Gönderen Konu: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)  (Okunma sayısı 11143 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kutlu

  • okur
  • *
  • İleti: 69
Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« : 18 Şubat 2009, 14:30:59 »

Çok fazla iştirak edemesek de Sadakat'i büyük bir ilgiyle izliyorum.Türkçe'ye ve kullanımına çok fazla ehemmiyet veren biri olduğumdan olsa gerek sadakatte dikkatimi çeken bir hususu belirtmek istiyorum.

Bu konularda sanırım arşivde bazı yazılar var ama.Türkçemizi güzel kullanalım güzel yazalım derim.Msn yada sms diliyle şu güzelim sadakatte yazılar yazmak hoş olmuyor.

Böyle yazanları küçümsüyor, kınıyor falan değilim ama nedense hassasım bu konuda.Duyarlı olmak gerek diye düşünüyorum.Bu bir yozlaşmadır.Gelecek nesillere uyduruk bir dil bırakmaktır.Nasıl ki biz latin harflerine geçtik ve şimdi birçoğumuz eski kıymetli eserleri okuyamıyor, okusak bile tam anlayamıyorsak gelecek nesiller de bizim yazdıklarımızı anlamaz hale geleceklerdir.Ben özellikle tahsil yapanların, talebelerin bu şekilde konuşma ve yazmasına üzülüyorum.

Tamam herkesin son derece titiz bir şekilde yazmasını bekleyemeyiz.İstisnalar vardır mesela:

-Dünyevi tahsili bazı nedenlerden bir yere kadar almış olanlar vardır ki bu küçümsenme ayıplanma anlamında algılanmasın.Bu kardeşlerimiz bilmedikleri için yazma konusunda titizlik gösteremeyebilirler.

-Yabancı ülkelerde doğmuş büyümüş olanlar Türkçe'ye hakim olamadıkları için yazamayabilirler

-Yine yabancı ülkerdeki klavye farklılıklarından dolayı (misal ş harfi yoktur) yazamayanlar olabilir

Bunlar aklıma gelen istisna haller

Ama genç kardeşlerimizin, hâlâ eğitim almakta olanların mazaretsiz bu hususlara dikkat etmesi lazım.Yoksa adama bu ne biçim tahsil yapmak derler.

Sadakatte gördüğüm yazım yanlışlarına misaller vermek gerekirse:

-Herkez yazılmaz herkes yazılır.

-$  karakteri .Türkçe'de böyle bir karakter olduğunu duyan bilen var mı? Ş diye bir harf var.Klavyede ş yoksa s yazılabilir.En azından anlaşılır.

-é yine Türkçe'de böyle bir harf bulunmamakta bu bildiğimiz Fransızca'da var.E neden kullanılmaz ki?

-Yine W harfi Türkçe'de bulunmaz.Misal SallAllahü Aleyhi Wesselllem gibi.V harfimiz var çok şükür.

-işküzar değil işgüzardır bu kelimenin doğru yazılış şekli.

-Konuştuğumuz gibi yazılmaz Türkçe yazarken.Misal bakıcaz yanlış bakacağız doğru. Yapacam yanlış yapacağım doğru.Bi yana değil bir yana doğrusu.Die değil diye.

-gitcem değil gideceğim doğrusu


Baki selam ve muhabbetle Efendim.


« Son Düzenleme: 18 Şubat 2009, 15:10:00 Gönderen: fatihan »
Ya Rabbi İsraili Kahhar ismi şerifinle kahr eyle.Filistindeki masum kardeşlerimize yardım eyle...

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2009, 14:55:25 »
Teşekkürler Kutlu kardeş. Bu benim de önem verdiğim bir konu, sonuna kadar katılıyorum size... &))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı lalegül

  • yazar
  • ****
  • İleti: 513
    • Sidre.net
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2009, 16:52:01 »
Teşekkürler Kutlu kardeş. Bu benim de önem verdiğim bir konu, sonuna kadar katılıyorum size... &))
Şu rahmete bakın ki,
insanlar bütün azalarıyla günah işlerken,
sadece diliyle yaptığı tövbeyle affolunuyor.

