Gönderen Konu: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?  (Okunma sayısı 30376 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Gül_Sultan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2139
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #15 : 21 Haziran 2011, 00:31:42 »

    Problemse,sıkıntı yok yazmayız...

Estagfurullah güzel kardeşim, bizim yazdıklarımızdan böyle bir mana çıkmasın. Zaten siteye doğru düzgün girdiğimiz yok, arada bir yorum yazıp milletin kalbini kırmak istemem. Siz devam edin inşaAllah yazılarınıza.

Tuğra'nın dediği gibi herkes aynı fikirde olmak zorunda değil, maksat birbirimiz anlayabilmek.

Böyle bir adım küçüktür, büyüktür. B sınıfıdır, D sınıfıdır. Yapıldığı zaman görülür. Asla komşuda var bizdede olsun mantığıyla da yazılmamıştır, yazdıklarım.  Misal olarak o ülkeler yazılmıştır.  e55)) g2))
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #16 : 21 Haziran 2011, 00:50:12 »
Ben nükleer enerjiden,radyasyondan,siyanürden meydana gelen ölümlere karşıyım...
Açıkcası çevre dostuyum...
Bu konuda duyarlı olduğuma inanıyorum...
Bu konulardaki yazılan yazılara karşı değilim, okurum varsa karşılığı olumlu yönde cevaplarım...İşte zararları şu, şu diye sıralarım..tabii'ki aynı görüşte olmayanlarda tam tersi açıklama yapacaklardır bu da böyle sürüp gidecek sonunda son kararı millet verecektir.(pek de böyle olmaz) genelde son kararı hükümetler verir.

Kalp kırma söz konusu değil...

  "Problemse,sıkıntı yok yazmayız..."  derken bu konuda yazmayız demek istedim...Konu ve mevzuu çok...


Saygılarıma...


« Son Düzenleme: 03 Eylül 2011, 07:03:52 Gönderen: mazhar »

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #17 : 21 Haziran 2011, 01:01:20 »
Alıntı
Komşuda var benimde olsun mantığı olur...

Size yönelik bir cümle değildi zaten  e44))....Ülke yönetimine yönelikti...
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Gül_Sultan

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2139
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #18 : 21 Haziran 2011, 01:09:30 »
Nükleer enerjiden, radyasyondan, siyanürden meydana gelen ölümlere bende karşıyım. Nükleer enerjiyi desteklemek bu ölümleri tasvip ettiğimizi göstermez. Bu ölümler insan kaynaklıdır, nükleer kaynaklı değil. İnsan yanlış yaptığı zaman nükleer esbap dairesinde zararlı oluyor. Bıçağı meyve sebze doğramak için kullanırsan faydalıdır ama insan öldürmek için kullanırsan zararlıdır. Şimdi burada bıçak zararlıdır diyebilirmiyiz. Kullanım yerine göre bir metanın iyiliği ve kötülüğü değişir. Derdimi anlatamıyorum. Benim anlatmak istediğimi değil, herkes kendi kafasındaki anlamak istediğini anlıyor. Taaaa en başından beri "maksat birbirimizi anlayalım" demekten kasdım bu işte.

 Açıkcası söylemek gerekirse ben de en az sizin kadar çevre dostuyum, sizin gibi çokda duyarlıyımdır bu konuda. Fakat bu Nükleerdeki potansiyeli görmemi engellemez.

Selametle kardeşim...
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #19 : 21 Haziran 2011, 03:29:14 »
İnsanlara hizmette öncelik, gelecek nesillere bile uzanan zararlar içermemeli, hiç kimse uçurumun kenarında oturmak istemez, bir faydası olacağını düşünse bile. Bu durumda;

Artı olduğu düşünülen potansiyele negatif bakıyorsak, eksi olarak kanıtlanmış ciddi sonuçlara daha duyarlı olduğumuzdan dır.

