Gönderen Konu: ÖSS ve YDS'ye başvuru tarihi belirlendi  (Okunma sayısı 7731 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ABI HAYAT

  • Ziyaretçi
ÖSS ve YDS'ye başvuru tarihi belirlendi
« : 18 Şubat 2008, 21:39:00 »

ÖSS ve YDS'ye başvuru tarihi belirlendi




Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) başvurular, 3 Mart Pazartesi günü başlayacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ÖSS ve YDS'ye başvuru tarihini 3 Mart-7 Nisan 2008 olarak belirledi.

ÖSYM, sınav ücretlerini bu yıl artırmadı. ÖSS'ye girecek adaylar 40 YTL sınav ücreti ödeyecek. YDS'ye katılacak adaylar da ÖSS için yatıracakları ücretten ayrıca 10 YTL daha ödeyecekler. Adaylar sınavlara başvuru merkezleri aracılığıyla başvurabilecekler.

Lise müdürlükleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM büroları başvuru merkezi olarak görev yapacak. Adaylar, eskiden olduğu gibi sınav ücretini yatırdıktan sonra başvuru merkezlerinden randevu alarak başvuru yapabilecekler.

Liselerde eğitim-öğretim süresi 4 yıla çıktığı için bazı lise türlerinde bu yıl mezun verilmeyecek olması nedeniyle ÖSS'ye başvuru sayısı geçen yıla göre az olacak. Genel liseler ile hazırlık sınıfı bulunmayan anadolu ve fen liseleri bu yıl mezun vermeyecek. 2008-ÖSS'ye 1 milyon 200 bin civarında adayın katılacağı tahmin ediliyor. ÖSS'ye geçen yıl yaklaşık 1 milyon 640 bin aday başvurmuştu. ÖSS 15 Haziran 2008, YDS ise 22 Haziran 2008 tarihinde gerçekleştirilecek.


Çevrimdışı Nakkaş

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 250
ÖSS'de neti artırmanın püf noktası
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2008, 10:47:04 »
Sınav stresi dengede tutulduğunda başarıya ulaştırır. Takvim yaklaşırken, ÖSS'ye hazırlık sürecinde netlerinizin artmasını istiyorsanız, aşağıdaki püf noktalarına dikkat etmelisiniz:

*Öncelikle hedefinizi belirleyin. Ve hedefinizdeki bölümü kazanmak için ÖSS'de yaklaşık kaç net yapmanız gerektiğini öğrenin. Böylece çalışmalarınız "sonuca yönelik" olacaktır.

*Sayısalcılar öncelikle Mat-1 ve Fen-1 konularına çalışmalı, sonra Mat-2 ve Fen-2 konularına geçmeli. TM'ciler Mat-1 ve Ed-Sos konularını halletmeden Fen-1 ve Mat-2'ye aşırı yüklenmemeli. Sözelciler ise sözel dersleri halletmeden Fen-1 ve Mat-1'de yoğunlaşmamalı.

*Konulara yarım yamalak çalışmamalısınız. Örneğin, 6 konuya yarım yamalak çalışmaktansa 3 konuya derinlemesine çalışmanız daha mantıklıdır. Bir konuya ilişkin çıkan soruların yaklaşık yüzde 70-80'ini doğru çözebiliyorsanız, o konuyu kavramışsınız demektir.

*Özellikle zor olan konulara çalışırken, tıkandığınız noktada "kendim halledeceğim" diye ısrar etmeyin ve öğretmenlerinizden yardım alın. Öğretmenlerinizin göstereceği bazı püf noktaları size bir ufuk kazandıracaktır. Aksi takdirde ciddi manada zaman ve motivasyon kaybınız olabilir.

*Herhangi bir derse veya konuya karşı önyargılı olmayın. "Bu zor bir konu. Çalışsam da yapamam" demeyin.

*Farklı kaynaklardan bol soru çözmelisiniz. Yanlış cevapladığınız soruları da mutlaka öğretmenlerinize sormalısınız.

*Belirli aralıklarla ÖSS deneme sınavları çözmelisiniz. Fakat "deneme kolik" olmamaya özen göstermelisiniz. Zira konu eksiğiniz çok olduğu halde sürekli deneme sınavı çözmeniz, size ciddi bir katkı sağlamayacaktır.

*Mayıs ayının sonuna kadar konularınızı bitirmeyi hedeflemelisiniz. Unutmayın ki "her bitiremediğiniz konu", ÖSS'de sizin için stres sebebi olacaktır.