Aziz Mahmud Hüdai (k.s)

Çevrimdışı Devri Âlem

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 429
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2009, 20:29:31 »
Hassasiyetiniz için tebrik ederim kardeşim. Yalnız şu noktayı unutmayalım ki;

Sadakat edebiyat sitesi değildir. Bir edebiyat sitesinde değil yazım hataları, noktalama hataları dahi uyarı alır. Geçmişte edebî paylaşımların ağırlıkta olduğu bir forumda, bir cümlede noktadan sonra boşluk bırakmadan başka bir cümleye geçtiğimiz için derhal uyarı alıp, mesajımız düzeltilmişti.

Tabi ki yorumlarda, paylaşımlarda yazım kuralları konusunda olabildiğince hassas olmaya özen göstermek durumundayız. Ancak bu hassasiyeti, durumlarını, konumlarını ve meşguliyetlerini bilemediğimiz onlarca üyeden bekleyebilme lüksüne sahib değiliz. Dünyanın binbir türlü cezbedici, aldatıcı zehirleri insanımızı, gençlerimizi nefsin çukurlarına çağırırken "sadakat" gibi müstesna, nezih bir forumda, velev ki yalnış yazım hataları ile de olsa bulunmasına dahi şükrebilmeli, bilhassa gençlerimizi bu yönde şevklerini kırmadan, incitmeden ve genelde rencide etmeden özelden mesaj yolu ile uyarabiliriz.

Kırılma noktalarına dikkat edebilirsek, işte o zaman istenilen neticenin hâsıl olmaması imkansızdır. Yönetimdeki kardeşlerimiz meselenin hassasiyetine vâkıf, ancak bir o kadar da binbir türlü meşguliyetlerine rağmen yine de bu büyük ailenin kıymetli üyelerine hizmet adına elllerinden gelenin çok üstünde çaba sarfetmektedirler, bunu unutmayalım.

Ben yazım hataları konusunda gösterilen hassasiyetin aslında kıymetli hakikatlerin aktarımında üzeri geçilen noktalar üzerinde yapılmasını beklerdim.

Misal:


SallAllahu Aleyhi Wesellem yazan bir üyeyi, s.a.v veya s.a şeklinde bir kısaltmaya gitmeden yazdığı için tebrik ederdim. Güzelim v demişsiniz, yalnız o güzelim dediğiniz v harfi dahi, asla vav harfinin yerine geçemeyecek nitelikle bir yetersizliği ifade eder.


Onlarca meşguliyetine rağmen zaman ayırıp yorumları ile katkı sağlayan, paylaşımlarda bulunan herbir üye bizlerin gözünde çok kıymetlidir, zira zamanının sufli onlarca ortam varken burada değerlendirmektedir. Bu nedenle insanlarımızın şevklerini, katılımlarını kırmadan nasıl güzellikleri çoğaltabilir, paylaşabiliriz bunun derdinde olmak çok daha önemli.

Zira yarın yazım kurallarından değil, insanların hayrına vesile olup, olmadığımız, bu yolda kaç kişiye sevdirdiğimiz, kaçına ise nefret ettirdiğimiz hususunda hesab vereceğiz.
« Son Düzenleme: 18 Şubat 2009, 20:42:55 Gönderen: Devri Âlem »
اَلْعِلْمُ يَرْفَع بُيوتًا لاَعِمَادًا لَهَا وَالْجِهلُ يَهْدِم بِيُوتَ اْلعِزَّ وَلْكَرَمِ

Çevrimdışı kutlu

  • okur
  • *
  • İleti: 69
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2009, 22:44:14 »
Devri Âlem kardeş,
Yorum ve katkılarınız için biz de teşekkür ederiz.
Sadakat'e zaten edebiyat sitesi muamelesinde bulunmadım.Eğer bulunmuş olsa idim verdiğim, misallerin içerisinde sizin örneğinizde olduğu gibi noktadan sonra boşluk bırakmadan başka bir cümleye geçilmemesi gerektiğini de söylerdim.Bazı ki'lerin ayrı yazılacağını, yine bazı "da" ve da'ların ayrı yazılabileceğini söylerdim.Ama söylemedim çünkü o derece hassasiyet olması gerektiğini ima etmedim.Edemezdim de çünkü o derece imlayı kendim dahi kullanamıyor iken.