Bazı ülkelerde hatalı kararlar,yaptırımlar sonucu belirli sayıda insan kayıpları ''kabul edilebilir ölçü'' olarak görülmekte, merak ettiğim şu;

Bizim ülkemizde kimler kendi köyünü, kasabasını, şehrini, aşiretini kabul edilebilir ölçü olarak gözden çıkarabilir? Yada böyle kumar oynamaya kimlerin hakkı var?
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #20 : 27 Haziran 2011, 22:13:06 »
“Silaha, aynı silahla mukâbele edin”, Verdiğiniz, Örnek biraz,konu dışı oldu...
Müslüman hiç bir zaman insanları öldürmek için nükleer silah kulanamaz düşüncesindeyim.  Biz daha çok, Nükleer enerjinin  yer yüzünde tiçari ve sanayi kullanımıyla ilgili görüş alışverişinde bulunuyoruz. sizin verdiğiniz örnek savaş sanatıyla ilgili bir örnek'ki  O da ayrı bir mevzu...

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #21 : 12 Temmuz 2011, 00:18:34 »

6 July, 2011






 
Gün geçmiyor ki nükleer enerjiyle ilgili yeni bir felaket haberi gelmesin önümüze. Öyle ki, konu adeta  normalleşmeye başladı. Fukuşima’daki yeni doğmuş bebeklerin ve 15 yaşındaki çocukların idrarında radyasyon tespit edildiğini biliyor musunuz?

“Çocuklar öldürülmesin, şeker de yiyebilsinler.” yazsam buraya, daha da sıkıcı olacak değil mi? Nazım Hikmet bile o kadar fazla kullanıldı ki bu konu için… Bu içimizi yakan iki dize, nükleerle ilgili yazıların giriş cümlesine indirgendi. Zor ama, bu konuyu sadece kendi cümlelerinle, yardım almadan anlatmak, senin için, yaşam için önemini ifade etmek çok zor. O yüzden bu sefer sadece birkaç gerçekten bahsedeceğim.
 


Fransa Devlet Başkanı Sarkozy, Fukuşima’daki nükleer santralde yaşanan krizin hemen ardından bir açıklama yapmış ve “Bizim nükleer santrallerimiz o kadar güvenli, o kadar güvenli ki, bu yüzden çok pahalılar. Zaten sırf güvenliklerinin masrafı nedeniyle, Birleşik Arap Emirlikleri’nin nükleer enerji santrali ihalesini kaybettik.” demişti. “Fransa’nın nükleer enerjiden vazgeçmesi söz konusu olamaz.” diye de eklemişti.
 
Ve buum! Cumartesi günü Fransa’nın Tricastin nükleer santralindeki bir patlama yangına sebep oldu. Bundan birkaç gün önce yapılan araştırmada ise aynı santralde 32 adet güvenlik açığı tespit edilmişti. Şimdi altın değerindeki soru gelecek buna: ‘Öyle diyorsunuz ama o nükleer santral 1980’lerde devreye girmişti, eskiydi. Şimdi yapılacaklar daha ileri teknoloji olacak, değil mi?’ Değil, beyler, bayanlar, değil. Bu yeni jenerasyon nükleer santraller, o kadar ileri teknolojiyle donatılacak ki, ne tepesinden içeri terör amaçlı bir uçak girebilecek, ne deprem etkileyebilecek, ne de tsunami… Üstelik atık bile olmayacak bu santrallerde(!)
 
İşte başka önemli bir nokta daha: Nükleer santrallerin çözülemeyen bir sorunu, atık! Nükleer atıklar, varillerle toprağa gömülüyor. Toprağa! Yaşam kaynağımıza! Televizyona çıkıp çay içenlerden de bahsedelim mi? Çok ayıp etti Sayın Bakan Cahit Aral, değil mi! Peki bugün nükleer santral ile tüpgazı karşılaştıranlar ayıp etmiyor mu?
 


Türkiye’de Temmuz 2011 itibariyle nükleer santral yok. Ama bu bizi nükleer kaza listesinde ilk 20′ye girmekten alıkoyamıyor! Türkiye, Dünya’nın en önemli 20 radyoaktif kazası listesinde! Şimdi anlatacağım hikayeyi iyi okuyun:
 
1999 yılında hurdacılık yapan Ilgaz ailesi bir konteyner satın aldı. Konteynerın içinde ise, çözümü olmayan bir sorun vardı: radyoaktif atık…  Kısa bir süre sonra Ilgaz ailesi mensubu Murat Ilgaz’ın parmakları eridi. 5 sene sonra Hüseyin Ilgaz kansere yakalandı ve 57 yaşında hayatını kaybetti. Radyasyona maruz kalan ailenin erkekleri, ancak tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olabildi. Olay tarihinde 6 aylık bir kızı olan Naki Ilgaz ise artık çocuk sahibi olamıyor ve ailenin diğer kadınları erken menopoza girdi.
 
