Gönderen Konu: Namazı Anlayarak Kılmak  (Okunma sayısı 6436 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emir-ül Bahr

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 231
Namazı Anlayarak Kılmak
« : 17 Aralık 2008, 19:14:34 »



Davut Aydüz

Işık Yayınları
 
2008, 112 sayfa, Türkçe, Karton Kapak.

Fiyatı 3 YTL


Namaz, İslâm'ın beş esasından biri ve çok önemli bir ibadettir. Kuran'da inanmaya ait meselelerin hemen ardından namazdan bahsedilir. Namaz, mümin’in günde en az beş defa içine girip temizlendiği, sonsuzluğa doğru akıp giden bir tövbe ve arınma ırmağıdır.’ Dinin direği namaz’, kendisine hususi bir vaktin ayrılması ve başlamadan önce de mutlaka özel bir hazırlık gerektiren mühim bir ibadettir.

Namaz kılan kimsenin, okuduğu duaların ve surelerin mânâsını bilmesi, ibadetin, huşu ve huzur içinde hissedilerek eda edilebilmesi için önemlidir. Namazda ve sonrasında okunan duaların anlam ve açıklamalarının verildiği Kuran’ın ihtiva ettiği esasları ana hatlarıyla barındıran ve namazlarda mutlaka okunan Fatiha suresinin de sadeleştirilerek tefsir edildiği eser Prof. Dr. Davut Aydüz imzası taşıyor.


Önsöz

Namaz, İslâm’ın beş esasından birisidir ve çok önemli bir ibadettir. Kur’ân-ı Kerim’de mü’minlere namaz kılmaları tekrar tekrar emredilmiştir. Çünkü “Dinin direği namazdır.” Namaz, mü’minin günde en az beş defa içine girip temizlendiği sonsuzluğa doğru akıp giden bir tövbe ırmağı ve arınma kurnasıdır. O, savaş meydanında mücadelenin kızıştığı en tehlikeli anlarda bile yapılması gereken çok önemli bir vazifedir. Namazın bu hususiyetlerinden dolayıdır ki, Asr-ı saadetten günümüze kadar Hak dostları onu hayatlarının merkezine koymuş ve farzları kılmakla yetinmeyerek her gün bazıları onlarca, bazıları ise yüzlerce rek’at nâfile namaz kılmayı alışkanlık haline getirmişlerdir.

İslâm dininde namazın yeri çok büyüktür. Kur’ân’da, inanmaya ait meselelerin hemen ardından namazdan bahsedilir. Biz,başkaları için öyle düşünmesek de, sahabe kendi aralarında namaz kılmayana neredeyse “kâfir” derlerdi. Bu konuda, “Kul ile şirk arasında sadece namazın terki vardır.”1 hadîsi, sahabenin bu yaklaşımını destekleyen önemli bir dayanaktır.

Namazın, aç bir insanın yemek yemeyi duyması, susuz birisinin su içerken onu zevketmesi, havasızlıktan sıkışmış bir insanın açık havada havayı ciğerlerine çekerken onu hissetmesi gibi, duyarak edâ edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Evet namaz halk tabiriyle verip-veriştirilip, geçiştirilecek bir şey değildir. O, kendisine hususî bir vaktin ayrılması ve başlamadan önce de mutlaka konsantre olunması gereken bir ibadettir. Aslında namaz ve namaz öncesi hazırlıklar, bu konsantreyi sağlayabilecek güçtedir ve sıralanmaları itibarıyla namaz vetiresinin enstrümanları gibidirler. Meselâ tuvalete giderek vücuttaki fazlalıkların atılmasıyla bir rahatlama meydana gelir. Ardından, abdestle vücudumuzdaki kinetik enerji dengelenir; bununla da ayrı bir rahatlama ve kendimizi bulma gerçekleşir. Bunu takiben minarelerden yükselen ezan bizi ayrı bir manevî derinliğe çeker. Sonra câmiye, âdeta Allah’a kavuşuyor gibi huzur içinde yürüyüş, müezzinin tatlı nağmeleriyle ayrı bir âleme açılış ve nihayet sünnetlerin kılınması.. müezzinin kâmeti, konsantrasyonun ayrı birer unsuru gibidirler. Evet bütün bunlar, farzı dolu dolu kılmak için iç huzura, Allah’ı duymaya ve O’nu sürekli düşünmeye hazırlayan çağrılardır. Namazın huşû, huzur ve derince duyularak kılınması “esas gâye”dir. Bunun için namaz kılan kimsenin, namazda okuduğu duaların ve sûrelerin manasını bilmesi önemlidir. Namazda okunan
dua ve sûreler Arapça olduğuna göre öyleyse her namaz kılanın Arapça öğrenmesi mi gerekir veya kendi dilleriyle mi ibâdet etmelidirler? İmkânı olan Arapça öğrenebilir, ama Arapça dışında başka bir dille namaz kılmak mümkün değildir. Namazda okunan dua ve sûrelerin manası öğrenilerek de namaz huşû, huzur ve derince duyularak kılınabilir. İşte biz bu çalışmamızla, namazlarda okunan duaların kısa bir açıklamasını yapıp, okunup öğrenilmesini hedefledik. Öncelikle namazda ve sonrasında okunan duaların açıklamasını yaptık.

