Gönderen Konu: Oyun İçin Değil Eğitim İçin İnternet  (Okunma sayısı 4762 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Oyun İçin Değil Eğitim İçin İnternet
« : 07 Ağustos 2013, 11:50:50 »

Oyun İçin Değil Eğitim İçin İnternet




2000 yılına doğru bilgisayar ve internet yeni yeni hayata girerken, programlarla alakalı Türkçe bir kaynak bulabilme arayışı da başlamıştı. Ancak 56K bağlantı hızıyla internetten bir şey öğrenmek şöyle dursun, e-postaları bile görüntüleyebilmek neredeyse yarım saat sürüyordu. Bu hız ile ancak birkaç iyi niyetli paylaşım dışında herhangi bir programa dair eğitim materyali ve dersler bulmak imkânsızdı.

O yıllarda kendinize bir video hazırlamak istediğinizde ya da bir web sitesi veya en basitinden bir resim düzenlemek niyetiyle internete girdiğinizde, Türkçe hazırlanmış bir kaynağa ulaşmanız çok güçtü. Kitaptan öğrenmek isteseniz bile her takıldığınız cevabın kitapta yer alması mümkün olmuyordu. Kaldı ki programların kitabını bulmak da ayrı bir müşkilattı. internette basit bir bilgiyle pek çok kişiye çözüm sunan insanlar iyi kazanıyorlardı; fakat bilgilerini de paylaşmaktan kaçınıyorlardı. Bu da uzman kişilerle bilgi alışverişini bir nebze kısıtlıyordu. Böyle olunca birçok kişi internette oyundan başka bir şey bulamıyordu.

ingilizce bilenler ise bir nebze şanslı sayılabilirdi, çünkü programların tamamının ingilizce eğitimlerine kolaylıkla ulaşılabiliyordu. Bilmediğiniz hususlarda yabancı sitelerde sorularınıza da hızlı bir şekilde cevaplar
Birkaç sene bu şekilde devam eden sistem sonrası internette bilgilerin paylaşıldığı, pek çok dersin yer aldığı web sitelerinin sayısı artmaya başladı. Türkiye’nin ADSL hızıyla tanışması sonrası ise malum. Özellikle forumlar, bloglar derken, internette Türkçe kaynak eğitimler son hızla çoğaldı ve böylelikle hiç program bilmeyen insanlar, bazı eğitimleri takip ederek belli bir bilgi seviyesine ulaştılar.

Artık insanlar kaliteli veri paylaşmak için yarışıyor

Güncel olarak yaptığımız araştırmada gözlemlediğimiz en güzel gelişmelerden biri de, bilişimle, teknolojiyle alakalı neredeyse herkesin kendine ait basit de olsa bir blog sitesinin olması. Bu kişiler sitelerinde güncel teknolojiler, pratik çözümler, programlara yönelik ders anlatımları gibi çok faydalı bilgileri takipçileriyle paylaşıyorlar. Arama motorlarında ilk sıralarda çıkmak, popüler olmak, tanınmak, prim yapmak gibi değerleri de ön plana çıkardığınızda bu girişimlerin her gün katlanarak artması kaçınılmaz görünüyor. Bu da öğrenmek isteyen her insan için çok değerli bir kaynak vesilesi haline geliyor.

Özellikle video sitelerinin gelişmesi derslerin görüntülü olarak hem çekilebilmesini hem de izlenebilmesini yaygınlaştırdı. Bu nedenle, bir programı veya bilgisayarla ilgili bir konuyu öğrenmek için küçük bir arama yapmanız, tabi biraz da istekli olmanız yeterli.

Artık bir video hazırlamak, bir web sitesi kurmak, bir resimde rötuş yapmak, bir fotoğrafı siyah beyaza çevirmek, fotoğraflardan oluşan efektli bir slayt hazırlamak, kendinize bir reklam hazırlamak ve bunun gibi çok farklı ve çeşitli düşüncelerinizi hayata geçirmek eskisi kadar zor değil. Profesyonel biri haline geleceğinizi söyleyemeyiz, ancak istediğiniz şeyin hangi programla nasıl yapılabildiğini öğreneceğinize emin olabilirsiniz.

Bundan yola çıkarak, bu yazıda bu tür dersleri bulabileceğiniz, binlerce lira harcayıp masraf yapmaktan sizi kurtarabilecek bazı internet sitelerini sizlerle paylaşmak istedik. Eminiz ki, size ücretsiz veya cüz’i ücretlerle hizmet sunan bu siteler, bir hazine niteliğinde kaynak olacaktır.

Ücretsiz kaynak siteler

1. Arama Motorları:

Google, Yandex gibi arama siteleri, birer eğitim sitesi değil, ancak pek çok eğitim veren siteye kolaylıkla ulaşabileceğiniz imkânlar sunuyor.