‘Bütün gelişmiş ülkelerin nükleer santralleri var, bizim neden olmasın?!’ Gelişmiş ülke derken neyi tanımlıyoruz? Ekonomik gelişme mi? Sosyal gelişme mi? Hak, hukuk eşitliği mi?

Ipsos MORI’nin yaptığı yeni kamuoyu araştırmasına göre 24 ülkeden halkların %62’si nükleer enerjiye karşı çıkıyor. Gelişmiş ülke Fransa halkının %67’si karşı, bu oran İtalya, Almanya ve Meksika gibi ülkelerde %80’lere çıkıyor. Çevre ile ilgili endişelerin oylara yansıdığı ülkelerde ise devletler halkları dinlemek zorunda kalıyor. Almanya ve İsviçre nükleer enerjiden aşamalı olarak tamamen çıkılmasını yasalaştıran ülkelerden sadece ikisi. Bunun yerine yenilenebilir enerilere yönelecekler. Almanya 2050 yılına kadar enerji ihtiyaçlarının %100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamayı hedefliyor. Üç tarafı denizlerle çevrili cennet vatanımızın yenilenebilir enerji kaynağı potansiyelinin sadece %1’inden faydalandığını biliyor muydunuz?
 


Fukuşima’ya 60 km uzaklıktaki bir okuldan 10 öğrencinin idrarında radyoaktif bir element olan sezyum tespit edildi. Fukuşima’da öğrenciler okula dozimetreyle gidiyor. Bu alet vücuda alınan radyoaktiviteyi ölçmeye yarıyor. Ne yazık ki radyasyona karşı bir koruma sağlamıyor. Ama anne babalar çocuklarına bağlı bu alete bakıp, çocuğunun o gün aldığı radyasyona şahit olabiliyor.
 
Akkuyu’daki santralin kurulması için Rusya’yla imzalar atıldı. 25 yıl öncesini, Çernobil’i en iyi hatırlayan bölgedeki Sinop için ise Fukuşima Daiçi santralinin işletmecisi TEPCO’nun belini doğrultmasını bekliyoruz. Bu arada A&G tarafından gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasına göre ise Türkiye halkının %86’sı bir nükleer santralin yakınında yaşamak istemiyor. Güneş panelleriyle karşılaşan halk onların gerçekten işe yaradığına inanamıyor. Nükleer santralin yapımının bitmesi için verdikleri 10 senelik sürede, yapılan milyonlarca dolarlık yatırım nükleer yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılsa, biz de o gelişmiş ülke dediklerimizin yolundan gitsek? Biz de şeker yiyebilsek?
 
Nükleer? Hayır, Teşekkürler.
 
Cansın Leylim

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #22 : 12 Temmuz 2011, 23:51:58 »

Japonya'da nükleer skandal büyüyor
Kyushu Elektrik Firması'nda yapılan incelemeden sızdırılan belgeler, 50 çalışanın televizyonda yayımlanan bir tartışma programına, Kyushu tarafından işletilen Genkai santralinin yeniden açılmasını destekleyen e-postalar gönderdiğini gösteriyor.

İnceleme, olaya 100'ü aşkın çalışanın dahil olduğuna işaret ediyor. Japonya'daki 54 santralin üçte ikisinde 11 Mart depreminden bu yana çalışmalar durduruldu. 9.0 Büyüklüğündeki deprem ve neden olduğu tsunaminin Fukuşima santraline verdiği zarar sonrasında, ülkenin nükleer sektörü de inceleme altına alındı. Rutin incelemeler için kapatılmış olan tüm nükleer santrallerin, güvenli olduklarından emin olununcaya kadar kapalı tutulmasına karar verildi. Ülkenin güneyindeki Genkai santrali, yeniden açılacak ilk santraller arasındaydı.
 
