Gönderen Konu: Nar tansiyonu düzenliyor !  (Okunma sayısı 12107 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Nar tansiyonu düzenliyor !
« : 04 Aralık 2009, 00:20:42 »

Nar, enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırıyor, kalbi koruyor...

Mersin'in Silifke ilçesinde, bu yıl 2 bin 500 dönüm nar bahçesinden yaklaşık 4 bin ton hasat yapılırken, fiyatların yüksek olması üreticilerin yüzünü güldürdü.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı yazılı açıklamada, ilk hasadı yapılan narın kilosunun kalitesine göre 1 ila 1,5 liradan satılmaya başlandığını, daha sonra fiyatın artıp 2,5 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Verim ve kalitenin yanı sıra fiyatların yüksek olmasının da üreticinin yüzünü güldürdüğünü ifade eden Can, Göksu Vadisi'nin mikro klima özelliği nedeniyle sadece bu yörede yetiştirilen ''Keben Narı''nın tescillendiğini hatırlattı.

İlçede nar üretimi yapılan alanların genişletilmesi amacıyla yapılan çalışmaların başarıyla sürdürüldüğünü vurgulayan Can, Keben narının tanesinin 1,5-2 kiloya kadar ulaşabildiğini ve ağaçların 3 yaşında ürün vermeye başladığını ifade etti.

Can, Keben narının ayrı bir aromaya sahip olduğunu, görünüşü, mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet gördüğünü belirtti.

Keben narının tescilli markası ve kalitesiyle dalında alıcı bulduğunu vurgulayan Can, şunları kaydetti:

''Keben narının hemen hemen tamamı yurt içinde tüketiliyor. Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz.''

Narın faydaları saymakla bitmiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.

Narın bilinen bazı faydaları:

Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler

Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur

Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır

Enerji verir, yorgunluğu giderir

İdrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar

Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur

Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller

Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar

İshali (diare) önler tedavide destek sağlar

Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar

Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır

Bugün

Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel

« Son Düzenleme: 04 Aralık 2009, 01:08:13 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı famus

  • akgul
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 16
Ynt: Nar tansiyonu düzenliyor !
« Yanıtla #1 : 04 Aralık 2009, 00:39:57 »
bu kadar faydasini ogrendikden sonra nar yemeden olmaz
sagol kardesim bilgilendirdigin icin
akgul

Çevrimdışı enfa

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 1543
Nar ve Nar Ekşisinin Faydaları
« Yanıtla #2 : 11 Aralık 2009, 23:58:50 »
Nar'ın ve ondan meydana gelen mamullerin faydalarını saymakla bititremeyiz. Fakat kısaca sizlerin istifadenize sunacağız bu değerli bilgileri. Ve belki de bu dönemde en önemli bilgi, doğru ile yanlışı ayırt etmek olduğundan bir ikaz ile başlıyoruz...
 
(SAHTE NAR EKŞİLERİNE DİKKAT)
Her tarafta hakiki nar ekşisi diye satılan fakat % 99'u glikoz ve sitrik asitten oluşan sahte nar ekşilerine dikkat edilmeli


¨      Şeker Hastalığına iyi gelir,
¨      Dişeti kanamalarına iyi gelir,
¨      Kellik tedavisinde oldukça etkilidir,
¨      Tansiyonu yüksek olanlar için faydalıdır,
¨      Tansiyonumuzu olumlu bir şekilde düzenler,
¨      Kalbimizi korur düzenli çalışmasına destek olur,
¨      Enfeksiyona karşı vücut direncini korur ve artırır,
¨      Enerji verir, yorgunluğu giderir,
¨      İdrar söktürücü etkisiyle toksin atılımını sağlar,
¨      Bağışıklık sistemini güçlendirir hastalıklara karşı korur,
¨      Kolesterol ve kan şekerimizi regüle eder artmasını engeller,
¨      Bağırsak parazitlerinin düşmanıdır, iyi bakterilerin artmasını sağlar,
¨      İshali (diare) önler, tedavide destek sağlar,
¨      Ciltte olumlu katkısı vardır, pürüzsüz görünüm sağlar,
¨      Cilt enfeksiyonlarında olumlu katkısı vardır,
¨      Böbrek yaralarına karşı tatlı narın bol bol yenilmesi;
¨      Göz ağırısına karşı ekşi nar taneleri, mercimek ve gül suyundan oluşan karışımın göz kapakları üzerine yarım saat konması;
¨      Göz kaşıntısında nar usaresinin pişirilerek süzüldükten sonra hazırlanan ılık sıvının sürme şeklinde göze sürülmesi;
¨      Dış basura karşı ekşi nar ile sirkeden, kellik tedavisinde ise ekşi nar ile zeytinyağından oluşan bir terkibin kullanılması;
¨      Kalp çarpıntısına karşı nar tanelerinin dövülerek damıtılmış suyla şurup halinde içilmesi;
 ¨      Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
 ¨      Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir. Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır.
 ¨      Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır. Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir. Boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa şifalı gelir.
 ¨      Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır.
 
