Gönderen Konu: Neden Kepekli Ekmek Tüketmeli?  (Okunma sayısı 4475 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Neden Kepekli Ekmek Tüketmeli?
« : 26 Mart 2008, 00:45:21 »

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, ekmeğin Türk toplumu için vazgeçilmez bir beslenme kaynağı olduğunu belirterek, doğru ekmek tüketiminin sağlık açısından büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Türk, Amerika'nın Penn State Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kris-Etherton ve Wake Forest University School of Medicine'den Philip Mellen M.D. önderliğinde yapılan ve Amerikan Sağlık Enstitüsü tarafından desteklenen bir çalışmada düzenli ve devamlı kepekli ekmek tüketen grupla francala ekmek denilen kepeksiz rafine ekmek tüketen iki grubun karşılaştırıldığını ifade ederek, "Kepekli ekmek tüketen gruptakiler 3 ayda 5 kg verdiler ve ayrıca kandaki CRP (Serum reaktif protein) düzeyleri de ortalama yüzde 38 oranında düştü.

CRP düzeyinin yüksek olması diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalıklarının ortaya çıkması ve hızla ilerlemesi açısından risk faktörü olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada kepekli ekmek tüketenlerde kalp damar hastalığının yüzde 21 oranında azaldığı görülmüştür. Bu çalışmalar Amerika'da alanında en saygın dergiler arasında yer alan 'American Journal of Clinical Nutrition'da 11 Şubat 2008'de ve 'Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases' dergilerinde yayınlandı" dedi.

Şeker hastalığı, hipertansiyon ve obeziteyi engelliyor

Prof. Dr. Süleyman Türk, yapılan çalışmaların ülkemizde yaklaşık 5 milyon diyabetli, 15 milyon hipertansiyonlu, 15 milyona yakın obez (şişman) ve milyonlarca kalp hastası olduğunu gösterdiğini belirterek, "Bu dört hastalık da tedavisi çok masraflı olan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor. Özellikle kalp hastalığı en yaygın ölüm sebebi olarak ilk sırada yer alıyor.

Diyabet ve hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, beyin kanaması ve ona bağlı felçlere yolaçabilen çok ciddi hastalıklar. Obezlerde bu üç hastalık daha da sık görülüyor. Ülkemizde kepekli ekmek tüketimi alışkanlığının yerleşmesiyle şişmanlık, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olan hastaların sayısı hızla azalabilir" şeklinde konuştu.



〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Neden Kepekli Ekmek Tüketmeli?
« Yanıtla #1 : 26 Mart 2008, 00:46:35 »
Çocuklarda fast food tüketimi

Prof. Dr. Türk, fast-food kültürünün de rafine ekmek ve gıda tüketiminin yaygınlaşmasına katkıda bulunarak şişmanların toplumdaki sayısının hızla artmasına yol açtığını ileri sürdü.

Özellikle çocuk yaşlarında obezitenin görülmesinde fast-food kültürünün başlıca neden olduğunu belirten Prof. Dr. Süleyman Türk, "Patateslerin kızartılmasında kullanılan yağlar, tekrar tekrar kullanılması sonucu kanserojenik özellik kazanıyor.

Fast-food tüketimi nedeniyle şişmanlayan çocuklarda ileri yaşlarda kanser görülme riski artıyor. Beyaz ekmek tüketiminin çok fazla olduğu fast-food türü yiyeceklerin okullarda satışı yasaklanmalı. Ayrıca okullarda meyve, salata ve süt gibi gıdaların öğrenciler tarafından daha fazla tüketilmesini sağlayacak uygulamalar teşvik edilmeli.

Okul dışındaki mekanlarda da fast-food türü yiyeceklerin sağlığa ne kadar zararlı olduğunu belirten uyarılar, fast-food satan mekanlarda herkesin görebileceği şekilde ilan edilmeli" diye konuştu. Prof. Dr. Türk, sigaralar üzerine kanunla 'Sigara sağlığa zararlıdır' yazıldığı gibi fast food paketlerinin üzerine de 'Fast food sağlığa zararlıdır' yazılması gerektiğini savundu.

Çocuklara ve gençlere sağlıklı beslenme desteği verilmeli

Prof. Dr. Türk, üniversiteyi bitirinceye kadar öğrencilere sağlıklı beslenme yardımı yapılması gerektiğini söyledi.

Türk, bunların ilk anda mali açıdan yük gibi gelebileceğini, ancak en ucuz tedavinin sağlığın korunması olması sebebiyle bu desteğin ilerdeki sağlık harcamalarında ciddi azalmaya yol açacağını ve koruyucu hekimlikteki başarının sağlıklı beslenmeyle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti.

Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin uygunsuz kullanımının da birçok hastalığa yol açtığını ifade eden Prof. Dr. Türk, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin de çok sıkı denetim altında tutulması gerektiğini kaydetti. Ülkemizde bir an önce sağlıklı beslenmeyle ilgili acil eylem planı oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Süleyman Türk, "Gıda sağlığıyla ilgili ulusal gıda politikası oluşturulmalı ve bu iş için de 'Ulusal Gıda Enstitüsü' kurulmalıdır" dedi.

KONYA (İHA)
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Ruşeyminli ekmek kalp-damar dostu
« Yanıtla #2 : 09 Temmuz 2009, 14:02:25 »


Buğday tanesinin filizlendiği ve genetik kodların saklandığı bölge olan ''ruşeymin'', kalp-damar sağlığını koruduğunu ve kolestrolü düşürdüğü belirtildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halk Ekmek Fabrikası'nın ürün yelpazesine yeni eklediği ''Ruşeymli Ekmeğin'' uzun AR-GE çalışmaları neticesinde ortaya çıkarıldığını belirtti.

