Gönderen Konu: Ofisteki 4 Karakter Tipi  (Okunma sayısı 2685 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sem@zen

  • Senarist&Yazar
  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 12
    • Bir Gönül Bahçesi
Ofisteki 4 Karakter Tipi
« : 21 Mayıs 2010, 10:53:32 »

Eğer siz de bir ofiste masa başı işi yapıyorsanız, bu dört karakter tipinden birini taşımanız kuvvetle muhtemel. Nitekim Canon’un, araştırma şirketi ICM ile 18 Avrupa ülkesinde 5 bin 500 ofis çalışanı arasında yaptığı araştırmanın sonuçları da bunu ispatlar nitelikte.

Ancak bu çeşitlilik sanıldığının aksine ofiste olumsuz bir tablo yaratmıyor. Tersine ,iyi yönetildiği taktirde ciroları yükselten, karlılığı artıran hatta ekip motivasyonu en üst seviyeye çıkartan bir unsur olarak gösteriliyor. Tabi, birim müdürlerinin bu konuda gözünü açık tutması ve çalışanlarını iyi tanıması şart.

Günün dörtte birinde verimsiz çalışıyoruz

Bir çalışanın, günün yüzde 75’inde tam kapasite ile çalıştığına dikkat çeken rapor, geri kalan dörtte birlik zamanda çalışanların verimsiz olduğunu ortaya koyuyor. Ancak, araştırmayı yorumlayan davranış psikologu Donna Dawson, çalışanların karakter tiplerine göre oluşturulan bir çalışma planı ile bu verimsizliğin ortadan kaldırılabileceği görüşünde.

“En üretken ve en verimsiz oldukları saatleri yönetmek, çalışanların kendi sorumluluğunda olsa da, bölüm müdürleri, ekiplerini oluştururken üretkenlik motiflerini göz önünde bulundurmalı” diyen Dawson, müdürlerin ekiplerini bireysel üretkenlik artışı ve düşüşlerine göre gruplandırması gerektiğini belirtiyor.

Çalışan tiplerini nasıl ayırt edersiniz?

Peki, ekibinizdeki kişilerin karakterlerini nasıl tahlil edeceksiniz? Aslında bu sorun, biraz gözlem ve biraz da yapılan işin kalitesine dikkat edilerek kolayca aşılabilir.

Örneğin, günün ilk saatlerindeki en verimli kişiler olan sabah neşelileri, sabah performaslarından hemen anlaşılır. Sabah neşelilerini farketmenin diğer bir yolu da öğle yemeğinden sonraki rahat davranışları ve gevşemeye meyilli hareketleridir.

Kendilerini öğle yemeğinden sonra enerjik hisseden ikindi uykucuları ise iş yerindeki en az verimle çalışan gruplar arasında. Yemekten sonra yüksek performans gösteren bu grup ikindiye doğru yavaşlar. Gösterdikleri isteksiz hareketler de verimin düştüğünün en önemli göstergelerindendir.

Öğleden sonranın kurtarıcıları

Sabahları en verimsiz performanslarını sergileyen, öğlen maestroları ikindiye doğru gösterdikleri çalışma azmiyle, ekibin enerjisinin yüksek tutan gruplar arasında gösteriliyor. Tabii uzun öğle yemeği molaları veren ancak öğleden sonra yüksek verimlilik göstererek işlerini toplayan öğle yemeği tembelleri de motivasyonun devamı için önemli bir unsur oluşturuluyor.

Tembel müdürler

Ancak, bir çalışanı bu kişilik tiplerine göre tembel ya da çalışkan olarak yorumlamak doğru değil. Çünkü çalışanlar da müdürlerininin veriminden şüphe duyuyor. Avrupa çapındaki ofis çalışanlarının yüzde 53’ü üst düzey yönetici rolündekileri, şirketlerinin en verimsiz üyesi olarak görüyor. Asistanlar ise yüzde 28 ile çalışanlara göre en üretken üyeler.

Araştırmaya katılanların yüzde 43´ü, ekipteki en üretken kişinin kendisi olduğuna inanıyor. Bu oran İngiltere ve Almanya´da yüzde 54’e kadar yükseliyor. Davranış psikologu Donna Dawson, “Kurumsal merdivenden yukarıya tırmandıkça, daha çok görev aktarımı yapıyorsunuz. Yetki verilen asistanlar, kendilerini ispatlamak ve diğerlerinin gözündeki itibarlarını korumak için en çok çalışanlar olarak biliniyor” diyor.

ÜRETKENLİĞİ BELİRLEYEN KİŞİLİK TANIMLARI


[Öğlen Maestroları:[/b] Bu grup sabahları verimsiz çalışır ancak ikindi saatlerinde en yüksek verime ulaşır. Sosyal, dışa dönük olan bu bireyler geç saatlere kadar dışarıda olmaktan ve fazla uyumaktan hoşlanır. Bu çalışan tipine en çok İtalya, İsveç ve Finlandiya’da rastlanıyor.

Sabah Neşeli Olanlar: Bir gece önce iyi bir uyku çeken ve gün içinde ilk verimi gösteren bu grup genelde öğle yemeğinden hemen sonra gevşer. İşleri nasıl yoluna sokacaklarını bilen sabah neşeli olanlar; tertipli, disiplinli ve verimlidirler. Araştırma yapılan ülkeler arasında sabah en düşük “verimsizlik” oranına sahip ülke, yüzde 12 ile Almanya olarak belirlendi. Almanlar, en yüksek sabah “verimliliği”ne sahip millet. Almanya’yı, yüzde 13 ile Avusturya, yüzde 15 ile Fransa ve yüzde 17 ile İngiltere takip ediyor.

Öğle Yemeği Tembelleri: Kaliteli yaşamı seven öğle yemeği tembelleri, aşırı çalışmayı ve ofiste strese girmeyi sevmezler. ‘İş hayatı’nı dengeye oturtmakta oldukça azimli olan bu grup uzun öğle yemeği molaları vererek, öğleden sonraki yüksek verimlilik gerektiren iş için enerji toplar. Bu kişilik tipi, genellikle, İtalya ve İspanya gibi, kültürlerinin bir parçası olarak uzun öğle yemeği molalarına siestaları ekleyen Akdeniz ülkelerinde görülür.

İkindi Uykucuları: En enerjik oldukları zaman dilimi öğle yemeğinin hemen sonrasıdır.  İkindi vakti geldiğinde üretkenlikleri en düşük seviyeye gelir. Hırslı ve çalışkan olan bu insanlar enerji seviyesini artırmak için yemeği bir ‘enerji kaynağı’ olarak görür. Ancak verimli biçimde çalışmak için kendilerini mükemmel hissetmelidirler. Araştırmaya katılan Avrupa ülkeleri arasında, Danimarka, İsveş, Finlandiya, Hollanda ve Romanya öğle yemeğinden sonra en enerjik olan ülkeler olarak tespit edildi.


Kaynak: İK Türkiye
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2010, 11:37:50 Gönderen: moderatör »