeye başlıyor. Bu nedenle bazen yediğimiz çok tatlı bir yiyecekten sonra alınan gıda, mesela içilen çay, bize şekersizmiş gibi geliyor.

Bizler farkında olmasak dahi yemek yerken bile aynı hadise gerçekleşiyor. Normalde yediğimiz aynı yemekte bile ilk lokma ile son lokma arasında bir tat azalması oluyor. Ancak MSG içeren gıdalar tat alma hissiyatını hassaslaşıyor ve bu nedenle MSG’li gıdalar daha fazla tüketiliyor. MSG’li yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalıyor. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda maddelerden sonra, mesela, cipsler, gofretler, diğer besleyici besinleri tat alamadıkları gerekçesiyle yemedikleri görülmüştür.

MSG ile ne kadar yersen ye doymuyorsun

MSG birçok gazlı içecek ve hazır gıdada olduğu gibi, kimyasalların bir kısmı dilimizdeki artıkları hızla parçalayarak midemize gönderiyor, diğer bir kısmı ise bunları nötrleştirerek her lokmanın ilk lokmaymış gibi algılanmasına neden oluyor. Geçmişte glutamata bağlı halsizlik, uyuşma ve çarpıntı semptomlarının olduğu vakalar bildirilmiş. Bu durum Çin-lokantası sendromu olarak adlandırılmıştır.

Görmede azalmaya sebep oluyor

Hirosaki Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Hiroşi Ohguro ve ekibi tarafından yapılan deneylerde, farelere çeşitli miktarda monosodyum glutamat verildi. Japon bilim adamları, glutamat maddesinin retinadaki (ağtabaka) hücrelere saldırdığını ve bu nedenle farelerin görme yeteneğinin azaldığını tespit ettiler. Hiroşi Ohguro, lezzet verici olarak kullanılan monosodyum glutamat maddesinin yoğun olarak kullanıldığı Asya bölgesinde, glukom olarak bilinen göz hastalığının bir çeşidinin çok sık görüldüğünü belirterek, bu durumun araştırılması gerektiğini söylüyor.

Bebeklerde kanseri tetikliyor

Anne karnındaki bebek ya da emzik çağında olan bebekler de MSG’den etkileniyor. Anne adayları ya da anne olanlar, yedikleri MSG’li hazır gıdalar nedeniyle hem hamilelikte hem de emzirirken, bu zarar verici katkı maddesinin farkında olmadan bebeğine geçmesine sebep oluyorlar. Bu sebepten bazı ülkeler MSG’yi hamilelere yasaklamıştır. Diğer bazı ülkeler ise MSG’yi çocuklar için üretilen ürünlerde kullanmayı yasaklamıştır. Bu madde özellikle çocuklar açısından “kesinlikle ciddiye alınmalıdır”. Monosodyum glutamat, anne karnındaki bebeklerde ve en az iki yaşına kadar olan çocuklarda “kanserojen özelliği” olabileceği tespit edilmiş ciddi zararları olan bir maddedir.

Nasıl korunmalı?

Aslında MSG, çiğ köfte hariç paketli ürünlerde belirtilmektedir. Bazı zaman kıvam arttırıcı ama çoğunlukla lezzet arttırıcı E621 ya da “monosodyum glutamat” ibaresi yer almaktadır. Bu katkının içerdiği hazır ürünlerden olabildiğince vazgeçip eski ve değişmez nefasetteki tatlara geri dönmek

Kullanıldığı gıda grupları

     Mısır ve patates cipslerinde,
     Çiğköftelerde,
     Et sularında,
     Hazır çorbalarda ve soslarda
     Tatlı-tuzlu hazır ürünlerin bazılarında,
     Bulyonlarda,
     Sucuk, salam, sosis gibi et ürünlerinde,
     İşlenmiş et ürünlerinde,
     İşlenmiş balık ve tavuklarda,
     Mayonezlerde,
     Baharat karışımlarında,
     Sebzelerin işlenme aşamalarında,
     Snack tipi ürünlerde

Belli başlı tespit edilen zararları

     Nörotiksin bir madde olan MSG, sinir hücrelerine zarar veriyor.
     Sebep olduğu hastalıklar ise, merkezi sinir sistemi tahribatına bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları ve Sara epilepsi),
     Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı),
     Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, Obezite,
     Büyüme hormonunun baskılanması,
     Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet gelişimi,
     Böbrek ve karaciğerde hasar,
     Hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerin de aynı etkilere maruz kalması,
     Çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına neden olduğu öne sürülmektedir.


Emin Engin TURK | 05 Ağustos 2014 | http://insanvehayat.com/en-lezzetli-zehir-msg/