Yemesi zahmetli olan, ekşiliği nedeniyle biraz da yüz ekşitirek yenen narın faydaları saymakla bitmiyor. İster tek tek tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için nar, pek çok derdin devası.
 
Nar (Punica granatum), Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tadında ılıman iklimlerde yetişen, özellikle Anadolu ve İran'da yetiştirilen bir meyve türü. Türkiye'de Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişir.
 
Haziran-Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir.
 
Kullanımı
 
Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitler (pelletierin) taşır. Nar meyvesi kabuğu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtiva eder.
 
Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa barsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Nar meyvesi kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir. Ayrıca yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Nar, çarpıntıya iyidir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir.
 
Florida'da, 6-9 Mart tarihleri arasında yapılan Amerikan Kardiyoloji Koleji toplantısına katılan, Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Özgen Doğan, yapılan son araştırmaların, nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliğini ortaya çıkardığını belirtti.
 
Doğan, şu bilgileri verdi: "Hayvan deneylerinde, nar suyuyla beslenme sonrasında damar plakları ve tıkanıklıkları yüzde 44 geriledi. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırma ise 2 hafta boyunca günde 50 ml nar suyunun, tansiyonu artıran enzimi yüzde 36 düşürdüğünü gösterdi. Bu sayede tansiyon yüzde 5 düşürüldü."
 
Nar, şifalı bitkiler literatüründe yer alır. Genellikle besleyici ve tedavi edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir, haricen de merhem olarak kullanır. Onun sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır. Narın vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunmaktadır. Ancak içerdiği bazı kimyevi maddeler yüzünden mide ve bağırsak hastalığı olanların, küçük çocukların ve hamilelerin fazla kullanmamaları tavsiye edilir.
 
Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır. Ancak zaman zaman midede şişkinlik ve gaz meydana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceği belirtilmiştir. Ayrıca tatlı nar mideyi kuvvetlendirir, boğaza ve akciğerlere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir. Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalıdır, diğer narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi gelir.
Suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip diş etlerine sürüldüğünde diş eti tahrişine iyi gelir. Dolama / tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla birlikte karıştırılarak merhem halinde tatbik edilmesi tavsiye edilir. Nar çiçeği de yaralar için kullanılır.
 
Narın ve nar suyunun faydalarını Alman Hastanesi'nde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan şöyle anlatıyor:
" Sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyve. Çünkü insan sağlığına olan faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Adeta bir 'ilaç', hatta antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan koruyor. İçerdiği bazı maddelerle kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor."
 
Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendiriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, yapılan araştırmalarda nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisinin görüldüğünü söyledi:
 
"Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemli.
 
Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi koruması. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, 'ACE' denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etki de yapıyor. Nar birçok özellikleriyle bazı meyveleri de geride bırakıyor. Örneğin narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eşdeğer antioksidan madde bulunuyor.
 
Tüm bu özellikleriyle adeta bir 'ilaç' ve doğal antibiyotik görünümünde olan nar, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken meyveler arasında yer alıyor. Nar suyu ayrıca damar sertliğine karşı güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak karşımıza çıkıyor.
 
Nar suyunun sadece tanelerinden değil, tüm meyveden üretilmesi, bu içeceğin antioksidan etkisinin daha da artmasına neden oluyor. Zira bu önemli meyvenin kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içeriyor.
 
Bu nedenle ishal kesici ve kurt düşürücü özelliğe sahip bulunuyor. Nar kabuğunun ekstresi ise güçlü bir virüs ve mikrop öldürücü özelliğe sahip. Ayrıca, cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösteriyor. Bunların yanı sıra, meyve kabuğu ve tanelerin antioksidan ve anti-tümör etkileri de biliniyor".
 
Beslenmede yer almalı
Beslenmede mutlaka yer alması gereken nar, aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği taşıyor. Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gürsel Doğan, "serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır" dedi.
Doğan, "bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir" açıklamasında da bulundu.

Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2009, 00:01:14 Gönderen: Tuğra »

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Narın faydalarını biliyor musunuz?
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2010, 00:13:45 »
Faydaları bitmek bilmiyor


  
Nar, özellikle içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korur. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını koruduğu gibi, kanser hücrelerinin de gelişmesini engellemektedir.

Nar tanelerinden ziyade, tüm meyveden üretilen nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir.

İshal kesici ve kurt düşürücü özelliği vardır. Kanlı ishalde kullanılır. Meyve kabuğu ekstresinin güçlü virüs ve mikrop öldürücü özelliği de vardır. Cilt üzerinde enfeksiyon ve yara iyileştirici etki de gösterir.

Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de bilinmektedir.Yapılan araştırmalara göre narda, serbest radikallere karşı güçlü etkisi olan çeşitli vitaminler, mineraller, enzimler, antioksidanlar var.

Serbest radikallerle en iyi mücadele yolu bu antioksidanları tanımak ve dışarıdan doğru besinleri seçerek bunların etkinliğini en üst düzeyde tutmaktır.

Bugün için bilinen en güçlü antioksidanlar; C ve E vitaminleri, glutatyon, lutein, N-Acetylcystein, keratonoidler, flavonoidler, koenzim Q-10, alfa lipoik asit ve selenyumdur. Nar suyu da doğal antioksidanlardan biridir.

Nar ayrıca diğer bir antioksidan vitamin olan C vitamini yönünden de zengindir. Vücudumuz için önemli mineraller olan demir ve potasyum içeriğine sahip bir meyvedir. Narın mikro besin içeriğine bağlı, vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunduğu bazı çalışmalarla ortaya konulmuştur. Narın idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği de vardır.

bugün

Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Yağ yakımında bire bir
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2010, 01:08:28 »
Kanseri önleyen, kalp dostu meyvenin bir yararı daha ortaya çıktı...

Bilim adamları, nar suyunun karın çevresindeki yağları azaltmada etkili olduğunu belirlediler.

Daily Mail'de yer alan habere göre, Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar her gün içilen nar suyunun sadece 1 ay içinde karın çevresindeki yağ hücrelerinin gelişimini yavaşlattığını tespit ettiler.

Ayrıca, bilim adamları nar suyu içenlerin kan basıncının düştüğünü ve buna bağlı olarak da kalp krizi, felç ve böbrek hastalığı risklerinin de azatlığını ifade ettiler. Nar suyunun kandaki NEFA olarak bilinen esterleşmemiş yağ asitleri gibi asitlerin miktarını azaltabildiğini söyleyen araştırmacılar, yaptıkları deneyde bir grup kadın ve erkek katılımcıya 4 hafta süresince 500 mililitrelik şişelerde her gün nar suyu verdiler.

Deneyin sonunda katılımcıların neredeyse yarısının NEFA seviyesi düştü. Ayrıca kadın ve erkek katılımcıların yüzde 90'ından fazlasının ay sonunda kan basınçlarının da düştüğü belirlendi. Buna göre, araştırmacılar nar suyunun kardiyovaskülerhastalıkriskini azaltmada da faydalı olduğunu belirttiler.

iyilikgüzellik


Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Nar Boğaz Ağrısına İyi Geliyor!
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2010, 01:12:23 »

  
Prof.Dr. Erdem Yeşilada, kaynatılmış sıcak su ile 10 dakika demlendikten sonra içilen nar kabuğunun büzücü etkisine bağlı olarak ishale ve gargara şeklinde boğaz ağrısına iyi geldiğini söylüyor.
 
Nar bitkisinin meyve, meyve kabuğu ve dal/kök kabukları farklı içeriklere sahip olduğundan farklı kullanımları bulunuyor. Bu nedenle, kullanılan kısmın hangi kısım olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor. Meyve suyu yüksek antosiyanin türevi içeriğine bağlı olarak kuvvetli antioksidan etkili ve özellikle kalp ve dolaşım sistemi işlevleri üzerinde etkinliği dikkati çekiyor. Meyvelerinin kabukları ise gallotanen tipi polifenolik bileşikler bakımından zengindir.

Yapılan bilimsel çalışmalar bağırsak enfeksiyonlarına ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle, nar meyvesi kabukları bağırsaklarda hem ishale yol açan mikroorganizma üzerinde etkisini gösteriyor, hem de astrenjan (büzücü) etkisine bağlı olarak ishalin tedavisine yardımcı oluyor.

