Gönderen Konu: Nestle'de de at eti bulundu  (Okunma sayısı 6571 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Nestle'de de at eti bulundu
« : 20 Şubat 2013, 10:27:54 »

Avrupa "at eti skandalı"nı tartışmaya devam ederken, Nestle'nin içeriğinde at eti tespit edilen bazı ürünlerini satıştan çektiği bildirildi.
AP'nin haberine göre, Nestle hazır yemek kategorisindeki "Buitoni Beef Ravioli" ve "Beef Tortellini" ürünlerinde at eti tespit edildiğini belirterek, ürünlerin İtalya ve İspanya'da satıştan çektiğini bildirdi.
Ürünlerde kullanılan etin Almanya'daki H.J. Schypke firması tarafından temin edildiğini bildiren Nestle, Fransa'daki "catering" firmalarına sattığı dondurulmuş eti de satıştan çektiğini belirtti
İngiltere'de donmuş gıdalarda at eti tespit edilmesinin ardından skandalın, aralarında Fransa, İsveç ve İrlanda'nın da bulunduğu diğer Avrupa ülkelerine de yayıldığı tespit edilmişti.
 
Kaynak:bloomberght.com

Çevrimdışı ihvan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2399
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #1 : 20 Şubat 2013, 12:02:26 »
fatihan hocam at eti it eti hınzır eti doldurdular memleketi.ab ye gireceğiz ya hınzır serbest

Çevrimdışı tk1978

  • IZLEMCI
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 455
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #2 : 20 Şubat 2013, 23:03:50 »
Bu konuda sadakat Ailesi olarak bir calisma baslatalim derim. Avrupada yasayan Müslümanlarin bir cok cogu , hatta ve hatta zikir ehli dahi yediklerine dikkat etmiyor. En basiti hafife alinan Peynir ve Peynirdeki Lab mevzusu. Bu konuda bir bölüm acalim ve bildiklerimizi paylasalim, tartisalim. Iceceklerde´de dikkat edilmesi gerekir. Yönetim bunu bir istisaresini yapsinlar

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2013, 00:06:45 »
Avrupalılar,daha doğrusu Hıristiyanlar domuz eti yemiyorlar'mı? at etine bu kadar tepki vermelerini anlamadım... nedeni nedir..? bilen varmı ?

Çevrimdışı osmanlı

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 379
  • Okula hayır, Açık lise kolejlerine evet.
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2013, 19:46:03 »
Mazhar bey şahsımca, yazılı muhteviyatı ile fiziki muhteviyatın aynı olmasını istiyorlar. Atsa At, Eşekse Eşşek, Domuzsa Domuz. Çünkü orada yahudi faktörü var. Az ama ezici güç.Koşher işi. (Memleketimizde de aynı ama neyse)   
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

Çevrimdışı tk1978

  • IZLEMCI
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 455
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2013, 20:13:07 »
Avrupalılar,daha doğrusu Hıristiyanlar domuz eti yemiyorlar'mı? at etine bu kadar tepki vermelerini anlamadım... nedeni nedir..? bilen varmı ?
Almanlar dikkatli Alisveris eden bir Toplum. Özellikle bir cogu yediklerini okuyan bilincli bir Toplum. Onlari daha cok kizdiran, icerikleri yazilmamasi. Yoksa at etin´den tiksindiklerin´den degil.
Gerci bir cok sey, icerikleri paketlerde yazsa´da iste bagzen bu gibi durumlar oluyor.

Misal olarak: Bir cok meyve sularin´da Jelatin kullanilarak saflastirildigi yazmaz. Bunu ancak arastirip okuyarak bula bilirsiniz. Bir cok Peynir´de LAb denilen madde var. Hayvansal Lab yenmiyor. Laborda yetistirilen lab yeniyor. Bunu´da bilen pek az. Arastiran yok.
Bilhasse biz Müslümanlar arastirmasi gerekirken, ne oldugunu bilmeden yiyoruz. Arastiran pek az. Hal bu ki su Interneti iyi kullinildigin´da, Mevlam öyle imkanlar veriyor ki, ama isteyen yok, arastiran yok.
Almanya´da pek cok güzel Vegeteryan Sayfalari var. Adamlar A´dan Z´ye herseyi yazmislar. Girip bir bakilsa, hangi ürün´de ne oldugu cikiyor.
Allah bizleri bilip bilmedigimiz Haramlar´dan muhafaza eylesin

Çevrimdışı yurt2

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 118
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2013, 22:36:39 »
Allah bizleri bilip bilmedigimiz Haramlar´dan muhafaza eylesin
Amin...
Allâhü Teâlâ’nın takdîrine razı olmak, kalbi tedavi eder.
Hz. Ali (kv.)