 
 
'Nükleer enerji yeniden düşünülmeli'
 

Ancak hükümetin geçen hafta daha kapsamlı testler yapılacağını duyurması, firmanın reaktörleri yeniden çalıştırma çabalarını sekteye uğrattı. E-posta skandalı ise şirketin güvenirliğini iyice sarstı ve Kyushu'nun başkanı geçen hafta Japon kamuoyundan özür diledi. Bir çalışan ise, basına yaptığı açıklamada, üst düzey yetkililerin, yaklaşık 50 çalışana televizyonda yayımlanan tartışma programına şirketi destekleyen mesajlar göndermelerini söylediğini anlattı.
 
 
 
Ancak şirket içinden kaynakların son aktardığı bilgilere göre, lobicilik faaliyetine katılan çalışan sayısı çok daha fazla. Ülkenin resmi yayın kanalı, Genkai santralinin açılması için gelen destek mesajlarının yüzde 30'undan fazlasını şirket çalışanlarının gönderdiğini açıkladı. Başbakan Naoto Kan ise, ülkenin nükleer enerjiye olan bağımlılığını yeniden düşünmesi gerektiğini söyledi.
 
 
 
Fukuşima krizi öncesinde, ülke 2030 yılında, elektriğinin yüzde 53'ünü nükleer enerjiden elde etmeyi hedefliyordu. Ancak Naoto Kan, bu hedefin gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
 

İHA

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #23 : 27 Temmuz 2011, 11:54:48 »
Siyanürlü su için 4.5 milyon lira ceza
İHSAN TUNÇOĞLU
27.07.2011

Kütahya'da, köy suyuna siyanürlü su pompalayıp 8 kişinin zehirlenmesi olayından sorumlu tutulan Eti Gümüş Şirketi'ne 4.5 milyon TL ceza kesildi
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Gümüşköy yakınlarında ki Eti Gümüş Fabrikası'nın siyanürlü atık sularının tutulduğu göletin çökmesi ve bazı köylülerin zehirlenmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Fabrika'nın siyanürlü atık sularının bulunduğu göletlerden birinin seti 7 Mayıs'ta çöktü. Set tamir edildi. Ancak 5 Haziran'da fabrika tesislerinden 5 kilometre uzaklıktaki Dulkadir köyünde, çeşmelerden akan suyu kullanan köylülerden 8'i zehirlendi. Aynı sudan içen 20'den fazla hayvan da telef oldu. İncelemede, köyün içme suyu tesislerine "Siyanürlü su pompalandığı" belirlendi. Fabrikadaki ana vanalar kapatıldı, köydeki deponun tahliye edilmesi için tankerlerle sular çekilerek siyanür atık barajına nakledildi. Şirket, köye de 5 kilometre mesafeden yeni bir su getirdi.

DUYARLI DAVRANMA UYARISI
Olayla ilgili olarak Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı adli soruşturmayı sürdürürken, iddiaları inceleyen Kütahya Valiliği İl Çevre Kurulu, Eti Gümüş Şirketi'ne 4.5 milyon TL ceza verdi. Kararda, "İster yanlışlıkla isterse kasıtlı olsun bu olaya mahal verilmesinin kabul edilemez olduğu, şirket yetkililerinin, vanaların bulunduğu bölümde sıkı güvenlik önlemleri alması gerektiği belirtilerek, "Eğer burada duyarlı ve bilinçli davranılsaydı bu talihsiz olay meydana gelmezdi" denildi. Eti Gümüş A.Ş.Genel Müdürü Ergün Kılıç ise adli soruşturması bitmemiş bir olayda şirketlerinin tamamen kusurlu görülmesini haksızlık olarak nitelendirdi ve "Karara itiraz edeceğiz, Umarım idari yargı bu haksızlığı düzeltir" dedi.

Sabah

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tek plütonyum işleme tesisini kapatıyor!
« Yanıtla #24 : 04 Ağustos 2011, 14:14:22 »
Tek plütonyum işleme tesisini kapatıyor!
 