Gargara şeklinde uygulandığında ise boğaz enfeksiyonunun tedavisinde yararlı oluyor. Nar ağacının dal ve kök kabukları ise çok daha farklı kullanıma sahiptir. Taşıdığı alkaloitler (pelletierin vb..) ve yüksek oranda tanenler nedeniyle tüketilmesi mümkün değil. Tedavide sadece tenya düşürücü olarak kullanılıyor.  

Meyve ve sebzelerin antioksidan etkili maddeler bakımından zengin olduğu ve tüketilmeleri ile kalp-damar hastalıkları ve kanser gelişimi riski ve bu hastalıklara bağlı ölümlerde önemli azalma sağlanabildiği artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. İşte antioksidan içeriği bakımından dikkati çeken bir meyve de ‘nar’.

Manavlarda, marketlerde tezgahlar boy boy, renk renk, nar meyveleri dolu. Şimdi nar zamanı. Taze sıkılmış veya fermente edilmiş nar suyunun antioksidan etkisinin yüksek olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuş. Bu etkisi bakımdan kırmızı şarap ve yeşil çaydan daha kuvvetli etkili olduğu ifade ediliyor.

Özellikle son yıllarda fenolik bileşiklerinin etkinliğini ortaya koyan yayınlanmış çok sayıda bilimsel çalışmaya rastlanıyor. Esasında antioksidan etki hem nar meyvesinin kabukları, hem nar suyu ve hem de çekirdekleri için söz konusu. Nar suyunun etkisinde kırmızı rengini veren bileşenlerinin rolü büyük. Ancak meyve kabuklarının antioksidan etkisi meyve suyundan çok daha fazla bulunmuş.

Zaten halk arasında da kurutulmuş nar meyvesinin kabukları ishallerde çay gibi demlenip içiliyor. Aman, "madem meyve kabuğu daha etkiliymiş", diye düşünüp meyve kabuğu yemeye kalkmayın. Etkisinin daha kuvvetli olması daha güvenli olduğu anlamına gelmez, taşıdığı bazı maddeler (çok düşük oranda alkaloid) nedeniyle fazla miktarda tüketilmemesi gerekir.

Damar Sertliğine Etkisi

Nar suyunun damar sertliği (ateroskleroz) riskini azaltıcı etkisinde en önemli faktörün LDL'nin (kötü huylu kolesterolün) oksitlenerek daha zararlı şekli VLDL'ye dönüşmesini engellemesi ile ilişkili olabileceği düşünülüyor. Yüksek tansiyonlu hastalarda (62-77 yaşlarında) 15 gün süre ile günde 50 ml (bir çay bardağı) nar suyu verilmesi ile enfarktüs riskini artıran faktörlerden biri olarak kabul edilen serum ACE değerleri üzerinde %36 düşme sağlarken, yüksek tansiyon üzerinde sadece %5 bir azalma sağlayabilmiştir.

Bu çalışmada hastaların hiç birinin sigara içmediği vurgulanmış. Çünkü sigaranın zararlı oksijen radikalleri oluşturduğu biliniyor ve bu da deney sonuçları üzerinde doğrudan olumsuz etki yapacaktır.

Bir diğer klinik çalışmada, nar suyunun bir yıl süre ile kullanılması ile LDL ve HDL'nin oksidasyonun belirgin bir şekilde azaltılabildiği, 3 yıl kullanılması ile ise kanda aterosklerotik lezyon gelişimi riskinin önemli ölçüde azaltılabildiği ortaya konulmuş. Yapılan son bir çalışmada ise diyabetli hastalarda önemli bir risk oluşturduğu kabul edilen damar sertliğinin önlenmesinde nar suyunun yararlı olup olmayacağı incelenmiş.

Bilindiği gibi meyve suları genel olarak şekerli içerikleri nedeniyle diyabetlilerde kan şekerinin artmasına neden olabiliyor. Nar suyunun diyabetlilerde bu bakımdan herhangi bir risk oluşturmadığı ve damar sertliği riskinin azaltılmasında önemli katkısı olduğu bildirilmiş.

Bir diğer klinik çalışmada 3 ay süre ile nar suyu (günde 2 su bardağı) kullanılması ile 45 koroner kalp hastasında strese bağlı bazı etkenlerin (miyokard iskemisi gelişiminin) azaltılabildiği gözlenmiştir.

