Gönderen Konu: Okula yeni başlayan çocuğu kademeli olarak yalnız bırakın  (Okunma sayısı 3390 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482

Öğretmenler, uyum programına alınan çocuklarını bir an olsun yalnız bırakmayan velilerden dertli. Okula başlayacak çocuğun ihtiyaçlarını giderecek yaşa geldiğine dikkat çeken uzmanlar, anne-babalara tavsiyelerde bulundu: "Küçük öğrencilerden kademeli olarak uzaklaşın. Öğretmenle çocuğun arasına girmeyin. Onların okuldaki gölgeleri olmayın."

Anaokulu ve ilkokul birinci sınıfa kayıt yaptıran minikler için ders zili bir hafta erken çaldı. Öğrencilerin, okula iyi bir başlangıç yapabilmeleri ve kurallara alışmalarını kolaylaştırmak için düzenlenen uyum programına anne-babalar da ortak oluyor. En az çocukları kadar heyecanlı olan veliler, okullara rahatça girip çıkıyor.

Fakat çocuklarını ders bitimine kadar bekleyen kimi veliler, öğretmenlere zor anlar yaşatıyor. Kimi kapısı açık olan sınıflardan çocuklarını izliyor, kimi de çocuğunu tuvalete götürüp getiriyor. Uzmanlar, teneffüs zili çalana kadar çocuklarını saatlerce kapıda bekleyen ebeveynleri özellikle de anneleri uyarıyor: "Çocuklar, bu süreçte kademeli olarak rahat bırakılmalı. Zira çocuk bu haftadan sonra yalnızlığa düşebilir."

Aile Danışmanı Nimet Kirişçi, anne-babaların okula başlayan evlatlarının üzerine titremelerinin normal olduğunu ancak yeni bir başlangıç yapan çocuğa 'ayrışma ve bireyselleşme' fırsatı verilmesi gerektiğini söylüyor. Çocuğun 18-24 ayda mesafeli olarak anneden ayrışmaya çalıştığını ifade eden Kirişçi, bazı annelerin ise kendi patolojileri yüzünden buna izin vermediğini ve çocuğun kendisi olmasını sürekli engellediğini belirtiyor.

Bu çocukların sürekli korunan, kollanan, hiç kendisi olamayan bireyler olacağını dile getiren Kirişçi, "Annelerin bu süreçte kademeli olarak çocuklarını rahat bırakmaları gerekir. Okula başlayan çocuk tuvalet ihtiyacını giderebilir, yemeğini kendisi yiyebilir. Bu dönemde bunlar yapılmazsa çocuk bu haftadan sonra yalnızlığa düşebilir. Bu da çocuğun bağımlı kişiliğe sahip olmasına zemin hazırlar." diyor.

Pedagog Adem Güneş ise anne ve babaların kendilerini "sosyal refakatçi" olarak görmesi gerektiğinin altını çiziyor. Güneş, "Veli çocuğuna yapışmamalı, öğretmenle çocuğunun arasına girecek hareketlerde bulunmamalı. Öğretmen de, "Bir an önce annesinden koparıp sınıfa alıştırayım." dememeli.

Çocuk, hiç tanımadığı bir ortam ve insanlarla karşılaşıyor. Öğretmeninin duruşu, sesi, hitap tarzı yabancı. Sınıf arkadaşları hep yeni yüzler. Bu yüzden ilk olarak ortama alışamaz, güvenemez. İşte bu durumda veliler sosyal refakatçi olmalı." diye konuşuyor.

Öğrenciyi sınıfta değil okul bahçesinde bekleyin

İlk haftalar, çocuğunuzu okul çıkışında bizzat kendiniz alın.

Öğretmeniyle tanışın. Ona yakın bir arkadaşınızmış gibi davranın.

Çocuğunuzun yeni arkadaşlıklar edinmesine yardımcı olun.

Onu ağlatarak, kaçarak okulda bırakmayın. Bu okul fobisine yol açabilir. Fakat her fırsatta da yanına gidip sorular sormayın.

Yeni sınıf arkadaşlarıyla vakit geçirmesine fırsat verin.

"Her şeyini artık öğretmeninle yapacaksın artık onun her sözünü dinle" yerine, "Öğretmenin sana okuma-yazma öğretecek, sana yardımcı olacak" gibi sözler söyleyin.

Tuvalete gitme, yemek yeme gibi temel ihtiyaçlarını tek başına yapabilecek yaşa geldiğini telkin edin.

