Gönderen Konu: Mutfaklar doğal eczane  (Okunma sayısı 3340 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ahi

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 923
  • Bugün Allah (c.c) için ne yaptın?
Mutfaklar doğal eczane
« : 16 Nisan 2006, 19:26:59 »

Mutfaklar doğal eczane  
 

 Güneşe aldanıp da tedbirsiz sokağa çıkanlar kendilerini hastalıklara karşı korumakta zorlanıyor. Bu nedenle uzmanlar mutfakların birer eczane haline getirilmesini öneriyor.

Tıp çevreleri, grip virüslerinin zorlu hava koşullarında vücudun savunmasız kalmasına neden olduğunu söylüyor. “Kış hastalıklarına yakalanmamak için sebze ve meyvelerden yararlanın” diyen uzmanlar meyvelerin yararları hakkında şu bilgileri veriyor:  Meyvelerin sağlık pınarı veya meyvelerin kraliçesi denilen elmadan günde bir tane yemek çok yararlı. Bol miktarda C vitamini ve potasyumun yanı sıra elmada daha birçok yararlı besin değeri bulunuyor. Bunların başında organik asitler, eterik yağlar ve petkin geliyor. Petkin vücudu toksinlerden arındırıyor, kolesterolü düşürüyor ve şekeri dengede tutuyor. İçerdiği maddeler bakterilerin vücudunuzu etkilemesini önlüyor. Elma vitamin ve değerli maddelerin bulunduğu kabuğuyla yenilmeli.

Portakal ateşli hastalıklara iyi geliyor
Yüksek miktarda beta karoten ve C vitamini içeren portakal, enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor. Ayrıca portakalın beyaz etinde ve kabuğunun altında kanser ve kalp krizi riskini azaltan maddeler bulunuyor. C vitamini ve selenyum açısından çok zengin olan portakal, stres ve ateşli hastalıklara iyi geliyor. Portakalla ilgili uzmanların önerisi sıvıyağ veya margarin sürülmüş ekmek eşliğinde tüketilmesi.  Suyu da meyvesi de sağlık açısından yararlı üzüm, bol bol tüketilmesi gerekenlerden.

Potasyum, demir ve bol miktarda magnezyum içeren üzüm fiziksel ve ruhsal açıdan enerji veriyor. Üzüm, üzerine yapışan tarım ilaçlarından arındırılmak için sıcak suyla iyice yıkanmalı. Tropikal meyvelerden mangonun en lezzetli hali, en çok dolgun olduğu dönem. C vitamini, provitamin A ve B vitamininin tüm türlerini içeren mango, mümkün olduğunca çiğ yenilmeli. Bu meyve içerdiği vitaminler nedeniyle sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlı.  “Çaya çorbaya” nidasıyla pazarcıların sattığı limon, asidi yönünden zengin bir meyve. Genelde hazmı kolaylaştırırken, olgunlaşmış limonun suyu kalbi güçlendiriyor. C vitamini, magnezyum ve bakır içeren limon, soğukkanlılığa ve strese karşı birebir. Limon alırken iyice sararmış olanları tercih edilmeli.

Brokoli kalp ve böbrek hastalıklarına birebir
Kansere iyi geldiği bilinen 10 sebze çeşidi arasında ilk sırayı brokoli alıyor. Brokoli, çok miktarda potasyum ve az oranda sodyum içerdiğinden kalp ve böbrek hastalıklarına iyi geliyor, kemikleri ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Saplarında bağışıklık sistemini güçlendiren selenyum bulunan brokoliyi sapları ile birlikte tüketin.
Kalorisi düşük domates, vücudun fazla suyu atmasını sağlıyor ve tansiyonu düşürüyor. Romatizmadan şikayetçi olanlara günde bir bardak domates suyu içmeleri öneriliyor. Domateste anti oksidan etkisi gösteren A, C ve E vitamini var. Strese iyi geldiği biliniyor. Enginar; haşlanmış, soslu veya sossuz tüketiliyor.

Enginarın içerdiği Cynara scolymus, dalağın ve metabolizmanın daha iyi çalışması için yararlı. Kolesterolü de düşüren enginar, romatizma, gut, obezite, yüksek kolesterol ve mide asidi gibi metabolizma rahatsızlıklarında olumlu etkileri yapıyor. Midesi yağ hazmetmekte zorlananların, enginar yemesi tavsiye ediliyor.

Kırmızı Pancar şifa kaynağı
Bitki ve meyvelerle tedaviyi tavsiye eden alternatif tıp uzmanlarının tespitlerine göre kırmızı pancar mucize kaynağı. Kansere karşı birebir faydalı olduğu ileri sürülen kırmızı pancar, vücudu tümörlerden koruyan önemli maddeler içeriyor. Folik asit, potasyum, mangan ve magnezyum içeren kırmızı pancarın içeriğindeki demir ve bakır, kan yapımına katkı sağlıyor.
Herhangi bir insan vaktini nasıl geçireceğini, üstün bir insan ise vaktini nasıl tasarruf edeceğini düşünür. – Schopenhaver