Gönderen Konu: Nisan, yağmur ve insan...  (Okunma sayısı 63994 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #30 : 21 Nisan 2011, 09:47:44 »

Madem zamanı,Bu fırsatı kaçırmayalım.Özellikle havası temiz bölgelerde de olanlar.nisan yağmuru toplayabilirler.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #31 : 29 Nisan 2011, 02:18:41 »
Konuyu Toparlamak Gerekirse...

Nisan Yağmuru Suyu Mevzuu

   
Nisan Yağmuru Hakkında Hadis-i Şerifler...

Peygamberimiz (s.a.v)’den rivayet olundu ki:

‘’Cebrail a.s Bana öyle bir ilaç öğretti ki, (o ilaç sayesinde,insanların) doktorların ilaçlarına hiç ihtiyacı kalmaz...’’

Eshab-ı Kiram : (o ilaçtan) Bize de haber ver,Ya Rasulullah dediler, Rasulullah (s.a.v):
 
‘’Nisan yağmurunu alınız (toplayınız). Ona; 70 defa Fatiha-i şerife, 70 defa İhlâs-ı şerif, 70 defa Felak suresini, 70 defa Nâs suresini, 70 defa Tesbih duasını (SübhanAllahi vel-hamdü
Lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vâllahü ekber ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâhil-aliyyıl-azîm) okuyunuz. Sonra, 7 gün devamlı olarak sabah akşam birer bardak içiniz. Beni hak Peygamber olarak gönderen Cenâb-u Hakk’a yemin ederim ki, Cebrâil Bana dedi ki ; "Bu sudan içen kimsenin, cesedinden, damarından, sinirinden, etlerinden, o kimseye ağrı, acı veren rahatsızlığını Cenâb-u Hakk giderir ve o kimseye sıhhat ve afiyet verir.’’

 
Yine başka bir Hadis-i Şerif’te :
 
‘’Beni hak Peygamber olarak gönderen Cenâb-u Hakk’a yemin ederim ki, çocuğu olmayan bir erkek, bu sudan hanımına içirirse, Allahü Teala’nın izni ile hanımı hamile kalır. Hanımının başı ağrıyan bir erkek bu sudan hanımına içirirse, bu su ona (sıhhati için) yeterlidir. İçen kimsenin balgamını keser. Rüzgar ona zarar vermez, çirkin haller kendisine isabet etmez. Bel ağrısından, karın ağrısından, şikayeti kalmaz. Alaca hastalığından korkmaz. Göğüs ağrısı çekmez. Kalbine gelen vesvese (evhâm), gönlünden çıkar gider. Kendini çok beğenmek, hased, kibir, düşmanlık, gıybet ve koğuculuk (gibi manevi hastalıklar dahil), dünyada yaşayan her fani (geçici) olanlar için Allahü Teala’nın izni ile fayda vericidir..’’

 
Tefsir-i Kebir (Kur’an-ı Kerim Tefsiri)'den



"Nisan Yağmuru" Suyunun Toplanacağı Günler

''Nisan Yağmuru'' suyunun toplanacağı günler, Rumi Takvimi Nisan Ayının 7'sinden Nisan Ayının sonuna kadardır.
2011 Nisan yağmuru suyu toplanacak tarih ise,
Rumi 7 Nisan 1427 = Miladi 20 Nisan 2011'e tekabül ediyor.
Miladi 21 Nisan 2011'den 13 Mayıs 2011'e kadar Nisan Yağmur suyu toplanabilir.



Toplanan "Nisan Yağmuru" Suyu Nasıl Hazırlanır?

- Bir Fatiha üç ihlâs-ı Şerif okunup, Piran-ı İzamın Ervâh-ı Kudsiye-i mübârekelerine hediye edilir.
- Niyet edilir.