Ruşeymin, buğday tanesinin en az yüzde 2'sini oluşturan embriyonik vasıflı bir madde olduğunu ve buğday tanesinin filizlendiği bölgeden oluştuğunu bildiren İlkbahar, şunları kaydetti:

''Buğdayda çimlenerek yeni bitkiyi meydana getirecek olan genetik kodların saklandığı kısım işte burasıdır. Gıda değeri çok yüksek olan bu madde, bir bakıma buğdayın özü ve en değerli kısmıdır. Ancak ne yazık ki un fabrikaları üretim esnasında bu tabakayı undan ayırarak hayvan yemi olarak kullanmaktadırlar.

Bunun nedeni, unla birlikte öğütülen ruşeymin, en fazla 2-3 gün sonra acılaşarak unun tadını bozmasıdır. Yani ruşeymli un hemen kullanılmak zorundadır, stoklanamaz. Bu nedenle un fabrikaları buğdayın bu en verimli bölgesini fireye ayırırlar. Biz Halk Ekmek olarak yaptığımız araştırmalarda bu maddenin ekmeğin içine ilave edilmesiyle tüketicimize eşsiz bir ekmek sunacağımızı gördük.''

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan ruşeym ile daha sağlıklı, daha hijyenik ve daha ekonomik bir ekmek üretmeyi başardıklarını bildiren İlkbahar, Halk Ekmek satış büfelerine gönderdikleri tanıtım afişlerinden sonra sadece bir gün içinde 50 bin ruşeymli ekmek siparişi aldıklarını söyledi.

Tüm büfelerde bu haftadan itibaren satışa sunmaya başladıkları ruşeymli ekmek ile Ankaralıların sofrasında kalıcı bir yer bulmayı hedeflediklerini ifade eden İlkbahar, ''Taleplerin bu şekilde devam etmesi durumunda ruşeymli ekmek üretim miktarımızın günlük 500 bini geçeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

KALP-DAMAR SAĞLIĞINA KATKISI

Ruşeymli ekmeğin içinde buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, hamur mayası, tuz ve Türk Gıda kodeksinin kullanımına izin verdiği katkı maddesinin yer aldığını bildiren İlkbahar, ekmeğin kalp-damar sağlığını, sinir ve sindirim sistemini koruduğunu, kilo kontrolüne yardımcı olarak, kolesterolü düşürdüğünü söyledi.

Kas gelişimine ve büyümeye yardımcı olması anlamında çocuklar tarafından da yenmesi gerektiğini ifade eden İlkbahar, hastalıklara karşı direnci artırarak, sağlıklı saçlara, cilde ve gözlere sahip olmaya katkı sağladığını belirtti.

Ruşeymin besleyici yapısını bozmadan ayrıştırıp ekmeğin içine kattıklarını dile getiren İlkbahar, şöyle devam etti:

''Bu işlem için dünyada bilinen en ileri teknoloji 'Supercrıtıcal CO2' ayrıştırma yöntemidir. TÜBİTAK 2006 yılında Türkiye'de yeni teknolojilerin geliştirilmesi programı çerçevesinde Supercritical CO2 teknolojisinin Türkiye'de uygulanmasının altyapısını hazırlamıştır.

Artık bu teknoloji sayesinde bu değerli besin hazinesi sağlıklı beslenmemizin her alanına yayılıyor ve yayılmaya devam edecek. Ruşeymde bulunan vitaminler arasında A, B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, folik asit, selenyum sayılabilir. Ayrıca, fosfor, sodyum, çinko, kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, potasyum mineralleri yönünden de zengindir.''

Günde kişi başına ortalama 350 gram ekmek tüketildiğini ve günlük kalorinin yaklaşık yüzde 40'ının ekmekten karşılandığını ifade eden İlkbahar, bu verilere göre ekmeğe verilen önemin daha da artırılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.



Haber Aktüel

Çevrimdışı kenny10099

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Neden Kepekli Ekmek Tüketmeli?
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2011, 12:16:32 »
bence olaylr çok abartılıyor. neden beyaz ekmek olunca ölüyor muyuz ? o zaman neden bunca sene beyaz ekmek yedik. neden hala yemekteyiz.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Neden Kepekli Ekmek Tüketmeli?
« Yanıtla #4 : 12 Ekim 2012, 01:02:32 »
Kepek ekmeğinde de hile çıktı!

Kepek ekmeğinde de hile çıktı!

Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar, bazı firmaların ürettikleri ekmeğe katkı maddesi ilave ederek, 'tam buğday' ekmeği gibi göstermeye çalıştığını iddia etti

Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, halk arasında ekmeğin renginin koyulaştıkça daha sağlıklı olduğu yönünde yaygın bir düşünce oluştuğunu söyledi.

Bu düşüncenin yanlış olduğunu vurgulayarak buğday ile unda koyu bir renk olmadığına dikkati çeken İlkbahar, bazı firmaların ekmeği renklendirmek için katkı maddeleri kullandığını savundu.

Tam buğday ekmeğinde, kepeğin tamamının un içinde olmasına rağmen esmer bir ekmek elde edilemeyeceğini anlatan İlkbahar, ''Buğdayın kendine has bir beyazlığı var. Tam buğdayın tamamını kullanıyoruz. En esmeri, en koyusu; bizim ekmekteki gibi olması lazım. Bunun dışındaki koyuluklarda kakaoyu yakıp sulandırarak unun içine katıyorlar, bu da ekmeği esmerleştiriyor. Ama bunun dışında neler yapılıyor bilmiyoruz'' diye konuştu.
Haber Vaktim.com