Hassasiyet konusuna gelince bu  nezih  forumun üyelerinin ne gibi meşguliyetler içerisinde olabileceklerini, ne gibi konumlarda olabileceklerini en az sizin kadar tahmin edebiliyorum.Ama yanlış yanlıştır.Yanlışın şükrünü de sizden duyuyorum açıkcası.O genç kardeşlerimiz zaten burada ise birşeyler kazanıyorlar ise bu söylediğim de o kazançlardan bir kazançtır.Bir yozlaşmadan bahsediyorum.Bir nesilden gelecek nesillere ne aktarılabileceğinden bahsediyorum.


"Bilhassa gençlerimizi bu yönde şevklerini kırmadan, incitmeden ve genelde rencide etmeden özelden mesaj yolu ile uyarabiliriz." demişsiniz, kırılma noktalarından bahsetmişsiniz.Yukarıdaki satırlarımda bilhassa bu konuya dikkat ettiğimi düşünüyorum.Satırlarımda herhangi bir şahsı veyahut şahısları hedef almadım.Eğer eleştiri sözkonusu ise bu anonimdir.Tenkit varsa anonimdir.Tavsiye varsa o da anonimdir.Satırlarım direk A şahsına veyahut B şahsına yönelik değildir.
Özelden mesaj yoluyla uyarma konusuna gelince tavsiyeniz için teşekkür ederim.Ama bazı deneyimlerim beni o tür bir yolu kullanmaktan vazgeçirmiştir ki bu nedenle yukarıdaki satırları ele aldım.Deneyimlerime gelince gerek özel hayatımda gerekse sanal ortamlarda o yöntemin çok fazla işe yaramadığını, bazı durumlarda ters teptiğini, bazılarının daha da kırıldığını daha da hırçınlaştığını müşahade ettim.
Bir de aynı hatayı tek kişi yapmaz ki başkaları da aynı hatayı yapabilirler öyle değil mi? O halde  kimseyi kırmadan bu şekilde anonim tenkitlerin yapılması durumunda hepimiz istifade etmiş oluruz.

Misalinizdeki;
SallAllahu Aleyhi Wesellem yazan bir üyeyi, s.a.v veya s.a şeklinde bir kısaltmaya gitmeden yazdığı için tebrik ederdim konusuna gelince s.a.v bir yazım yanlışı değildir.Eğer s.a.w yazılırsa yanlıştır.S.a.v'de yanlışlık yoktur bu bir kısaltmadır.Türk Dil Kurumunca da kabul edilmiş bir kısaltmadır.Büyüklerimizce de kullanılan dolayısıyla da onaylanan bir kısatlmadır.Yine bu kısaltma bir sürü ilmi kitapta, dini kitapta da kullanılmıştır.Yani bu yanlış bir yazım şekli değildir.

s.a konusunda ise size sonuna kadar katılıyorum.

Güzelim v demem sadece bu konuyla sınırlıdır.Yoksa bir vav'ın yanında o "v" güneşin yanındaki küçücük bir yıldız bile olamaz.Sadece "v" değil hiçbiri Elif'in yanında Mim'in yanında hiçtirler.Asla o anadilimiz olan harflerle latince harfleri kıyas etmem.Böyle bir kıyası cinayet kabul ederim.Bahsettiğim gibi sadece bu konuyla sınırlıdır.%99 müslüman olan ülkemiz insanlarının acaba kaçı osmanlıca okuyabilir, yazabilir bırakın osmanlıca harflerle yazmayı osmanlıca, arapça kelimelerin latin harfleri ile yazılması durumunda o kelimelerin dahi anlamlarını bilebilir mi? Nedir bunun sebebi?Bir gecede yeni bir alfabenin gelmesidir.Milyonlarca insanın bir gecede cahil bırakılmasıdır.Daha önce de bahsettim bizler  eski kıymetli eserleri okuyamıyor, okusak bile tam anlayamıyoruz.Anlayanlarımız bilenlerimiz var elbet ama azınlıkta.Şu şartlar içerisinde osmanlıca harflere dönüş sözkonusu olamayacağına göre elimizdeki dile sahip olalım.Yozlaşmasına izin vermeyelim.Eğer verirsek bizden sonraki nesiller tarzanca konuşmaya başlayacaklar.Latince yazılan dini kitapları bile anlayamayacak duruma gelecekler.Nasıl ki çoğumuz arapça okuyamıyorsak, osmanlıca okuyamıyorsak çevirisinden dahi okusak da o tadı alamıyorsak onlar da alamayacaklar.Bu da bir vebal değil midir? Bazı sitelerde, ortamlarda  ben bu konuyu savunmanın sanki dine aykırı bir davranış biçimiymiş gibi algılandığını görüyorum.Böyle bir şey yok.Dilimizdeki yozlaşmaya dur demeliyiz.