Çıkışta koridor yerine bahçede bekleyin.

zaman

Çevrimdışı tk1978

  • IZLEMCI
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 455
Ynt: Okula yeni başlayan çocuğu kademeli olarak yalnız bırakın
« Yanıtla #1 : 16 Eylül 2011, 04:51:31 »
Güzel bir yazi olmus, ancak Zaman o zaman degil, Dünya o denilen Dünya degil.

Bu Kardesinizin Tavsiyesi sudur.

Hayat bizlere yasadiklarimiz´da kilavuz ve yasanan hadiselerde nice örnekler vermis´dir.

Eskiden derdik, Hocam eti senin kemigi benim.
Simdi degil kemigi, Pisligini bile vermem yavrumun BAGZI ZAMANI Ögretim üyelerine!

Bu devirde Anne ve Baba cok ama cok uyanik olacak. Uzun Saatler Cocuklarimiz kimin elinde oldugunu bilmeden, Teslim ettigimiz
ve gelecegine yatirim yaptigimiz, gerektiginde Mutfagimizdan kistigimiz, üstümüze almayip, Cocuklarimiza aldigimiz Yavrularimiza
cok ama cok Dikkat etmemiz gerek.
Bir Ögretmen, kendi fikirlerini empoze etmege basladigin´da, bir Veli olarak anin´da müdahale etmemiz gerekir.
Bunu´da ancak, Cocuga hiss ettirmeden, Ögretmenin ve Cocugun ense kökünde olup, karsi tarafa(yani ögretmene)
Bak Kardesim, ben bu Yavruyu sana yem etmem hissini vermemiz lazim gerek.

Bunu tabiki Argo olarak degil, hal ile, ahlak ile his ettirmek gerek.
En az haftada bir sefer, Ögretmen´den randevu alip, Cocugun okuldaki haleti Ruhiyyesini, ögrenme kabiliyyetini ögrenip, Ilgilendiginiz Ögretmene bildirmeniz gerek. Bunun yanin´da, Cocuk Okuldan döndügün´de, Evdede Dersleri ile bizzat Mesgul olmaniz gerekir. Ögretmen Cocugun derslerini inceledigin´de, anlamali sizden bir eserin Dersler arasin´da oldugunu, yani sizin evde bu Cocukla ilgilendiginiz ve gerektiginde, hesap soracaginizi bilmesi gerek!

Ögretmenle konusmalar´da, zaman zaman Ögretmenin ahlaki ve Dini degerlerini tartip, Teraziye vurmaniz gerek. Okumus ola bilir, sizden Dünyevi ilmi daha genis ola bilir, ancak Dini yönü illa sizden daha fazla olacak diye bir sart ve kaide yok. Takke düsüp kel göründügü vakit, sizde attiginiz adimlari iyi bilir, gerektigin´de müdahale ede bilirsiniz.

Ancak Cocuk´da sunu bilmesi gerek, her an her zaman benim bir Ailem var ve ben her konu´da Aileme acila bilirim ve onlar´dan yardim ala bilirim.
Bunu Aile olarak Cocugunuza hal, ahreket ve yasantiniz olarak ögretip bu güveni vermeniz lazim.

Bu yüzden Aile fertleri, devamli kendilerini gelistirmek zorun´da. Eger Cocuga verimli ola bilemiyorsaniz, onun sorularina cevap veremiyorsaniz, cevaplari baska yerlede arayip, aklina yatani ala bilir, buda onun Dünya ve Ahiretini yika bilir.

Baba - Anne olmak kolay degil, hele hele bu devirde.

Bunun yanin´da tabiki en önemlisi ve en basta yapilmasi gerek olan, Islami yasayarak Cocugumuza ögretmek´dir. Eline Kurani verip, karsidaki Imama salarak olmaz Islami ögretmek. Önce kendi Nefsimiz´de yasayacagiz, sonra yasatacagiz. Ve daha sonra arastiracagiz, hangi IMAM Ehli Sünnet minval üzere. Hangi yer Insana önem veriyor. Inanin bana, eger bun bu sekilde yaparsak, ve bu konuda Allaha inanarak ondan istersek, Rabbülalemin size Cocugunuzu teslim edecegi yeri gösterir!

Bunlar yapildik´dan sonra, Rabbimize Teslim olup Evlatlarimiz ve bizlerden gelecek Nesillerimiz icin, gece ve gündüz göz yasi dökerek Dua etmek´dir.

Gerisi bos. Meslegimin geregi, nice perisan Aileler görmekdeyim. Nice bataklik´da olan yavrular görmekdeyim. Insanin kanini donduran Hadiseler görmek´deyim.
Rabbimiz bizleri, bizden olacak nesilleri korusun.