1 - 70 Adet Salât-ı Münciye
2 - 70 Adet İstiğfâr-ı Şerîf
3 - 70 Adet Fatiha-i Şerife
4 - 70 Adet Ayet'ül Kürsi
5 - 70 Adet Legad caeküm .. (Tevbe Süresinin Son İki Ayeti)

لَقَدۡ جَآءَڪُمۡ رَسُولٌ۬ مِّنۡ أَنفُسِڪُمۡ عَزِيزٌ عَلَيۡهِ مَا عَنِتُّمۡ حَرِيصٌ عَلَيۡڪُم بِٱلۡمُؤۡمِنِينَ رَءُوفٌ۬ رَّحِيمٌ۬ فَإِن تَوَلَّوۡاْ فَقُلۡ حَسۡبِىَ ٱللَّهُ لَآ إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ‌ۖ عَلَيۡهِ تَوَڪَّلۡتُ‌ۖ وَهُوَ رَبُّ ٱلۡعَرۡشِ ٱلۡعَظِيمِ
(Lekad caeküm rasulün min enfüsiküm azizün aleyhi ma anittüm harisun aleyküm bil mü’minine raufün rahiym* Fe in tevellev fe kul hasbiyellahü la ilahe illa hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azıym)

6 - 1 Adet Yâsin-i Şerif
7 - 70 Adet  "Elem neşrah leke..."
8 - 70 Adet İnnâ enzelnâhü
9 - 70 Adet Kâfirûn Süresi
10 - 70 Adet Îhlâs-ı Şerif
11 - 70 Adet Felak Süresi
12 - 70 Adet Nâs Süresi
13 - 70 Adet Tesbih Duası

سُبْحَانَ ٱللهِ وَٱلْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلٰهَ اِلاَّ ٱللهُ وَٱللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِٱللهِ ٱلْعَلِىِّ ٱلْعَظِيمِ
(SübhanAllahi velhamdülillahi velaa ilahe illAllahü vAllahü ekber velaa havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azıym)

14 - 70 Adet “Lâ havle ve lâ guvvete illâ billâhil aliyyil aziym”
15 - 70 Salât-ı Münciye

okunur.

Not 1   :Nisan yağmurunu toplarken, kap yüksek bir yere konmalı, yağmur direk kaba dökülmeli, oluktan akan toplanmamalıdır. 20 Nisan - 13 Mayıs tarihleri arasında toplanmalıdır.
Not 2   : Yukarıdaki sayılanlar okunurken bitinceye kadar arada dünya kelamı konuşmamaya dikkat edilmelidir.
Not 3   : Her 70 adet okunduktan sonra ve Yasin-i Şerifteki her "Mübîn" den sonra  "Yâ Şafii" denir ve sıcak nefesle suya "Hûu" diye üflenir.
Not 4   : Bu sudan sabah ve akşam birer bardak  olmak üzere 7 gün abdestli olarak içilir. (İçmeden önce, 1 Fatiha 3 Îhlas-ı şerif okuyup Piran-ı İzama hediye etmeye ve sabah aç karnına içmeye dikkat edilmelidir.)
Not 5   :  Bu sudan içen kişinin cesedinden Allahü Teala her türlü derdi kaldırır. Ona tüm hastalıkdan ve açlıkdan afiyet verir. Gözlere şifa verilir. Ateşi giderir, balgamı keser, göğüs ağrısını giderir, Menfaati sayılamıyacak kadar çoktur.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #32 : 29 Nisan 2011, 03:40:59 »
Teşekkürler Mücteba

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #33 : 29 Nisan 2011, 18:24:48 »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı teksir

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 201
  • O mâhiler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #34 : 30 Nisan 2011, 02:19:40 »
tesekkurler bende tam bunu ariyodum.
sabah sohbette okunmustu fakat bende elimin altinda bitane olmasini istemistim. Allah razi olsun.
atilma dur, suhan-i ehl-i hali anlamadan
cevaba etme tasaddi suali anlamadan.
                                                 naci!

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Nişantaşı değil nisan tası
« Yanıtla #35 : 02 Mayıs 2011, 22:51:20 »
"Bahar yağmuru nasıl tabiatı canlandırıyorsa dimağı ve bedeni o şekilde canlandırır." demiş Mevlânâ. Nisan yağmurlarını biriktirme geleneği asırlardır devam ediyor. Ayın sonuna geldik ama şifa damlalarını biriktirebilmek için yirmi gün daha vakit var.

Sağanak başlayıp usulca devam eden yağmur, tanelerin yere düşmesiyle ortalığı kaplayan mis gibi toprak kokusu ve renkli şemsiyeler... Nisan ayının neredeyse tamamını bu manzarayla, bahar yağmurlarında ıslanarak geçirdik. Kimi zaman ıslanacağımızı bile bile sokağa çıktık, kimi zaman da sırılsıklam olurken şemsiyeyi evde unuttuğumuza hayıflandık.