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nestle'de de at eti bulundu
« Yanıtla #7 : 25 Şubat 2013, 22:11:19 »


Çek Cumhuriyeti'ndeki Ikea mağazasında satılmak üzere sığır ve domuz eti olarak etiketlenen "İsveç köftesi" ürünlerinde at eti tespit edildi.
 
Çek Devlet Veterinerlik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, İsveç'te hazırlanıp mobilya mağazasında satılmak üzere bu ülkeye gönderilen bir kilogramlık köfte paketlerinin incelendiği belirtildi. At eti bulunduğu tespit edilen 760 paketin tüketiciye sunulmasının engellendiği açıklandı.
Gelişmenin ardından IKEA Türkiye'den açıklama geldi. Açıklamada, "IKEA Türkiye mağazalarında yer alan restoranlarda satışa sunulan köfte ve sosis ürünlerinin tamamı, hizmet vermeye başladığımız günden bu yana Türk Gıda Kodeksi'ne uygun şekilde yüzde 100 dana eti olmakta olup, yerli tedarikçilerden temin edilmektedir." denildi.
 
Ikea, 21 Avrupa ülkesindeki İsveç köftelerini toplattı
 
Çek Cumhuriyeti'nde Ikea mağazısında satılacak 'İsveç köftesi' ürünlerinde at eti tespit edilmesinin ardından şirket 21 Avrupa ülkesindeki köfte satışını durdurdu.
http://www.zaman.com.tr/dis-haberler_ikeanin-isvec-koftesinde-at-eti-cikti_2057927.html

mazhar

  • Ziyaretçi
Yasağı Delen En Az 12 Bin TL Ceza Ödeyecek
« Yanıtla #8 : 03 Mart 2013, 10:05:11 »

Yasağı Delen En Az 12 Bin TL Ceza Ödeyecek


Karışım ürünler 5 Mart'ta raflardan inecek, indirmeyen 12 bin lira ceza ödeyecek


02 Mart 2013 Cumartesi 12:18


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın etle et ürünlerindeki taklit ve tağşiş olaylarını önlemek amacıyla yeniden düzenlediği Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 5 Mart Salı günü resmen yürürlüğe giriyor. Önümüzdeki Salı gününden itibaren piyasada artık tavuk , kuzu, hindi karışımlı sucuk ve soyalı köfte satılamayacak. Yasağa rağmen raflarında karışımlı ürün bulunduranlar ise 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği en az 12 bin lira para cezasıyla karşılaşacak. Bazı firmaların şimdiden piyasadaki karışımlı ürünlerini topladığı belirtildi.

 

Cihan'a açıklamalarda bulunan Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ düzenlemeyle; kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilemeyeceğini belirtti. Düzenlemeyi; 'Türk vatandaşlarına yapılan en hayırlı hizmet' olarak değerlendiren Yalçındağ meselenin sadece salam , sosis , sucuk meselesi olmadığının altını çizdi. Artık vatandaşların yiyeceği döner, köfte ve sucuğun tadına varacağını vurgulayan Yalçındağ şunları kaydetti:

 

"Yıllarca 50 adet köfte 3 liradan satıldı. Neden köfte, sucuk ve döner gibi geleneksel Türk damak tadına hitap eden ürünlerimizle oynadılar? Köfteye soya, dönere tavuk kattılar. Halkımız yeni düzenlemeyle artık et yerine ot yemeyecek. Köftenin içerisi tamamen soyadan oluştuğu için vatandaş et yediğini zannediyordu; ancak ot yiyordu. Artık soyayı soya olarak satabilecek, ancak soyayı köfte diye satamayacak. Tatlandırıcılarla et tadı verilerek et diye yediremeyecekler. Mekanik olarak ayrılmış etlerin (kemiğe yapışmış etin mekanik olarak ayrılması) üretimine de izin şartı getiriliyor. Yani vatandaş tavuğun budunu, göğsünü işe yarar tüm yerlerini ayıklıyordu, kalan iskeletini de teknik bir dizi yöntemle temizliyorlardı, buna 'mekanik parçalanmış et' deniliyordu. Bu tür et üretimine de bakanlık izni şartı getirdi.”