Zaman

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
ÖSS'yi Kazanmak İçin Kaç Net Gerekiyor?
« Yanıtla #2 : 11 Mayıs 2008, 20:41:03 »
ÖSS adaylarının sınavda 160 ve 185 puan barajlarını geçebilmek için kaç net yapmaları gerekiyor? Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğrencilere tercih yapabilmek için 160 ve 185 barajlarına nasıl ulaşabileceklerini ve aşabileceklerinin formülünü verdi: "30 net 160'ı geçirir, 65 net yapan 185 barajını bulur."

Toplam 240 sorudan ve iki bölümden oluşan ÖSS'de öğrencinin kendi alanı dahilinde çözmesi gereken soru sayısı 180. Öğrencilerin tercih yapabilmek için 160 ve 185 puana ulaşması şartı bulunuyor. Sınavın ilk bölümde Matematik1, Türkçe, Fen Bilimleri 1, Sosyal Bilimler 1 testlerinden oluşan 120 soruyu adayların tümü çözmek zorunda. İkinci bölümde ise Matematik 2, Edebiyat- Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri 2, Sosyal Bilimler 2 olmak üzere, 120 soru yer alacak. Bu bölümde de adaylar alanlarına göre yalnız 2 test grubunu yanıtlayacak.

Birinci bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık adayların Sayısal 1 (SAY-1), Eşit Ağırlık 1 (EA-1) ve Sözel 1 (SÖZ-1) puanları hesaplanacak. Bu puanlarla açık öğretim, ön lisans ve meslek liseliler kendilerine hak tanınmış lisans programlarına başvurabilecekler. Bu başvuruyu da 160.000-184.999 arasında puan alan adaylar yapabilecek. İkinci bölümde yanıtlanacak sorulara karşılık ise adayların SAY-2, EA-2 ve SÖZ-2 puanları hesaplanacak. Adaylar bu puanlarını lisans programlarına girmek için kullanabilecek. Ancak bu tercihi yapabilmek için adayın SAY-2, EA-2, SÖZ-2 ve DİL puanında 185.000 ve daha fazla puan alması gerekiyor. 

BARAJ NASIL AŞILIR?

160 ve 185 barajını aşmak için sonsuz olasılık olmasına rağmen, genel bir kavram oluşturduğunu ve buna da "Ortalama Başarı Düzeyi" adını verdiğini anlatan Yarımağan, sınava girecek adaylara bu düzeye ulaşmak ve dolayısı ile tercih yapabilmek için nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyor:

"Ben adayların bütün testlerde eşit başarı gösterdikleri takdirde, ne kadar net yapmaları gerektiğini hesapladım. 160 almak için yaklaşık yüzde 22 ile yüzde 24 arasında adayın başarı göstermesi gerek. 30'ar soruluk dört testten en az 7 ile 8 arasında net yapan bir aday 160'ı bulur. Yani bunun anlamı, 30 neti olan bir aday 160'ı geçiyor. 185 barajına gelince, burada 6 test etkili. İlk dört test (Türkçe, Sosyal Bilimler1, Fen1, Matematik1) ve ikinci bölümdeki alan testleri.

Sayısal öğrencisi ise Fen2 ve Matematik2 testi. 185 puanı için ortalama başarının yüzde 35 dolayında olması lazım. Çünkü testine ve senesine göre puanlama değişiyor. Yani her testte 11 neti bulması lazım. Burada 6 testi cevaplayacağına, 180 sorudan 65 neti geçen aday 185 barajını geçiyor. Elbette 185'i geçmek için hepsinden aynı oranda çözmek şart değil."

ÖNYARGILI OLMAYIN

Öğrencilerin önyargılı olduklarını ve bazı testleri yapmaktan kaçındıklarını anlatan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan adaylara şu önerilerde bulunuyor: "Adaylar sınavda her birini eşit oranda yapmıyorlar. Örneğin adayın bir tanesi matematiğe ağırlık veriyor ve fenden çok az yapıyor ya da sosyal bilimlerden çok az yapıyor. Bunu ya zaman için yapıyor, ya da öyle hazırlanmış, o yüzden bu şekilde davranıyor. Ama ben adaylara şunu öneriyorum. Her teste cevap vermeniz lazım. Bir ayağı eksik olan masa nasıl ayakta duramaz, devrilirse, siz de bir testi hiç yapmayarak, yeterli puanı elde edemezsiniz.