Bu çalışmanın daha uzun süreli ve daha geniş hasta sayısı üzerinde tekrarlanması gerektiği vurgulanıyor. Çok yeni bir çalışmada ise, konjuge linoleik asit (yağının %83'ü) bakımından zengin olan nar çekirdeklerinin (tohumları) deney hayvanlarında kolon kanseri ve damar sertliği riskini azalttığı ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu yararlarının bulunduğu gösterilmiş.

Diğer taraftan, çekirdeklerin zengin bir östrojenik içeriğinin (kadın hormonu) bulunduğu bildirilmekte. Yapılan son bir çalışmada çekirdeklerinin farelerde belirgin östrojenik etkisinin bulunduğu tespit edilmiş.

Bu bakımdan menopoz döneminde kadınların nar meyvesini çekirdekleri ile birlikte tüketmesinin kemik erimesi dahil bazı menapoz şikayetleri üzerinde yararlı olabileceği ileri sürülüyor.

Bu etkisi nedeniyle erkeklerde prostat şikayetlerinin azaltılmasında da yararlı olabilir mi acaba diye düşünüyorum? Çekirdeklerde sadece östrojen bulunmuyor, erkek hormonu testosteron da bulunmuş. Bu bakımdan henüz bir çalışma yürütülmemiş. Burada bir hususu belirtmek isterim. Hormonal içeriğine bakıp da, kadınlarda erkeksi veya erkeklerde kadınsı belirtilere yol açacağı endişesine kapılmayın.
 
Prof.Dr. Erdem Yeşilada,


Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Nar
« Yanıtla #6 : 30 Aralık 2010, 02:07:19 »
Kış meyvesi narın, lezzetinin dışında birçok hastalığın düşmanı olduğunu biliyor muydunuz?

Prof.Dr. Erdem Yeşilada, narın bilinmeyen faydalarını anlattı.

* Kaynamış suda 10 dakika demlenen nar kabuğunun suyu ishale ve gargara şeklinde kullanıldığında boğaz ağrısına iyi gelir.

KOLESTEROLE DÜŞMAN
* Nar suyu kalp ve dolaşım sistemi üzerinde ciddi yarar sağlıyor. Nar suyunun kırmızı şarap ve yeşil
çaydan daha etkili bir antioksidan olduğu ifade ediliyor.
* Nar suyu kötü huylu kolesterole de düşman.
* Yüksek tansiyon hastalarının 15 gün boyunca günde bir çay bardağı nar suyu içmesi enfarktüs riskini azaltıyor.

sabah

Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı sehle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 331
Ynt: Nar tansiyonu düzenliyor !
« Yanıtla #7 : 30 Aralık 2010, 16:22:13 »
Sağlıklı Hayat İçin Nar
 
Kur’ân-ı Kerîm’de En’âm Sûresi’nin 141. âyetinde nar şöyle zikredilmektedir:
“ (üzÇardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O’dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin, hasat günü hakkını (sadakasını) verin; fakat israf etmeyin; çünkü O, israf edenleri sevmez!”
 
Nar, insanların çok eski çağlardan beri tanıdıkları, yedikleri bir meyvedir. Nar, genellikle besleyici ve tedâvî edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir. Hâricen de merhem olarak kullanılır. Sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar hâlinde tıbbî olarak kullanılır. Demir, potasyum, C vitamini açısından da zengindir.
Narın vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunmaktadır. Ancak şerit düşürmek için kökü ve kabuğu kullanıldığında; içinde çok kuvvetli maddelerin olduğu unutulmaması gerekir. Şerit ve tenyadan kurtulmak isterken zehirlenmelere sebep olunabilir. Meyvenin kök ve kabuklarından ilaç elde etmek, geniş ve ciddî bir bilgi, ayrıca derin tecrübe işidir.

Tatlı nar, mideye gayet iyi gelir. Kendisinde hafif kabızlık yapıcı özellik bulunması sebebiyle de mideyi takviye eder ve güç verir. Boğaz, göğüs ve akciğer için faydalı; öksürüğe gayet iyi gelmektedir. Ateşli hastalıklara iyi gelmez.

Ekşi nar çekirdeği, dövülüp bal ile karıştırıldığında dolama, tırnak iltihabı ve cerahatli yaralara karşı faydalıdır.

Narda kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar, oksitlenmeyi önleyici maddelerdir. Bunu vücudumuzdaki bazı enzimleri artırıp savunma mekanizmamızı daha da güçlendirerek yaparlar. Nar suyundaki antioksidan miktarı yeşil çay, kızılcık, portakal suyuna göre 3 kat daha fazladır.