"Zira yarın yazım kurallarından değil, insanların hayrına vesile olup, olmadığımız, bu yolda kaç kişiye sevdirdiğimiz, kaçına ise nefret ettirdiğimiz hususunda hesab vereceğiz." Elbette vereceğiz bu sözü avuçlarım patlarcasına alkışlarım.Yalnız bu hesap konusuna yukarıda bahsettiğim yozlaşmanın getirdiği süreç  sonrasında yeni neslin dini kitaplardan dahi artık anlayamacakları hususunu da dahil ediniz.Eğer yozlaşmaya müsade edersek durum odur ve vebali vardır hesabı vardır derim.

Hürmetlerimle.
Ya Rabbi İsraili Kahhar ismi şerifinle kahr eyle.Filistindeki masum kardeşlerimize yardım eyle...

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #6 : 19 Şubat 2009, 02:17:48 »
Alıntı
Yalnız bu hesap konusuna yukarıda bahsettiğim yozlaşmanın getirdiği süreç  sonrasında yeni neslin dini kitaplardan dahi artık anlayamacakları hususunu da dahil ediniz.Eğer yozlaşmaya müsade edersek durum odur ve vebali vardır hesabı vardır derim.

Kesinlikle haklısınız,okuduğunu anlamayan yada yazdığı anlaşılmayan insanlar başkalarına ne verebilirki.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Devri Âlem

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 429
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #7 : 19 Şubat 2009, 02:32:36 »
Hakikaten çok güzel hususlar bu vesile ile yeniden gündeme geliyor, Allah razı olsun. Hassasiyetinize kesinlikle destek veriyorum. Ancak bunun genele yayılabilmesi için sabır ve azim gerekiyor. Zira gençlerimiz o kadar herşeyden çabuk sıkılır hâle gelmişler, internet dili o kadar dillerine yayılmış ki; bunun hemen kaldırılması, yeniden düzeltilmesi tedricilik istiyor. s.a konusunda olduğu gibi ben aro ve bilhassa salavat-ı şerfelerin kısaltılması konusunun da gündemde tutulması taraftarıyım. Uzun metinlerde hiç olmassa bir cümlede kesinlikle salavat-ı şerife yazılmalı. Bunun sevabından insanlar neden mahrum olsun?

Bu vesile ile şu başlığı inceleyebiliriz.

http://www.sadakat.net/forum/islami-sorulariniz-ve-cevaplari/yazili-metinlerde-salavati-serifelerin-kisaltilmasi-t13859.0.html
اَلْعِلْمُ يَرْفَع بُيوتًا لاَعِمَادًا لَهَا وَالْجِهلُ يَهْدِم بِيُوتَ اْلعِزَّ وَلْكَرَمِ

Çevrimdışı kutlu

  • okur
  • *
  • İleti: 69
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #8 : 19 Şubat 2009, 09:41:22 »
Teşekkürler arkadaşlar.

Evet s.a.v her ne kadar kurallara aykırı bir kullanım şekli olmasa da SallAllahü Aleyhi Vesellem şeklinde yazmak en doğrusu.

İkisi farklı konular ama sizin konunuz dahilinde Efendimiz sallAllahü Aleyhi vesellem olduğu için daha önemli daha öncelikli.Yazım güzel değildi, O'nu (sallAllahü aleyhi vesellem) andığım için yazım güzelleşti denildiği gibi.O geçtiği için konu önemli.

Ya Rabbi İsraili Kahhar ismi şerifinle kahr eyle.Filistindeki masum kardeşlerimize yardım eyle...