İngiltere'de, ülkenin tek plütonyum işleme tesisinin, Fukuşima Daiçi nükleer reaktöründeki kazadan sonra kapatılmasına karar verildi.

Nükleer Devreden Çıkarma Kurumu, Sellafield karışık oksit yakıt (MOX) tesisinin "risk profilinin" Japonya'da 11 Mart'taki depremin yol açtığı nükleer kazanın ardından değiştiğini bildirdi.

Ülkenin kuzeyinde bulunan, atık nükleer yakıtın işlendiği tesiste 600'den fazla kişinin çalıştığı belirtildi.

Çevreciler kararı memnuniyetle karşıladı.

veteknoloji.com
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #25 : 07 Ağustos 2011, 11:12:57 »
Hiroşima'nın yıldönümünde yenilenebilir enerji sözü



Yaklaşık beş ay önce deprem ve tsunaminin ardından nükleer felaketin yaşandığı Japonya'da halk, dün Hiroşima şehrine atom bombası atılmasının 66. yıldönümünü andı.



Hiroşima Barış Anıtı Parkı'nda düzenlenen anma törenine katılan Başbakan Naoto Kan, ülkenin enerji politikasını yeniden gözden geçirdiklerini söyledi. Mart ayında ülkeyi vuran deprem ve ardından oluşan tsunami sonucu Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan patlama ve onun yol açtığı radyoaktif sızıntıyı hatırlatan Kan, "Artık nükleer enerjinin güvenliği mitine inanmayı reddediyorum." dedi. Yaşanan olayların kendisini Japonya'nın nükleer enerjiye olan bağımlılığını sona erdirmesi gerektiği konusunda ikna ettiğini kaydeden Kan, yenilenebilir enerji kaynaklarını benimseyeceği ve nükleer enerjiye daha az itibar edeceğine ilişkin verdiği sözü tekrarladı. Törende konuşan Hiroşima Valisi Kazumi Matsui de Fukuşima krizinin halkı derinden yaraladığını vurgulayarak, Tokyo yönetiminin halkın güvenini yeniden kazanmak için çalışması gerektiğini ifade etti. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru ABD tarafından atılan bomba, şehrin büyük bir bölümünü yıkarken, 140 bin kişi de hayatını kaybetmişti. Bombanın neden olduğu radyasyon sonucu ortaya çıkan, nesilden nesile geçen genetik hastalıklar sonucu ise Hiroşima kentinde bugün bile insanlar acı çekmeye devam ediyor.




ZCAVANŞİR GADİMOV HİROŞİMA   -   07.08.2011 zaman.com.tr



Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Japonya'yı radyasyondan kurtarır mı?
« Yanıtla #26 : 23 Ağustos 2011, 14:20:38 »
Japonya'yı radyasyondan kurtarır mı?

Japonya'da depremden sonra Fukuşima'dan sızan radyasyonu emeceği düşünülen ayçiçeği ekiliyor.

Joenji Tapınağı'nın Başkeşişi Koyu Abe, ''Fukuşima'ya görünmez kar yağdı ve kolay kolay erimeyecek bu kar çok uzun sürecek kışı getirdi'' diyor.
 
Bölge halkına moral vermek ve radyasyonu emeceği düşünülen ayçiçeği ve başka bitkileri yetiştirmeye ve dağıtmaya başlayan keşişbaşı Abe, ''Biz radyasyonu emeceği düşünülen ayçiçeği, kolza tohumu, domuzotu ve horozibiğini yetiştiriyoruz. Şimdiye kadar en azından 200 bin ayçiçeği ektik ve tohumlarını dağıttık. Fukuşima'da ekilen en azından 8 milyon ayçiçeği var'' derken, 100 kadar gönüllü, Abe'nin radyasyon-botanik girişimine yardım ediyor.

Ukrayna'da Çernobil elektrik santralında 26 Nisan 1986'da büyük nükleer kaza olduğunda da, radyoaktif sezyumunu çıkarmak için göletlerde ayçiçeği kullanılmıştı.
 
DURGUNLUKTAN ÜMİT

Başkeşiş Abe, felaket anında ve ardından gelen durgun duyguyu altetmek, halka ümit vermek için harekete geçmenin tek çare olabileceğinden emin.