Mutlaka Sayısal 2 puanı ile yükseköğretim programına girmek istiyorsanız, hem matematik hem fen çalışacaksınız. Bunun yanında ortak müfredata dayalı olarak sorulan Türkçe ve sosyal bilimler testlerini de mutlaka yapacaksınız. Yani 'Ben sosyal bilimler yerine sadece matematik yaparım' demeyin. Çünkü sosyal bilimlerde de, Türkçe'de de, matematikte de yapabileceğiniz kolay sorular var. Onları da yapmanız lazım. Hiç olmazsa o kolay kısımları yapın. Yani şunu demeye getiriyorum. İki testten 10'ar soru yapmak, bir testten 0, öbüründen 20 soru yapmaya göre çok daha kolay."

Puan hesabı değişmedi

YARIMAĞAN, puan hesaplamasının değişmediğini ve geçen yılki gibi olacağını söyledi. ÖSYM geçen yıl iki önemli değişiklik yapmıştı. İkinci bölümde iki testen soru çözme zorunluluğu tek testen soru çözmeye indirilince, puanı hesaplanan aday sayısı arttı. İkinci değişiklik ise bir adayın birden fazla puanının hesaplanması oldu.

Buna göre fen bilimleri mezunlarının sadece SAY2 puanı hesaplanırken, geçen yıl hem SAY2, hem EA2 puanları hesaplandı. Türkçe matematik alanından gelen adayların ise EA2, SAY2, SÖZ2 puanları hesaplandı. Böylece "ve-veya " diye adlandırılan bu değişiklik adaylara, birden fazla alanlarda tercih yapma hakkı getirildi. Bu durumsa, ortak alanlarda geçişin daha çok olmasını sağladı.

 
Sabah
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Üniversiteye giriş yeniden iki aşamalı oluyor
« Yanıtla #3 : 01 Şubat 2009, 22:48:37 »
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), beklentilerin aksine ÖSS'de herhangi bir değişiklik yapmazken, üniversiteye girişte iki aşamalı sınav kararı aldı. YÖK'ün bir yıldır 2009 ÖSS'de 'değişiklik yapılacağına' dair açıklamalarına rağmen dünkü Genel Kurul'dan bu yönde bir karar çıkmadı. 
 
Bu durumda meslek liselerinin 10 yıldır mağduriyetine neden olan katsayı ve alan uygulaması bu yılki ÖSS'de de aynen devam edecek. Öte yandan YÖK, 2010 yılından itibaren üniversiteye iki basamaklı sınavla girilmesi kararı aldı. 1998'de kaldırılan ÖSS benzeri 'Yükseköğretime Geçiş Sınavı' (YGS) adıyla yeni bir sınav koyan YÖK, bu sınavda belli bir başarı gösteren öğrencileri 'Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) alacak. Bu sınavlar ise yabancı dille birlikte 5 ayrı ders grubundan yapılacak. YÖK'ün bu kararıyla Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) adı 2009 yılından sonra kullanılmayacak.

Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplanan YÖK Genel Kurulu, 2010 yılından itibaren uygulanacak yeni sınav sistemini belirledi. Yeni sisteme göre, üniversiteye gitmek bütün lise mezunları birinci basamak sınavına (YGS) katılacak. Bu sınavda ortaöğretimde okutulan ortak derslerin 'yükseköğretim açısından temel ve belirleyici olanlarından' sorular sorulacak. YGS'de 'Türkçe (dil ve anlatım), temel matematik, sosyal bilimler ve fen bilimleri' alanlarında testler olacak. Açıköğretim ve meslek yüksekokullarına YGS puanı ile öğrenci alınacak.

YGS'de belli bir puanı aşan öğrenciler ise ikinci basamak sınavı olan 'Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmeye hak kazanacak. LYS'de 'matematik-geometri', 'fen bilimleri (fizik, kimya, biyoloji)', 'Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1', 'sosyal bilimler (tarih, coğrafya 2, felsefe grubu)' ile 'yabancı dil' olmak üzere 5 ayrı alanda sınavlar olacak. Öğrenci hangi fakülteye gitmek istiyorsa o fakültenin istediği puan türüne göre bu sınavlara girecek. Her öğrenci 5 sınavın en az ikisine girmek zorunda olacak. İsteyen öğrenci daha fazla sınava da girebilecek. Bu sınavların sonucunda mevcut sistemde olduğu gibi Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Yabancı Dil (YD) puan türleri oluşturulacak.

MF puan türü için matematik ve fen sınavlarına, TM için matematik ve Türkçe, TS için Türkçe ve sosyal, YD için ise yabancı dil sınavlarına girmek gerekecek. Bu puan türlerine birinci basamak sınavındaki temel matematik ve Türkçe testleri de belli oranda dahil edilecek.
 