Daha önce hazırlamış olduğumuz “Kısa Sûrelerin Tefsiri” isimli kitabımızda, Fâtiha suresinden sonra, Duhâ sûresinden Nâs sûresine kadar bütün kısa sûreleri tefsir etmiştik. Bu yüzden bir tekrar olacağı endîşesi ile buraya kısa surelerin tefsirini almadık. Meraklı okuyucularımızın, Işık Akademi Yayınları arasında çıkan “Kısa Sûrelerin Tefsiri” kitabımıza bakmalarını tavsiye ederiz. Bu çalışmayla, Arapça bilmeyen okuyucularımızın namazlarında okudukları duaların manasını daha iyi anlamalarını ve namazlarını duyarak kılmalarını hedefledik. Gösterilen ihtimama rağmen gözden kaçan eksikliklerin bağışlanacağını ümid ederim. Tevfîk Allah’dandır.


İçindekiler

NAMAZ DUALARI

Namazın Özü, Manası ve Dua

1. İftitah Tekbiri: “Allahu Ekber”

2. Sübhâneke

3. Eûzü

4. Besmele    

5- Fâtiha Sûresi    
Fâtiha Sûresinin Fazîleti   
Fâtiha, En Güzel Duadır   

6. Rükû ve Rükûda Okunacak Dualar
Rükûda Okunacak Diğer Dualar

7. Rükûdan Doğrulunca (Kavme/Kaveme’de) Okunacak Dualar

8. Secde ve Secdede Okunacak Dualar

9. İki Secde Arasında (Celse’de) Okunacak Dualar

10. Ka’de-i Ahîre’de Okunacak Dualar

a) Et-tehıyyâtü   
b) Allahümme Salli   
c) Allahümme Bârik   

Salât ve Selâm ne demektir?   
Salâtın Önemi    

d) Rabbenâ Âtinâ   
e) Rabbic’alnî   
f) Rabbenağfirlî   
g) Okunması Sünnet Olan Diğer Dualar    

11. Selâmdan Sonra Yapılan Dua ve Zikirler   

12. Namazdan Sonra Okunacak Dualar   

a) Kur’ân-ı Kerim’deki Dua Âyetlerinin Bazıları    
İlim talebi duası   

Şeytanlardan sığınma duası   
Afv ve mağfiret talebi   
Muavvizeteyn   
Dünya ve âhirette iyilik isteme duası   81
Sabır duası   
Evlilerin, evlenme niyetinde olanların ve çocukların   
ebeveyne okuyacağı dualar   
Kırk yaş duası veya şükür, sâlih amel ve iyi bir nesil için dua   
İlimde derinleşmiş olanların duası veya dinde sebat için dua   
Sâlih çocuk isteme duası   

b) Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Dualarından Bazıları   
c) Her Zaman Okunabilecek Dualar    

Türkçe Bazı Dualar    
Türkçe Geniş Bir Dua   

13. Sabah ve Akşam Namazlarından Sonra Okunacak Âyetler   
14. Yatsıdan Sonra Yatmadan Önce Okunacak Âyetler   
15. Kunut Duası   
16. Ta’dîl-i Erkan   


Namaza niyet etmeden mutlaka okunması gereken bir kitap arkadaşlar tavsiye ediyorum...
Gönlünün idrakını duyacaksın
Gönlünü şiirlere, sazlara söyleteceksin
Bütün bunlara söyletemeyecek sırların varsa
Susacaksın...

Hz. Mevlana