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #9 : 19 Şubat 2009, 10:08:53 »
Böyle yazanları küçümsüyor, kınıyor falan değilim ama nedense hassasım bu konuda.Duyarlı olmak gerek diye düşünüyorum.Bu bir yozlaşmadır.Gelecek nesillere uyduruk bir dil bırakmaktır.

Tamam herkesin son derece titiz bir şekilde yazmasını bekleyemeyiz.İstisnalar vardır mesela:

-Dünyevi tahsili bazı nedenlerden bir yere kadar almış olanlar vardır ki bu küçümsenme ayıplanma anlamında algılanmasın.Bu kardeşlerimiz bilmedikleri için yazma konusunda titizlik gösteremeyebilirler.

-Yabancı ülkelerde doğmuş büyümüş olanlar Türkçe'ye hakim olamadıkları için yazamayabilirler

-Yine yabancı ülkerdeki klavye farklılıklarından dolayı (misal ş harfi yoktur) yazamayanlar olabilir

Bunlar aklıma gelen istisna haller

Ama genç kardeşlerimizin, hâlâ eğitim almakta olanların mazaretsiz bu hususlara dikkat etmesi lazım.Yoksa adama bu ne biçim tahsil yapmak derler.


Kutlu kardeşim, düşüncelerini hiçbir yanlış anlama ve kırılmaya sebebiyet vermeyecek şekilde belirtmişsin. Bunu özellikle belirtmek istedim.

Öyle yazılar var ki; "cümle" diye bir kavram yok içinde... Noktalamalardan vaz geçtim, yazı bir paragrafsa içinden normal bir cümle çıkmıyor. Böyle olunca da anlatılmak istenen kesinlikle anlaşılmıyor. Ya da yazıyı yazan kişi 5 şey anlatıyorsa, zar-zor 1'i anlaşılıyor.

Mükemmellik beklemiyoruz, sadece biraz özen göstermek, biraz da dikkat yeterli olacaktır sanırım...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı kutlu

  • okur
  • *
  • İleti: 69
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #10 : 23 Şubat 2009, 21:34:39 »
İlgi ve alakanız için, teşekkür ederim Günbatımı
Ya Rabbi İsraili Kahhar ismi şerifinle kahr eyle.Filistindeki masum kardeşlerimize yardım eyle...


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #12 : 03 Mayıs 2012, 21:45:25 »
Alıntı
Tamam herkesin son derece titiz bir şekilde yazmasını bekleyemeyiz.İstisnalar vardır mesela:

-Dünyevi tahsili bazı nedenlerden bir yere kadar almış olanlar vardır ki bu küçümsenme ayıplanma anlamında algılanmasın.Bu kardeşlerimiz bilmedikleri için yazma konusunda titizlik gösteremeyebilirler.

-Yabancı ülkelerde doğmuş büyümüş olanlar Türkçe'ye hakim olamadıkları için yazamayabilirler

-Yine yabancı ülkerdeki klavye farklılıklarından dolayı (misal ş harfi yoktur) yazamayanlar olabilir

Bunlar aklıma gelen istisna haller

Ama genç kardeşlerimizin, hâlâ eğitim almakta olanların mazaretsiz bu hususlara dikkat etmesi lazım.Yoksa adama bu ne biçim tahsil yapmak derler.

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #13 : 04 Mayıs 2012, 00:09:43 »
Dikkat etmek lazım. Amma şu devirde itikadi sahada yapılan kelime oyunları ile uğraşmaktan; mezhepsiz, modernist, rafizi , şia, hatta ne olduğunu kendisinin bile bilmediği insanlarla uğraşmaktan noktalama işaretlerine sıra gelmiyor.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Çevrimdışı kutlu

  • okur
  • *
  • İleti: 69
Ynt: Muhterem Üyeye Ya da Üyelerimize Açık Mektup :)
« Yanıtla #14 : 21 Mayıs 2012, 12:55:40 »
Amma şu devirde itikadi sahada yapılan kelime oyunları ile uğraşmaktan; mezhepsiz, modernist, rafizi , şia, hatta ne olduğunu kendisinin bile bilmediği insanlarla uğraşmaktan noktalama işaretlerine sıra gelmiyor.

o da doğru.
Ya Rabbi İsraili Kahhar ismi şerifinle kahr eyle.Filistindeki masum kardeşlerimize yardım eyle...