Gönderen Konu: Otizm (İçe Kapanıklık)  (Okunma sayısı 27184 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Otizm, D vitamini ve Serotonin Sentezi Arasındaki Nedensel Bağın Kanıtı Bulundu

Bugün Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın Hocamız bir mesajla "Otizm, D vitamini ve Serotonin Sentezi Arasındaki Nedensel Bağın Kanıtı Bulundu." başlıklı bir yazının linkini göndermiş "süper bir makale" demiş ve orijinal araştırma kaynağını da bulup linkini eklemiş. https://mcdb.colorado.edu/courses/4790/Autism.pdf

Bu araştırma raporuyla ilgili haberi Serpilgül Vural Türkçeleştirmiş ve ekemis.com web sayfasında yayınlamış. Biz de Serpilgül Vural Hanıma takdir ve teşekkürlerimizi iletiyoruz ve web sayfasından aynen alarak paylaşıyoruz. "Otizm, D vitamini ve Serotonin Sentezi Arasındaki Nedensel Bağın Kanıtı Bulundu.

Öteden beri, D vitamininin otizmle ilgisi olduğu yönünde pek çok görüş bulunmaktaydı. Ancak yapılan son çalışmayla, D vitamini ile Serotonin hormonu arasındaki nedensel bağın kanıtlarına ulaşılmış görünüyor.
Çalışmada; D vitamini, triptofan ve Omega – 3 yağ asitleri gibi diyetsel müdahalelerle yan etkisiz bir şekilde beyinin serotonin konsantrasyonlarını artırmak ve Otizmle ile ilişkili bazı belirtileri hafifletmeye yardımcı olmak mümkün denilmekte.

Dr Patrick ve Dr Ames, otizm ile ilgili sosyal davranışları etkileyen, serotonin, oksitosin ve vazopressin gibi üç beyin hormonunun D vitamini hormonu tarafından aktive edildiğini göstermiş bulunuyorlar. Ayrıca, D vitamini ve triptofan takviyesi ile Otizmin bazı semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olmanın, pratik ve ekonomik bir çözüm olacağını da düşünüyorlar.

Oakland Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü’nden ( CHORI ) Rhonda Patrick ve Bruce Ames’in ortak çalışması; bize D vitamininin, Otizm Spektrum Bozukluğu ile ilişkili sosyal davranış problemleri üzerinde etkisi olabileceğini göstermeyi başardı.

Daha önceleri de anormal sosyal davranışlar ile karakterize olan Otizmin, beyinde düşük seviyelerde serotonin ve düşük vitamin D düzeyleri ile bağlantılı olduğuna inanılmaktaydı. Ancak bu mekanizma şimdiye kadar çok net ortaya konulamamıştı.

Dr Patrick ve Dr Ames, bu çalışmayla, vitamin D hormonunun beyinde, serotonin için önemli bir amino asit olan triptofanı dönüştüren triptofan hidroksilaz 2 ( TPH2 ) enzimi yapan geni aktif hale getirdiğini gösterdiler.

Ayrıca, yeterli D vitamini düzeylerinin beyinin yapısını, kablolanmasını şekillendiren ve bir nörotransmiter olarak hareket eden serotoninin, yeterli üretilmesini sağlamanın yanı sıra triptofan hidroksilaz 1 ( TPH1 ) enzimi yapan genin, vitamin D seviyelerinin düşüklüğünde baskılandığına ve serotonin üretimini durdurarak bağırsak ve diğer dokularda inflamasyonu artırdığına ilişkin kanıtları ortaya koydular.

Bu mekanizmanın otizm ile ilişkisi bilinmekle beraber daha önce tam olarak anlaşılmış değildi. “ Otizmli çocukların serotonin seviyelerine ilişkin bilinen anomaliler üzerinden düşünüldüğünde:

1 ) Otizmli çocukların serotonin seviyelerinin beyinde düşük ve kanda yüksek düzeyde olması,

2 ) Otizmin erkeklerde, kızlara göre çok daha yüksek oranda görülmesi düşünülünce: Benzer bir steroid hormon olan östrojenin, kızların beyinlerinde serotonin düzeylerini artırıyor olabilme ihtimali,

