Gönderen Konu: Din ve siyaset  (Okunma sayısı 2535 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Din ve siyaset
« : 14 Haziran 2012, 11:04:41 »

Din ve siyaset

Din üzerinden siyaset yapılıyormuş... Bir ülkede gerçekten hürriyet varsa, elbette dindarların da siyaset yapma hakkı olacaktır.

Din konusunda iki türlü siyaset yapılabilir.

Birincisi: Samimî,  ihlâslı, ahlâklı, seviyeli, yüksek karakterli, faziletli dindarlar siyaset yoluyla dine hizmet ederler. Siyaseti dinin hizmetine koşmaya çalışırlar.

İkincisi: Din sömürücüleri, mukaddesat bezirgânları dini siyasete alet ederek  şahsî menfaat ve nüfuz elde ederler.

Birincisi makbuldür, ikincisi merduttur.

Mason, siyaseti masonluğa alet edebilecek.

Ateist, ateistçe siyaset yapabilecek.

Marksist, siyaseti Marksizm için kullanacak.

Sebataycı, siyaseti Sebataycılığa alet edecek.

Kemalist, Kemalizm için siyaset yapacak.

Şu veya bu ideolojiye bağlı kişiler siyaseti kendi ideolojilerine alet edecek.

Lakin çoğunlukta olan Müslümanlar,  dinlerine hizmet için siyaset yapamayacak... Olur mu böyle eşitlik?

Bu ülkeyi kasıp kavuran egemen azınlıkların en sinir olduğu şey, Sünnî Müslümanların siyaset yapmasıdır.  Çünkü işlerine gelmez.

Almanya'da Hıristiyan Demokrat Partisi oluyor da, Türkiye'de niçin İslam Demokrat Partisi olmasın?

Aslında bugün Türkiye'de iki parti (veya partiler grubu) vardır. İkisi de din ve mezhep partisidir.

İslam karşıtı partiler de birer negatif din partisidir. Aksiyon değil,  reaksiyondur onlar.

Bu ülkede dindarlar da, dinsizler de din din din diye bağırmıyor mu?

Masonlar cirit atacak, Misyonerler cirit atacak, Kripto Yahudiler, Kripto Hıristiyanlar cirit atacak ama Sünnî Müslümanların siyaset yapması tuh kaka olacak... Bu ne kafadır...

Önemli olan, Türkiye'deki her kesimin temiz siyaset yapmasıdır.

Ülkemizdeki bütün siyasî kesimler feci şekilde kirlenmiştir.

Bizde temiz ve şeffaf siyaset yok.

Bir ceketle başlayıp bir ceketle ayrılmak ahlâkı yok.

Bendeniz Sünnî bir Müslüman olarak din sömürücülerinden son derece bîzar ve rahatsızım.  Lakin Müslümanlar İslamî siyaset yapmasın yaygaralarından da rahatsız oluyorum.

Müslüman çoğunluk da siyaset yapmalı ama vasıflı, temiz, ahlâklı, faziletli siyaset yapmalı.

Dine hizmet etmeli, dini istihdam etmemeli.

Mümkün olduğu kadar siyaset pisliklerine bulaşmamalı.

İslam'ı alet ederek zengin olmamalı.

Dini siyasete değil, siyaseti dine alet etmeli.

Siyaset yaparken İslam'dan taviz  (ödün) vermemeli.

(Not: Bendeniz siyaseti sevmem... Siyasî kültürüm vardır ama aktif siyaset yapmak istemem... Lakin siyaset büyük bir realitedir... Müslümanlardan bir grup da siyaset yapmalıdır. Temiz, ahlâklı, faziletli, ilkeli bir siyaset... Fransa'nın yeni kabinesinin ilk kararı, bakan maaşlarında yüzde otuz indirim yapmak oldu... Bizde böyle bir şey olur mu?..)


Mehmet Şevket EYGİ - 14 Haziran 2012 Perşembe


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Din ve siyaset
« Yanıtla #1 : 01 Eylül 2012, 09:39:06 »
Din-mezhep ve siyaset ilişkisi

Ortadoğu'daki mücadelelerin temelinde mezhepler kavgası olduğuna, AKP hükümetinin Sünni devlet ve gruplarla ittifak yaptığına, bu yüzden Suriye'deki diktatörlüğe karşı çıkıp Sudan'dakini desteklediğine dair iddialar; Erdoğan ile Kılıçdaroğlu'nun birbirlerini mezhepçilikle suçlamaları, vs. din-mezhep ve siyaset ilişkisi üzerine daha gerçekçi anlayışlara ihtiyaç olduğunu düşündürüyor.