Özelliklerinden biri de, genel damar sağlığını özellikle de kalbi korumasıdır. Narın damar tıkanıklığını % 44 oranında önlediği bildirilmiş, hatta nar suyunu tablet hâline getirme çalışmaları başlatılmıştır. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırmada ise, 2 hafta boyunca günde 50 ml. nar suyunun, tansiyonu yükselten enzimi % 36 düşürdüğü gözlenmiş, bu sâyede tansiyon % 5 daha az çıkmıştır.

Beslenme uzmanları, narın, anti-viral, anti-bakteriyal özellikleri bulunduğunu, doğal bir östrojen kaynağı olduğundan özellikle menopoz dönemindeki hanımların nar tüketmesinin yararlarını vurgulamaktadırlar.

Nar; kolesterolü ve tansiyonu düşürmede, bağışıklık sistemini güçlendirmede, parazitlerin vücuttan atılmasında etkili, kan yapıcı, idrar sökücü bir nimettir. Bu şifâ kaynağımızı soframızdan eksik etmeyelim.

Rabbimizin sunduğu bu eşsiz nimetten, elimizden geldiğince faydalanalım.
(şebnem dergisi)
 
الَهى انت مقصودى ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı Hâsıl-ı Kelam

  • Moderatör
  • yazar
  • *****
  • İleti: 678
Nar’ın lokumu da yapıldı
« Yanıtla #8 : 09 Ocak 2011, 01:50:42 »


Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden olan narın lokumu da yapıldı.
Nar ekşisi ve nar pekmezinin ardından yapılan narlı lokum, görünüş, renk ve tat bakımından tüketicilerinin beğenisini kazandı.

Grip başta olmak üzere kolesterol, tansiyon, ishal gibi birçok hastalığa yakalanma riskini düşüren narı, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü lokuma dönüştürdü.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, öğrencilerine yüksek lisans tezi olarak Narlı Lokum konusunu verdi.

Narlı lokumu, normal saray lokumu yapım yöntemleri uygulayan öğrenciler son aşamada içerisine nar taneleri ilave edilerek şekillendirdi. Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, narlı lokumun, görünüş, renk ve tat bakımından çok beğenildiğini söyledi.

Narın antioksidan ve fenolik madde içerdiğinin altını çizen Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, sağlıklı beslenme için narın tüketiminin artırılması gerektiğine işaret etti.

Prof. Dr. Hayoğlu ürünlerin çeşitliliğini artırmak, farklı değerlendirme alanları oluşturarak katma değer sağlamak için yaptıkları narlı lokumu Şanlıurfalı gıda üreticileriyle de paylaştıklarını da dile getirdi.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ise sanayici üniversite işbirliğini geliştirmek için yıl içerisinde çeşitli toplantılar ve üniversiteyle ikili görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Üniversitemizde çok değerli hocalarımız var. Onların katma değeri yüksek ürün geliştirmelerini istiyoruz. Sanayiciye ve gıda üreticilerimize para kazandıracak ürünlerin geliştirilmesi konusunda narlı lokumun önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Hocalarımızın başka alanlarda da çok çalışmaları olduğunu biliyorum. Sanayicilerimiz üniversitemizle iç içe olurlarsa hocalarımızdan yararlanacakları çok şey olacaktır. Bu yıl içerisinde Harran Üniversitesi bünyesinde kurulacak teknopark sayesinde bu tür çalışmalar daha da artacaktır.” dedi

Bu arada yorgunluğu gideren narın kansere neden olan serbest radikallerle savaşan koruyucu bir etki gösterdiği belirtildi. Eski dönemlerden beri pek çok hastalıkta bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılan narın C, B1 ve B2 vitaminleri ve potasyum bakımından çok zengin bir meyve olarak biliniyor. Nar, ayrıca bağışıklı sistemini kuvvetlendirecek antosidanlar ve flavonoitler içeriyor.

 haber7


Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2011, 01:52:23 Gönderen: Tuğra »
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nar tansiyonu düzenliyor !
« Yanıtla #9 : 27 Mart 2012, 04:05:26 »
Üzüm, yüksek tansiyonu önlemeye yardımcı olabilir






Hergün üzüm yemenin, yüksek tansiyonu önleyebileceği belirlendi



Araştırmaya imza atanlardan Louiseville Araştırma Merkezi'nden Harold Bays ve ekibi, üzümün etkilerini, yüksek tansiyona yakalanma riski yüksek katılımcılarda inceledi.

