Gönderen Konu: Müze Kent Safranbolu  (Okunma sayısı 3482 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Müze Kent Safranbolu
« : 04 Kasım 2008, 23:16:14 »



Safranbolu, geleneksel Türk toplum yaşamının özelliklerini yaşatan, tarihi ve kültürel eserlerini tüm insanlara sunan örnek bir kent. Sahip olduğu zengin kültürel miras ve bu mirasın korumadaki başarısı Safranbolu’yu bir dünya kenti ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmasını sağlamıştır. 1200’ü koruma altında olan sayısız kültürel eseri bulunan Safranbolu, bugün kent ölçeğinde en iyi korunan yer olarak anılmaktadır. Bu başarısı kente “Korumanın Başkenti” ünvanını kazandırmıştır.

Müze Kent Safranbolu

Safranbolu, Batı Karadeniz Bölgesi’nde denizden kuş uçumu 65 km içerde bulunan bir ilçedir. Karabük iline bağlı olan Safranbolu, doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla insanı büyüler. Tarihi geçmişinde, en üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşmıştır. Bu dönemden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve eşsiz konaklar gelenlere hayranlık uyandıracak niteliktedir.

 1975 yılında Yüksek Anıtlar Kurulu’nun Safranbolu’yu kentsel sit ilan etmesi ile akademik düzeyde başlayan kente olan ilgi, zamanla ülkemiz sınırlarının dışına taşmıştır. 90’lı yılların başından bu yana turistik tesislerin oluşumu ile turizm ilçe ekonomisindeki yerini hissettirmeye başlamış, terk edilen konaklar otel, lokanta gibi işlevlerle yaşama dönüştürülmüş, bozulan arnavut kaldırımları yeniden yapılmış, anıtsal eserler restore edilmeye başlanmış, kaybolmak üzere olan el sanatları turistik amaçla yeniden canlılık kazanmıştır.

Safranbolu Evleri

Safranbolu’yu ülkemizde ve dünyada ön plana çıkaran en önemli unsur geleneksel Türk mimarisi tarzındaki Safranbolu evleridir. Safranbolu evleri iki ayrı kesimde gruplanmış durumdadır. Birincisi “Şehir” diye bilinen ve kışlık olarak kullanılan, ikincisi “Bağlar” diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan kesimdir. Hemen hemen herkesin bir kışlık bir de yazlık evi vardır. Yöre halkı kışın şehirdeki evinde yaşar ve yazın havaların ısınmasıyla Bağlar’daki yazlık evine göçer.



Safranbolu evinin boyutunu ve biçimini belirleyen üç temel unsurdan söz edilebilir. Çok nüfuslu büyük aile yapısı, yağışlı iklim, kültürel ve maddi zenginlik.Safranbolu evlerinin “çevreye saygılı” olarak tasarlandığı, günümüz mimarlarınca sıklıkla vurgulanır. Doğa-insan-ev, sokak-ev, sokak-çarşı ilişkileri son derece düzenli ve dengelidir. Çevreye olduğu kadar komşuya da saygı egemendir. Hiç bir ev diğerinin görüşünü engellemez. Tüm evler bahçe içinde, çoğunlukla üç katlı, 6-8 odalı, insan ihtiyaçlarına göre tasarlanmış ve estetikle biçimlendirilmiş büyük konaklardır.

Evlerin yapımında taş, kerpiç, ahşap ve alaturka kiremit kullanılmıştır. Bahçeler sokaktan taş duvarlarla ayrılmıştır. Çift kanatlı büyükçe kapılarla bahçeye, bazen dedoğrudan eve girilir. İhtişamı daha kapıda görmek mümkündür. Ahşap kanatlı pencerelerin sayısı oda büyüklüğüne göre değişmekle birlikte genellikle fazladır. Bir kısım büyük konaklarda havuzlu odalar bulunmaktadır. Havuzlar büyük hacimli ve insan boyu derinliktedir.

