Gönderen Konu: NASA: Eski fikirleri sarsabilir!  (Okunma sayısı 4065 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
NASA: Eski fikirleri sarsabilir!
« : 15 Aralık 2010, 02:04:10 »

Güneş'te 1 Ağustosta meydana gelen patlama üzerinde yapılan analizlerde, patlamanın, güneşin yarıküresini sardığı anlaşıldı.
 

Manyetik lifler ve patlamalar güneş küresini bir ağ gibi sararken, şok dalgaları ve tsunamiler tüm güneş yarıküresi boyunca yayıldı.

Bu faaliyetler Güneş'in uzaya, milyarlarca ton sıcak gaz taşıyan dalgalar göndermesine yol açtı. NASA sayfasındaki haberde, ''bu aktivite o kadar büyüktü ki güneş faaliyetlerine ilişkin eski fikirleri sarsabilir'' denildi.

Lockheed Martin'in Güneş ve Astrofizik Laboratuvarı'ndan Karel Schrijver, ''1 Ağustostaki bu olay, gözlerimizi açtı'' derken, ''böylece güneş fırtınalarının tüm güneş küresini sarabilen olaylar olduğunu gördük, bunların ölçeğiyle ilgili bilgilerimiz değişti'' dedi.

Güneş patlamalarının, Güneş üzerinde lokalize olmuş olaylar olmadığı, Güneş alevleri, tsunamiler ve Güneş'in koronal tabakasının yarattığı dev püskürmeleri içeren ''şiddetli olaylar konseri olduğunun anlaşıldığı'' ifade edildi.

Patlamayla ilgili haber ve görüntüler NASA'nın internet sayfasında, http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/global-eruption.html bağlantısıyla izlenebiliyor.

Bu sayfaya konan video görüntüsünde patlamanın Güneş'in üst yarıküresi boyunca giderek nasıl yayıldığı görülebiliyor.

AA

habervaktim.com
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

mazhar

  • Ziyaretçi
NASA'dan buz raporu
« Yanıtla #1 : 10 Şubat 2012, 06:49:17 »
ABD'li araştırmacılar, yedi yıl süren analizlerin sonucunda, buzulların erimesi nedeniyle okyanuslardaki su miktarının 4.3 trilyon ton arttığını ve küresel su seviyesinin yaklaşık 1,27 cm yükseldiğini tespit etti.


09.02.2012
17:20


 Buzullar ve dağlardaki buz örtülerinde yaşanan erimeleri analiz eden çalışma, 2003 ile 2010 yılları arasında yapıldı.
 
NASA’nın GRACE uydusu tarafından elde edilen bulguların yer aldığı, Colorado Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda, eriyen buzulların küresel su seviyesinin artışını nasıl etkilediği hesaplandı.
 
Araştırma ekibinde yer alan John Wahr, “Dünya her yıl çok büyük miktarda buzul kaybediyor...Elde ettiğimiz sonuçlar, dünyanın soğuk bölgelerinin küresel ısınmaya nasıl tepki verdiğini anlamamıza yardımcı olacak” dedi.
 
EN ÇOK KAYIP GRÖNLAND VE ANTARKTİKA’DA
 
Her yıl ortalama buzul kaybının en çok yaşandığı yerler Grönland ve Antarktika olarak belirlendi. Dünyanın en büyük adası Grönland ve yeryüzünün en güneyindeki kıta olan Antarktika’daki yıllık buzul kaybı toplam 148 milyar ton. Bu iki yerin yakınlarındaki bölgelerde yaşanan toplam erime miktarı ise 385 milyar ton.
 
GRACE uydusu, bilim dünyasında bir ilk olan analizi boyunca, dünyanın dört bir yanında yaklaşık 200 bin buzulu ve buz örtüsünü inceledi.  Elde edilen bazı sonuçlar, bilim insanlarının beklentisinin çok altında çıktı. Araştırmacılar, Asya’nın Himalaya, Pamir ve Tien Şan dağlarındaki erimenin yılda 50 milyar ton olduğunu düşünüyordu. Oysa bu üç bölgedeki erimenin yılda ortalama 4 milyar ton olduğu anlaşıldı.
 
Wahr, geçmişte yürütülen çalışmalarda incelenmesi daha kolay dağ zirvelerini  gözlemledikleri için sonucun bu kadar fark ettiğini belirtti.
 
TEHDİT DEVAM EDİYOR
 
Bilim insanlarını sevindiren bazı rakamlara rağmen, NASA, artan su seviyesi ve iklim değişikliğinin dünyanın geleceği için bir tehdit oluşturmaya devam ettiği uyarısında bulundu.
 
NASA bilim insanı Tom Wagner, “Yapılan çalışmayla küçük boyuttaki buzulların ve buz örtülerinin bulunduğu Alaska, Güney Amerika ve Himalaya’lardaki erimenin her yıl su seviyesinin 0,5 cm artmasına neden olduğunu gösterdi... Küresel alana bakıldığında bölgeler arasındaki erime miktarında büyük dengesizlik var. Küresel su seviyesinin yükselmesi dünyanın geleceği için en büyük tehdit” yorumunu yaptı.
 



İHA.