 Katılımcılardan yarısına üzüm, diğer yarısına ise çikolatalı bisküvi ya da meyve-sebze içermeyen yiyecekler verildi.

 Hergün 3 kez üzüm yiyen kişilerde büyük tansiyonun önemli oranda düştüğü görüldü.

 Üzümün tansiyonu nasıl etkilediği tam olarak belirlenemese de bilimadamları, bu meyvenin potasyum, lif ve antioksidan bakımından zengin olduğunu ve bunların tansiyona iyi geliyor olabileceğini vurguladı.

 Araştırma, Amerikan Kardiyoloji Akademesi'nin Chicago'da yapılan 61. toplantısında sunuldu.

AA.
Haber vaktim.com

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Narı Zarıyla Yiyin
« Yanıtla #10 : 27 Eylül 2012, 17:38:26 »
Narı Zarıyla Yiyin

Adeta bir ilaç hatta bir antibiyotik olan nar, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek insanları pek çok hastalıktan korur. Nar, kolesterol ve şekeri dengeler, kalp sağlığını korur, kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. Tek şartı vardır düzenli yemek.
 
İnsanların aklına sağlık ancak hasta olduklarında geliyor. Çare aramaya, doktor doktor gezmeye de o zaman başlıyorlar. Bizden önceki nesillerde de durum böyle olacak ki Peygamberimizin (s.a.v.) “Beş şeyin kıymeti kaybedildiği zaman anlaşılır.” Hadis-i şerifinde kaybedildiğinde ancak anlaşılan değerlerden biri de sağlık olarak zikredilmiştir.

Ancak günümüze geldiğimizde bizlerin “sağlık” hakkında yanlış kanaatleri bu durumu daha da körüklemiştir. O da “çağdaş tıp dev adımlarla ilerliyor.

Artık ölüme bile derman olunacak günler yakın.” gibi modern tıbbın insanlara anlatılan yanlış felsefesi insanların bilinçaltında ne yaparsam yapayım doktorlar benim sağlığımı korur fikri oluşuyor. Ama hastalıklara çare bulunamadığı gibi gün geçtikçe daha önce hiç bilinmeyen hastalıklar ortaya çıkıyor. Ve karşımıza çıkan tablo, daha çok hastalık daha az hastalıktan korunma oluyor.
 
Ateş çıkınca ateş düşürücü, tansiyon yükselince tansiyon düşürücü, enfeksiyon kapınca antibiyotik kullanmak tabi ki bir yerde derde deva oluyor. Ancak doğru olan bu değildir. Doğru olan hastalıktan kaçmaktır.

Ancak biliyoruz ki sağlıklı kalmak o kadar da kolay değil. Bir nar yemek ile narın bütün faydalarını bir anda bünyede görmek mümkün olmamaktadır. Ancak faydası umulan gıdada süreklilik ve alınan diğer besinlere dikkat, neticeye ulaştıracaktır.
 
Bu ay faydasından bahsedeceğimiz meyve nar. Narçiçeğinin rengi, tanelerinin güzelliği ile insanlar tarafından ilgi duyulan bir meyvedir. Ancak bir¬çok meyveye göre saklama koşulları daha dayanıklı olmasına rağmen ülkemizde az tüketilen bir meyvedir. Son günlerde nar ekşisi ve nar suyu ile tüketimi arttı denilse de faydası beklenen nar için durum değişememiştir.
 
Nasıl Yenilir
 
Türkiye’de Batı ve Güneydoğu Anadolu’da yoğun olarak yetişen nar, haziran ve temmuz aylarında kırmızı renkli çiçeklerle açar. Önceleri yeşildir. Olgunlaştığında ise kırmızımsı bir renk alır. Kabuğunun derimsi bir özelliği vardır. Hem kabuğunun sert oluşu hem de çok tohumlu bir meyve olmasından dolayı narı yemek biraz zahmetli biraz da eğlenceli bir iştir.
 
Uzmanların tavsiyesi mümkünse narın taneleri arasında bulunan zarla beraber yenmesidir. Zar, mide için daha faydalıdır. Zarda hafif bir kekremsi tat vardır ancak bir miktarda olsa yemek faydalıdır. Kolaylık olsun diye bıçakla kesilen nar su içerisine açılarak tanelerine daha kolay ulaşılabilir. Yaz aylarında serin meyve suyu ya da ferahlatıcı bir karışım olarak da içilebilir.