Öyle bereketli yağdı ki nisan yağmurları şemsiyelerin bile gücü yetmedi dik durmaya. Her kışın sonunda olduğu gibi baharı dört gözle bekliyoruz yine. Bahar yağmurlarının sağanağı, yola çıkan sıcak havanın müjdecisi aslında. İyisi mi, hâlâ zamanımız varken bahar yağmurlarını biriktirelim.

Nisan yağmurlarını biriktirme geleneği Anadolu'nun birçok şehrinde asırlardır sürüyor. Nisanda yağan yağmurlar, diğer ayları kıskandırıyor, çünkü 'şifalı' diye biliniyor. Kaplarda biriktirilip misafirlere, hastalara verildiği gibi yemeklerde ve nadir de olsa yoğurt mayalamada kullanılıyor. Nisan yağmurlarının 'şifalı', haliyle 'özel' olduğu konusunda yanılmıyorsunuz.

Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Anabilim Dalı ve Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, bilimsel açıdan bakıldığında faydasının olduğunu ifade ediyor. Sebebi şu: İlkbaharda tabiat uyanıyor, canlanmaya başlıyor. Bitki ve ağaçların çiçek polenleri, reçine, eterik yağ ve uçucu yağlarıyla birlikte, meyve, çiçek, yaprak ve ağaç dalları üzerindeki özellikle laktik asit bakterileri gibi faydalı mikroorganizmalar bu dönemde; rüzgâr, hava akımları, arı, böcek ve sineklerin yardımıyla atmosfere karışıyor. Nisan yağmurlarıyla taşınan bu maddeler yeryüzüne düşüyor. Dolayısıyla içmek ve kullanmak faydalı oluyor. Elbette sadece içilmiyor, cilt ve saç temizliğinde kullanılıyor, çünkü bunlara da faydalı.

Nisan yağmurlarını biriktirirken temizliğe dikkat edilmeli. Durak'a göre havanın temiz olduğu yerlerde yaşayanlar, yağmuru temiz kaplarda toplayıp kullandıkları takdirde, sağlık açısından herhangi bir tehlikeden söz edilemez. Ancak hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde durum biraz farklı. Havada asılı bulunan karbon ve kükürt partikülleri ile birlikte çok sayıda zararlı kimyasal madde parçacıkları yağmur sularına karışabiliyor. Böyle olunca yağmur suları faydadan çok zarar veriyor.


Mevlevî kültüründe 'nisan yağmuru' geleneği

Hz. Mevlânâ'nın "Güz yağmurundan kaçabildiğince kaç, çünkü güz yağmuru yaprakları döktüğü gibi seni de hasta eder. Ama bahar yağmuru nasıl tabiatı canlandırıyorsa senin de dimağını ve bedenini o şekilde canlandırır." ifadeleri, nisan yağmurlarının önemini hatırlatıyor.

Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Mevlevi kültüründe nisan yağmurları biriktirme geleneğinin 21 Nisan-21 Mayıs zaman diliminde yapıldığını belirtiyor. Genellikle ilk haftasında yağan yağmurun makbul olduğunu hatırlatıyor.

Hz. Mevlânâ'nın şiirlerinde nisan yağmurlarının bereketliliği ve bedene tazelik verdiği vurgulanıyor. Mevlevi kültüründe, nisan suyu için özel işlemeli kazan ve taslar imal edilirmiş. Zamanı gelince nisan tası, Kubbe-i Hadra'nın (Yeşil Kubbe) hemen altına konup kazanda toplanan su, ziyaretçilere dağıtılırmış. Konya'da yağmurun az yağdığı kurak senelerde ise bereket niyetine tarlalara serpilirmiş.

'Nisan tası', Mevlânâ Müzesi'nin gözdesi

Nisan tası, son İlhanlı hükümdarı Ebu Said Bahadır Han tarafından Musul'da yaptırılarak 1327 yılında Mevlânâ Türbesi'ne hediye edilmiş. Dergâhlar kapatılana kadar Konya Mevlânâ Dergâhı'nda kullanılmış. Şimdi Konya Mevlânâ Müzesi'nde sergileniyor. Bronz üzerine altın ve gümüş kakma olarak yapılan tas, kaide, bilezik, gövde ve kapaktan oluşuyor.