38 yaşındaki gönüllü Tomoe ise, ''yüzlerce gönüllü, ayçiçeği toplamak için bize geldi. Bu meşguliyet radyasyonun (olası) zararlarını unutmaya yardım ediyor'' derken radyasyondan sorunlu bölgeye yakın bir yerde oturan Mura Akiba da ayçiçeği ve diğer bitkileri ekiyor. Bahçesini tırmıktan geçiren Akiba, ''Dükkandan sebze ve meyve almaktan çok utanıyorum. Hayatımda hiç yapmadım. Ama şimdi, bahçemde yabanmersini ve böğürtlenleri görürken bu sene bunları yemeyebileceğimi düşünüyorum'' diyor.
 
Japon devletinin Tarım-Orman-Balıkçılık Bakanlığı toprağın nasıl işleneceğine karar vermekten uzak kaldığı zamanda, Abe, kedi başına kirli toprağı toplamaya karar verdi. Abe, ''Hane başına 30 kilogramlık 3 büyük torba alıyoruz. Şimdiye kadar (tapınak dolayına yerleştirilen) 200'den fazla torba aldık. Bu felaketin üstesinden gelmek için bununla tam yüzleşmemiz lazım. Her bireyin hepimizin şevkle çalışarak durumu düzeltmesi gerekiyor'' diyor.
 
25 yıl önceki Çernobil felaketinden beri en kötü nükleer kaza olan Fukuşima Dai-içi Nükleer Elektrik Santralı'ndaki kazayla birlikte 80 bin kişi bölgeden tahliye edilmişti.
 
Santralin 100 kilometre uzağına kadar olan bölgelerde sığır eti, sebzeler, süt, deniz ürünleri ve suda yüksek oranda radyasyon tespit edilmişti.


veteknoloji.com
〰〰〰〰🐠

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #27 : 01 Eylül 2011, 04:40:34 »
« Önceki Haber Sonraki Haber »
Japonlar vazgeçmiyor!
Japonların Türkiye’de gerçekleştirmeyi planladıkları nükleer enerji santrali yatırımı tekrar gündemde.
 Japonya’nın Nikkei gazetesinde Cumartesi günü yayınlanan habere göre Mitsubishi Heavy Industries, Kansai Electric Power ile işbirliği yaparak Türkiye’de nükleer santral inşa edebilmek için açılacak ihaleyi kazanmayı hedefliyor.

Türkiye’nin Sinop’da kurulması planlanan ikinci nükleer santrali ile ilgili girişimler 2010 yılının Aralık ayında hız kazanmıştı. Sanayi devi Toshiba, ortağı Tokyo Electric Power ile projeye talip olmuş, temel konularda uzlaşmaya varılmıştı. Türkiye ve Japonya’nın 3 ay içerisinde anlaşma imzalaması bekleniyordu. Ancak, 11 Mart 2011’de Japonya’nın tarihinin en büyük depremini ve ardından gelen tsunamisini yaşamasının ardından her şey değişti. Japonya’nın Fukushima bölgesinde yer alan Daiichi Nükleer Santrali’nin 2 numaralı reaktöründe meydana gelen patlamanın ardından 4 numaralı reaktörde de yangın çıktı. Tüm gücünü, burada meydana gelen sızıntıyı kontrol altına almaya adamak istediğini açıklayan Tokyo Electric Power’ın Sinop’ta gerçekleştirilmesi planlanan projeden çekilmesiyle, tüm planlar askıya alındı.

Tsunami felaketinin ardından Japonya’nın, Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral işinden çekilmesiyle Türkiye ile diğer olası yatırımcı ülkeler arasında yeni bir dönem başladı. Japonya’nın çekilmesinin ardından Fransa ve Kanadalı şirketler öne çıkarken, Fransız temsilciler Ankara’da mekik dokumaya başladı. Bunun üzerine, Ağustos ayı ortasında açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Fransızların Türkiye’nin AB sürecindeki tutumunu hatırlarak, “Fransa’yla nükleer konusunda böyle bir ilişki gelişecekse mutlaka Fransa siyasi duruşunu değiştirecek. Bazen siyaset enerjiyi, bazen enerji siyaseti omzunda taşır. İki ülke arasında böyle bir ilişki gelişecekse, iki ülkenin siyasetini omuzlarında taşıyacak bir ilişki olmalı. Her iki ülkenin siyaseti, olacaksa eğer böyle bir işin önünü açmak zorunda” demişti.