Yalçındağ vatandaşların yasağa rağmen market raflarında karışımlı et ürünü gördüğünde çekinmeden ‘Alo 174 Gıda’ hattını aramalarını tavsiye etti.
Habervaktim.com

********************************************


Kıymada tavuk kemiğine son

Et ve et ürünlerindeki hileyi önlemek amacıyla karışımı yasaklayacak düzenleme yürürlüğe girdi. Sucuk, salam ve sosis gibi ürünlerde karma et dönemi kapanıyor.


Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri birbiri ile karıştırılabilecek. Kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler de yine birbiriyle karıştırılabilecek. Tebliğde yapılan değişiklik ile sucuk, salam ve sosis gibi ürünler yüzde 100 dana veya yüzde 100 tavuk etinden üretilecek. ‘Bu sucuk yüzde 60 dana eti, yüzde 40 tavuk etinden üretilmiştir’ ibareli ürünler piyasadan üç ay içerisinde çekilecek. Karışımda sadece büyükbaş ve küçükbaş hayvanın kuyruk yağına izin çıktı. Bu da üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et veya yağı karıştırılabilecek. Ancak tersi durum söz konusu olmayacak. Üretimin yanı sıra benzer durum döner tezgâhlarında da uygulanacak. Örneğin kanatlı etten yapılan dönere kırmızı etin kuyruk yağı karıştırılabilecek. Kırmızı etten yapılan dönerde ise kanatlı eti yağı olmayacak. Köftenin içerisinde de soya bulunmayacak.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de dün yayımlanan tebliğ değişikliği üç ay sonra yürürlüğe girecek. Tebliğ kapsamında kemik unundan yapılan mekanik kıyma yasaklanırken, ürünlerin hangi malzemeden üretildiği etiketlerinde net olarak görülebilecek. Toplamda 130 kamu kurumu ve üniversitelerin yer aldığı bir heyete tebliği yayınlanmadan aylar öncesinde görüşe açıldığını aktaran Bakanlık kaynakları, “Devrim niteliğinde bir tebliğ oldu. Üç aylık bir uyum süresi koyduk. Et ürünlerinin raf ömrü üç-dört ay olduğu için piyasadan ve market raflarından eski ürünlerin çekilmesi tamamlanacaktır.” dedi. Mevcut karışım ürünlerinin fiyatının üç aylık sürede düşmesi bekleniyor. Şubat ayından itibaren ise salam, sucuk ve sosis fiyatlarının karışımın engellenmesi ile birlikte bir miktar yükselebileceği ifade ediliyor. Edinilen bilgilere göre Bakanlıkla yapılan görüşmelerin ardından firmalar üretim standartlarını tebliğe göre birkaç ay öncesinden düzenledi.


‘kıymasız’ Yaprak döner

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik ile vatandaşın sıklıkla tükettiği dönere ilişkin de düzenleme getirildi. Yaprak döner, kıyma döner ve karışık dönerin içerisindeki et ve kıyma oranına da standart getiriliyor. Yaprak döner üretiminde yüzde 100 oranında çiğ kırmızı et kullanılırken, kıyma dönerinin içerisinde de en az yüzde 10 oranında yaprak haline getirilmiş kırmızı et bulunacak. Tebliğle getirilen düzenleme ile dönerin içerdiği yağ oranı yüzde 25, tuz oranı ise yüzde 2’yi geçmeyecek. Dönerin raf ömrü pişirme süresi dahil en fazla 24 saat olarak belirlendi.

    Kanatlı kıyma sadece kemiklerinden ayrılmış çiğ hindi etinden üretilebilirken pastırmada çemen hariç olmak üzere nem miktarı kütlece en çok yüzde 45 olacak. Bakanlıkça yasaklanan mekanik kıyma ile pazar tezgâhlarında kilosu 4-5 liraya satılan sucuk, salam ve sosis dönemi de kapanmış olacak. Tebliğ kapsamında getirilen hükümlere uymayan firmaları teşhirin yanı sıra idari para cezası gibi yaptırımlar bekliyor.

Zaman .Retail News.com