Gönderen Konu: Toprağa Dönüşün Yolu: Bilgi  (Okunma sayısı 2738 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Toprağa Dönüşün Yolu: Bilgi
« : 03 Aralık 2014, 12:50:12 »

Toprağa Dönüşün Yolu: Bilgi



Elimizi topraktan çekip, yavaş yavaş betondan kutucuklara kendimizi hapsedeli yarım asırdan fazla zaman geçti. Bugün çoğu insan çileğin, domatesin, üzümün ne zaman yetişeceğini; ağaçların ne zaman budanacağını, hangi fidanın ne zaman dikileceğini bilmeden büyüyor.

[ Kemal Sungur ]


Ancak, her şey aslına rücû’ eder, kaidesince son birkaç yıldır organik ürünlere rağbet hızla artıyor. Bu basit bir şey değil; insanın ‘mekanizma’dan ‘organizmaya dönüşü yani, insanın bir makina, bir robot olmaktan çıkıp yeniden insan olması demektir. Ve bu, geriye yani asla dönüşte bizim de bir payımız olsun istiyoruz. Bu maksatla her ay çiftçinin takvimini koymayı planlıyoruz. Aralık ayında toprak üzerinde nelerin olması gerektiğinden bahisle başlıyoruz:

Aralık Ayında Çiftçi Ne Yapmalıdır?

Bu ayda havalar şiddetli soğuk olacağından genellikle pek önemli tarım işleri yapılamaz.

Zahireler gözden geçirilir

Ambarlarda bulunan zahireleri gözden geçirilir. Satılacak hububat temizlenip satılır, mısırlar dânelenir, aletler tamir ettirilir. Semirmiş hayvanlar ayrılarak satılır. Bahçelerin etrafında bulunan çitler budanır. Dikenli teller tamir edilir, su kanalları temizlenir ve icab ediyorsa kanallar açtırılır.

Zeytinler toplanarak zeytinyağı çıkartılır. Çiftliğin bir kenarında birtakım çukurlar açtırılarak ağaç yaprakları, sokak çamurları, yataklıklar ve süprüntü gibi şeyler doldurulup üstü kapanır ve böylece komposto(kompost) denilen gübreler yapılır. Hayvanların yataklıkları hazırlanır.

Toprağı sürmeye devam edilir

Havalar iyi giderse kış sürmelerine ve kâbil olursa kirizme/toprağın sürülmesine devam edilir. Gübreler ile toprağı ıslah eden maddeler toprağa karıştırılır. Havası mutedil/ılıman olan yerlerde bakla, bezelye ekilir; eğer geçen ayda tamamıyla bitirilememiş ise buğday ziraati tamamlanır, artık ekilmeye nihayet verilir. Havalar güzel giderse bahçedeki çimler sulanır, saz ve fundalar sökülür. Havalar pek soğuk giderse sular donacağından çimleri sulamamak lazım gelir. Çayırların su duran yerlerinde su hendekleri açılır, köstebeklerin yaptığı toprak yığınları dağıtılır.

Bahçıvanlar boğma ameliyatı yaparlar

Çubukların dikilmesi veyahud daldırılması için çukurlar açılır. Eğer lüzumu varsa toprak sürülür. Akdeniz ikliminde budamaya başlanır. Sarılık hastalığına tutulan bağların kütükleri zâç-ı kıbrıs / bakır sülfat ile badana edilir. Eğer filoksera var ise bağlara su salıverilerek boğma ameliyatı yapılır.

Doğumu yaklaşan hayvanlar sürüden ayrılır

Merada bulunan hayvanların tamamı bu ayda ahırlara alınır, ahırların havalanmasına dikkat edilerek güzel havalarda taylar dışarı çıkarılır.Gebe kısrakların yemlerine dikkat edilir. Kasaplık hayvanlara kuru ot, kepek ve un yedirilerek semirtilmesine devam edilir. Besili olanlar bu ayda satılır. Ahırlara, çürüyüp kokmayı önleyen işlenmiş sap ve samanlar dökülür. Koyunlar bu ayda doğurmaya başlayacağından mandıraları rutubet ve soğuktan muhafaza etmek ve doğurması yaklaşmış olan hayvanları sürüden ayırmak icab eder. Güzel havalarda sürüler meralarda ve anızlarda otlattırılır.

Kümeslere ılık su konulur

Kaz, hindi, ördek ve tavukların semirtilmesine devam olunur, donlu havalarda kümeslerdeki suluklara ılık su konulur.

Arılara hususi yiyecek bırakılır

Pek soğuk havalarda kovanların delikleri tıkanarak yalnız güzel havalarda arıların dışarıya çıkabilmesi için küçük bir delik bırakılır.Kovanlar çerçeveleri gözden geçirilerek tamire muhtaç yerler tamir edilir. Kovanlarda kışın bal kalmamışsa, arılar hususi yiyecek ile beslenmelidir.

Cok soğuk havalarda ağaçlar kesilmez

Havalar ılık gittiği vakitlerde kerestelik ağaçlar ve odunlar kesilir. Eğer soğuklar pek şiddetli ise ağaçları kesmemek icab eder. Ilkbaharda dikilecek olan ağaçların yerleri hazırlanır ve tohumların düşürülmesine devam olunur.

Meyve ağaçları kireçle badanalanır

Ilık havalarda çekirdekli ağaçlar budanır, çelik ve daldırma yapılır. Eğer çamur ve don olmazsa fidanlıklardan ağaçlar sökülerek yerleri bellenir ve gübrelenir. Dikilmesi lazım gelen ağaçlar dikilir. Ağaçların üzerinde büyüyen ökseler kaldırılır. Eski kabuklar ve yosunlar temizlenir. Icab eden ağaçlar kireç ile badanalanır. Fidanların soğuktan muhafazası için diplerine kıyılmamış saman ve ot konur.

Seralarda sobalar yakılır

Bahçelerde toprak sürülür, gübreler hazırlanır, havalar iyi giderse çabuk yetişen cinsten bakla, karnıbahar, salata, marul, turp dikilebilir. Öğle vakitlerinde yastıkların(sebze fidelerinin yetiştiği yer) üstünden camekan kaldırılarak havalandırılır. Tohum ekmek ve fideleri dikmek için yastıklar yapılır. Bu ayda yastıklara ekilecek tohumlar bezelye, yabani hindiba, frenk maydanozu, fasulye, kış havucu, kavun, domates vesairedir. Seralarda sobalar yakılır.

Cabuk yetişen çiçeklere bol su verilir

Bahçede bulunan çiçekler bu ay içinde saksılara alınarak örtülü bir yere konur. Bahçelerde bozulmuş çiçekler sökülerek yerleri hazırlandıktan sonra yenileri dikilir. Güllerden çelik ve daldırma yapılır, çitler budanır. Bahçe kenarındaki otlar kırpılır, ilkbaharda ekilecek yerler hazırlanır. Yaprağını döken ağaçların dikilmesine nihayet verilir, geçen ay zarfında ekilmiş olan çiçek tohumlarından çıkan fidanlar dikilir. Limonluklar ve camekanların ısısı yüksek tutulur ve rutubetin çıkması için mümkün mertebe havalandırılır. Çabuk yetişen çiçeklere bol su verilir. Geç büyüyen çiçekler ise azar azar sulanır.



Haber Merkezi | 01 Aralık 2014 | http://insanvehayat.com/topraga-donusun-yolu-bilgi/