Gönderen Konu: Para mı Basılıyor, Kitap mı?  (Okunma sayısı 2823 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Para mı Basılıyor, Kitap mı?
« : 13 Haziran 2014, 16:43:16 »

Para mı Basılıyor, Kitap mı?



Kralın biri, maddi sıkıntısı olan yakınlarından birine,

“Sana nüshası nadir bulunan bir kitap vereyim de evine götür, mütalaa et.” diye kâğıda sarılmış bir kitap verir. Mabeyinci eve götürüp açar. Bakar ki bütün kâğıt paralardan müteşekkil bir cilt.

Aradan birkaç gün geçtikten sonra kral sorar:
- “Nasıl, verdiğim kitabı okudun mu?”
- “Evet, efendim, okudum, tekmil ettim. İkinci cildini de ihsan buyurunuz da okuyayım.”

Mabeyincinin bu sözü üzerine Kral şöyle der:
- “Müellif onu bir cilt olarak telif etmiş.”

Kitap, zengin eder mi sorusunun cevabını düşünmeye başladınız. Ya da “Bana da talih bir gün güler mi böyle?” diye iç geçirdiniz. Hediye edilen veya satın aldığınız her kitapta böyle bir umuda kapılmış olabilirsiniz.

Fıkra, kıssadan hisse olarak ‘kitap her zaman insana fayda sağlar’ cümlesini söyletiyor. Bu durum günümüzde sadece müellif/yazar için doğru olabilir. İlgi çekici kapağa ilk baskı 100.000 yazmak ve tanesini 10 liradan satmak, kârının varın hesabını siz yapın.

Yanlış anlaşılmasın yazar, kitaptan para kazanmasın, bedava kitap yazsın demiyoruz. Parasında gözümüz yok. Sözü kitap istatistiklerine getireceğim.

TÜİK Uluslararası Standart Kitap Numarası (ISBN) istatistiklerini açıkladı. Açıklamaya göre Türkiye’de 2013 yılında 42 bin 655 kitap yayımlandı. En yüksek artış, %537 ile elektronik kitaplarda (DVD, VCD, CD) gerçekleşti.

2013 yılında yayıncılar tarafından; 42 bin 655 kitap, bin 981 elektronik kitap (DVD, VCD, CD), 2 bin 299 web tabanlı elektronik kitap, 13 kitap kaseti, 21 harita ve 383 diğer materyaller olmak üzere toplam 47 bin 352 materyal için ISBN alındı.

Bu kitap istatistiğini okuyunca ne anladınız? Ya da bu istatistik ne anlatıyor?

2012 yılında 2 bin 986 elektronik kitap yayımlanırken, 2013′te bu rakam 4 bin 293′e ulaştı. Yayımlanan materyallerin sayısı 2013 yılında, 2012 yılına göre yüzde 11,1 arttı. Bu istatistiği de eklersem kitap dünyasında bir gelişme olduğunu iddia edebilirsiniz.

Hakikaten ne kadar çok kitap basılırsa o kadar çok mu gelişeceğiz, ileri gideceğiz. Dünyada ne kadar kitap basılırsa dünya daha güzel bir hale gelir? Yoksa ne kadar çok okursak mı? Ya da ne kadar çok anlarsak mı? Sizce hangisi?

İstatistiği değerlendirdiğimizde alttan alta eskiden az kitap basıldığı için geri kaldık fikri damlatılmıyor mu zihne. İyiden iyiye ne kadar yeni kitap basılırsa o kadar yenileşeceğiz, değişeceğiz cümlesi sızıyor istatistiklerden.

Çok kitap okumayalım çok da kitap basmayalım. Ne yapalım o halde? Yazar kitabın sayfalarını para olarak görmediği, okuyucunun da her kitaba bir defalığına mahsus para vermediği kitaplar rafa ve fikre yerleşmeli önce. Basılan kitapların ya da okunan kitapların değil basılmayan ve okunmayan kitapların istatistiği de çıkarılmalı.


Sadik CANLAR | 03 Haziran 2014 | http://insanvehayat.com/para-mi-basiliyor-kitap-mi/