Kapağın üzerinde, kuyruğu kırılmış horoz heykeli var. Kapak ve gövdedeki yazı kuşaklarında, Ebu Said Bahadır Han için övgü dolu Kûfi hatlı şiirler yazılı. Gövdedeki altı madalyonda, altın ve gümüş kakmayla geometrik ve bitkisel motiflere, av hayvanlarına ve av sahnelerine yer verilmiş. Tarihî olaylar, hükümdar ve elçilerden oluşan toplantı sahneleri de resmedilmiş. Nisan tası, yüzlerce yıldır Anadolu'da var olan nisan yağmurlarının biriktirilmesi geleneğinin hatırası hükmünde. Mevlânâ Müzesi Müdürü Dr. Naci Bakırcı, ziyaretçilerin nisan tasına büyük ilgi gösterdiğini ifade ediyor.

Nisan ayının sonuna geldik ama şifa damlalarını biriktirmek için 20 gün daha vakit var.

Türkan Uymaz / zaman

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #36 : 09 Nisan 2012, 14:55:34 »
Nisan yağmurları başladı :)
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #37 : 09 Nisan 2012, 16:41:40 »


Bu yıl yani 2012 senesi Nisan yağmuru suyu, Miladi 21 Nisan 2012'den 13 Mayıs 2012'e kadar toplanabilir.


Çevrimdışı tk1978

  • IZLEMCI
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 455
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #38 : 18 Nisan 2012, 20:59:04 »
unutmayalim, unutturmayalim InsaAllah

Çevrimdışı orkide

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #39 : 19 Nisan 2012, 14:53:45 »
mevlanadan sözlerrr =))) tesekkürler

Çevrimdışı gunesen

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 1
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #40 : 23 Nisan 2012, 13:29:09 »
Nisan yağmuruna okunacak olan dua ve sureleri bi oturuştamı bitirmek gerekiyor. Bilgi almak istiyorum. Teşekkürler.

Alıntı
Kanun No: 3
* Konu başlıkları mutlaka küçük harfle yazılmalıdır.Aynı durum içerik için de geçerlidir.Yazılar büyütülerek forumun genel görüntüsü bozulmamalıdır. Bu tür durumlarda yönetim, mesajlarınıza haber vermeden müdahele edebilir. Mesajların tamamında yazı karakterini kalınlaştırmak (b karakteri haline getirmek) genel görünüm için uygun değildir. B karakteri (yani kalın yazı şekli) mesaj içerisindeki önemli cümle veya kelimelerin vurgusu için kullanılmalıdır.
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2012, 03:39:46 Gönderen: İsra »

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #41 : 23 Nisan 2012, 13:55:52 »
NİSAN YAĞMURUNA OKUNACAK OLAN DUA VE SURELERİ Bİ OTURUŞTAMI BİTİRMEK GEREKİYOR.BİLGİ ALMAK İSTİYORUM.TEŞEKKÜRLER.


Not 1   : Yukarıdaki sayılanlar okunurken bitinceye kadar arada dünya kelamı konuşmamaya dikkat edilmelidir.

Çevrimdışı tk1978

  • IZLEMCI
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 455
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #42 : 12 Şubat 2013, 15:46:49 »
Bu sene ki Suyu Toplama tarihini belirte bilirmisiniz
Selam ve Dua ile

Çevrimdışı muhabbeteri

  • okur
  • *
  • İleti: 98
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #43 : 12 Şubat 2013, 19:47:46 »
Bu sene ki Suyu Toplama tarihini belirte bilirmisiniz
Selam ve Dua ile
Allah razi olsun
"KULUNA HIŞM EYLEMEZ HÜDASI
KULUN ÇEKTİĞİ HEP KENDİ CEZASI"

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Nisan, yağmur ve insan...
« Yanıtla #44 : 12 Şubat 2013, 23:57:29 »
Bu sene ki Suyu Toplama tarihini belirte bilirmisiniz
Selam ve Dua ile
Allah razi olsun

Esasen her sene aynı günlere yani 21 Nisan-13 Mayıs tarihleri arasına tekâbül ediyor.


2013 Yılı "Nisan Yağmuru" Suyunun Toplanacağı Günler:

''Nisan Yağmuru'' suyunun toplanacağı günler, Rumi Takvimi Nisan Ayının 7'sinden Nisan Ayının sonuna kadardır.
2013 Nisan yağmuru suyu toplanacak tarih ise, Rumi 7 Nisan 1429 = Miladi 20 Nisan 2013'e tekabül ediyor.
Miladi 21 Nisan 2013'den 13 Mayıs 2013'e kadar Nisan Yağmur suyu toplanabilir.