Geçtiğimiz Cuma Deriner Barajı üzerinde incelemelerde bulunmak üzere Artvin’i ziyaret eden Yıldız, bir gazetecinin nükleer santrallerle ilgili son gelişmelerin neler olduğu yönündeki sorusu üzerine, nükleer güç santrallerinin yapımı ile alakalı kararlarında hiçbir eksilme olmadığını, aynen devam ettiğini vurgulayarak, “Tabii ki Japonya’dan kaynaklanan kazanın, felaketin bize tesiri olmadı değil. Zaman açısından bize tesiri oldu. Bizim programladığımızdan en az 6 ay, bu programımızı aksattık. Ama biz inşAllah hem Mersin’de Akdeniz’de, hem de Karadeniz’de Sinop’ta bu santrali yapacağız. Eğer Japonya olursa Japonya. Olmazsa bir başka ülkenin firmasıyla biz bunu inşAllah gerçekleştireceğiz. Japonya’nın yaşadığı felaketten sonra onların da hükümet programında, nükleer güç santralleri yapımıyla alakalı yurtdışındaki operasyonlarında bir değişiklik olmadı. Onlar da bunu yapma niyetlerinin olduğunu söylediler. Hatta bu hafta içerisinde tekrar bir görüşme yapacağız” diye konuştu.

Gazete Vatan.com

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #28 : 13 Eylül 2011, 09:55:49 »

Fransa'da nükleer santralde patlama

Fransa’da bir nükleer santralde patlama meydana geldi. İlk bilgilere göre patlamada 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı
İSTANBUL
12.09.2011 15:04:05


Bazı yetkililer Nimes kenti yakınlarında yer alan nükleer santralin fırınında meydana gelen patlama ardından, çevreye radyoaktif sızıntı olması ihtimali bulunduğunu bildiriyorlar.
 
Nükleer Güvenlik Dairesi'nden Evangelia Petit, bir patlama olduğunu doğruladı ama daha ayrıntılı açıklama yapmadı.
 
Marcoule nükleer santralinde, Fransız nükleer sanayiinin devi Areva tarafından, nükleer silahlardaki plütonyumu yeniden dönüştüren MOX yakıtı üretiliyor.
 
Bu işlem için aşırı düzeyde ısıtılan plütonyum ve uranyum parçacıkları fırında ateşleniyor.
 
Fransız Ulusal Elektrik İşletmesi EDF, içinde herhangi bir reaktör bulunmayan Marcoule'de yerel saatle 11:45'de meydana gelen patlamada bir kişinin öldüğünü, 4 kişinin yaralandığını bildirdi.

İHA


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Nükleer Enerji Daha Ucuz mu?
« Yanıtla #29 : 19 Eylül 2011, 02:14:00 »
Siemens artık nükleer santral kurmayacak


Avrupa'nın en büyük mühendislik firması Siemens, Japonya'da meydana gelen kazanın ardından başlayan tartışmalar sonucu artık nükleer santral kurmayacağını açıkladı.



18 Eylül 2011 Pazar - 23:14

 
Alman Hükümeti'nin Fukushima kazasından sonra gelen tepkiler üzerine önümüzdeki 10 yıl içinde nükleer enerjiden tamamen vazgeçileceğini açıklamasından sonra ülkenin ve hatta Avrupa'nın en büyük mühendislik şirketi olan Siemens de nükleer işinden çıktığını açıkladı.

Artık nükleer santral kurulumu yapılmayacağı bilgisi bizzat şirketin CEO'su Peter Loescher tarafından dile getirildi.

Yıllık milyarlarca avro gelir elde eden nükleer enerji bölümünü kapatıp, farklı enerji yatırımlarına yöneleceğini açıklayan Siemens'in Rus Rosatom firması ile olan işbirliği de sonlanmış oldu.

ihlas son dakika
Kaynak:TIMETURK