3 ) Geçtiğimiz yıl ortaya konan, Otizmli çocukların annelerinde fetal beyin otoimmün antikorlarının varlığı ile ilişkili düşününce: D vitamini TPH1’in bastırılması yoluyla düzenleyici T-hücrelerinin üretimini düzenleyerek, otizmi önleme ve büyük olasılıkla da tedavi etmenin mümkün olabileceğini gösteriyor “ diyorlar.
saglikliyasiyoruzcomUzmanlar, yeterli D vitamini seviyelerinin 30 ng / ml ‘nin üzerinde olmalı demekteler ve son Ulusal Sağlık Raporuna göre; ABD nüfusunun % 70′ten daha fazlasında bu gereksinimi karşılamak için yeterli D vitamini seviyeleri bulunmamaktadır. Yine ABD’deki yetersiz D vitamini seviyeleri ile otizm oranlarındaki artışın eşzamanlı olması da dikkat çekici ayrı bir unsur olarak göze çarpmakta. Ülkemizde de Vitamin D üretimi ile ilişkili genlerde mutasyona sık rastlanılması sebebiyle aynı sorunla baş başa gibi görünmekteyiz.

Dr Patrick ve Dr Ames, yeterli vitamin D seviyelerini sağlamak, triptofan ve omega 3 yağ asiti takviyesi ile beyinde yeterli serotonin konsantrasyonuna ulaşmanın Otizmin semptomlarını hafifletmede ulaşılacak en ucuz yöntem olacağını bildirmenin yanı sıra, hamilelik öncesi ve sonrasında D vitamini seviyelerinin ölçülmesinin standart bir prosedür haline getirilmesinin önleyici bir unsur olarak önemli olduğuna da vurgu yapıyorlar.

Sevgi dolu sağlıklı günler…

Serpilgül Vural

İlgili makalelerimi aşağıdaki numaraları tıklayarak okuyabilirsiniz.
İlgili makalelerimi aşağıdaki numaraları tıklayarak okuyabilirsiniz.

1- Son çalışmaya göre, Vitamin D düşüklüğü beyin hasarı yapıyor
http://ekemis.com/son-calismaya-gore-vitamin-d-dusuklugu-beyin-hasari-yapiyor/

2- Bağışıklık ve akıl sağlığı için D vitamini

http://ekemis.com/bagisiklik-ve-akil-sagligi-icin-d-vitamini/

3- Vitamin D eksikliğimile çocukta otizm gelişme riski arasında bağ varmış

http://ekemis.com/vitamin-d-eksikligi-ile-cocukta-otizm-gelisme-riski-arasinda-bag-varmis/

4- Kanser ve otizm arasında şaşırtıcı bağlantı

http://ekemis.com/kanser-ve-otizm-arasinda-sasirtici-baglanti/

5- Otizm & GcMAF & kanser
http://ekemis.com/otizm-gcmaf-kanser/

Kaynak:

R. P. Patrick, B. N. Ames. Vitamin D hormone regulates serotonin synthesis. Part 1: relevance for autism. The FASEB Journal, 2014; DOI: 10.1096/fj.13-246546 "

Bizim aldığımız kaynak: http://ekemis.com/otizm-d-vitamini-ve-serotonin-sentezi-arasindaki-nedensel-bagin-kaniti-bulundu/




Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Gebelik sırasında antidepresan kullanımı çocuk için ciddi sorunlara yol açabilir

Birinci trimesterde (birinci üç ay) antidepresan kullanımı doğumsal anomali riskini arttırırken, ikinci ve üçüncü trimester (ikinci ve üçüncü üç ay) sırasında kullanımı, otizm ihtimalini yükseltir.

Hamile kadınlara, kaygı ve depresyonla başa çıkabilmeleri için rutin olarak SSRI paroxetine türü antidepresan reçete ediliyor ancak yeni bir çalışma bunların çocukta ciddi sorunlara yol açabileceğini gösterdi.

Birinci trimesterde ilaç alan kadınların çocuklarında ciddi doğumsal anomali olma ihtimali %23 iken, ciddi kalp anomali ihtimali %28’dir. İlaç kullanılmadığı takdirde standart riskler, sırasıyla, %3 ve %1’dir.

Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ilaç almak da güvenli değildir. İkinci ve üçüncü trimesterde ilaç kullanan kadınlar, otizm ve otizm spekturum bozukluğu (ASD) riskini neredeyse iki katına çıkartmaktadır.

Çeviri : Beste Ünsal Pınar
Çevirisi Yapılan Kaynak : http://www.wddty.com/news/2016/01/antidepressants-during-pregnancy-raise-risk-of-birth-defects-and-autism.html


Çalışma Kaynakları :
Birinci Trimester Çalışması : http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bcp.12849/abstract
İkinci Trimester Çalışması : http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2476187


https://www.instagram.com/p/BAeU0uMvwvN/