Doğal güzellikleri ile Safranbolu

Safranbolu, yoğun orman alanları, vadiler ve kanyonları ile ilginç özellikler arzeder. Derin ve uzun kanyonların yanında büyük mağaralar, dağ yamaçlarındaki mağara ağızlarından çıkan büyük çaplı sular bulunmaktadır. Hem geniş yapraklı hem ibreli ağaçların birarada olduğu Safranbolu Ormanları piknik yapmaya elverişli olduğu kadar yürüyüş, tırmanma ve dağ bisikleti gibi turistik etkinliklere de olanak sağlamaktadır.

 Uluyayla ve Sarıçiçek Yaylaları, Kirkille Çamlığı, Gürleyik Orman İçi Dinlenme Alanı ilçenin önemli piknik yerlerindendir. Safranbolu’ya 13 km uzaklıktaki Düzce Köyü’nde bulunan Tokatlı, Düzce, Sırçalı ve Sakaralan Kanyonları foto safari ve yaban hayatı koruma alanı olarak düzenlenmiş, bakir bir turizm seçeneğidir.
Safranbolu’da bulunan Mencilis (Bulak) Mağarası ile Hızar Mağarası, Dünya Mağaracılık literatürüne girmiş ve yabancı mağara uzmanlarının sıklıkla ziyaret ettikleri jeolojik oluşumlardır....



SAFRANBOLU' DA GEZİLECEK YERLER

KENT İÇİNDEKİ NOKTALAR:
- Gezi Evleri (Kaymakamlar Evi,Kileciler Konağı,Mümtazlar Evi,Karaüzümler Evi,Kavsalar Evi)

- Eski Hükümet konağı, Saat Kulesi,Güneş Saati
- Eski Tabakhane
- Eski Değirmen
- Çarşılar (Yemeniciler Arastası,Demirciler,Bakırcılar,Kalaycılar,Semerciler çarşısı )
- Camiler (Kazdağlı,Köprülü Mehmet Paşa, İzzet Mehmet Paşa,Dağdelen,Akçasu Kaçak Camisi)

SEYİR TERASLARI
- Hıdırlık tepesi
- Mezarlık ve Kale
- Hasandede kayası
- Şahbalı
- Gümüş Tepesi
- Hastane Altı
- Küpçü Tepesi

ARKEOLOJİK ALANLAR
- Kaya Mezarları (Hacılarobası; Grup Köyleri,Karakoyunlu Mah.)
- Gümüş Tepesi Höyüğü

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ
- Düzce Köyü Kanyonu
- Tokatlı Kanyonu
- Bulak Deresi
- Aşağı Tabakhane-Dereköy Değirmeni
- İncekaya Köyü-İncekaya Su Kemeri
- Dere Sokak-Akçasu Camisi-Uzunkır
- Gümüş-Dibanos-Dışkale Altı
- Misak-i Milli-Kanlıkaya Akseki

ORMAN VE YAYLALAR
-Kirkille Çamlığı
-Gürleyik Mesire Yeri
-Sarıçiçek Yaylası
-Uluyayla

DİĞER İLGİ NOKTALARI
- İncekaya Su Kemeri
- Yörük Köyü
- Konarı Gölü
- Konarı Taş Köprü
- Su Değirmeni
- Bulak ve Hızar Mağaraları

Çevrimdışı ay-yüzlüm

  • yazar
  • ****
  • İleti: 641
Ynt: Müze Kent Safranbolu
« Yanıtla #1 : 05 Kasım 2008, 01:15:43 »
vatanımızın heryeri ayrı güzellikte
safranboluda bunlardan biri buram buram tarih kokuyor.
evleriyle meşhur bir şehrimiz.

güzel bir çalışma yapılmış ellerinize sağlık bizlerle paylaştığınız için...

inşAllah aynel yakınde oluruz..
Yürü dünya yürü bu yol dergaha gider.
Bu yol gama,kedere,acıya,aha gider.
Çıkablirsen eyer bu yokuşu zirveye,
Hüzünlenme o zaman sonu felaha gider.