Siyaset dinin bir aracı mıdır, yoksa din mi siyaset tarafından kullanılır? Siyasete kumanda eden dini inançlar mıdır, yoksa güç - iktidar mücadeleleri mi? Değerlerin, bu arada dini inançların siyasette rolü olmadığı söylenemez. Ancak dini inançların siyaset tarafından kullanıldığı; siyasete dini inançların değil güç - iktidar mücadelelerinin kumanda ettiği noktasından hareket eden analizlerin hemen her zaman gerçeği yakalamaya çok daha yakın olduğu muhakkak.

Haçlı Seferleri, Hıristiyanlar Hazreti İsa'nın doğup öldüğü toprakları ele geçirmek istedikleri için yapılmadı; Bizans'ın Selçukluların Anadolu'ya hâkim olması tehlikesine karşı, Papalığı yardıma çağırmasıyla başladı. 16. yüzyıl Katolik-Protestan savaşları hangi Hıristiyanlık anlayışının daha doğru olduğu tartışmasından çıkmadı. Kimi hükümdarların Papalığın otoritesine baş kaldırmalarıyla tetiklendi. 17. yüzyılda Osmanlılarla Safeviler arasındaki savaş, mezhep çatışmasıyla değil, Irak'a kimin hâkim olacağıyla ilgiliydi. Osmanlıların Sünni, Safevilerin Şii inancını benimsemesi de temelde, nüfuz alanlarının sınırlanmasıyla ilgiliydi. Evet, bütün bu savaşlarda pek çok insan dini duyguları motive edilerek ölüme gönderildi, ama savaşlar güç mücadelesinin sonucuydu.

AKP iktidarı dün Suriye'de, Nusayrilerle bir kısım Sünnilerin ve Hıristiyanların ittifakına dayanan Baas diktatörlüğüyle sıkı fıkı ilişkiler geliştirmişti; çünkü bu yolla Suriye pazarlarına açılmayı, Şam'ın PKK'ya destek olmayıp, Hatay ve su anlaşmazlıklarını gündeme getirmemesini güven altına almıştı. Davutoğlu, Esad'ı rejimde reform için iknaya çok çalıştı, ama başaramadı. Halk diktatörlüğe isyan edip, rejimin çökmesi kaçınılmaz olduğunda tercihini Baas-sonrasından yana yaptı. Ankara'nın Suriye politikası ne mezhepçilikle, ne de zalimlere karşı mazlumların yanında olmakla açıklanabilir; AKP'nin ulusal çıkar anlayışıyla ilgilidir. AKP iktidarı, Sudan'daki diktatörle iyi geçinmeyi tabii ki, Sünni olduğu için değil ekonomik çıkarlar açısından önemli görüyor. Sudan'da bu politikayı gözden geçirmesini gerektirecek bir gelişme yaşanmadı.

Sünni değerlere bağlı olan AKP iktidarı, komşularla sıfır problem politikası uyarınca, ekonomik ve güvenlikle ilgili çıkarlar gereği, Şii - teokratik İran'la da iyi ilişkiler kurdu; hileli seçimi kazandığında Ahmedinecad'ı ilk tebrik eden de Erdoğan oldu. Herhalde bu mezhep dayanışması gereği değildi. AKP iktidarında Ankara Iraklı Kürtlerle sıkı fıkı, çünkü ekonomi ve güvenlikle ilgili çıkarlar bunu emrediyor. Ankara bu yüzden Şii Maliki ile kavgalı, ama Şii muhalifleri İyad Alavi ve Mukteda El-Sadr ile diyaloğu sürdürüyor.

İç politikaya bakalım: Evet, AKP Sünnilere hitap etmeyi yeğliyor, çünkü çoğunluk desteğini korumak istiyor. Evet, CHP Alevileri kolluyor, çünkü onların oylarına ihtiyacı var. Aleviler hâlâ, kimliklerini tanımayı reddeden, onları Sünnileştirmeye tabi tutan CHP'yi tercih ediyor, çünkü onu Sünni ağırlıklı AKP'yi dengeleyici bir güç olarak görüyor.
http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1339757&title=dinmezhep-ve-siyaset-iliskisi