Gönderen Konu: Osmanlı mutfağı duvarlara renk veriyor  (Okunma sayısı 6819 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Osmanlı mutfağı duvarlara renk veriyor
« : 24 Nisan 2010, 05:31:42 »



Evlerimizi sarı, mavi, fildişi, hardal gibi renklere boyayıp çiçekli böcekli bordürlerle süslediğimiz günler geride kaldı. Çünkü bu yıl duvar boyasında Osmanlı renkleri moda. Güllü lokum, naneli akide, kızılcık şerbeti, damla sakızlı kahve... Geleneksel tatların göze hitap eden renklerinden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Duvarları lokumlarla örülü bir yatak odası, şerbet tadında bir salon, kahve kokulu, akide şekeri gibi rengârenk odaları olan bir eviniz olsun ister misiniz? Marshall Boya, Osmanlı sanatı uzmanı Serdar Gülgün ile birlikte bu yıl ev dekorasyonunda adından söz ettirecek bir koleksiyon hazırladı. Bu koleksiyon şimdiye kadar gördüğünüz renklerden ve renk adlarından çok farklı.

Ev dekorasyonunun geleneksel dokularla tasarlanmaya başladığını söyleyen Marshall Boya Genel Müdürü Feridun Uzunyol, "Biz de bu trendi kendi kültürümüzdeki renklerle evlerimize taşımak istedik. Osmanlı saraylarında kullanılan renkleri günümüz modasına uyarlamaya çalıştık ve bunun için Serdar Gülgün'den yardım aldık. Kendisi de Osmanlı renklerini geleneksel lezzetlerinin dokusundan yakalamaya çalıştı ve Mısır Çarşısı keyfinde renkler ortaya çıktı." diyor. Hanımlar, anlayacağınız artık evlerinizi pembe, sarı, mavi, fildişi, hardal gibi renklere boyayıp, çiçekli böcekli bordürlerle süslediğiniz günler geride kaldı. Çünkü bu yıl duvar boyasında lokum, akide, kahve, şerbet tadında geleneksel renk rüzgârı esecek.



Kakuleli Kahve


Güllü Lokum

Lokum: Geleneksel lezzetin en önemli unsurlarından olan lokum, Osmanlı renkleri koleksiyonunun dört ana temasından birini oluşturuyor. Serdar Gülgün, bunun sebebini şöyle açıklıyor: "Lokum, tadı gibi kokusu ve dokusu da hafif bir tatlı. Bu bakımdan Osmanlı'nın dünyaca ünlü bu lezzetinden duvarlara ferahlık katan renklere ulaşabileceğimizi düşündük. Sonuç olarak gül, limon, fıstık ile lezzetlendirilerek yapılan bu şekerlemenin temsil ettiği pudralı renkler ortaya çıktı." Gülgün'ün de söylediği gibi lokumlu duvar boyaları hafif tadı, rahatlatan kokusu gibi kullanıldığı mekâna masumiyet, ferahlık ve sadelik katan tonlarda. Kaymaklı, güllü, limonlu ve fıstıklı lokum serisi oldukça soft renkler. Bu boyalarla evinize hem modern hem de geleneksel bir renk katabilirsiniz.

Akide: Yeniçerilerin padişaha bağlılığını göstermek için de sundukların akide şekeri, koleksiyonunun en önemli renklerinden. Hareketli ve dinç bir ev arzu edenler akide serisindeki boyaları tercih edebilir. Naneli, susamlı, portakallı ve tarçınlı tatlar bu serinin en lezzetli renkleri.

Şerbet: Osmanlı'nın eşsiz içeceği meyve şerbetleri koleksiyonun bir diğer ana tonu. Olgun meyvelerden, güzel kokulu çiçeklerden elde edilen bu içeceğin temsil ettiği renkler evlerde saray havası estiriyor. Badem, mürdüm, kızılcık, menekşe şerbeti bu bölümün dikkat çekici renkleri arasında.

Kahve: Bu içeceğin temsil ettiği renkler mekâna asalet kazandıracak kadar ağırbaşlı tonlardan oluşuyor. Damla sakızlı kahve rengi ile odanızı, kakuleli kahve ile salonunuzu, miskli kahve ile mutfağınızı, amberli kahve ile çalışma odanızı boyayıp evinizde bir kahve rüzgârı estirebilirsiniz.

Neden Osmanlı renkleri?

Ev dekorasyonunda her yıl birbirinden farklı desenler ve duvar boyaları moda olur. Bu sene de Osmanlı geleneksel lezzetlerini temsil eden şerbetlerin, lokumların, kahvenin ve akide şekerinin renkleri moda. Bu renklerin mimarı Osmanlı sanatı uzmanı Serdar Gülgün, Marshall Boya'nın yaptığı araştırmalarda kadınların Osmanlı'yı simgeleyen renkler istediklerini belirtiyor. Bu yüzden 'Osmanlı Renkleri' koleksiyonunu oluştururken onu en iyi anlatacak geleneksel lezzetlerden yararlandığını söylüyor.

Bunlar da saray desenleri



Marshall Boya, Osmanlı renkleriyle birlikte geleneksel desenleri günümüze taşımayı amaçlamış. 'Kündekâri', lale ve karanfil, iki hilalin birbirine geçmesinden oluşan 'çintemani', bereketin sembolü 'nar', saray ve köşklerin tavan bezemelerinde görülen balık pulu, tarihî binaların pencere demirlerinde kullanılan 'zencirek' koleksiyonun en önemli desenleri arasında.

zaman
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Osmanlı mutfağı duvarlara renk veriyor
« Yanıtla #1 : 30 Mart 2011, 21:33:02 »
Teşekkürler Lİka
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Garip yolcu 2

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 6
Ynt: Osmanlı mutfağı duvarlara renk veriyor
« Yanıtla #2 : 30 Haziran 2011, 13:04:30 »
Teşekkürler çok güzel.