İbrahim Asalıoğlu
zaman

Çevrimdışı Nakkaş

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 250
ÖSS'de soru sayıları değişti
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2009, 00:03:57 »

ÖSYM Başkanı, 14 Haziran 2009'da gerçekleştirilecek ÖSS'de, Milli Eğitim Bakanlığının müfredatı ve haftalık ders saatleri doğrultusunda bazı derslerin soru sayılarında küçük değişiklikler olduğunu belirterek, adayların sınavda bunun dışında başka bir değişiklikle karşılaşmayacağını bildirdi.

Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSS'nin bu yıl tek aşamalı olarak son kez gerçekleştirileceğini anımsatarak, bu yıl sınavla ilgili kurallarda hiçbir değişikliğe gidilmediğini vurguladı.

2009-ÖSS'de, sadece bazı testlerin soru sayılarında değişiklik yapıldığını belirten Yarımağan, sınavdaki toplam soru sayısında ise herhangi bir değişiklik olmadığını, sadece testlerin kendi içlerindeki derslere göre soru sayısında düzenlemeye gidildiğini söyledi. ''Sınavdaki testlerin kapsamı'' konusunda daha önce kamuoyuna açıklamada bulunulduğunu anımsatan Yarımağan, şunları kaydetti:

''2009-ÖSS'de adaylara yöneltilecek soru sayıları Fen-1 ve Fen-2 testlerinde Biyoloji'de 8'den 10'a, Kimya'da 9'dan 10'a çıktı, Fizik'te 13'den 10'a indi. Yani Fizik, Kimya ve Biyoloji soru sayıları eşitlendi. Soru sayısı Edebiyat'ta 17'den 20'ye, Coğrafya'da 8'den 10'a çıktı. Tarih, Coğrafya yani Sos-2 testi değişmedi. Psikoloji soruları, Edebiyat-Sosyal'in içinden sadece Sos-2 testine alındı ve bu nedenle soru sayılarında farklılık oldu.''

Yarımağan, bu değişikliğin, 4 yıllık ortaöğretim müfredatındaki bazı değişikliklerden ve haftalık ders programından kaynaklandığını ifade etti.

SORULAR BUGÜNKÜ MÜFREDATA GÖRE HAZIRLANIYOR

''Değişikliklerden geçmiş yıllarda mezun olan adayların olumsuz etkilenip etkilenmeyecekleri'' sorusu üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

''Müfredatta konular itibarıyla ne kadar değişiklik var o detayları bilmiyorum ama çok fazla mağdur olmaları söz konusu değil. MEB'in yaptığı değişiklikler en azından biçimsel yönden değişiklikler... Mesela eskiden coğrafya derslerinin isimleri Ülkeler Coğrafyası, Türkiye Coğrafyası gibi adlandırılırken şimdi bütün bu derslere sadece Coğrafya diyorlar. Biz de ona uygun değişiklikler yapmak zorunda kaldık. Mesela, geçen seneki testin kapsamına Ülkeler Coğrafyası diyorduk, bu sene sadece Coğrafya dedik.

Biz tabii sorularımızı mevcut müfredata göre sorarız. Mesela 10 yıl önce okutulmayan bir konu bugün okutulmaktadır, dolayısıyla biz oradan soru sorarız. Biz sorularımızı bugünkü mevcut müfredata göre hazırlıyoruz. Yıllar itibarıyla özellikle uzun dönemlerde bazı değişiklikler olmuşsa geçmiş yıllarda mezun olan adayların buna dikkat etmeleri lazım.''

ŞİFRE UYARISI

Yarımağan, ÖSS'ye yeni başvuracak adayları, kendilerine verilecek şifre konusunda uyardı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'ne (ÖSYS) başvurduklarında adaylara bir şifre verildiğini belirten Yarımağan, şunları kaydetti: ''Bu şifre son derece önemli. Adayların, gerek internete girerek bilgilerini kontrol etmeleri, gerek tercihleri internet üzerinden yapmaları, gerekse daha sonraki yıllarda girecekleri sınavlar için hep aynı şifre gerekli. Şifrelerini kaybetmemelerini istiyoruz. Şifresini kaybeden adaylar hem kendileri sıkıntı çekiyor hem biz çekiyoruz."

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2009-ÖSS'ye başvuru süresinin 27 Martta sona ereceğine işaret ederek, adayların son günü beklemeden başvurularını yapmalarını istedi.

Kaynak: AA