Bu yüzden arama motorlarına bilmediğiniz bir konuyu açık açık yazmaktan kaçınmayın. Örneğin, bir web sitesinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, Google arama sitesine, “web sitesi nasıl yapılır” diye yazın. Karşınıza gelen seçenekleri tek tek değerlendirerek inceleyin, okuyun, izleyin. Aklınıza gelen herhangi bir şeyi yahut problemi olduğu şekilde yazın. Mutlaka bir sonuç elde edeceksiniz. Ayrıca, Google’da yer alan “Gelişmiş Arama” seçeneği ile sadece PDF dosyaları, slaytlar ve videolar gibi daha belli başlı sonuçlara ulaşabileceğinizi belirtelim.

2. MEB Uzaktan Eğitim:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uzmanlara hazırlatılan, Adobe programları ile ilgili oldukça anlaşılır bir dilde video eğitimlerle alakalı hizmet veriyor. “uzaktanegitim.meb.gov.tr:8050/”

3. MEB Kursiyer:

Yine Milli Eğitim bakanlığı tarafından desteklenen, bilişimle alakalı pek çok eğitimin yer aldığı kayda değer bir kaynak,”kursiyernet. meb.gov.tr/”kursiyer adresinden ulaşabilirsiniz.

4. Acık Akademi:

Microsoft tarafından açılan sitede programlama ve özellikle Microsoft yazılım teknolojileri ile ilgili eğitimlere ulaşılabiliyor. www.acikakademi.com

5. Sanalkurs.net:

Türkiye’nin en eski bilişim eğitim sitelerinden biri olan Sanalkurs’ta grafik, yazılım, programlama, video eğitim gibi binlerce yazılı ve videolu derse ücretsiz erişilebiliyor. içeriği üyeleri tarafından oluşturulan sitenin soru sorabileceğiniz bir forumu ve belli aralıklarla yayınlanan bir de e-dergisi mevcut.

www.sanalkurs.net

6. Adobe Günlüğü:

Adobe Türkiye ekibi tarafından organize edilen sitede her hafta belli bir günde canlı webinerler düzenleniyor. Eski webiner videoları ise sitede mevcut. Bunun yanısıra Adobe programlarıyla alakalı pek çok video derse ulaşılabiliyor.

www.adobegunlugu.com

7. Çizgi Tagem:

Yakın bir zamana kadar binlerce video eğitim sunan site, kapatıldığı için içeriğini Youtube üzerine taşıdı. “youtube.com/cizgitagem” üzerinden bu video eğitimlere ücretsiz ulaşabilirsiniz.
8. Donanım Haber:

Donanım ve bilgisayar ürünleri ile pek çok inceleme ve cevaba bu site üzerinden ulaşmanız mümkün.

www.donanimhaber.com

9. UniversitePlus:

Uzman kişilerin belli zamanlar dâhilinde farklı eğitimler verdiği bir platform olan sitede bilişim eğitimlerinin yanısıra farklı kategorilerden de eğitimler yer alıyor. Eğitimlerin bitiminde makul bir ücret karşılığı sertifika imkânı da mevcut.

www.universiteplus.com

Ücretli kaynak siteler

1. Vidobu:


internet üzerinden ofis programları, grafik ve yazılım eğitimlerini setler halinde videolu olarak sunan site içeriği dikkate alındığında oldukça makul meblağlarla hizmet veriyor.

www.vidobu.com

2. OxxoTraining:

Pek çok programın eğitiminin yazılı olarak sunulduğu site ortalama düzeyde bir ücretlendirmeyle dikkatleri üzerine çekiyor. www.oxxotraining.com

3. VS Akademi:

Tasarım ve fotoğrafçılık eğitimleri ile dikkat çeken sitede eğitimler programlara ve yapılan işlere göre tasnif edilmiş.

www.vsakademi.com

4. Sahne Akademi:

Tasarım, yazılım, sistem ve teknik konulardaki eğitimiyle dikkat çeken sitede eğitimler bir kurs programı şeklinde internet üzerinden eş zamanlı olarak yapılıyor. Yani belirlenen gün ve saatlerde eğitimleri takip ediyor, bitiminde ise sertifika alabiliyorsunuz.

www.sahneakademi.com


Siraceddin EL | 02 Ağustos 2013 | İnsan ve Hayat Dergisi


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Oyun İçin Değil Eğitim İçin İnternet
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2014, 22:48:28 »
Kütüphan-e Türkiye projesi kapsamında İngilizce öğrenmek ya da İngilizcesini geliştirmek isteyenlere kütüphanemizde ücretsiz İngilizce eğitimi verilmeye başlanmıştır. İngilizce eğitiminden faydalanmak isteyen vatandaşlarımıza bir şifre verilecek ve bu şifre ile sadece kütüphanemizdeki terminallerden online giriş yapılacaktır. Bu eğitimden faydalanmak isteyen vatandaşlarımız Yönetim Birimimize nüfus cüzdanı fotokopileri ile başvurabilirler. (Not: Verilecek şifre sayısı sınırlıdır)[/size][/font]
[/font][/size][/font]
İşte e[/font][/size]ğitime katılan vatandaşlarımızdan kareler...[/font][/b][/font]
[/size][/b][/size][/font]
http://konyakutuphanesi.gov.tr/181-kutuphan-e-turkiye-projesi-ile-ngilizce-egitimi.html[/font]