Sağlık açısından faydalı olduğu için özellikle kış aylarında da bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir. Çünkü hem saklama koşulları kolay olan bir meyvedir hem de insan sağlığı için birçok faydası vardır.
 
Narın faydaları:
 
Nar, bünyeye enerji veren meyvelerden biridir. Güçlü bir antioksidan özelliğine sahip olduğu için bünyeyi zehirli maddelere karşı da korur. Antioksi-dan son günlerde çok duyulan bir madde oldu.

Kısaca anlatmak istiyorum. Son dönemde besinlerdeki katkı maddeleri, petrokimya ürünleri ve hava kirliliği ile vücudumuz için zararlı olan durumlar oluşmuştur.

Bunlar arasında serbest radikaller adı verilen ve toksin (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olan etmenler vardır.

Antioksidanlar da vücudumuzda bulunur veya gıdalarla dışarıdan alınırlar. Vücutta bulunan ya da nar gibi gıdalarla dışarıdan alınan antioksidan, serbest radikallere karşı etki göstererek bunların zarar vermesini önler.
 
Doğal bir ilaç olarak düşünüldüğünde nar, antibiyotik görevi de görür. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan insanları korur. Nar içerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengelediği gibi kalp sağlığını korur ve kanser hücrelerinin de gelişmesini engeller.

insan ve hayat

Ayrıca Lütfen izleyiniz;

narin-faydalari-sadakat-ozel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı korean

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 13
Kışın spor yapmayanın ilacı!
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2013, 15:39:02 »
Beslenme uzmanlarından ilginç tavsiye

Hava şartlarından dolayı kışın spor yapmanın zorlaşması ve evde hareketsiz kalınmasına karşı, vücut direncini artırıcı ve yağ yakıcı özelliğe sahip narın tüketilmesi öneriliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Bakan, yaptığı açıklamada, kış aylarında vücudun hareketsiz kalması nedeniyle ara öğünlerin daha da önemli hale geldiğini söyledi.

Kış aylarında daha fazla içeri kapanarak hareketsiz kalındığını vurgulayan Bakan, ''Bu mevsimde sıkça ara öğün yapmak gerekiyor. Kış aylarında ara öğünlerde mandalina, portakal gibi narenciye ürünleri, fındık, ceviz gibi kuruyemişler, yoğurt ve ayran gibi süt ürünleri tüketilmeli. Günde en az 1 adet nar tüketilmeli'' ifadesini kullandı.

NAR YAĞ YAKICI ÖZELLİĞE SAHİP

Kış aylarında nar tüketiminin vücudun direnci açısından çok önemli olduğunu kaydeden Bakan, ''Nar kış mevsiminin altın meyvesidir. Vücudun direncini artırdığı gibi yağ yakıcı özelliği de bulunuyor.

Nar, ayıklanıp su olarak tüketilmek yerine bütün olarak tüketilmeli. Böyle olursa daha faydalı olur. Nar, vücudu temizleyici ve yağ yakıcı özelliğinden dolayı bütün olarak tüketilmeli'' diye konuştu.

Diyabetlilere de nar tüketimini öneren Bakan, narın aynı zamanda şekeri düzenleyici, kalp ve damar hastalıklarından koruyu özellikte olduğunu belirtti.

Hava şartlarından dolayı kışın spor yapmanın zorlaştığını ifade eden Bakan, şöyle konuştu:

''Evde hareketsiz kalmak özellikle kış aylarında en çok karşı karşıya kalınan problemlerden biri. Hareketsizliği ortadan kaldırabilmek için çeşitli yöntemler denenebilir. Televizyonu oturarak değil, ayakta yürürmüş gibi izleyin. Oturduğunuz yerde kol ve bacak hareketleri yapmaya özen gösterin. Tabakları tek tek taşıyın. Ev temizliği yaparken, objeleri elinizden geldiğinizce çeşitlendirin, hareketlerinizi sıklaştırın.

AA
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2013, 18:21:05 Gönderen: Tuğra »

Çevrimdışı yurt2

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 118
Ynt: Nar tansiyonu düzenliyor !
« Yanıtla #12 : 21 Ocak 2013, 16:56:53 »
Ne olur ne olmaz kalbi afetlere, bedeni afetlere maruz kalmamak için siz son cümleye uymayın.

Son cümle silinmiş sanırım...
« Son Düzenleme: 21 Ocak 2013, 18:58:15 Gönderen: yurt2 »
Allâhü Teâlâ’nın takdîrine razı olmak, kalbi tedavi eder.
Hz. Ali (kv.)